Του Παύλου Κρούστη
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οθόνη: ViewSonic VA2419-sh
 

Βασικά Χαρακτηριστικά:

Μέγεθος: 24″ / περιοχή θέασης: 23.8″ (527.04 x 296.46mm)
Ανάλυση: 1920×1080 (16:9)
Χρόνος απόκρισης: 5 ms 
Ρυθμός ανανέωσης (μέγιστος): 75Hz
Τύπος: IPS
Φωτεινότητα: 250 cd/m2
Λόγος αντίθεσης: 1,000 :1
Δυναμικός λόγος αντίθεσης: 50,000,000:1
Γωνίες θέασης: 178° (H) / 178° (V)
Συνδεσιμότητα: 1 θύρα HDMI / 1 θύρα VGA / 1 αναλογική έξοδος ήχου 2.0 (υποδοχή ήχου 3,5 χιλ.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:
 

Η αγορά των monitors διαθέτει σημαντική ποικιλία με επιλογές για κάθε γούστο. Ακόμα και η φθηνότερη κατηγορία, που είναι κοντά στα €100, χαρακτηρίζεται από πληθώρα επιλογών, που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε χρήστη. Μια οθόνη, ακόμη και αυτής της κατηγορίας, μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα σε πολλαπλούς τομείς, όπως το gaming, το web browsing, αλλά και η εργασία. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που καλύπτει τα παραπάνω είναι η VA2419-sh της ViewSonic.
 

Σίγουρα οι κυρτές οθόνες, τα RGB LEDs και οι ειδικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά, όπως το G-Sync ή τα 144Hz είναι αυτά που τραβούν τα βλέμματα των καταναλωτών. Πολλές φορές όμως, απλά χρειαζόμαστε κάτι καλό, αξιόπιστο και φθηνό για να κάνουμε τη δουλειά μας. Η οθόνη της ViewSonic εμπίπτει και σε αυτήν την κατηγορία.
 

Design
 

O σχεδιασμός της είναι αρκετά απλός με παραδοσιακές γραμμές, που δεν τραβούν τα βλέμματα. Το σχετικά λεπτό πλαίσιο οθόνης στα 6,4 χιλιοστά και ο wide λόγος πλευρών συνδυάζεται με μια βαριά στρογγυλή γυάλινη βάση, που κρατά αρκετά σταθερή την οθόνη και παράλληλα της δίνει στιβαρότητα. 
 

Η βάση καλύπτει τις VESA προδιαγραφές και σας δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε την κλίση της στον οριζόντιο άξονα, χωρίς όμως να μπορείτε να ορίσετε το ύψος της. Σε αυτά τα χρήματα δεν θα περιμέναμε πλούσια χαρακτηριστικά, ούτε απαστράπτουσα εμφάνιση, όμως αποτελεί μια ικανοποιητική και διακριτική επιλογή.
 

Συνδεσιμότητα

Η οθόνη εν αντιθέσει με τις σύγχρονες τάσεις, δεν διαθέτει αρκετές επιλογές για τη σύνδεσή της, αφού έχει μόλις μια HDMI και μια VGA θύρα για εικόνα, ενώ διαθέτει και θύρα για ακουστικά 3.5mm. 
 

Για μία ακόμα φορά, δεν είχαμε υψηλές απαιτήσεις, όμως ίσως θα μπορούσε να υπάρχει και μια DisplayPort ή USB-C θύρα, που έχει γίνει πλέον στάνταρ και βοηθά ιδιαίτερα στη χρήση με laptop ή στον τομέα της φόρτισης. Για να μην γκρινιάζουμε άδικα βέβαια, το πιο πιθανό είναι ότι θα χρησιμοποιήσετε την HDMI θύρα ανεξάρτητα.
 

Ποιότητα
 

Η ποιότητα της εικόνας είναι αυτή που μας εξέπληξε ευχάριστα. Για αρχή, μιλάμε για οθόνη FullHD, κάτι που είναι αναμενόμενο βάσει της τιμής της. Το IPS SuperClear panel προσφέρει εξαιρετικές γωνίες θέασης, ενώ η αντίθεση είναι στα 1.000:1 και ικανοποιεί. Και πάλι αναμενόμενα έχουμε λειτουργία έως 75Hz και ο χρόνος απόκρισης είναι στα 5ms.
 

Η οθόνη ανταπεξέρχεται πολύ καλά σε διάφορα σενάρια, με τα χρώματα να είναι στο default προφίλ αρκετά ουδέτερα και πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Υπάρχουν πολλαπλά προφίλ, που μπορείτε να επιλέξετε μέσω του ViewMode, αναλόγως περιεχομένου που παρακολουθείτε και υπάρχει Eco-mode για χαμηλότερη κατανάλωση, αλλά και εναλλαγή του μπλε φίλτρου για τις βραδινές ώρες. Η φωτεινότητα στα 250 cd/m2 ίσως είναι λίγο χαμηλότερη απ’ ό,τι θα θέλαμε, αλλά δεν νιώσαμε ότι μας ενοχλεί.
 

Συμπέρασμα

Η ViewSonic VA2419-sh αποτελεί εξαιρετική λύση, αν ψάχνετε ένα δεύτερο μόνιτορ ή θέλετε μια οθόνη που να σας καλύπτει σε διάφορα σενάρια και να μην κοστίζει μια περιουσία. Για την τιμή της, παίρνουμε καλύτερη ποιότητα απ’ ό,τι περιμέναμε και παρά τον συντηρητικό της σχεδιασμό, διαθέτει μικρό πλαίσιο, που ικανοποιεί. Αν υποστήριζε υψηλότερη ανάλυση και είχε και μερικές θύρες παραπάνω, τότε θα είχαμε την καλύτερη οθόνη της κατηγορίας. Ακόμη κι έτσι, έχουμε μια πολύ καλή και φθηνή επιλογή για μόνιτορ παντός χρήσης.

Βαθμολογία:  7/10
 

Η οθόνη μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες της παρουσίασης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης