Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του Shadow Warrior 3 [review], η Flying Wild Hog επιστρέφει με το Trek to Yomi, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην E3 του 2021 και αμέσως μας τράβηξε το ενδιαφέρον, κυρίως για λόγους αισθητικούς. Όλο το παιχνίδι βρίσκεται πίσω από ασπρόμαυρο φίλτρο, καθώς είναι άμεσα επηρεασμένο από κλασσικές ταινίες σαμουράι και ειδικότερα από αυτές του Akira Kurosawa. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στο Ghost of Tsushima, όμως εκεί υπήρχε ως επιλογή για ειδικό φίλτρο στην εικόνα.
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σενάριο
 

Στο Trek to Yomi χειριζόμαστε τον Hiroki, ο οποίος σε μικρή ηλικία και όντας μαθητευόμενος ακόμα, αναγκάζεται να “μεγαλώσει” απότομα, καθώς το χωριό του δέχεται επίθεση και εκείνος προσπαθεί να προστατεύσει τους κατοίκους του. Στην προσπάθειά του αυτή, ο δάσκαλός του πεθαίνει και τον αφήνει υπεύθυνο για το χωριό, καθώς του ζητάει να βρει τους λόγους πίσω από την επίθεση.
 

Το σενάριο του παιχνιδιού δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, καθώς αν και καταπιάνεται με έννοιες όπως την τιμή των σαμουράι, το ταξίδι τους στην χώρα των νεκρών (“Trek to Yomi” σημαίνει κυριολεκτικά αυτό) κλπ., καταφέρνει να γίνει γρήγορα κουραστικό και αδιάφορο. Οι επιλογές που δίνονται στον παίκτη σε κάποια σημεία του παιχνιδιού δεν παίζουν κάποιο ρόλο στην εξέλιξή του, παρά μόνο μόνο στον τερματισμό, καθώς υπάρχουν τρία διαφορετικά τέλη και ένα μυστικό, το οποίο όμως είναι πολύ εύκολο να το χάσετε.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, το Trek to Yomi διαρκεί περίπου 4 ώρες στη μεσαία δυσκολία, ενώ αν επιλέξετε τη “Ronin” δυσκολία, τότε η διάρκεια αυτή διπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 10 ώρες. Γενικά, η κατανομή στις δυσκολίες δεν είναι ιδανική, αφού στο “normal” όλοι οι εχθροί πεθαίνουν με 2-3 χτυπήματα (ακόμα και τα bosses), ενώ στη μεγαλύτερη μπορεί να χρειαστούν αρκετά και διαφορετικά combos μέχρι να τους νικήσετε.
 

Gameplay
 

To Trek to Yomi είναι ένα action, κατά κύριο λόγο side-scrolling, παιχνίδι με αρκετά απλό gameplay. Υπάρχουν τα κλασσικά light και heavy attacks, block και parry, το οποίο αν γίνει την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να “σπάσει” το stance του αντιπάλου σας. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι μπορείτε με τα κουμπιά κατεύθυνσης να διαλέξετε σε ποιο ύψος θα χτυπήσετε τον αντίπαλο, κάτι που σε μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αμύνεται στο ύψος του κεφαλιού, αλλά εσείς μπορείτε να τον χτυπήσετε στα πόδια, καταφέρνοντάς του ζημιά.
 

Υπάρχουν αρκετά combos, τα οποία θα ξεκλειδώσετε κατά την ενασχόληση σας με το Trek to Yomi, όμως είναι πρακτικά αδύνατο να τα χρησιμοποιήσετε και να τα θυμάστε όλα. Τα μόνα combos που χρειάζεται να μάθετε είναι αυτά που κάνουν stun στον αντίπαλο, καθώς μετά το stun όλοι οι εχθροί πεθαίνουν με ένα hit. Ακόμα και το παιχνίδι σάς προτρέπει να παίζετε με αυτόν τον τρόπο, αφού με κάθε επιτυχημένο stun combo και execute στη συνέχεια, παίρνετε πίσω ένα σημαντικό κομμάτι από το health σας. Ενώ υπάρχει ποικιλία από κινήσεις, αρκούν μόλις δυο για να το τερματίσετε (και εύκολα μάλιστα), κάτι που είναι εντελώς απογοητευτικό και στην ουσία καταστρέφει οποιοδήποτε βάθος στο gameplay.

Επίσης απογοητευτική είναι και η απόκριση σε ορισμένα σημεία, κάτι που είναι απαγορευτικό για τέτοιου είδους παιχνίδια, που βασίζονται σε combos. Για παράδειγμα, υπάρχουν κινήσεις που απαιτούν 4 πλήκτρα και ενώ τα πατάτε, ο χαρακτήρας καθυστερεί υπερβολικά να εκτελέσει τις εντολές, με αποτέλεσμα να πρέπει να προσπαθείτε ξανά και ξανά.
 

Πέρα από το βασικό σας katana, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα αποκτήσετε shurikens, ένα τόξο και ένα μικρό πυροβόλο όπλο. Στην πλειοψηφία τους τα βρήκαμε αχρείαστα, καθώς εκτός των shurikens είναι υπερβολικά αργά και από ένα σημείο και μετά που οι εχθροί αλλάζουν, δεν μπορούν καν να καταφέρουν ζημιά.
 

Εξερεύνηση και κόσμος

Την ώρα που δεν θα βρίσκεστε σε μάχη, θα μπορείτε να περιηγηθείτε στον κόσμο του παιχνιδιού και να συνομιλήσετε με NPCs. Βέβαια, μην φανταστείτε ανοιχτό κόσμο κλπ., καθώς το Trek to Yomi είναι τελείως γραμμικό και σε ελάχιστα σημεία υπάρχει και μια υποτυπώδης εξερεύνηση. Στα κρυμμένα σημεία μπορείτε να βρείτε αναβαθμίσεις για τη ζωή και το stamina σας, αλλά και collectibles με αρκετές πληροφορίες.

Παράλληλα, σε μερικά σημεία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον, δημιουργώντας καταστάσεις που μπορούν να σκοτώσουν αρκετούς αντιπάλους σας ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, σε ένα σημείο ενεργοποιήσαμε έναν μηχανισμό, ο οποίος ελευθέρωσε το ποτάμι και παρέσυρε τους εχθρούς που βρίσκονταν σε εκείνο το σημείο. Αν είχαμε πάει από διαφορετικό δρόμο, θα τους είχαμε πολεμήσει κανονικά.
 

Τέλος, στον κόσμο υπάρχουν αρκετά shrines, τα οποία λειτουργούν σαν save points και μπορούν να αναπληρώσουν την ζωή και το stamina μας, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά το καθένα. Αν και στα πρώτα επίπεδα είναι πιο σπάνια, αργότερα το παιχνίδι φροντίζει να υπάρχει ένα σχεδόν μετά από κάθε δύσκολο fight.

Τεχνικός Τομέας
 

Ο καλύτερος τομέας του παιχνιδιού είναι δίχως αμφιβολία ο οπτικοακουστικός. Οι τοποθεσίες βρίθουν από λεπτομέρεια, παρά το ασπρόμαυρο φίλτρο, καθώς ο σχεδιασμός των χαρακτήρων επίσης. Γενικότερα, θα λατρέψετε τη σκηνοθεσία, με τον χαρακτήρα να κινείται στις 3 διαστάσεις και στην επόμενη σκηνή το πλάνο να απομακρύνεται και ο χαρακτήρας βρίσκεται πλέον στις δυο διαστάσεις, σε μια γέφυρα ή μια σκεπή όπου πρέπει να πολεμήσει με φόντο ένα τεράστιο φεγγάρι ή μια πόλη που φλέγεται.
 

Αυτό που δεν εντυπωσιάζει είναι τα αδικαιολόγητα frame drops στις κονσόλες νέας γενιάς, καθώς μιλάμε για έναν όχι ιδιαίτερα απαιτητικό οπτικό τομέα.
 

Η μουσική επίσης είναι πολύ ταιριαστή, ενώ και οι ερμηνείες των Ιαπώνων ηθοποιών προσδίδουν αρκετά σε κάθε σκηνή που υπάρχουν διάλογοι.
 

Συμπέρασμα
 

Παρά τα προβλήματά του και τη μικρή του διάρκεια, υπάρχουν λόγοι για να παίξετε το Trek to Yomi, ειδικά αν σας αρέσει το είδος, αλλά και οι σαμουράι. Σίγουρα υπάρχουν καλύτερα δείγματα εκεί έξω, όμως συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των παιχνιδιών του Xbox Game Pass (από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του) και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, ακόμα και αν εντέλει μπορεί να καταντήσει κουραστικό.

Βαθμολογία

 

Πληροφορίες

Τίτλος: Trek to Yomi
Διαθέσιμο σε: PC, PS4, PS5, XboxOne,Xbox Series X|S
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Flying Wild Hog
Εκδότρια Εταιρεία: Devolver Digital
Είδος: Action
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 5 Μαΐου 2022
Ηλικίες: 18+
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης