Του Παύλου Κρούστη
 

Ο τομέας των true wireless ακουστικών, δηλαδή των ακουστικών που λειτουργούν με ασύρματη σύνδεση τόσο με την πηγή, όσο και μεταξύ τους, έχει γνωρίσει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια και αποτελούν πλέον μια εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία, στην οποία βρίσκουμε και μεγάλο ανταγωνισμό ανάμεσα στους κατασκευαστές.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η HUAWEI, πρωτοπόρος πλέον στη συγκεκριμένη κατηγορία, έχει λανσάρει δεκάδες προϊόντα μέσα στα τελευταία 2-3 χρόνια, που δραστηριοποιείται και σε αυτό το κομμάτι, και μάλιστα έχει καταφέρει να κερδίσει ηγετική θέση, με τους χρήστες να αγκαλιάζουν τα προϊόντα της. Τα πιο πρόσφατα ήταν τα FreeBuds 4 και τα FreeBuds Lipstick, που κυκλοφόρησαν πριν μερικούς μήνες. Πλέον, έχουμε στα χέρια μας όμως τα πιο premium TWS FreeBuds, τα οποία είναι τα HUAWEI FreeBuds Pro 2, που είδαμε και στην παρουσίαση της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα TWS ακουστικά της HUAWEI αποτελούν τον διάδοχο των FreeBuds Pro, τα οποία μας είχαν εκπλήξει με τις δυνατότητες και τον κρυστάλλινο ήχο τους πριν περίπου 1,5 χρόνο, όταν τα είδαμε στην αγορά για πρώτη φορά. Τα FreeBuds Pro 2, που λανσάρονται στα €199, έρχονται ανανεωμένα να βελτιώσουν το προηγούμενο μοντέλο σε κάθε τομέα.
 

Σχεδιασμός
 

Για αρχή, ο σχεδιασμός τους δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Η θήκη των ακουστικών είναι και πάλι οβάλ και θυμίζει αρκετά τη θήκη των προηγούμενων FreeBuds Pro, με τη διαφορά ότι είναι ελαφρώς μικρότερη και ότι στο μπροστινό μέρος, επάνω στην ασημένια επιφάνεια, αυτήν τη φορά βλέπουμε και το σήμα της Devialet, της γαλλικής εταιρείας, με την οποία συνεργάστηκε η HUAWEI για τον “pro” ήχο των FreeBuds Pro 2.
 

Στο κάτω μέρος θα βρούμε και πάλι την ενημερωτική λυχνία, αλλά και τη θύρα USB-C, ενώ στο πλάι είναι και πάλι το διακριτικό κουμπί της σύνδεσης.

Σημαντικές διαφορές στον σχεδιασμό αρχίζουμε να βλέπουμε με το που ανοίξουμε το καπάκι της θήκης. Τα ακουστικά είναι πλέον τοποθετημένα με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο και είναι πολύ πιο εύκολο να τα βγάλει κάποιος από τη θήκη. Παράλληλα, έχουμε ένα νέο χρώμα διαθέσιμο στη θέση του μαύρου, το οποίο είναι το Silver Blue, που είναι πολύ ενδιαφέρον. Στη διάθεσή μας έχουμε το λευκό, το οποίο ονομάζεται Ceramic White και μοιάζει πολύ με τις σκληρές πλαστικές επιφάνειες που βρίσκουμε σε ένα πιάνο, ενισχύοντας έτσι την premium φύση του συγκεκριμένου μοντέλου.

Τα ίδια τα ακουστικά έχουν πλέον περισσότερες καμπύλες, με ασημένιες πινελιές, αλλά και μαύρες επιφάνειες στα σημεία των ηχείων και των μικροφώνων. Διατηρείται η λογική της επίπεδης επιφάνειας στο μέρος του ακουστικού που κοιτάει προς τα κάτω, η οποία κυρτώνει πλέον προς τις άκρες, για μια πιο «φιλική» εμφάνιση. Οι καμπύλες τους, αλλά και τα tips σιλικόνης, βοηθούν στην πολύ καλή σταθερότητα εντός του αυτιού. Το κάθε ακουστικό επίσης είναι πιο ελαφρύ, στα 6 γρ., και φαίνεται πιο μικρό.
 

Τέλος, έχουμε και ανώτερη πιστοποίηση για αδιαβροχοποίηση για τα ίδια τα ακουστικά (όχι για τη θήκη), καθώς φτάνουν πλέον IP54, που σημαίνει ότι δεν θα πάθουν κάτι αν βραχούν, χωρίς αυτό να σημαίνει σαφώς ότι θα πρέπει να τα βουτήξετε σε νερό!

Εμπειρία χρήσης
 

Στα πιο σημαντικά, βρίσκουμε ότι η εμπειρία χρήσης τους είναι εξαιρετική. Τα ακουστικά συνοδεύει και πάλι η εφαρμογή AI Life της HUAWEI, την οποία μπορείτε να βρείτε διαθέσιμη και σε συσκευές Android, αλλά και σε iOS. Προτείνουμε να την κατεβάσετε, γιατί μέσα από αυτήν θα βρείτε μερικές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των ακουστικών, όμως οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι τα ακουστικά λειτουργούν ακόμη και με μια απλή σύνδεση Bluetooth.
 

O εντοπισμός τους είναι άμεσος, καθώς μετά την πρώτη σύνδεση, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με το που ανοίξετε τη θήκη. Αν τα βγάλετε από το αυτί σας, σταματά αμέσως η αναπαραγωγή. Ο χειρισμός γίνεται με touch controls: πιέζοντας τα πλαϊνά του ακουστικού (σαν να τα τσιμπάτε), μπορείτε να ελέγξετε την αναπαραγωγή και την παύση. Με διπλό και τριπλό τσίμπημα, μπορείτε να πάτε σε επόμενο τραγούδι ή στην αρχή αυτού που ακούτε, ενώ γλιστρώντας το δάχτυλό σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ελέγχετε την ένταση. Το «τσίμπημα» θέλει λίγο συνήθεια, όμως εκτιμούμε το γεγονός ότι όλα γίνονται με την αφή, χωρίς κουμπιά και παράλληλα μπορείτε να παραμετροποιήσετε τις λειτουργίες μέσω του AI Life.
 

Μέσω της εφαρμογής, θα βρείτε μπόλικες επιλογές ακόμη. Για αρχή, έχετε ποσοστά για την ενέργεια που απομένει σε κάθε ακουστικό, αλλά και στη θήκη. Επιπρόσθετα, έχουμε επιλογές για την ενεργή ακύρωση θορύβου (ANC – active noise cancellation), την οποία επίσης τη ρυθμίζετε με παρατεταμένο «τσίμπημα» στα ακουστικά. Τα FreeBuds Pro 2 προσφέρουν 3 διαφορετικές λειτουργίες για την εξουδετέρωση του θορύβου: είτε on, είτε off, είτε στο mode αντίληψης, όπου μέσω των μικροφώνων σάς περνούν ήχους που θα χρειαστείτε, όπως μια φωνή, αν μιλά κάποιος δίπλα σας ή την κόρνα ενός αυτοκινήτου, αν περπατάτε στον δρόμο κι είναι κοντά σας. Αυτήν τη φορά μάλιστα έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία στον θόρυβο, καθώς φτάνει τα 47 dB.

Επιπρόσθετα, στα μενού θα βρείτε το equalizer («ηχητικά εφέ»), μέσω του οποίου μπορείτε να ρυθμίσετε πλήρως τον ήχο σας, να χρησιμοποιήσετε το ήδη ρυθμισμένο προφίλ από την Devialet, να επιλέξετε πιο δυνατά μπάσα ή πρίμα ή να ρυθμίσετε το EQ με λεπτομέρεια 10 σημείων και να σώσετε την επιλογή σας.
 

Στο μενού θα βρείτε και λειτουργία για την εύρεση των ακουστικών, αλλά και ένα mode που βοηθά με την τοποθέτηση και την εφαρμογή των ακουστικών στα αυτιά σας. Στο πακέτο θα βρείτε κι άλλα μεγέθη για τα tips σιλικόνης, που μπορεί να σας ταιριάζουν καλύτερα. Τέλος, μπορείτε να βρείτε επιλογή για ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης, σε περίπτωση που παίζετε παιχνίδια, η οποία έχει επίπτωση στην αυτονομία, αλλά και λειτουργίες για ανώτερη ποιότητα στις κλήσεις (μέσω 3 πλέον μικροφώνων, αλλά και αλγόριθμου Deep Neural Network), όπως φυσικά και το πιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό: την ενεργοποίηση του LDAC, για το οποίο επίσης θα μιλήσουμε παρακάτω, καθώς αφορά στην ποιότητα του ήχου. Ακόμα θα βρείτε επιλογές για τη «διπλή σύνδεση», αφού τα ακουστικά μπορούν ταυτόχρονα να είναι συνδεδεμένα με δύο συσκευές.
 

Ο συνδυασμός των λειτουργιών μέσω αφής μαζί με τις εκτενείς επιλογές που βρίσκουμε στην εφαρμογή AI Life δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την εμπειρία χρήσης των FreeBuds Pro 2. Η γκάμα επιλογών είναι υπερπλήρης.

Ακουστική εμπειρία
 

Και φτάνουμε στο πιο σημαντικό κομμάτι, αυτό του ήχου. Τα FreeBuds Pro 2 αξίζουν την αναβάθμιση ακόμη κι αν είστε ήδη σε premium κατηγορία TWS ακουστικών, χάρη στον ήχο τους. Έχουμε για πρώτη φορά Hi-Res audio σε TWS ακουστικά της HUAWEI, με πιστοποίηση και για Hi-Res και για HWA.
 

Τον καλύτερο ήχο θα τον πάρετε με τις συσκευές που υποστηρίζουν τον codec LDAC, o οποίος είναι και ο πιο εξελιγμένος που βρίσκουμε σε ακουστικά του είδους. Σε περίπτωση που δεν υποστηρίζει η συσκευή σας LDAC, παίρνουμε και πάλι ποιοτικό ήχο μέσω AAC ή SBC.

To Hi-Res audio επιτρέπει ασύρματο ήχο με πολύ μεγαλύτερο bandwidth, το οποίο φτάνει τα 990 kbps, τη στιγμή που το aptX HD φτάνει τα 576 kbps. Μιλάμε για σημαντικά περισσότερη πληροφορία στα αυτιά σας, η οποία εκτείνεται στα 24-bit και 96 kHz.

Αυτό αποδεικνύεται αν ακούσετε Hi-Res audio υλικό μέσω κατάλληλης εφαρμογής, που υποστηρίζει τέτοιο ήχο. Θα πάρετε καθαρότητα, που βρίσκουμε μόνο σε πολύ ακριβά over-ear headsets.

H HUAWEI έχει ενσωματώσει οδηγούς των 11 χιλ., οι οποίοι λειτουργούν με διπλό σύστημα πλέον ο καθένας, κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά. Αυτό επιτρέπει στα ακουστικά να λειτουργούν με σημαντικά μεγαλύτερο συχνοτικό εύρος, ακόμη και σε σχέση με τα προηγούμενα FreeBuds Pro. Πλέον έχουμε μπάσα που φτάνουν ακόμη και τα 14 Hz, ενώ οι υψηλές συχνότητες φτάνουν τα 48 kHz.
 

Τα προφίλ EQ που θα βρείτε στο AI Life συμπεριλαμβάνουν ρύθμιση από την Devialet, την οποία και προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε, καθώς προσφέρει πιο ενισχυμένα μπάσα και πιο καθαρές μεσαίες συχνότητες σε σχέση με μια flat ρύθμιση. Με λίγα λόγια μπορείτε να εκτιμήσετε έτσι ακόμη καλύτερα τα ίδια τα ακουστικά.

Είτε σε κλήσεις, είτε σε θέαση πολυμέσων, είτε στο gaming, είτε -ακόμη καλύτερα- σε μουσική, τα FreeBuds Pro 2 δίνουν τρομερό αποτέλεσμα. Απλά τοποθετήστε τα στα αυτιά σας, κατεβάστε ένα Hi-Res audio αρχείο από το YouTube και απολαύστε.

Αυτονομία
 

Στην αυτονομία παραμένουμε σε γνώριμα μεγέθη. Τα FreeBuds Pro 2 μπορούν να φτάσουν τις 4 ώρες αναπαραγωγής με ενεργοποιημένο το ANC με μία φόρτιση. Μαζί με τη θήκη και με απενεργοποιημένο το ANC, μπορούμε να φτάσουμε έως και τις 30 ώρες αναπαραγωγής. H θήκη για την πλήρη φόρτιση απαιτεί περίπου 1 ώρα μέσω USB-C, ενώ υποστηρίζεται και ασύρματη φόρτιση (Qi).

Συμπέρασμα
 

Δεν υπάρχει σημαντικότερος τομέας για τα ακουστικά από τον ίδιο τον ήχο που παράγουν κι εδώ η HUAWEI φαίνεται πως υπερέβη εαυτόν, δαμάζοντας τις τεχνολογίες που έχουμε δει σε αντίστοιχα προϊόντα έως τώρα. Χρησιμοποιώντας ένα διπλό σύστημα με οδηγούς των 11 χιλ., παράλληλα με τη χρήση LDAC codec, παραδίδει ήχο Hi-Res με πολύ μεγαλύτερο συχνοτικό εύρος απ’ ό,τι βλέπουμε συνήθως, για πεντακάθαρη, ξεκούραστη ακρόαση.
 

Οι λοιπές ευκολίες στη χρήση, με τις πολλαπλές επιλογές ενεργής ακύρωσης θορύβου, επιλογές για πλήρη ρύθμιση EQ και τελικώς το προφίλ ήχου της «έμπειρης» Devialet, μάς δίνουν σαφώς τα καλύτερα και πιο premium TWS ακουστικά της HUAWEI.

 

Βαθμολογία

 

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης