Πληροφορίες

Τίτλος: Street Fighter V: Champion Edition
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / PC
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Capcom / Dimps
Εκδότρια Εταιρεία: Capcom
Είδος: Fighting
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 14 Φεβρουαρίου 2020
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

H σειρά των fighting παιχνιδιών “Street Fighter” της Capcom σίγουρα δε χρειάζεται συστάσεις. Πολλοί μεγαλώσαμε ξοδεύοντας περιουσίες στα arcade cabinets του Street Fighter II προσπαθώντας να καταφέρουμε επιτέλους τον σωστό συνδυασμό για ένα Hadouken! Ακόμη και να μην ισχύει αυτό για εσάς, το Street Fighter είναι μια σειρά θρύλος με ταινίες, animation και εμπόρευμα στο ενεργητικό της και η φήμη της αγγίζεται μόνο από σειρές, όπως το Mortal Kombat και το Tekken.
 

Ο “μαχητής των δρόμων” κατάφερε στην πολυετή του πορεία να εξελίσσεται σχεδόν με κάθε νέο installment και να χαράζει το δρόμο για τα υπόλοιπα fighting games μετά από αυτό, με καινοτομία και πρωτοπορία. Το Street Fighter IV ήταν ο πρώτος τίτλος της βασικής σειράς που, ουσιαστικά, έκανε το βήμα στον κόσμο των 3D γραφικών, κρατώντας όμως το 2D gameplay του ακέραιο και ουσιώδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την τεράστια επιτυχία του, η Capcom σε συνεργασία με το στούντιο Dimps μας έφερε τον πιο πρόσφατο διάδοχο, το Street Fighter V. Η αρχική έκδοση του 2016 δίχασε το κοινό καθώς κυκλοφόρησε ως αποκλειστικός τίτλος του PlayStation 4 και το να την αποκαλέσουμε “λιτή” θα ήταν ίσως και φιλοφρόνηση. Η παντελής έλλειψη arcade λειτουργίας, story mode και οτιδήποτε πέρα από online και survival modes, εξόργισαν τους θαυμαστές της σειράς. Το Street Fighter V ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήταν έτοιμο.
 

Η Capcom δεν τα παράτησε όμως και με μια σειρά από updates, διορθώσεις και revamps σε λειτουργίες, ένα dedicated story, το οποίο δένει την ιστορία ανάμεσα στο Street Fighter IV και Street Fighter III και αρκετές διορθώσεις στο online netcode για καλύτερες online μάχες, μας έφερε το Arcade Edition το 2018, μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έκδοση του Street Fighter V.

Τι είναι λοιπόν το Champion Edition; Είναι η τελευταία, definitive έκδοση του Street Fighter V. Κυκλοφορεί σαν standalone τίτλος ή σαν upgrade του υπάρχοντος τίτλου (σε χαμηλότερη τιμή) και περιλαμβάνει τα εξής σπαρταριστά: και τους 40 χαρακτήρες, τους 16 αρχικούς και όλους των Season Pass (μαζί με τους Gill και Seth, τις δύο τελευταίες αφίξεις στο roster), 34 πίστες για να παίξετε ξύλο και πάνω από 200 (!) στολές για τους χαρακτήρες. Ναι μάλιστα, καλά διαβάσατε! Σχεδόν όλες οι στολές που κυκλοφόρησαν συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τις Capcom Pro Tour exclusives, λίγα collaborations και τις Fighting Chance, αν και τις τελευταίες μπορείτε να τις διεκδικήσετε με ένα σύστημα gacha (τυχαίων αμοιβών) μέσα από τον τίτλο. Το νέο σύστημα “V Skill II” κάνει επίσης την εμφάνισή του, δίνοντας ακόμη περισσότερο βάθος και επιλογές σε όλους τους χαρακτήρες. Όλα αυτά μαζί με balance updates και βελτιώσεις στο online netcode για ακόμη πιο ομαλές online μάχες, κάνουν το Champion Edition ένα πακετάκι που σίγουρα γυρίζει βλέμματα!

Αξίζει όμως ο τίτλος; Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για κυκλοφορία του 2016. Η αλήθεια είναι πως αν και το V δεν έχει το τόσο ιδιαίτερο art direction που έκανε το Street Fighter IV ξεχωριστό, κρατά απίστευτα γερά δίπλα σε πρόσφατους fighting τίτλους. Χάρη στην τεχνοτροπία του studio Dimps, οι χαρακτήρες θυμίζουν περισσότερο animated φιγούρες από πηλό παρά ρεαλιστικούς χαρακτήρες. Αυτό προσδίδει μια στιβαρή anime αισθητική στους χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει διαστάσεις και φιγούρες, που υπό άλλες συνθήκες θα φαίνονταν, το λιγότερο, αστείες, να είναι επιβλητικές και απολύτως “λογικές”. Με κάθε νέο χαρακτήρα που εμφανιζόταν στο roster, η Capcom εκμεταλλευόταν στο έπακρο αυτήν την ευπλασία, με παραδείγματα όπως η εξωτική Menat ή ο μυστηριώδης και εκκεντρικός, G. Τα animations είναι μερικά από τα καλύτερα του είδους τους, ομαλά στις μεταβάσεις από τη μία κίνηση στην άλλη και απόλυτα φυσικά. Είναι πραγματικά απόλαυση να βλέπει κανείς τις κινήσεις του Ryu ή της Cammy να είναι τόσο πιστές στην 2D τους ιστορία αλλά και τόσο φρέσκες και “της εποχής τους”.
 

Τα μουσικά θέματα ποικίλουν και πλαισιώνουν τον κάθε χαρακτήρα ταιριαστά, ανάλογα με το στυλ του οπτικά, αλλά και μαχητικά. Θα ακούσετε από δυνατές rock εκτελέσεις σαν το main theme, έως και ορχηστρικά folk ιαπωνικά, αλλά και pop κομμάτια. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το Champion Edition ξεκλειδώνει και το arrangement soundtrack του Street Fighter II, με επανεκδόσεις αγαπημένων θεμάτων, όπως των Ken και Guile, και είναι απολαυστικότατες. Κάποιες είναι πιστές στα πρωτότυπα, ενώ άλλες έχουν αλλαχτεί θετικά τόσο που θα σας κάνουν να πηδήξετε από τον καναπέ όταν καταλάβετε το original!
 

Πολύ ωραία λοιπόν όλα αυτά αλλά το ζουμί του Street Fighter V βρίσκεται στο gameplay του. Είναι καλό; Ω, ναι! Το Street Fighter V βρίσκεται στην κατηγορία των πιο “grounded” 2D fighting τίτλων, χωρίς να κάνετε τα ακροβατικά τίτλων όπως το Dragon Ball FighterZ για παράδειγμα. Είναι σίγουρα ένας αισθητικά εύκολος τίτλος σαν pick up n’ play αλλά δύσκολο να γίνεις πολύ καλός και χρειάζεται training και επιμονή. Οι super κινήσεις γίνονται γρήγορα και αβίαστα με τον σωστό συνδυασμό. Το signature σύστημα του τίτλου βρίσκεται στο “V Skill” και “V Trigger” εκτός της super μπάρας. Το V Skill αποτελεί μια ξεχωριστή ικανότητα, διαφορετική για κάθε χαρακτήρα, όπως parry και evade. Το V Trigger μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν η ανάλογη μπάρα είναι γεμάτη και δίνει power ups ή και τη δυνατότητα για συγκεκριμένα special moves όσο είναι ενεργή. Με δύο επιλογές για το καθένα, οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν είναι αρκετοί ώστε να φέρετε τον κάθε χαρακτήρα στα μέτρα σας, όπως επίσης αυξάνονται και οι στρατηγικές προς κάθε αντίπαλο.
 

Όπως είπαμε, ο τίτλος περιλαμβάνει πλέον μια ικανοποιητική γκάμα από modes, όπως survival, extra battles τα οποία είναι timed και προσφέρουν εξαργυρώσιμους πόντους, το story mode και το arcade mode, το οποίο πολύ νοσταλγικά έχει διάφορες εκδόσεις που θυμίζουν το roster και το ύφος προηγούμενων τίτλων. Το online πέρα από τα κλασικά casual και ranked modes, έχει ένα lounge mode για μάχες με αρκετούς παίκτες διαδοχικά στο ίδιο online room. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως είναι πολύ γρήγορη η εύρεση αντιπάλου online, ακόμη και με συγκεκριμένα κριτήρια. Μπορείτε επίσης να ψάχνετε για αντίπαλο ενώ βρίσκεστε στο κεντρικό μενού ή ακόμη και σε κάποιο offline mode. Το Capcom Fighters Network (CFN) προσφέρει επίσης πολλές πληροφορίες για replays και δεδομένα άλλων παικτών, ωραία πινελιά που δίνει δυνατή αίσθηση κοινότητας.
 

Συμπέρασμα
 

To Street Fighter V: Champion Edition καταφέρνει επάξια να σταθεί δίπλα σε πιο πρόσφατους fighting τίτλους παρά τα τέσσερα χρόνια από το original launch. Μετά το αμφιλεγόμενο ξεκίνημα του τίτλου, το Champion Edition μας προσφέρει το Street Fighter V στα καλύτερά του, όπως έπρεπε να είναι το αρχικό του όραμα! Με ένα σύστημα που είναι διασκεδαστικό και challenging και 40 μοναδικούς χαρακτήρες, κλασικούς και νεοφερμένους, είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις στην αγορά, αλλά σε ποιους απευθύνεται τελικά;
 

Η αλήθεια είναι πως αν δεν ενδιαφερθήκατε ποτέ για το SFV, το Champion Edition δεν θα το αλλάξει αυτό. Αν πάλι, θέλατε να τσεκάρετε τον τίτλο αλλά δεν ξέρατε πώς και πότε, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε. Αν είστε κάτοχος μιας παλαιότερης SFV έκδοσης, τότε εξαρτάται από το content που έχετε ήδη στα χέρια σας. Αν έχετε παίξει μόνο τη “vanilla” έκδοση, τότε το Champion Edition upgrade pack είναι no-brainer για το μέγεθος του content που προσφέρει. Όσο περισσότερους χαρακτήρες, πίστες και γενικό περιεχόμενο έχετε ξεκλειδώσει ανά τα χρόνια, τόσο πέφτει η θελκτικότητα του τίτλου. Συνεχίζει όμως να είναι ένα “όλα σε ένα” πακέτο που προσφέρει όλα όσα θα μπορούσαμε να θέλουμε από το Street Fighter V!

Βαθμολογία:  8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης