Η πρώτη ώρα του Shin Megami Tensei V είναι εντυπωσιακή. Ξεκινάμε πηγαίνοντας σχολείο και μιλώντας σε συμμαθητές μας, και μισή ώρα μετά βρισκόμαστε σε ένα κατεστραμμένο Τόκιο στο μέλλον. Από τις αποβάθρες του μετρό, γεμάτες με κόσμο που πηγαίνει στη δουλειά του, ξαφνικά φτάνουμε σε επιβλητικά ερρείπια πνιγμένα στην άμμο. Α, και φυσικά τριγυρνούν δαίμονες. Και, επίσης εννοείται πως υπήρξε ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ υπερφυσικών δυνάμεων. Συνηθισμένα πράγματα, για ιαπωνικά RPG τέτοιου τύπου.
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ειδικά αν δεν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με τη σειρά αυτή (δεν χρειάζεται, το Shin Megami Tensei V στέκεται μόνο του), μεγάλη εντύπωση κάνουν οι δαίμονες. Ο σχεδιασμός τους, παρά το γενικότερο «βαρύ» κλίμα του τίτλου, είναι σχεδόν αστείος και πολύ καρτουνίστικος. Οι δαίμονες που συναντάμε δείχνουν τελείως παράταιροι σε πρώτη ματιά, αλλά όσο βουτάμε περισσότερο στον κόσμο αυτόν τόσο βλέπουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη δημιουργία που ξεφεύγει από τα κλισέ και τα συνηθισμένα.
 

Μάλιστα, αφού ο νεαρός που χειριζόμαστε ενωθεί με ένα παράξενο ον και αποκτήσει μαγικές δυνάμεις και υπέροχα μακριά μαλλιά, μετά μπορούμε να φέρουμε στην ομάδα μας και τους δαίμονες που βρίσκουμε στον δρόμο μας, στις μάχες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι μονομαχίες αυτές είναι τύπου turn-based, με σειρές δηλαδή, και είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους χωρίς αμφιβολία. Στην αρχή, το σύστημα μάχης μοιάζει απλό και εύκολο, αλλά σιγά-σιγά καταλαβαίνουμε πως έχει πολύ βάθος. Είναι ένα γνώριμο σύστημα που βασίζεται στις αδυναμίες και τις αντιστάσεις σε συγκεκριμένα είδη επιθέσεων, και μας δίνει τη δυνατότητα να στήνουμε «αλυσίδες» για να κερδίζουμε επιπλέον σειρές, όσο χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες κινήσεις -το ίδιο ισχύει και για τους εχθρούς. Τελικά, όταν έχουμε ξεκλειδώσει αρκετές ιδιότητες και όταν πια έχουμε μάθει καλά τους μηχανισμούς, οι μάχες δείχνουν το πρόσωπό τους και ξεδιπλώνουν τις στρατηγικές προεκτάσεις τους. Πρόκειται για ένα διαρκώς διασκεδαστικό σύστημα που απαιτεί πολλά απ’ τον παίκτη αλλά ανταμείβει απλόχερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δαίμονες λοιπόν, που βρίσκουμε στον κόσμο, μπορούν να έρθουν μαζί μας, αν τους μιλήσουμε εν μέσω μάχης και τους πούμε τα σωστά πράγματα. Οι διάλογοι αυτοί είναι εντελώς αλλόκοτοι και ξεφεύγουν τελείως από το στιλ της σκοτεινής φαντασίας που διακατέχει το παιχνίδι, αλλά δείχνουν και από νωρίς ότι πρόκειται για πιο ιδιαίτερη περίπτωση, με χιούμορ και παραξενιές σε κάθε γωνιά του κόσμου. Είναι ένας συνδυασμός ετερόκλητων στοιχείων που τελικά λειτουργεί άψογα και μεγάλη βοήθεια αποτελεί ο κορυφαίος σχεδιασμός των πλασμάτων. Πραγματικά, δύσκολα θα βρείτε παιχνίδι, ταινία ή οτιδήποτε που να παρουσιάζει τόσο εμπνευσμένα και αξιομνημόνευτα τέρατα.
 

Εκτός μάχης, εξερευνούμε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες γεμάτες μυστικά και χαρακτήρες που μας λένε «τον πόνο τους», ενώ υπάρχουν και παράπλευρες αποστολές για να ολοκληρώσουμε. Γενικά, είναι ένα παιχνίδι γεμάτο με περιεχόμενο σε κάθε του γωνιά και ακόμα και μια μικρή «πίστα» μπορεί να σας απασχολήσει για αρκετή ώρα για να ψάξετε κάθε σπιθαμή της, να πάρετε μαζί σας τους δαίμονες που σας αρέσουν, να βρείτε όλα τα μυστικά και τους χαρακτήρες. Τα πάντα βρίσκονται εύκολα μάλιστα, καθώς ο χάρτης είναι αναλυτικός και περιλαμβάνει διάφορα σημάδια για τις ξεχωριστές δραστηριότητες και τα σημεία ενδιαφέροντος. Ένα ενοχλητικό σημείο εντοπίζεται στο παλιομοδίτικο σύστημα αποθήκευσης της προόδου, που γίνεται χειροκίνητα και σε συγκεκριμένα σημεία, χωρίς checkpoints ή auto-saves, και τελικά κουράζει καθώς τα save points δεν εμφανίζονται αρκετά συχνά.

Σε αυτά τα σημεία αποθήκευσης θα βρούμε και άλλες λειτουργίες, όπως ένα κατάστημα και κάποια μενού αναβάθμισης του χαρακτήρα μας, τα οποία στην αρχή φαίνονται υπερβολικά πολλά και περίπλοκα. Πράγματι, είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι, με πολλά ξεχωριστά συστήματα που απαιτούν εκμάθηση για να λειτουργήσουν σωστά, αλλά αυτό είναι και ένα από τα συναρπαστικά στοιχεία του Shin Megami Tensei V. Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες συστήματα, η ροή όμως είναι σωστή και θα καταφέρετε να τα μάθετε όλα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε έναν τίτλο που δεν φοβάται να γίνει δύσκολος και να ρίξει πάνω σας τεράστιες ποσότητες πληροφορίας, όμως κάθε του πτυχή είναι καλοσχεδιασμένη και πετυχαίνει τον σκοπό της. Αν ασχοληθείτε, θα σας ανταμείψει σίγουρα, με πολλούς τρόπους: με χορταστική εξερεύνηση, με ένα υπέροχα στρατηγικό και βαθύ σύστημα μάχης και με ένα φιλοσοφημένο σενάριο, καλογραμμένο απ’ την αρχή ως το τέλος του, μεταξύ πολλών άλλων. Μόνο ελάττωμα όσον αφορά την αφήγηση, οι κάπως αδιάφοροι ανθρώπινοι χαρακτήρες που δεν συγκρίνονται με τους δαίμονες και δεν τραβούν την προσοχή ιδιαίτερα.
 

Το βασικό όμως ελάττωμα του Shin Megami Tensei V έχει να κάνει με το hardware και τους περιορισμούς που αυτό βάζει στην εξαιρετική εμπειρία. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι πανέμορφος και οι τοποθεσίες είναι εξίσου πετυχημένες, επιβλητικές, ενδιαφέρουσες και πολλές φορές εντυπωσιακές. Θα δείτε ουρανοξύστες γεμάτους άμμο να αστράφτουν κάτω απ’ τον ήλιο, δίπλα σε βυθισμένα κτήρια και σκουριασμένα αμάξια, και η εικόνα είναι πράγματι εκθαμβωτική -και τονίζεται περισσότερο από το εκπληκτικό soundtrack. Ωστόσο, το Switch (στο οποίο ο τίτλος κυκλοφορεί σε αποκλειστικότητα) δεν καταφέρνει να «τρέξει» το παιχνίδι όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μειώνεται αρκετά η επίδραση του οπτικού τομέα. Βλέπουμε αρκετά framedrops, μια ανάλυση που δεν είναι αρκετή για να αναδείξει την ομορφιά των τοπίων, ενώ επίσης τα textures καθυστερούν πολλές φορές να φορτώσουν. Δεν μιλάμε για τίτλο που «δεν παίζεται», σε καμία περίπτωση, αλλά όσο παίζετε συνεχώς θα σκέφτεστε πώς θα έδειχνε σε ένα δυνατότερο μηχάνημα, και είναι κρίμα. Είναι ένα όμορφο παιχνίδι, καλοσχεδιασμένο, γεμάτο με προσωπικότητα και εξαιρετικά animations, αλλά το Switch πασχίζει να μας δώσει την εικόνα όπως πρέπει, και δεν τα καταφέρνει τελικά πλήρως.

Όπως και να’ χει, παρά τα προβλήματα αυτά, το Shin Megami Tensei V είναι ένα «κόσμημα» για τη συλλογή του Switch. Ένα πανέμορφο, σκοτεινό παιχνίδι, γεμάτο με υπέροχα σχεδιασμένους χαρακτήρες, με ένα ενδιαφέρον και καλογραμμένο σενάριο και με ένα απ’ τα καλύτερα συστήματα μάχης του είδους.

Βαθμολογία


 

Πληροφορίες

Τίτλος: Shin Megami Tensei V
Διαθέσιμο σε: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Atlus
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: RPG
Ηλικίες: 16+
Ημ/νια Κυκλοφορίας: 12 Νοεμβρίου 2021
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης