Του Παύλου Κρούστη

Τη δέκατη επέτειο της σειράς Galaxy S, η Samsung τη σφράγισε δίνοντάς μας όχι μόνο επιτέλους ανανεωμένο σχεδιασμό και φρέσκα χαρακτηριστικά, αλλά συνόδευσε και τα S10 και S10 Plus με ένα ακόμη μοντέλο, το πιο προσιτό S10e. Προς ενημέρωσή μας, το “e” σημαίνει “Essential”, δηλαδή φαίνεται ότι η συγκεκριμένη συσκευή κρατά τα “ουσιώδη” χαρακτηριστικά των άλλων S10 μοντέλων και κατεβάζει το κόστος πετώντας από πάνω του τα… “περιττά”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας με την εμφάνιση, να αναφέρουμε ότι μιλάμε για μια αισθητά πολύ μικρότερη συσκευή απ’ ότι έχουμε συνηθίσει να κρατάμε στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια. Ακόμα μικρότερη κι από τον άμεσο ανταγωνιστή του, το iPhone XR. Πιο κοντό, πιο λεπτό και πιο ελαφρύ. Ζυγίζει 150 γρ. κι έχει ύψος μόλις 14 εκ., κάτι που το κάνει απίστευτα βολικό στο χέρι μας.

 

Δείτε την παρουσίαση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

Η οθόνη του φτάνει τις 5,8 ίντσες, καθώς δεν έχει αισθητά bezels και βλέπουμε την μπροστινή κάμερα σε οπή στο πάνω δεξί μέρος. Η οθόνη εκτός της ανάλυσής, που δεν φτάνει QHD, αλλά είναι FHD+ με αναλογία 19:9, διαθέτει ακριβώς (απ’ όσο έχουμε δει ως τώρα) την ποιότητα των μεγαλύτερων αδελφών του. Μιλάμε για την καλύτερη οθόνη που θα βρείτε σε κινητό (εξαιρουμένης της υπόλοιπης σειράς), καθώς είναι η πρώτη Dynamic AMOLED+ που υποστηρίζει HDR10+ και η φωτεινότητά της φτάνει τα 1200 nits. Σχεδιαστικά δεν θα δείτε κύρτωμα στην άκρη της οθόνης, όπως έχουν τα άλλα δύο μοντέλα, όμως δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί ουσιώδες σημείο και καλώς “κόπηκε” για να κατέβει το κόστος.

Η μπροστινή κάμερα του S10e είναι ίδια με του απλού S10 και στερείται του δεύτερου depth sensor που διαθέτει το Plus μοντέλο. Στο πίσω μέρος, λείπει η τρίτη κάμερα, που έχουν τα αλλα δυο μοντελα, η telephoto στα 12MP, που σημαίνει ότι δεν έχει το ίδιο ζουμ, και παράλληλα διαθέτει τις άλλες δύο: τον βασικό wide 12MP αισθητήρα με εναλλασσόμενο διάφραγμα f/1.5-2.4 και τον υπερ-ευρυγώνιο φακό στα 16MP με διάφραγμα f/2.2. Μπορεί να τραβήξει και αυτό 4Κ video με HDR10+ τόσο με την μπροστινή κάμερα, όσο και με τις πίσω.

Σε επιδόσεις δεν υπολείπεται σε τίποτα σε σχέση με τα μεγαλύτερα μοντέλα, καθώς φορά και αυτό τον Exynos 9820 που αποτελεί τον ισχυρότερο επεξεργαστή Android αυτή τη στιγμή και συνδυάζεται με 6GB RAM (εν αντιθέσει με τα S10 και S10 Plus που έχουν standard 8GB). Το λογισμικό είναι το ανανεωμένο One UI που πατά σε Android 9 Pie και φέρνει πολλές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο λογισμικό της Samsung, το Samsung Experience.

Στα “δυνατά χαρτιά” του Galaxy S10e, είναι οι υποστηριζόμενες ταχύτητες δικτύου που μπορούμε να επιτύχουμε μέσω του 4G+ δικτύου της COSMOTE. Περισσότερα για αυτό το κομμάτι όμως θα έχουμε σύντομα στο αναλυτικό μας review.

Η ουσιαστική διαφορά του S10e είναι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων που δεν είναι ο νέος κάτω από την οθόνη που χρησιμοποιεί υπερήχους, αλλά ένας συμβατικός, πλην τίμιος όμως, που βρίσκεται στο πλάι, στα δεξιά της συσκευής, τον οποίο και βρήκαμε ιδιαίτερα βολικό.

Φυσικά, αναμενόμενο είναι να βρούμε και μικρότερη μπαταρία σε σχέση με τα αλλα μοντέλα, η οποία εδώ φτάνει τα 3,100 mAh. Υποστηρίζει και αυτό ασύρματη φόρτιση αλλά και αντίστροφη, που ονομάζεται PowerShare και σας δίνει τη δυνατότητα να φορτίσετε για παράδειγμα μέσω της συσκευής σας, τα νέα Galaxy Buds.

Στα θετικά θα συγκαταλέγαμε το νέο ενδιαφέρον χρώμα στο οποίο μπορείτε να βρείτε το S10e, που είναι το κίτρινο. Η τιμή του είναι 789 ευρώ.

Έχουμε πολλά να πούμε ακόμη για το “μικρό” S10, το οποίο είναι και αυτό που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Το βολικό του μέγεθος και η ιδιαίτερα επιτυχημένη επιλογή χαρακτηριστικών που χρησιμοποιήθηκαν σε σχέση με τα μεγαλύτερα μοντέλα είναι αυτά που μας κάνουν να το… γλυκοκοιτάζουμε πιο πολύ. Περισσότερα όμως θα έχουμε στο αναλυτικό μας review που θα βρείτε σε λίγες ημέρες στο zougla.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης