Πληροφορίες

Τίτλος: RIDE 3
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Milestone S.r.l.
Εκδότρια Εταιρεία: Milestone S.r.l.
Είδος: Racing
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 30 Νοεμβρίου 2018
Μετάφραση / Μεταγλώττιση: Όχι
Το Ride 2 ήταν ένα αξιόλογο παιχνίδι αγώνων με μοτοσυκλέτες, που έχασε αρκετούς πόντους λόγω του τεχνικού του τομέα και της αρκετής επανάληψης περιεχομένου. Η Milestone, προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη της και να μας δώσει τον απόλυτο εξομοιωτή, με το Ride 3. Η εταιρεία φαίνεται αποφασισμένη να κάνει τη σειρά της να πετύχει.

Το νέο παιχνίδι του franchise δείχνει από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του. Οπτικά, έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο άλμα και το Ride 3 δείχνει απόλυτα βελτιωμένο, σε σχέση με τον προκάτοχό του. Τα μοντέλα των μηχανών είναι λεπτομερή και γυαλίζουν πανέμορφα και οι πίστες είναι ικανοποιητικές. Τα γραφικά, σίγουρα δεν είναι από τα καλύτερα δείγματα σημερινού παιχνιδιού αγώνων, όμως η αναβάθμιση είναι αισθητή και πλέον η ποιότητα βρίσκεται σε καλό επίπεδο.

Οι νέες προσθήκες, όπως η νυχτερινή οδήγηση και τα καιρικά φαινόμενα, βοηθούν πολύ το αποτέλεσμα και μερικές φορές κάνουν το παιχνίδι να δείχνει πολύ ελκυστικό. Ο φωτισμός και οι αντανακλάσεις είναι σε εμφανώς καλύτερο επίπεδο και βελτιώνουν αρκετά τη συνολική εικόνα. Επίσης, δεν παρατηρούνται πτώσεις στο frame rate (σε PS4 Pro και Xbox One X μάλιστα, το Ride 3 τρέχει στα 60 FPS), ή άλλου είδους τεχνικά προβλήματα. Έτσι, οι αγώνες ρέεουν πολύ ομαλά και, αν και δεν εντυπωσιαζόμαστε από το οπτικό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να παραπονεθούμε κιόλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το κύριο προβλήμα όσον αφορά την εικόνα του τίτλου, εντοπίζεται στα physics των πτώσεων του αναβάτη όταν τρακάρουμε, που μοιάζουν πολύ απότομα και άκομψα. Επίσης, οι πίστες δείχνουν κάπως άδειες και μερικά textures –κυρίως τα πιο απομακρυσμένα- δεν είναι αρκετά λεπτομερή. Οι χρόνοι loading, δυστυχώς, παραμένουν αρκετά μεγάλοι.

Τα physics των μηχανών βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα. Το βάρος και η ταχύτητα επικοινωνούνται ικανοποιητικά. Επίσης, οι ξεχωριστοί τύποι μηχανών συμπεριφέρονται εντελώς διαφορετικά όσον αφορά το gameplay τους. Έτσι, οι διάφορες κατηγορίες προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες και απαιτούν εκμάθηση των mechanics εκ νέου.

Το Ride 3, μπορεί να είναι εξομοιωτής, όμως είναι πολύ προσβάσιμο. Κάθε παίκτης, ανεξάρτητα με την εμπειρία του στα παιχνίδια αγώνων, μπορεί να μάθει να παίζει. Προφανώς, ένας παλαίμαχος θα εξοικειωθεί πιο γρήγορα, όμως οι διάφορες επιλογές παραμετροποίησης δυσκολίας, καθώς και τα βοηθήματα, έχουν ενσωματωθεί με εξαιρετικό τρόπο. Ο χρόνος εκμάθησης για έναν άπειρο παίκτη είναι σίγουρα μεγάλος, όμως σε καμία περίπτωση απαγορευτικός. Το Ride 3 είναι δύσκολο παιχνίδι, αλλά με την παραμετροποίησή του, είναι ένας προσβάσιμος εξομοιωτής.

Τα mechanics χειρισμού των μηχανών είναι πολύ καλά στημένα. Οι στροφές δίνουν εξαιρετική αίσθηση και τα φρεναρίσματα λειτουργούν άψογα, σε συνδυασμό με την άμεση αποκριση του χειρισμού. Είτε επιλέξουμε το πιο απλό και arcade σύστημα, είτε το pro που πάει προς simulation μονοπάτια, ο έλεγχος κάθε τύπου μηχανής είναι άψογος.

Το περιεχόμενο του Ride 3 δεν απευθύνεται μόνο σε προχωρημένους παίκτες και όλοι μπορούν να το απολαύσουν. Το ανανεωμένο career mode έχει αφήσει εν μέρει πίσω τη γραμμικότητα και μας επιτρέπει να παίξουμε τις διάφορες πίστες του με μερική σειρά προτίμησης. Είναι σίγουρα ένα βήμα μπροστά για τη σειρά, όμως εξακολουθεί να πλήττεται από επανάληψη, ιδίως στα μετέπειτα στάδιά του. Ακόμη, η παρουσίαση δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε. Στην αρχή της καριέρας, δημιουργούμε τον προσωποποιημένο μας χαρακτήρα, όμως στη συνέχεια τίποτα δεν μοιάζει προσωπικό. Δεν έχουμε ένα career mode που να μας κάνει να νιώσουμε πως ανεβαίνουμε στις βαθμίδες ως ένας συγκεκριμένος, υπαρκτός χαρακτήρας. Το career mode του Ride 3, παρά τις αναβαθμίσεις που έχει υποστεί, παραμένει κάπως generic, απρόσωπο και άψυχο.

Βέβαια, το περιεχόμενο είναι πλούσιο. Στο career, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τεράστιο αριθμό αγώνων, αρκετών διαφορετικών ειδών και συνθηκών, σε μία εξαιρετική ποικιλία πιστών, των οποίων ο σχεδιασμός είναι άψογος (highlight η Macau τη νύχτα, με τις επιγραφές από νέον να κλέβουν την παράσταση). Παίζοντας τους διάφορους αγώνες, κερδίζουμε λεφτά και ξεκλειδώνουμε νέες (licensed) μηχανές, των οποίων ο συνολικός αριθμός είναι τεράστιος και θα ικανοποιήσει κάθε παίκτη στα σίγουρα. Πολύ θετική βρήκαμε την ισορροπία απόκτησης χρημάτων, ανεξάρτητα με τη δυσκολία που θα προτιμήσουμε. Έτσι, ένας άπειρος παίκτης δεν χρειάζεται να παίζει σε ανελέητες λούπες grinding για να ξεκλειδώσει τις μηχανές που θέλει, ενώ ένας πιο ικανός θα πάρει τα ανάλογα boosts.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όλες οι μηχανές μπορούν να αναβαθμιστούν ξεχωριστά, αν και το σχετικό σύστημα δεν είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς στην ουσία απλώς αγοράζουμε το πιο ακριβό εξάρτημα για κάθε τμήμα της μηχανής, κάθε φορά. Επίσης, υπάρχουν πολλές επιλογές customization του αναβάτη και των μηχανών.

Η διάρκεια του single-player περιεχομένου είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να μας κρατήσει για αρκετό καιρό, παρά την επανάληψη. Βέβαια, πάντα υπάρχει και το multiplayer, το οποίο είναι απλό, λειτουργικό και διασκεδαστικό, καθώς και μερικά weekly challenges.

Ο ήχητικός τομέας περιλαμβάνει κυρίως τους βρυχηθμούς των μηχανών και αποδίδει απόλυτα ικανοποιητικά. Τα λίγα τραγούδια που ακούμε στα μενου είναι ταιριαστά, όμως θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες μελωδίες καθώς από ένα σημείο και μετά η επανάληψη κουράζει κάπως και στα loading ο ήχος κολλάει ελαφρώς.


Συμπέρασμα

Η Milestone δείχνει πως άκουσε τις επιθυμίες και τα παράπονα των παικτών και προσπάθησε να προσαρμόσει το νέο της παιχνίδι κατάλληλα. Στους περισσότερους τομείς, τα κατάφερε. Το Ride 3 είναι ένα δυνατό παιχνίδι αγώνων, με άπλετο περιεχόμενο και άψογα mechanics. Ο οπτικός τομέας χωρούσε περισσότερη αναβάθμιση και το career mode έχει ελλιπή παρουσίαση, όμως συνολικά, το Ride 3 θα ικανοποιήσει τους ενδιαφερόμενους παίκτες, είτε είναι νέοι στο είδος, είτε παλιοί και έμπειροι.

Βαθμολογία: 7/10
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης