Του Παύλου Κρούστη

H realme προσθέτει όλο και περισσότερες συσκευές στη διαθέσιμη γκάμα της για την ελληνική αγορά, με smartphones για όλα τα γούστα και όλες τις ανάγκες. Το realme 9 4G που έχουμε στα χέρια μας μπορεί να υπολείπεται όσον αφορά στη συνδεσιμότητα, όπως αναφέρεται ρητά και στο όνομά του, αφού δεν υποστηρίζει 5G, όμως η realme φρόντισε να κατασκευάσει μια άκρως ανταγωνιστική συσκευή που εντυπωσιάζει με άλλα χαρακτηριστικά της.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το realme 9 4G πλασάρεται στα €319,90, ανάμεσα στα realme 9i και realme 9 Pro, προσφέροντας μια μίξη από χαρακτηριστικά που, αν μη τι άλλο, ορίζουν ακόμη ένα value for money προϊόν για την εταιρεία.
 

Το αγαπημένο μας τηλέφωνο της σειράς 9 έως τώρα ήταν το realme 9 Pro+. Πρόκειται για ένα τηλέφωνο που συνδύασε μια πολύ ωραία «συνταγή» από specs μαζί με φοβερές φωτογραφικές δυνατότητες και πωλείται σε ιδιαίτερα δελεαστική τιμή. Το realme 9 4G μπορεί να μην διαθέτει τις δυνατότητες του Pro+ σαφώς, αφού είμαστε σε άλλη κατηγορία, όμως έχουμε και πάλι μια συσκευή με μελετημένη δομή.
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδιασμός
 

Ξεκινώντας από το πιο αδύναμο σημείο, αναμενόμενα, το design του realme 9 4G, θα πούμε ότι για μία ακόμα φορά, η εταιρεία δεν προσπαθεί αρκετά στο συγκεκριμένο τομέα. Όλα τα τηλέφωνά της που δεν ανήκουν σε σειρές GT, δυστυχώς δεν καταφέρνουν να ξεχωρίσουν εμφανισιακά. Το realme 9 4G δεν αποτελεί εξαίρεση. Στα χέρια μας έχουμε το χρώμα “Suburst Gold” και παρά το αστραφτερό του παρουσιαστικό, δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο σαν εμφάνιση.
 

Το camera module είναι ολόιδιο με τις υπόλοιπες φετινές συσκευές της εταιρείας, ενώ η πλαστική πλάτη είναι ευδιάκριτα… απλή, καθώς δεν υπάρχει κάποια τεχνική που θα μπορούσε να το καλύψει αυτό ή να δώσει κάποιο άλλο στοιχείο με ενδιαφέρον. Διακρίνεται κάπως μια διαφορά στο χρώμα μόνο υπό διαφορετική γωνία θέασης με κυματισμούς, αλλά αυτό είναι όλο. Το πλαίσιο της οθόνης είναι σχετικά παχύ, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος και υπάρχει ένα punchhole στο επάνω αριστερά μέρος για τη selfie cam.
 

Eίναι πολύ βολικό στο χέρι, αφού έχει πάχος μόλις 8 χιλ. και ζυγίζει 178 γρ. Δεν υπάρχει πιστοποίηση για αδιαβροχοποίηση, όμως θα βρείτε θύρα για audio jack 3.5mm και υποστήριξη dual SIM / microSD.

Οπτικοακουστική εμπειρία
 

Όπως ακριβώς είχαμε εντυπωσιαστεί από τις φωτογραφίες του realme 9 Pro+ σε συνάρτηση φυσικά με την τιμή του, εδώ έχουμε γοητευτεί από την οθόνη του realme 9 4G. Είναι μια οθόνη που ξεκάθαρα θα περιμέναμε να βρούμε σε πιο ακριβή συσκευή.
 

Μιλάμε για OLED panel στις 6,4 ίντσες με ανάλυση 1080×2400 και ρυθμό ανανέωσης στα 90 Hz. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα bezels είναι κάπως παχιά, αφήνοντας έναν λόγο οθόνης προς σώμα στο 84,2%, όμως η εμπειρία θέασης είναι και πάλι εξαιρετική.

Χάρη στην AMOLED έχουμε εξαιρετικά μαύρα και έντονα χρώματα, ενώ η φωτεινότητα είναι παραπάνω από ικανοποιητική (περίπου 420 nits) για χρήση υπό το ηλιακό φως. Ο λόγος της οθόνης είναι 20:9 και βολεύει ενδεχομένως περισσότερο για θέαση ταινιών/σειρών, ενώ ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι κάτω από την οθόνη και δουλεύει ικανοποιητικά. Η προστασία της οθόνης είναι Gorilla Glass 5.
 

Δυστυχώς, στον τομέα του ήχου δεν έχουμε ίδιο επίπεδο, αφού υπάρχει μόνο ένα ηχείο στη συσκευή που πυροβολά προς τα κάτω. Τουλάχιστον είναι αρκετά δυνατό.

Επιδόσεις / UI
 

Οι επιδόσεις της συσκευής στηρίζονται στον Snapdragon 680 της Qualcomm, που συνδυάζεται με 8GB RAM. Είναι εφάμιλλες με αυτές του Redmi Note 11 και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η realme δεν «φοβάται» να προσθέσει έξτρα RAM στις συσκευές της για αποδοτικότερη χρήση, με τα 8GB να υπερβαίνουν τα στάνταρ της κατηγορίας.

Αν σκοπεύετε να αφιερωθείτε στο gaming, υπάρχουν καλύτερες επιλογές σε αυτά τα χρήματα εκεί έξω, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το realme 9 4G απογοητεύει. Δεν θα μπορείτε να παίξετε όλα τα παιχνίδια στις βέλτιστες ρυθμίσεις τους, όμως θα έχετε κάτι πολύ σημαντικό: αυτονομία. Γι’ αυτό το κομμάτι θα μιλήσουμε λίγο παρακάτω.
 

Η realme συνοδεύει το 9 4G με το νεότερο Android 12 μέσα από το realme UI 3.0. Υπενθυμίζουμε ότι η νέα έκδοση Android δίνει περισσότερες επιλογές για παραμετροποίηση, χρωματισμούς, αλλά και για την ασφάλειά σας, ανάμεσα σε άλλα.
 

Η έλλειψη συνδεσιμότητας 5G δεν είναι τόσο σημαντική ακόμη, αφού θα αργήσουν τα ελληνικά δίκτυα να… αποτάξουν τις ταχύτητες 4G, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται NFC και Bluetooth (έκδοση 5.1).
 

Κάμερες
 

Οι κάμερες του realme 9 4G είναι στα καλά στοιχεία της συσκευής, χωρίς να έχουμε κάτι ξεχωριστό σε επιδόσεις. Συγκεκριμένα, ο βασικός αισθητήρας στα 108MP (f/1.75) λειτουργεί μαζί με έναν υπερευρυγώνιο στα 8MP (f/2.2) και έναν macro 2MP.
 

H βασική κάμερα παράγει φωτογραφίες στα 12MP μέσω pixel binning, ενώ διατίθεται και “108MP mode” στις ρυθμίσεις. Σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού, έχουμε αρκετά καλή καθαρότητα και «ζωντανά» χρώματα. Στις νυχτερινές λήψεις, δεν έχουμε σαφώς ίδια καθαρότητα, καθώς υπάρχει αρκετός θόρυβος, όμως μέσω του night mode, έχουμε βελτιωμένη φωτεινότητα για πιο ευκρινείς λήψεις. Ο υπερευρυγώνιος δίνει εικόνα 120 μοιρών, όμως σίγουρα προτιμάται ο βασικός αισθητήρας. Ο macro είναι σχεδόν διακοσμητικός. Οι λήψεις βίντεο δυστυχώς περιορίζονται στα 1080/30 με ηλεκτρονική σταθεροποίηση.

Η selfie cam είναι στα 16MP (f/2.5). Είναι καλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε, με όμορφο bokeh εφέ.
 

Αυτονομία

Πέρα από την πανέμορφη οθόνη, το δεύτερο στοιχείο για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται το realme 9 4G είναι η αυτονομία του. Ήδη έχουμε δει τις συσκευές της εταιρείας να ξεπερνούν κατά πολύ τους μέσους όρους για τις αντίστοιχες κατηγορίες τους, όμως εδώ έχουμε χωρητικότητα στα 5000 mAh. Καταφέρνει και δίνει δυο ημέρες full χρήσης. Θα δυσκολευτεί κάποιος να καταφέρει να εξαντλήσει την μπαταρία μέσα σε μία ημέρα, ό,τι και να κάνει.
 

Η φόρτιση από την άλλη είναι στα στάνταρ της κατηγορίας, στα 33W, κάτι που σημαίνει ότι φορτίζει πλήρως μέσα σε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ενώ φτάνει στο 50% σε μισή ώρα.

Συμπέρασμα
 

Παρά την έλλειψη της συνδεσιμότητας 5G, το realme 9 4G είναι ένα πραγματικά value for money τηλέφωνο με οθόνη που εντυπωσιάζει και μπαταρία που δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Δεν εστιάζει στο gaming, ούτε στις φωτογραφίες, όμως και στους δύο τομείς αποδίδει σχετικά ικανοποιητικά. Συνολικά, έχουμε μια συσκευή ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην κατηγορία mid-range, που συμπληρώνει την πολύ έξυπνα δομημένη 9-series της realme.
 

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης