Πληροφορίες

Τίτλος: PlayerUnknown’s Battlegrounds
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Bluehole
Εκδότρια Εταιρεία: PUBG Corporation
Είδος: Shooter, Battle Royale
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 7 Δεκεμβρίου 2018 (PS4)

Μετάφραση / Μεταγλώττιση: Όχι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπρεπε να περάσουν κάτι λιγότερο από 2 χρόνια, μέχρι το παιχνίδι που ενέπνευσε ένα ολόκληρο genre να κυκλοφορήσει στο PlayStation 4. Φυσικά, ο λόγος για το Battle Royale παιχνίδι-φαινόμενο των Bluehole και PUBG Corp., PlayerUnknown’s Battlegrounds. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τον τίτλο, αφού σίγουρα έχετε δει -αν όχι παίξει- έστω έναν αγώνα, μιας και ήδη μετράει εκατομμύρια παίκτες σε PC και, πλέον, σε κονσόλες.

Οι κανόνες είναι σε όλους γνωστοί. Απλοί στην κατανόηση, μα δύσκολοι στην εφαρμογή. Εκατό παίχτες πέφτουν από ένα αεροπλάνο σε έναν ανοιχτό χάρτη. Στη συνέχεια, καλούνται να συλλέξουν οπλισμό, προστατευτικό εξοπλισμό και προμήθειες πρώτων βοηθειών. Στόχος η επιβίωση, από τον κύκλο που κλείνει, αναγκάζοντας τους παίκτες να βρεθούν στο κέντρο του χάρτη και φυσικά από τους 99 αντίπαλους παίκτες. Μόνο ένας μπορεί να βγει νικητής. Μπορείτε να παίξετε μόνος, σε δυάδα ή σε ομάδα των τεσσάρων. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες που ακολουθεί το PUBG και άλλα τόσα παιχνίδια που ήρθαν και θα συνεχίσουν να έρχονται μετά από αυτό, αφού το Battle Royale είδος διαρκώς μεγαλώνει.

Το PlayerUnknown’s Battlegrounds, δυστυχώς, δεν μας έρχεται όσο γυαλισμένο θα θέλαμε στην κονσόλα της Sony. Ναι μεν κυκλοφορεί με όλα τα updates που έχει δει στις εκδόσεις των PC και Xbox One, φέρνει όμως μαζί του άπειρα bugs, ενώ τα γραφικά του ξεκινούν από πολύγωνα και καταλήγουν να μοιάζουν με προηγούμενης γενιάς όσο… φορτώνουν. Επίσης, τα frames είναι κλειδωμένα στα 30 ανά δευτερόλεπτο, ενώ υπάρχει υποστήριξη HDR, αλλά όχι 4K.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού όμως, είναι τα bugs και τα glitches. Το περίεργο περπάτημα και το παράταιρο κράτημα όπλου, τα οχήματα που προχωρούν χωρίς να κινούνται οι τροχοί και το “έρπινγκ” που από οριζόντιο καταλήγει να είναι κάθετο, είναι μόνο μερικά από όσα συναντήσαμε. Αν και τα προβλήματα είναι άφθονα και πολλές φορές τραγελαφικά, δεν σημαίνει αυτόματα πως το παιχνίδι είναι μη λειτουργικό.

O περίπλοκος χειρισμός του παιχνιδιού “μεταφράζεται” άψογα από το πληκτρολόγιο στο DualShock 4, αφού η PUBG Corporation έκανε πολύ καλή δουλειά και κατάφερε να χωρέσει όλες τις εντολές στα περιορισμένα πλήκτρα του χειριστηρίου. Είναι αρκετά ασυνήθιστος και δεν μοιάζει με τον “παραδοσιακό” χειρισμό που βλέπουμε σε άλλα shooter παιχνίδια. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό και πάνω από όλα λειτουργικό -κάτι που δεν περιμέναμε. Στην αρχή ίσως υπάρξει κάποια δυσφορία, αφού μοιάζει ξένο, το σύστημα χειρισμού όμως συνηθίζεται μετά από λίγους αγώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το μόνο ίσως μειονέκτημα του χειρισμού, είναι η πλοήγηση στον εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα πρέπει να πάρουμε αντικείμενα από πεσμένους αντιπάλους, να οργανώσουμε το backpack μας ή να προσθέσουμε attachments στα όπλα μας, με γρήγορες κινήσεις. Ωστόσο, η πλοήγηση είναι άβολη, με αποτέλεσμα το χάσιμο πολύτιμου χρόνου που μπορεί και να μας στοιχίσει τη νίκη.

Παρά τα κάποια τεχνικά προβλήματα του (τα οποία υπήρχαν εξαρχής), το PUBG παίζεται πολύ ευχάριστα στο PlayStation 4. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες παίζουν με τον ίδιο τρόπο και δοκιμάζονται καθαρά οι ικανότητές τους. Δεν μεσολαβεί κάποιο ακριβό πληκτρολόγιο και ποντίκι ή ρυθμίσεις στον τομέα γραφικών του παιχνιδιού που ενδέχεται να δώσουν πλεονέκτημα στους αντιπάλους σας.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να πούμε πως η δυνατότητα cross-play δεν θα ήταν καλοδεχούμενη. Δυστυχώς, ο ερχομός του PlayerUnknown’s Battlegrounds στο PS4 δεν σημαίνει πως οι παίκτες της κονσόλας της Sony θα μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με παίχτες του PC και του Xbox One. Δεν υπάρχει υποστήριξη cross-play ή cross-progress για να έχετε σε έναν λογαριασμό το ψηφιακό πορτοφόλι σας. Είναι κάτι που συναντάμε στο Fortnite: Battle Royale και ο κόσμος ζητάει και από το PUBG. Δεν υπάρχουν για την ώρα βλέψεις για υποστήριξη, αλλά ενδέχεται να είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον από την PUBG Corp.

Οι αγώνες, μερικές φορές έχουν μια μικρή καθυστέρηση μέχρι να γεμίσει το lobby, είτε παίζετε solo, είτε όχι. Το σίγουρο όμως, είναι πως θα βρείτε κάποιον να κάνετε ομάδα, αφού οι servers γεμίζουν συνεχώς από παίκτες.

Το περιεχόμενο του PUBG στην έκδοσή του για το PlayStation 4 δεν αλλάζει σε σχέση με εκείνο στις άλλες εκδόσεις εκτός αν αποκτήσουμε κάποια ειδική έκδοση ή αν έχουμε προπαραγγείλει το παιχνίδι, αφού έτσι μας δίνονται κάποια ενδιαφέροντα θεματικά καλούδια. Το παιχνίδι έρχεται με τους τρεις γνωστούς χάρτες (Erangel, Miramar, Sanhok), αλλά και τον νέο, χιονισμένο χάρτη Vikendi. Δυστυχώς, ακόμη δεν υπάρχει επιλογή χάρτη και έτσι μπορεί να βρεθείτε στο ίδιο μέρος για αρκετούς αγώνες. Τέλος, όσοι έχουν προπαραγγείλει τον τίτλο, έχουν λάβει το Backpack της Ellie από το Last of Us και την ενδυμασία του Nathan Drake από το Uncharted 3, για να τα χρησιμοποιήσουν στο παιχνίδι.

Σε ποιους στοχεύει η νέα έκδοση του PlayerUnknown’s Battlegrounds; Κυρίως σε όσους δεν το έχουν στην κατοχή τους σε κάποια άλλη πλατφόρμα. Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ, αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να το κάνετε. Αν είστε φίλος των shooters, τότε επιβάλλεται να δοκιμάσετε τον (κατά πολύ κόσμο) βασιλιά των Battle Royale σε μία πολύ αξιόλογη εκδοχή, παρά τα bugs που υπάρχουν. Το PUBG παραμένει πολύ διασκεδαστικό και είναι αρκετά προσιτό στους άπειρους παίκτες.

Συμπέρασμα
Ο πρωτοπόρος των Battle Royale παιχνιδιών έφτασε στο PlayStation 4. Φέρνει μαζί του όλο το περιεχόμενο, έναν νέο χάρτη, αλλά και αμέτρητα bugs, μεγάλα loading times και γραφικά προηγούμενης γενιάς. Παρ’ όλα αυτά, το gameplay του παραμένει πολύ αξιόλογο και διασκεδαστικό.
Βαθμολογία: 7/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης