Της Ελένης Δρίβα
 

Πληροφορίες‌

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος:‌ Persona 5 Strikers
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PlayStation 4, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5 (έκδοση PS4)
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ P-Studio, Omega Force
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Atlus
Είδος:‌ Action Role-playing
Ηλικίες:‌ 16+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 23 Φεβρουαρίου 2021
 

 

Η σειρά Persona υπάρχει εδώ χρόνια και αν υπολογίσουμε ότι αποτελεί “παρακλάδι” του Megami Tensei franchise, τότε μιλάμε για μια ιδέα που μετράει περίπου 3,5 δεκαετίες ζωής. Στην πραγματικότητα, όμως, ο τίτλος που κατάφερε να κάνει τα Persona mainstream, προκαλώντας αίσθηση τόσο στην ιαπωνική αγορά, όσο και στη δυτική (η οποία μέχρι πρότινος δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εν λόγω σειρά), είναι το Persona 5. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα RPG της δεκαετίας που μας πέρασε, το οποίο στη συνέχεια “εμπλουτίστηκε” με επιπλέον περιεχόμενο χάρις στην έκδοση του Persona 5 Royal, που έκανε το ήδη εξαιρετικό πέμπτο κεφάλαιο της σειράς ουσιαστικά άψογο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Παρ’ όλα αυτά, οι περιπέτειες των Phantom Thieves of Hearts, των βασικών χαρακτήρων του Persona 5, δεν τελείωσαν με το Royal. Σε μια ίσως απροσδόκητη κίνηση, η P-Studio και η μητρική εταιρεία Atlus αποφάσισαν να συνεργαστούν με την Omega Force (θυγατρική εταιρεία της Koei Tecmo) και να δημιουργήσουν μαζί ένα spin-off sequel του πετυχημένου τίτλου. Έτσι γεννήθηκε το Persona 5 Strikers, το οποίο επιτέλους βρήκε τον δρόμο του και για τη δυτική αγορά μετά από έναν χρόνο αναμονής.

Γιατί ήταν απαραίτητη η συνεργασία με την Omega Force; Γιατί το Strikers κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο franchise: παντρεύει τα γνωστά και αγαπημένα RPG στοιχεία των Persona με το musou στιλ των Dynasty Warriors, που φυσικά αποτελούν δημιούργημα της Omega Force. Ευτυχώς, το κράμα που προέκυψε από τον εν λόγω πειραματισμό είναι πετυχημένο, όμως αυτό είναι κάτι που θα αναλύσουμε στη συνέχεια εκτενέστερα. Πρώτα θα μιλήσουμε για τους Phantom Thieves και τις νέες περιπέτειές τους.

Τέσσερις μήνες μετά από τα γεγονότα του Persona 5 (όχι του Royal), ο πρωταγωνιστής, μαζί με τον Morgana, επιστρέφει στο Τόκιο ώστε να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί με τους φίλους του. Όλοι μαζί αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε διάφορους προορισμούς, κάνοντας κάμπινγκ, όμως λίγο πριν αναχωρήσουν έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο παράξενο φαινόμενο, όμοιο με αυτό που είχαν συναντήσει στο παρελθόν. Αποφασίζοντας να το διερευνήσουν, οι διακοπές τους μετατρέπονται σε ένα αλλόκοτο road trip από πόλη σε πόλη, πολεμώντας σκιές σε έναν παράλληλο κόσμο που φαίνεται να επηρεάζει και τη δική τους πραγματικότητα…

Όλα τα παραπάνω πιθανότατα να βγάζουν μηδενικό νόημα αν δεν έχετε ασχοληθεί με το Persona 5, όμως για να μην κάνουμε spoilers δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω. Το Persona 5 Strikers είναι πολύ φιλικό προς τους νέους παίκτες, εξηγώντας ξανά και ξανά, με λεπτομέρεια, δεκάδες σημαντικά πράγματα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβετε τι γίνεται, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη σας επαφή με το franchise. Αυτό που δεν θα σας “δοθεί” τόσο απλόχερα είναι το παρελθόν των χαρακτήρων, αφού θεωρείται γνωστό και δεδομένο σε αυτό το σημείο της ιστορίας.

Σεναριακά η P-Studio χτυπάει για ακόμα μια φορά όλες τις σωστές νότες. Οι αξιαγάπητοι και λατρεμένοι Phantom Thieves επιστρέφουν με περίσσια φινέτσα, όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές και άφθονα πειράγματα που θα σας κάνουν να γελάσετε. Αν έχετε ασχοληθεί με το Persona 5, η αίσθηση που θα σας προσφέρει το Strikers είναι αυτή της νοσταλγίας, ένα απαλό χαμόγελο ανακούφισης καθώς συναντάτε ξανά τους παράξενους και αντισυμβατικούς έφηβους που είχατε γνωρίσει και αγαπήσει στο προηγούμενο παιχνίδι και συνειδητοποιείτε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η αίσθηση της παρέας είναι ακόμα το ίδιο πολύτιμα έντονη, τα αστεία απολαυστικά και η πλοκή αρκετά σκοτεινή, έξυπνη και γεμάτη ένταση. Ακριβώς ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα Persona 5 (σημειώσατε Strike: 1, λοιπόν).

Αυτό που περιμέναμε από το νέο κεφάλαιο της σειράς και δεν το είδαμε είναι η ενσωμάτωση των γεγονότων του Royal στην πλοκή. Το Strikers αγνοεί την ύπαρξη του Royal (παρότι θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη έκδοση του τίτλου) και παράλληλα αγνοεί και κάποιες επιλογές που θα μπορούσατε να είχατε κάνει στο Persona 5, όπως να ξεκινήσετε μια ρομαντική σχέση με κάποια από τις κοπέλες. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, όχι, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου μια σχέση μαζί της, γιατί αυτού του τύπου οι διαδράσεις λείπουν από το Strikers, όπως και το σύστημα των έμπιστων, με τους οποίους έπρεπε να περάσετε χρόνο για να δυναμώσετε τη σχέση σας, αλλά και οι καθημερινές δραστηριότητες (διάβασμα κλπ.). 

Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν τα διλήμματα του Persona 5 για να επιλέξετε που θα αφιερώσετε τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο του πρωταγωνιστή, καθώς στο Strikers οι μέρες περνάνε μόνο βάσει της πλοκής. Αυτόματα αυτό οδηγεί σε δύο πράγματα. Πρώτον, απουσιάζουν βασικά RPG στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στη γοητεία του Persona και έχει αγαπήσει το playerbase. Δεύτερον, το Strikers δεν είναι τόσο αυστηρό όσο το Persona 5, στο οποίο έπρεπε να σκεφτείτε προσεκτικά τι θα κάνετε κάθε μέρα. Δεν προετοιμαστήκατε επαρκώς για την εξόρμησή σας στον παράλληλο κόσμο, που αποτελείται από νέα “dungeons”; Μπορείτε απλά να βρείτε ένα checkpoint, να επιστρέψετε στην πραγματικότητα και να ανεφοδιαστείτε. Είναι, λοιπόν, κάτι που λειτουργεί και θετικά και αρνητικά, αν και τα ραντεβού με φίλους στο Persona 5 άξιζαν την επιπλέον “πίεση” και η απουσία τους είναι αισθητή εδώ.

Αισθητή είναι γενικά και η απουσία δευτερεύοντος περιεχομένου, συγκριτικά με το βασικό παιχνίδι, καθώς πέρα από το socialize και τις καθημερινές ασχολίες του πρωταγωνιστή, έχει αφαιρεθεί και ο καταιγισμός από side quests. Τη θέση τους έχουν πάρει τα requests, τα οποία αποδέχεστε από το κινητό του πρωταγωνιστή και συνήθως σας ζητούν να βρείτε ένα αντικείμενο σε χώρο που έχετε ήδη επισκεφτεί, να σκοτώσετε συγκεκριμένους εχθρούς ή να φτάσετε από ένα σημείο σε κάποιο άλλο χωρίς να σας δει κάποια σκιά. Τίποτα το ιδιαίτερο ή το απαιτητικό. Παρ’ όλα αυτά, μην αφήσετε την ταμπέλα του spin-off να σας ξεγελάσει. Το Persona 5 Strikers δεν είναι μικρής διάρκειας, αφού χωρίς να ασχοληθείτε με τα optional requests θα χρειαστεί να αφιερώσετε περίπου 40 ώρες, ενώ αν ασχοληθείτε με ό,τι έχει να προσφέρει τότε θα φτάσετε πολύ ευκολά στις 65 με 70 ώρες.

Το σύστημα των confidants έχει αντικατασταθεί από το bond level, που ανεβαίνει όποτε κάνετε κάτι μαζί με τους υπόλοιπους Phantom Thieves, όπως μια συζήτηση που σας φέρνει πιο κοντά, ένα γεύμα που ετοιμάσατε για αυτούς, με μια νέα συνταγή που ανακαλύψατε στο ταξίδι σας, ή μια απλή νίκη σας ενάντια σε σκιές. Με το bond level ξεκλειδώνετε διάφορες passive ικανότητες που σας εξασφαλίζουν περισσότερα χρήματα από κάθε μάχη, περισσότερο health για όλους τους χαρακτήρες και τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε πιο περίπλοκες κλειδαριές μέσα στα νέα dungeons, μεταξύ άλλων.

Η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται με το σύστημα μάχης, όπως προαναφέραμε. Οι στρατηγικές turn-based κινήσεις έχουν αντικατασταθεί από φρενήρεις hack and slash συγκρούσεις, ενάντια σε ορδές εχθρών. Χάρις στην Omega Force και την πείρα της πάνω στο είδος, το Persona 5 Strikers κατατάσσεται χωρίς κόπο ανάμεσα στα καλύτερα παιχνίδια του genre. Η μια επίθεση δίνει τη θέση της στην άλλη ομαλά, εντυπωσιακά και με μεγάλη ταχύτητα. Εκρήξεις, χρώματα και εφέ που θυμίζουν επίτηδες κόμικ γεμίζουν την οθόνη, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα, ένα πανδαιμόνιο από επιθέσεις, αποφυγές, αποκρούσεις και μαγικά.

Για τα μόνα πράγματα που θα μπείτε σε κάποιο μενού την ώρα της μάχης είναι για να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντικείμενο (healing items κλπ.) ή για να ζητήσετε από τα personas να κάνουν κάποια, συνήθως elemental, επίθεση εκ μέρους σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος παγώνει ώστε να μπορέσετε να διαλέξετε ό,τι θέλετε με ασφάλεια. Η μίξη που έχει γίνει είναι πραγματικά πετυχημένη και παρά τις αλλαγές, το Strikers διατηρεί την ταυτότητα των Persona, απλά σε διαφορετικό ρυθμό. 

Κατά τη διάρκεια της μάχης, η ομάδα σας αποτελείται από τέσσερις χαρακτήρες και τον navigator (που είναι σταθερά το ίδιο άτομο). Ο πρωταγωνιστής είναι πάντα το πρώτο και μη αφαιρούμενο μέλος, όμως οι υπόλοιποι τρεις μπορούν να είναι όποιοι θέλετε εσείς. Μάλιστα, σε μια εξαιρετική κίνηση, το Strikers σας επιτρέπει να χειρίζεστε όποιον χαρακτήρα θέλετε, με τον κάθε ένα να έχει διαφορετικό όπλο, persona και σετ από κινήσεις, που χωρίζονται σε απλές και σπέσιαλ. Το παιχνίδι σας παρακινεί να παίξετε με όλους τους χαρακτήρες, αφού καθώς περνάτε χρόνο μαζί τους ξεκλειδώνετε νέες επιθέσεις, γνωστές και ως master arts. Αν λοιπόν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό από τον πρωταγωνιστή και το στιλέτο του, μπορείτε να διαλέξετε με το πάτημα ενός κουμπιού κάποιον άλλον, όπως την Ann, της οποίας οι επιθέσεις καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση χάρις στο μαστίγιο που έχει στην κατοχή της, τον Morgana, που μετατρέπεται σε λεωφορείο (ένα γατο-λεωφορείο… γιατί όχι, σωστά;) παρασέρνοντας τους εχθρούς με ευκολία, ή κάποιο από τα νέα μέλη της ομάδας σας (σημειώσατε Strike: 2, 3 και 4, μαζί)…

Η σύνθεση της ομάδας σας εξαρτάται από εσάς, όπως προαναφέραμε και μπορείτε να την αλλάξετε ανά πάσα ώρα και στιγμή, εκτός αν βρίσκεστε σε μάχη. Στα πρώτα dungeons ίσως χρειαστεί να αξιοποιήσετε αυτή την ευέλικτη λύση καθώς οι χαρακτήρες θα ξεμένουν σχετικά γρήγορα από SP, που είναι απαραίτητο για να χρησιμοποιούν τα personas τους. Όπως και στο Persona 5, τα personas στο Strikers αποτελούν τη βασική πηγή για elemental damage. Χτυπώντας τα σωστά weaknesses κάνετε περισσότερη ζημιά και ενίοτε, αφήνετε τους εχθρούς ανοιχτούς σε μια ομαδική επίθεση (all-out attack) ή στη δημιουργία μιας συνεργίας διαφορετικών elemental επιθέσεων (technical) για έξτρα damage. 

Ο πρωταγωνιστής έχει και πάλι στην κατοχή του πολλά διαφορετικά personas, τα οποία συλλέγετε σταδιακά μέσα από τις μάχες. Έπειτα, μπορείτε να τα “ενώσετε” και να δημιουργήσετε ένα άλλο, δυνατότερο persona. Για να κάνετε πιο δυνατούς τους χαρακτήρες σας μπορείτε, επίσης, να τους αλλάξετε όπλα, πανοπλία και αξεσουάρ, που θα βρείτε τυχαία στα dungeons ή θα αγοράσετε από καταστήματα.

Αν έχετε αφιερώσει χρόνο στο Persona 5, οι εχθροί τους Strikers θα σας είναι γνώριμοι, αφού πέρα από κάποιες εξαιρέσεις, είναι οι ίδιες σκιές που αντιμετωπίσατε και στον προηγούμενο τίτλο. Βέβαια, στην προκειμένη έχει αλλάξει δραστικά ο τρόπος που κινήστε και κατ’ επέκταση ο τρόπος που τις αντιμετωπίζετε εσείς, όποτε δεν τίθεται θέμα κόπωσης από την επαναληψιμότητα αφού η πρόκληση που προσφέρουν πλέον διαφέρει και δεν είναι αμελητέα.

Φυσικά, τα bosses δεν λείπουν από τη λίστα των εχθρών. Όλα έχουν μοναδική εμφάνιση και σετ από επιθέσεις και θα σας αναγκάσουν να αξιοποιήσετε διαφορετικά μέλη της ομάδας σας κάθε φορά, ό,τι κίνηση υπάρχει και όσο χώρο έχετε για να διαχειριστείτε την κατάσταση. Μια απολαυστική πρόκληση που τονίζει το άψογο “πάντρεμα” που έχει γίνει στο σύστημα μάχης.

Το ταξίδι των Phantom Thieves, λόγω πλοκής, θα σας δώσει την ευκαιρία να βρεθείτε σε αρκετές διαφορετικές τοποθεσίες, αλλάζοντας συχνά πόλεις αλλά και dungeons, με το κάθε ένα να έχει διαφορετικό theme. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία, λοιπόν, όσον αφορά στις περιοχές που θα περάσετε τον χρόνο σας και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη και όμορφη καλλιτεχνική προσέγγιση του Persona 5 το αποτέλεσμα είναι πάντα με έντονο στιλ και ζωηρή χρηματική παλέτα (σημειώσατε Strike: 5 και 6).

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στο voice acting. Είτε στα αγγλικά, είτε στα ιαπωνικά, το cast είναι εξαιρετικό, όπως είχαμε διαπιστώσει και στο Persona 5, ενώ οι νέες προσθήκες δεν απογοητεύουν. Παράλληλα, ένα από τα καλύτερα στοιχεία του πέμπτου Persona επιστρέφει με στιλ και έξτρα… ροκ διάθεση. Ο λόγος φυσικά για το soundtrack, το οποίο αποτελεί την κινητήρια δύναμη του τίτλου και αν έχετε παίξει το Persona 5 τότε ξέρετε πως δεν πρόκειται για υπερβολή. Η μουσική επένδυση του Strikers αποτελείται από νέες εξαιρετικές προσθήκες και από μελωδίες του βασικού τίτλου που έχουν διασκευαστεί για να περιέχουν πιο ζωηρές ροκ νότες, που θα σας κάνουν να νιώσετε πως είστε πάντα έτοιμοι για την επόμενη μάχη (σημειώσατε Strike: 7 και 8).

Συμπέρασμα

Το Persona 5 Strikers είναι ένα εξαιρετικό spin-off sequel που παρά τον πειραματισμό του μένει πιστό στην ταυτότητα του franchise. Η απουσία των confidants και των καθημερινών δραστηριοτήτων του πρωταγωνιστή είναι αισθητή και στοιχίζει, καθώς αποτελούσαν μερικές από τις καλύτερες πτυχές του Persona 5, αλλά το “πάντρεμα” των γνωστών RPG στοιχείων της σειράς με το musou genre έχει γίνει με τεράστια επιτυχία και ακρίβεια. Αν, λοιπόν, θέλατε μια νέα περιπέτεια με την αγαπημένη και αντισυμβατική παρέα των Phantom Thieves, το Strikers δεν θα σας απογοητεύσει. Θα σας αναγκάσει όμως να αλλάξετε ρυθμό για να ανταπεξέλθετε στις θεαματικές και χαοτικές μάχες του…
 

Βαθμολογία:  8/10
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης