Του Παύλου Κρούστη

Η OnePlus έχει μακρά ιστορία πλέον στον χώρο των smartphones. Η κινεζική εταιρεία πάντα ξεχώριζε για τις «λίγες και καλές» προτάσεις της σε ετήσια βάση, ενώ μέχρι πρόσφατα αποκαλούνταν flagship killer, χάρη στα value for money προϊόντα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρόνια πέρασαν και η τακτική της άλλαξε. Πλέον έχουμε περισσότερα μοντέλα τον χρόνο, με τις τιμές των ακριβότερων μοντέλων της να ακολουθούν την παγκόσμια τάση που θέλει τις ναυαρχίδες να προσεγγίζουν τα 1.000 ευρώ.

Δείτε την παρουσίαση του zougla.gr:
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα πράγμα που δεν άλλαξε όμως είναι η αξιοπιστία των συσκευών της εταιρείας, το καταπληκτικό support και κυρίως το τρομερά ποιοτικό packaging. Η OnePlus ήρθε και επίσημα μέσω αντιπροσώπου στην Ελλάδα περίπου πριν 1 χρόνο και μέσω αυτού μάς ήρθε ένα ειδικό δημοσιογραφικό πακέτο, που περιλαμβάνει τις δύο ναυαρχίδες της εταιρείας (OnePlus 9 και OnePlus 9 Pro) μαζί μερικά ακόμη καλούδια.

Ανοίγοντας το ομολογουμένως ογκώδες πακέτο, έχουμε στο φόντο έναν αστροναύτη, που στηρίζει το όραμα της εταιρείας για φέτος και τη συνεργασία με τη Hasselblad για τις κάμερες. Το press kit είναι σίγουρα, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό και κρύβει στο εσωτερικό του κι άλλα προϊόντα. Στο συρτάρι που βρίσκεται στο κάτω μέρος μπορούμε να βρούμε δύο θήκες για τα δύο κινητά σε δύο διαφορετικά χρώματα και υφές. Παράλληλα, δίπλα τους, βρίσκουμε και τον ασύρματο φορτιστή της OnePlus, που μπορεί να φορτίζει την κάθε συσκευή σε όρθια θέση, αφού και οι δύο υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση (το OP9 στα 15W, ενώ το OP 9 Pro στα 50W). Ο ασύρματος φορτιστής είναι πολύ όμορφο γκάτζετ που ίσως σας χρειάζεται, αν έχετε βαρεθεί το κούμπωμα των καλωδίων.

Περνώντας στα δύο κινητά, τα πακέτα τους περιλαμβάνουν τους ενσύρματους φορτιστές τους, τα χαρακτηριστικά κόκκινα καλώδια USB και από μια θήκη σιλικόνης, μαζί με τα απαραίτητα εγχειρίδια. Οι συσκευασίες και των δύο, όπως και όλου του πακέτου είναι στα πολύ υψηλά στάνταρ που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία με ποιοτικά υλικά, χαρακτηριστικό concept και ένα ευχαριστήριο μήνυμα από τον ιδρυτή της OnePlus.
 

Σχεδιασμός

Όσον αφορά στον σχεδιασμό των συσκευών, έχουμε δύο πραγματικά premium τηλέφωνα, με πολύ στιβαρή κατασκευή και αίσθηση στο χέρι. Συγκεκριμένα το Pro μοντέλο έρχεται με κυρτή οθόνη, γυάλινη πλάτη και μεταλλικό πλαίσιο, ενώ το OP 9 διαθέτει επίπεδη οθόνη και πλαστικό πλαίσιο, διατηρώντας τη γυάλινη πλάτη. Το πίσω μέρος χαρακτηρίζεται από το module της κάμερας, το οποίο περιλαμβάνει δυο μεγάλους φακούς με στρογγυλά μεταλλικά πλαίσια. Το Pro μοντέλο διαθέτει τετραπλή κάμερα, ενώ το «απλό 9» τριπλή. Και τα δύο έχουν τους δυο φακούς που ξεχωρίζουν και από κάτω τους, βλέπουμε τους υπόλοιπους. Τα χρώματα στα οποία τα είδαμε είναι μεταλλικά και ιριδίζουν δίνοντας την απαραίτητη premium αίσθηση.

Και τα δύο τηλέφωνα μας φάνηκαν ελκυστικά ως προς τον σχεδιασμό τους κυρίως επειδή διαφαίνεται αυτό το premium στοιχείο. Οι διαφορές τους είναι μικρές συγκριτικά, αφού το μέγεθος είναι ελάχιστα διαφορετικό, κυρίως χάρη στην κυρτή οθόνη του Pro, το οποίο επίσης είναι λίγο πιο βαρύ, στα 197 γρ. έναντι των 192 του OP9. Επιπρόσθετα το Pro έχει πιστοποίηση IP68 για νερό και σκόνη, ενώ το απλό δεν έχει.

Οθόνη
 

Οι δύο ναυαρχίδες της OnePlus φέτος έχουν και πάλι AMOLED οθόνες: το 9 επίπεδη στις 6.55” με ρυθμό ανανέωσης στα 120 Hz και το 9 Pro κυρτή στις 6.7” με προσαρμοζόμενο ρυθμό ανανέωσης έως και 120 Hz, που θεωρητικά βοηθά την αυτονομία.

Η βασική τους διαφορά είναι στην ανάλυση, αφού το Pro υποστηρίζει Quad HD+ με πυκνότητα 525 ppi και το 9, FullHD+ στα 402 ppi. Και οι δύο είναι εξαιρετικές. Καταπληκτικά ρυθμισμένες χρωματικά, αποδίδουν έως και 1300 nits μέγιστης φωτεινότητας και υποστηρίζουν HDR10+. To Pro έχει σαφώς το προβάδισμα, όμως ακόμη και του απλού μοντέλου θα καλύψει κάθε ανάγκη και είναι πολύ καλύτερα ρυθμισμένη από πολλές ανταγωνιστικές.

Κάμερες
 

Η OnePlus ξεκινά συνεργασία με τη Hasselblad, η οποία έχει αναμιχθεί στη ρύθμιση των αισθητήρων, αλλά και των χρωμάτων. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα είναι αρκετά εμφανής και εκεί ακριβώς πατά το μάρκετινγκ της εταιρείας.

Στο OP9 Pro έχουμε 48 MP βασικό αισθητήρα custom Sony IMX789 με διάφραγμα f/1.8 και οπτική σταθεροποίηση, 50 MP wide, 2 MP μονοχρωματικό και 8 MP τηλεφακό με f/2.4. Η διαφορά στο απλό μοντέλο είναι ότι λείπει ο τηλεφακός και ότι ο βασικός αισθητήρας είναι ο Sony IMX689, που δεν έχει οπτική σταθεροποίηση. Οι μπροστινές κάμερες είναι ίδιες με τη μορφή οπής στο πάνω αριστερά μέρος της οθόνης με αισθητήρες στα 16 MP.

Εδώ είναι το σημείο στο οποίο βασίζεται και η αρκετά μεγάλη διαφορά στην τιμή για τις δύο συσκευές, μαζί φυσικά με το κομμάτι των οθονών. Ο tele φακός δίνει αναμενόμενα περισσότερες δυνατότητες στο Pro, όμως δεν είναι όλα ιδανικά. Και οι δυο συσκευές βρήκαμε ότι δεν δίνουν ιδιαίτερα πιστά χρώματα, παρόλο που είναι όμορφα στο μάτι. Ειδικότερα το white balance απαιτεί ρύθμιση εκ των υστέρων σχεδόν πάντα. Γενικά, οι κάμερες διαθέτουν όλες τις λειτουργίες που θα περιμένατε από μια ναυαρχίδα και ελπίζουμε η συνεργασία με τη Hasselblad να συνεχιστεί, να καρποφορήσει και να ρυθμιστεί ακόμη καλύτερα.

Επιδόσεις / UI
 

Η OnePlus αποφάσισε να μην κάνει καθόλου εκπτώσεις στο απλό μοντέλο όσον αφορά τις επιδόσεις και έτσι και τα δύο ενσωματώνουν ακριβώς τα ίδια specs: Snapdragon 888 μαζί με 8 ή 12 GB RAM. Κι ενώ τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα ήταν αναμενόμενα για το μεγαλύτερο μοντέλο, μπορούμε να βρούμε τον κορυφαίο επεξεργαστή για Android αυτήν τη στιγμή και στο «μικρό».

Αυτό σημαίνει φυσικά ότι έχουν πανομοιότυπες επιδόσεις και δεν θα εντοπίσετε κανενός είδους «κόλλημα», όποια από τις δυο κι αν επιλέξετε. Μάλιστα το συγκεκριμένο στοιχείο είναι σημαντικό ατού ειδικότερα για το απλό OP9.

To OxygenOS που θα βρείτε στα κινητά της OnePlus παραμένει ένα από τα αγαπημένα μας user interfaces, χάρη στον απλό, αλλά ιδιαίτερα λειτουργικό σχεδιασμό και την έλλειψη bloatware. Τάχιστο, ιδιαίτερα όμορφο, «ντιζαϊνάτο» και με εξαιρετική απόκριση.

Αυτονομία / Φόρτιση
 

Στο κομμάτι της αυτονομίας και πάλι οι δυο συσκευές είναι ίδιες με τη διαφορά που αναφέραμε πρωτύτερα για την ασύρματη φόρτιση. Οι μπαταρίες τους είναι στα 4,500 mAh και κρίνονται ικανοποιητικές. Δίνουν παραπάνω από μια μέρα μέσης χρήσης, ενώ δεν είδαμε διαφορά λόγω του μεταβαλλόμενου ρυθμού ανανέωσης της οθόνης του 9 Pro. Η ενσύρματη φόρτιση είναι από τις πιο γρήγορες της αγοράς, στα 65W.

Συμπέρασμα
 

Μας έκανε εντύπωση πόσο ξεκάθαρη αποφάσισε να είναι φέτος η OnePlus με τα δύο flagship της. Οι διαφορές είναι ξεκάθαρες στην οθόνη και στις κάμερες, κάτι που κάνει αρκετά απλή την έρευνα του καταναλωτή, όμως δυστυχώς (για την εταιρεία) όχι τόσο σημαντικές για την τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή. Σαφώς υπάρχει προβάδισμα για το Pro μοντέλο, όμως δεν αξίζει τα περίπου 200 ευρώ επιπλέον που ζητά, ενώ η αρχική τιμή του OP9 είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική για κινητό με τον κορυφαίο Android επεξεργαστή.
Για μία ακόμη φορά, η OnePlus παραδίδει δύο άρτιες συσκευές που μπορεί να μην κατατάσσονται στις value for money προτάσεις, όμως είναι ανάμεσα στις καλύτερες της αγοράς. Από τις δύο, θα επιλέγαμε ξεκάθαρα το απλό OnePlus 9, τουλάχιστον μέχρι να καρποφορήσει η συνεργασία με τη Hasselblad και να δούμε πραγματικά μεγάλες διαφορές στις κάμερες.

To media kit μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες της παρουσίασης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης