Πληροφορίες

Τίτλος: One Piece World Seeker
Πλατφόρμες: PC / PS4 /Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ganbarion
Εκδότρια Εταιρεία: Bandai Namco Entertainment
Είδος: Action-Adventure
Ηλικίες: 12+ 
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 15 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή

To One Piece αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα anime (ιαπωνικό καρτούν) στον πλανήτη, με εκατομμύρια αναγνώστες και θεατές να το ακολουθούν σε κάθε κυκλοφορία και έκδοση του εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Από το 1997 που κυκλοφόρησε το manga (ιαπωνικό κόμικ) και το 1999 που κυκλοφόρησε το anime, έχουν εκδοθεί 92 volumes για το manga, ενώ το anime αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 875 επεισόδια. Ο δημιουργός του, Eiichiro Oda, έχει αναφέρει σε συνέντευξη του ότι σκοπεύει να το συνεχίσει για άλλα τόσα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτά τα 22 χρόνια εκτός των manga και anime έχουν κυκλοφορήσει και αρκετά παιχνίδια με τον Luffy και την παρέα του, πότε όμως ένας open world τίτλος. Αυτό το κενό έρχεται να αναπληρώσει η Ganbarion και σε συνεργασία με την Bandai Namco, μας προσφέρουν τον πρώτο action-adventure open world τίτλο στο σύμπαν του One Piece, με όνομα One Piece World Seeker.

Σενάριο

Το One Piece: World Seeker λαμβάνει χώρα στο Prison Island που βρίσκεται στον “Νέο Κόσμο”. Ο Monkey D. Luffy μαζί με το πλήρωμά του βρίσκονται στο νησί με σκοπό την ληστεία στην Sky Prison. Το σχέδιο του πληρώματος ενώ κύλησε ομαλά, κατέληξε σε παγίδα από τον Issac, τον φύλακα του νησιού, και μετά από μια μεγάλη μάχη οι ήρωες μας βρέθηκαν διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη του Prison Island.

Μετά την πτώση του πληρώματος από το Sky Prison, o Luffy γνωρίζει μια κοπέλα ονόματι Jeanne, η οποία όπως του εξηγεί, αποτελεί την αρχηγό της αντίστασης που υπάρχει στο νησί. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του καπετάνιου του πληρώματος, Monkey D. Luffy και σκοπός σας για αρχή είναι να βρείτε τους συντρόφους σας, οι οποίοι αγνοούνται. Όσο θα τους ψάχνετε, θα βρεθείτε ανάμεσα σε αρκετές μάχες, μεταξύ της αντίστασης, πειρατών και του ναυτικού, με αποτέλεσμα να μείνετε για να βοηθήσετε τους κατοίκους με τα προβλήματα τους.

Το σενάριο του παιχνιδιού ενώ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι αρκετά καλά δομημένο, εξελίσσεται ομαλά και διαθέτει αρκετά plot twists που σίγουρα θα σας κρατήσουν συντονισμένους στις οθόνες σας μέχρι το τέλος, ιδιαίτερα όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται διάφοροι αγαπημένοι χαρακτήρες του anime, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτό.

Gameplay

Το One Piece World Seeker είναι ένα action-adventure παιχνίδι με κύριο χαρακτηριστικό το open world στοιχείο του. Για όσους δεν γνωρίζουν τον Luffy και τις ικανότητες του, για να σας βάλουμε λίγο στο κλίμα, θα σας πούμε απλά ότι το σώμα του είναι φτιαγμένο από λάστιχο. Ως εκ τούτου, μπορεί να τεντωθεί, να ξεχειλωθεί, να φουσκώσει μέρη του  σώματος του, να αναπτύξει μεγάλες θερμοκρασίες με την τριβή κ.α.
Ειδικά το τέντωμα θα είναι η νούμερο ένα ικανότητα που θα χρησιμοποιήσετε στο παιχνίδι, καθώς το One Piece: World Seeker έχει σαφείς επιρροές από τα Arkham παιχνίδια, όσον αφορά την κίνηση μέσα στον κόσμο. Μπορείτε να πιαστείτε σχεδόν από τα πάντα και να εκτοξευθείτε σε μεγάλα ύψη, κάτι που καθιστά το ταξίδι ανάμεσα στις πόλεις και τα χωριά του Prison Island μια αρκετά ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία. Ενδεικτικά, αν και υπάρχει και η επιλογή του fast travel, εμείς δεν το χρησιμοποιήσαμε σχεδόν καθόλου, αφού προτιμούσαμε την θέα του νησιού από τον ουρανό.

Το Prison Island είναι ικανοποιητικό σε μέγεθος, αν και με την παραπάνω ικανότητα μπορείτε να το γυρίσετε σε μερικά λεπτά. Ο κόσμος είναι πανέμορφος και ποικίλος, καθώς θα επισκεφθείτε από μεγάλες πόλεις, χωριά, ορυχεία, βάσεις του ναυτικού, λιμάνια κ.α. Αυτό που δεν μας άρεσε είναι ότι είναι αρκετά άδειος καθώς ειδικά στην Steel City, που είναι η μεγάλη πόλη του νησιού, υπάρχουν κάποια σκόρπια ακίνητα NPC κάθε μερικά μέτρα και γενικά πολλές περιοχές φαίνονται άψυχες. Θα μπορούσε να γίνει σίγουρα καλύτερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

Ταξιδεύοντας στο Prison Island θα παρατηρήσετε κουκκίδες και σεντούκια να φαίνονται στον χάρτη. Αυτά είναι materials, τα οποία μπορείτε να μαζέψετε και τα οποία θα χρειαστείτε τόσο σε quests, όσο και σε διάφορα crafts, τα οποία μπορείτε να κάνετε στο παιχνίδι. Πιο συγκεκριμένα, στο πλοίο σας μπορείτε να μιλήσετε σε διάφορα μέλη του πληρώματος σας (Franky και Ussop) ώστε να κάνετε dismantle και craft αντικείμενα, τα οποία μπορούν να σας ανεβάσουν τα στατιστικά και τις δυνάμεις. Η ποικιλία των αντικειμένων, αν και μικρή, μπορεί να σας δώσει τεράστια ώθηση στις μάχες. Στο πλοίο επίσης, μπορεί να στείλετε τους συντρόφους σας σε αποστολές για να σας βρουν materials, αναλόγως με τι θα τους ταΐσετε. Δεν την βρήκαμε ιδιαίτερα χρήσιμη την επιλογή αυτή, καθώς με λίγο σχολαστικό ψάξιμο, είχαμε πάντα τα αντικείμενα που χρειαζόμασταν ήδη πάνω μας.

Ένας τόσο μεγάλος κόσμος δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει και μια πληθώρα από αποστολές, τόσο κύριες, όσο και side quests. Συνολικά υπάρχουν 17 chapters, που αποτελούν τις main αποστολές, ενώ υπάρχουν και γύρω στα 100 side quest όλων τον ειδών. Βέβαια αυτό που μας δυσαρέστησε είναι ότι τα  side quests είναι αρκετά μονότονα και βαρετά, δεν έχουν καμία πρωτοτυπία (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και τα περισσότερα είναι του στυλ «χρειάζομαι αυτά τα materials, φέρ’ τα μου» ή «σε εκείνο το σημείο έχει κακούς, σκότωσε τους». Από την άλλη υπάρχει και ένας αριθμός από side quests που πραγματικά συμπληρώνουν το βασικό story και είναι  πραγματικά ενδιαφέροντα. Συνολικά αν θελήσετε να τα δείτε όλα, τότε στη normal δυσκολία το παιχνίδι θα σας κρατήσει απασχολημένους γύρω στις 20 ώρες.

Αν και βαρετά, καλό είναι να κάνετε όσο πιο πολλά μπορείτε, καθώς σας ανταμείβουν τόσο με SP points, όσο και με συνταγές για craft αντικειμένων, ενώ ανεβάζουν και το Karma μεταξύ των χαρακτήρων του παιχνιδιού. Με τα SP points μπορείτε να ξεκλειδώσετε τις ικανότητες του Luffy μέσα από ένα αρκετά απλοϊκό, αλλά κατανοητό skill tree που διαθέτει όλες τις δυνάμεις, που έχουμε λατρέψει στο anime. Το Karma έχει να κάνει με το κατά πόσο είστε αρεστός στους άλλους χαρακτήρες και όσο ολοκληρώνετε quests και αυτό ανεβαίνει, τόσο περισσότερες επιλογές ξεκλειδώνουν, ενώ αν το πάτε 100% υπάρχει η πιθανότητα να δείτε κάποιο ειδικό cutscene.

Όσον αφορά στο σύστημα μάχης, παρότι ο Luffy διαθέτει μια ευρεία γκάμα από επιθέσεις, στην πραγματικότητα θα χρησιμοποιήσετε ελάχιστες από αυτές, καθώς οι περισσότεροι βασικοί εχθροί πεθαίνουν αρκετά εύκολα. Κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιείτε τις βασικές μπουνιές και τη μακρινή επίθεση. Πιο συγκεκριμένα ο Luffy διαθέτει δυο modes επιθέσεων: ένα για γρήγορες επιθέσεις και αποφυγή και ένα για μεγαλύτερη ζημιά και block. Και τα δυο λειτουργούν αρκετά καλά, καθώς αρκετά bosses χρειάζονται διαφορετικές τακτικές για να τα κερδίσετε, αν και πάλι δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα. Όπως και να έχει, αν και απλοϊκό το σύστημα μάχης, εμείς το διασκεδάσαμε, καθώς είδαμε όλες τις δυνατότητες του χαρακτήρα να ξεδιπλώνονται στην οθόνη μας.

Από την άλλη, κάποια πράγματα είναι είτε αχρείαστα, είτε δεν δουλεύουν σωστά πάντα. Πρώτον υπάρχει επιλογή stealth για να προσεγγίσετε αρκετές αποστολές. Πρόκειται για επιλογή που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον παράτολμο χαρακτήρα του πρωταγωνιστή. Σχεδόν ποτέ, δεν του έχουν πει να πάει κάπου χωρίς να κάνει φασαρία και να μην διαλύσει τα πάντα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Πραγματικά δεν χρειαζόταν.

Δεύτερον η κάμερα αρκετές φορές είναι δυσλειτουργική. Όχι τόσο στο travelling, όσο στις μάχες, καθώς δεν γυρνάει μαζί με τον Luffy, αλλά σε κάθε μάχη γυρνούσαμε πρώτα τον χαρακτήρα, μετά την κάμερα και μετά κάναμε επίθεση, ενώ χάναμε αρκετό χρόνο, κάτι που σε boss fights, μετράει αρκετά.

Τεχνικός Τομέας

Ο οπτικοακουστικός τομέας του One Piece: World Seeker είναι ίσως το δυνατότερο σημείο του τίτλου. Τα γραφικά είναι cel-shaded και καλοσχεδιασμένα, με τους χαρακτήρες (καλούς και κακούς) να είναι λεπτομερέστατοι, σε σημείο που μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο επεισόδιο του anime. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι επίσης πολύ καλά σχεδιασμένος, με κάθε περιοχή να ξεχωρίζει, αν και όπως αναφέραμε πιο πάνω είναι αρκετά άδειος. Εντύπωση μας έκανε η παντελής απουσία της πανίδας.

Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Από τη στιγμή που τις φωνές όλων των χαρακτήρων ενσαρκώνονται από τους ηθοποιούς του anime, τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν παρά να εντυπωσιάζουν. Το μόνο αρνητικό που παρατηρήσαμε, είναι ότι σε κάποιες συνομιλίες εκτός των cutscenes, δεν ακούγονταν πλήρεις ομιλίες, παρά μόνο μερικές λέξεις κατά την διάρκεια του διαλόγου.

Συμπέρασμα

Συνολικά το One Piece World Seeker είναι ένα καλό action-adventure παιχνίδι, όμως είναι ένας ακόμα καλύτερος One Piece τίτλος. Διαθέτει αρκετά ενδιαφέρον σενάριο, με όλους τους αγαπημένους χαρακτήρες να παρελαύνουν στην οθόνη μας, ιδιαίτερα ικανοποιητικό οπτικοακουστικό τομέα και ένα αρκετά μεγάλο, αν και κάπως πιο άδειο απ’ ότι θα θέλαμε, κόσμο προς εξερεύνηση. Οι ικανότητες του Luffy συμβάλλουν σε ένα διασκεδαστικό σύστημα μάχης, αν και η κάμερα πολλές φορές δεν θα είναι σύμμαχος σας, ενώ και τα side quests θα μπορούσαν να είναι λιγότερο μονότονα.

Από την άλλη το One Piece World Seeker απευθύνεται αυστηρά στους fans του manga και του anime, καθώς όσοι δεν έχετε ιδέα από αυτά, ίσως να μην βρείτε κάτι που θα σας εντυπωσιάσει. Οι υπόλοιποι επενδύστε άφοβα καθώς θα βρείτε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σας έκαναν να αγαπήσετε το anime. Εμείς πάντως απολαύσαμε στο έπακρο τον Luffy και την παρέα του σε μια ακόμη περιπέτεια τους, στον “Νέο Κόσμο”.

Βαθμολογία:  7/10

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης