Του Παύλου Κρούστη
 

H ViewSonic έχει μακρά ιστορία στην κατηγορία των οθονών πάσης φύσης, αλλά και στην τεχνολογία εικόνας. Ο κατασκευαστής, που έχει τη βάση του στην Ταϊβάν, έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά με πολλά value for money προϊόντα, είτε αφορούν σε gaming, είτε business, είτε σε εκπαιδευτικούς τομείς, κλπ. Μία κατηγορία αυτών των προϊόντων είναι και οι βιντεοπροβολείς της.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι video projectors της ViewSonic που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι δεκάδες και εκτείνονται από πολύ προσιτούς έως και αρκετά premium. Στα χέρια μας έφτασε ένας από τους low-end προβολείς της εταιρείας, με βασικό στόχο του τη φορητότητα πάνω απ’ όλα, αλλά και την ευχρηστία. Ο Μ1+ ανήκει στη σειρά των φορητών video projectors της ViewSonic και παρ’ ότι δεν μπορεί να προσφέρει πλούσια ποιότητα εικόνας, έχει κάποια άλλα σημεία, τα οποία σίγουρα θα δελεάσουν τους ενδιαφερόμενους.
 

 

Για αρχή, ο σχεδιασμός της συσκευής είναι υπέροχος. Βραβευμένος με iF Design Award, o Μ1+ φέρνει έναν εξαιρετικά πρακτικό σχεδιασμό, που επιτρέπει μέγιστη φορητότητα, παράλληλα με καλαισθησία και ευχρηστία. Ο προβολέας, που έχει μόλις 14,6 εκ. πλάτος και 12,6 μήκος, ζυγίζει 750 γρ. και κυριολεκτικά μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια πολύ εύκολα. Διαθέτει ένα βραχιόνιο, που είναι συνδεδεμένο στο πλάι της συσκευής, το οποίο περιστρέφεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως καπάκι για τον φακό του προβολέα, όταν είναι ανενεργός, ώστε να μην σκονίζεται, είτε ως βάση, με οποιαδήποτε γωνία προβολής.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ογκώδης όσο ένα μεγάλο βιβλίο, ο M1+ μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί στην πάνινη θήκη του που έρχεται στη συσκευασία και να τον βάλετε στην τσάντα σας για να τον μεταφέρετε πανεύκολα. Στη φορητότητα βοηθά επίσης η σημαντική αυτονομία των 6 ωρών, κάτι που δεν είναι καν απαραίτητο, όμως είναι σίγουρα καλοδεχούμενο.
 

Η φορητότητα ενδείκνυται ειδικότερα αφού η συσκευή έχει εξαιρετικές επιλογές συνδεσιμότητας. Μπορείτε να συνδέσετε τον προβολέα σε δίκτυο Wi-Fi και να αποκτήσετε πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Netflix για να κάνετε video streaming. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να συνδέσετε και USB συσκευές (μέσω USB-C ή USB-A θυρών), microSD card ή HDMI, ενώ υπάρχει και θύρα για ακουστικά 3.5mm και υποστηρίζεται και σύνδεση Bluetooth! H πιο «απλή» διαδικασία είναι φυσικά να stream-άρετε από κάποια έξυπνη συσκευή σας.
 

Στα μενού μπορείτε να περιηγηθείτε είτε μέσω των κουμπιών που βρίσκονται επάνω στον προτζέκτορα, είτε -ακόμα καλύτερα- μέσω του τηλεχειριστηρίου που τον συνοδεύει. Τα ίδια τα μενού δεν διαθέτουν πολλές επιλογές, όμως μπορείτε να χειριστείτε βασικά στοιχεία της εικόνας και του ήχου ανάμεσα σε άλλα. Μιλώντας για τον ήχο, αυτός μπορεί να προβληθεί μέσω δύο ενσωματωμένων ηχείων της Harman Kardon, τα οποία μάλιστα είναι και πιο δυνατά απ’ ό,τι περιμέναμε (στα 45W).

Περνώντας στην ποιότητας της εικόνας, σαφώς έχουμε εκπτώσεις, αφού η τιμή και η κατηγορία του προϊόντος δεν υπονοεί κάτι διαφορετικό. Έχουμε LED φως, native ανάλυσης 854×480, που κάνει upscale σε FullHD και φτάνει σε φωτεινότητα τα 300 lumens. Για την κατηγορία του, η αντίθεση είναι ικανοποιητική, ενώ έχουμε και ευκολίες όπως την ψηφιακή ρύθμιση του keystone, τη ρύθμιση του τραπεζίου της εικόνας δηλαδή επάνω στον τοίχο/πανί, η οποία γίνεται αυτόματα στον κάθετο άξονα. Δεν είναι πάντα τέλεια, αλλά είναι πολύ βολική. Η εστίαση γίνεται χειροκίνητα με τη ροδέλα δίπλα στον φακό και ο θόρυβος σε πλήρη λειτουργία κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και δεν ενοχλεί.
 

Η εικόνα μπορεί να ανοίξει και να φτάσει ακόμη και τις 100 ίντσες, όταν ο προβολέας είναι σε απόσταση 2,6 μέτρων, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει ρύθμιση για το zoom. Βρήκαμε τη λειτουργία περίπου στο 1 – 1,5 μ. πιο χρηστική, καθώς σε αυτήν την απόσταση παίζει περίπου στις 50-60 ίντσες με αρκετά καλή φωτεινότητα.

Ο ViewSonic M1+ είναι ένα προϊόν με εξαιρετικό σχεδιασμό, που προσφέρει μέγιστη φορητότητα και πολύ καλές επιλογές για τη συνδεσιμότητα. Αν δεν σας ενδιαφέρει η ποιότητα της εικόνας και θέλετε μια καλή λύση για προβολές ταινιών στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι σας, τότε μπορούμε να το προτείνουμε.
 

Βαθμολογία

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης