Πληροφορίες

Τίτλος: NBA 2K Playgrounds 2
Διαθέσιμο σε: PC / PS4 / Xbox One/ Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Saber Interactive
Εκδότρια Εταιρεία: 2K Sports
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 16 Οκτωβρίου 2018
Μετάφραση / Μεταγλώττιση: Όχι
Το NBA Jam αποτελεί τον πιο φημισμένο arcade μπασκετικό τίτλο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Κυκλοφόρησε το 1993 για όλες τις κονσόλες της εποχής και έγινε αμέσως αγαπητό από το κοινό για τα φωτορεαλιστικά γραφικά του, το ανάλαφρο στυλ και την μπόλικη διασκέδαση που προσέφερε, χωρίς κάποια όρια και κανόνες να την εμποδίζουν, ενώ αποτέλεσε και έναν από τους πρώτους μπασκετικούς τίτλους που περιείχαν πλήρως αδειοδοτημένες ομάδες και παίκτες από τον μαγικό κόσμο του NBA.

Για αρκετά χρόνια συνέχισε να φτάνει στα ράφια των καταστημάτων, με τον τελευταίο τίτλο (NBA Jam: On Fire Edition) να χρονολογείται το 2011 και να κυκλοφορεί για την προηγούμενη γενιά κονσολών. Για τα επόμενα έξι χρόνια η σειρά και το είδος έμειναν ορφανά, μέχρι που το 2017 κυκλοφόρησε το NBA Playgrounds, ο πνευματικός διάδοχος του NBA Jam. O τίτλος απέσπασε γενικά καλές κριτικές με τα περισσότερα μέσα να στέκονται στο αργό αλλά διασκεδαστικό gameplay του, που έφερνε μνήμες από μια άλλη εποχή.

Ένα sequel ήταν αναμενόμενο, όμως πλέον υπάρχει και μια μικρή αλλαγή στο όνομα. Το NBA 2K Playgrounds 2 φέρει πλέον την σφραγίδα της 2K, η οποία δεν θα μπορούσε να αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη. Από τη μια, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη καθώς όποιος τίτλος ακολουθεί το “2K” σίγουρα βρίθει από ποιότητα. Από την άλλη, το “2K” ισούται και με microtransactions, τα οποία δυστυχώς δεν λείπουν από το Playgrounds 2. Το κατά πόσο έχει βελτιωθεί ο τίτλος της Saber Interactive θα το αναλύσουμε στη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον τομέα του gameplay δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο. Έχουμε να κάνουμε με έναν 2v2 arcade μπασκετικό τίτλο, ενώ κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών υπάρχει ένας και μοναδικός κανόνας: να σουτάρετε πριν τελειώσει ο χρόνος της επίθεσής σας. Ούτε φάουλ, ούτε άουτ, ούτε βήματα, ούτε μπρος πίσω, ούτε κάτι άλλο που μπορεί να μετριάσει τη διασκέδασή σας.

Το NBA 2K Playgrounds 2, όπως και ο προκάτοχός του, εστιάζουν ξεκάθαρα στη διασκέδαση τη δική σας και των φίλων σας. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το να κερδίσετε είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχει μια σειρά από combos και special abilities τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτείτε, αν θέλετε να πανηγυρίσετε στο τέλος του αγώνα.

Τα combos δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τον πρώτο τίτλο, καθώς μπορείτε να κάνετε alley oοp, πάσα στον εαυτό σας, κάρφωμα και διάφορα άλλα φαντεζί πράγματα. Όσο σκοράρετε χρησιμοποιώντας κάποιο από τα combos, γεμίζετε γρηγορότερα (σε σχέση με τα δίποντα-τρίποντα) την μπάλα-μετρητή που υπάρχει στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης. Μόλις γεμίσει δίδεται στην ομάδα σας, στην τύχη, κάποιο special ability, για ορισμένο χρόνο.

Τα abilities ποικίλουν και είναι αυτά που ουσιαστικά κάνουν τη διαφορά στο παιχνίδι. Μερικά από τα abilities που θα συναντήσετε είναι: ένα τρίποντο με 100% ευστοχία από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου, πολλαπλασιαστές πόντων (x2, x3 κλπ) από συγκεκριμένες θέσεις του γηπέδου, αυξημένη ταχύτητα και ευστοχία κ.α. Μπορεί να χάνετε ένα παιχνίδι για αρκετούς πόντους, αλλά να σας τύχει ένα ability με πολλαπλασιαστή πόντων και να κερδίσετε τον αγώνα με 2 εύστοχα σουτ.

Τέλος η Α.Ι του παιχνιδιού είναι φανερά βελτιωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο, με τους παίκτες που ελέγχει η CPU να ανταποκρίνονται άμεσα στις εντολές που τους δίνονται, ενώ ο κάθε παίκτης χρησιμοποιεί κατά κόρον το καλύτερό του προσόν. Για παράδειγμα ο Stephen Curry σουτάρει συνέχεια τρίποντα, ενώ ο Lebron James προτιμάει την ασφάλεια των καρφωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα modes του παιχνιδιού συναντάμε μερικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Καταρχάς, πλέον εκτός από couch co-op, υπάρχει και η δυνατότητα του online co-op σε όλα τα modes. Από Εxhibition μέχρι το NBA Season μπορείτε να παίξετε με κάποιον φίλο σας είτε καθισμένοι δίπλα δίπλα, είτε online.

To NBA Season είναι μια από τις καινούργιες προσθήκες και έχει αντικαταστήσει τα τουρνουά που υπήρχαν διαθέσιμα στον προηγούμενο τίτλο. Διαλέγετε μια ομάδα, (αρκεί να έχετε δυο παίκτες γι ’αυτήν τον ομάδα) και ρίχνεστε στην μάχη για το δαχτυλίδι. Το εν λόγω mode αποτελεί μια μικρογραφία του πρωταθλήματος καθώς αποτελείται από 15 αγώνες για τη regular season και τους αγώνες των play-off αλλά και του τελικού. Αν κερδίσετε το δαχτυλίδι, τότε σαν reward σάς περιμένει μια κάρτα ενός πολύ καλού παίκτη για την εν λόγω ομάδα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό σας δίνει κίνητρο να επαναλάβετε το NBA Season με διαφορετικές ομάδες.

Εκτός από τα offline modes, υπάρχει και το Playgrounds Championship που αποτελείται από τρία online sub-modes. Τα competitive, co-op και 3-point contest βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν αμέριστη διασκέδαση σε εσάς και τους φίλους σας, ενώ διαγωνίζεστε με τους αντιπάλους σας online. Σε σχέση με πέρυσι, έχει προστεθεί ranking system όπου κάθε νίκη και ήττα προσμετρώνται και σας ανεβάζουν ή κατεβάζουν αντίστοιχα στην παγκόσμια κατάταξη. Μέσω των leaderboards μπορείτε να δείτε τη θέση σας σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες.

Γενικά, τα modes του παιχνιδιού ενώ είναι λίγα στον αριθμό και δεν διαθέτουν κάποιο βάθος, είναι αρκετά διασκεδαστικά. Σίγουρα πετυχαίνουν τον σκοπό τους, ο οποίος είναι να παρουσιάσουν ένα μπασκετικό τίτλο πιο χαλαρό και ανάλαφρο.

Το σύστημα των καρτών που υπήρχε στον πρώτο τίτλο, συνεχίζει να υφίσταται και στο NBA 2K Playgrounds 2. Για να χρησιμοποιήσετε τους παίκτες πρέπει ή να τους πετύχετε σε κάποιο πακέτο ή να αγοράσετε την κάρτα τους.

Στην αρχή θα λάβετε κάποια πακέτα με τα οποία θα μπορέσετε να ξεκινήσετε. Σίγουρα η ποσότητα και η ποιότητα των καρτών δεν θα είναι τέτοια ώστε να μπορέσετε να κάνετε θαύματα από την αρχή. Οι παίκτες που μπορεί να σας τύχουν, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τις απλές κάρτες που είναι οι πιο άγνωστοι παίκτες του NBA, τις Epic κάρτες που είναι οι πιο γνωστοί και τις Legend κάρτες που αποτελούν τους All-Star και τους πιο αναγνωρίσιμους παίκτες του αθλήματος.

Ανεξάρτητα όμως με την ποιότητα της κάρτας, όλοι οι παίκτες σάς δίδονται στο Bronze επίπεδο με χαμηλωμένα τα στατιστικά τους. Όσο παίζετε με κάθε παίκτη, η κάρτα του κερδίζει experience points και ανεβαίνει από το Bronze στο Silver και από το Silver στο Gold επίπεδο, ενώ ανεβαίνουν και τα στατιστικά τους. Σε σχέση με τον πρώτο τίτλο, υπάρχει ένα ακόμη επίπεδο, το Diamond, το οποίο για να ξεκλειδώσετε πρέπει να ολοκληρώσετε μια σειρά από προκλήσεις που υπάρχουν στις πληροφορίες του κάθε παίκτη. Τα challenges είναι αρκετά απλά και σας δίνουν πόντους στο εκάστοτε στατιστικό του παίκτη. Για παράδειγμα ο Michael Jordan έχει σαν challenge να πετύχει τρία τρίποντα σε ένα Exhibition match, με reward +2 στο τρίποντο. Αν το ολοκληρώσετε, τότε το στατιστικό του τριπόντου στην κάρτα του Jordan ανεβαίνει από το 70 στο 72. Όταν ολοκληρώσετε όλα τα challenges τότε θα διαθέτετε την κάθε κάρτα στην καλύτερή της μορφή και με τα καλύτερα στατιστικά.

Στο NBA 2K Playgrounds 2 υπάρχουν δυο ειδών νομίσματα. Από τη μία υπάρχουν οι πολύχρωμες μπάλες, τις οποίες κερδίζετε όσο παίζετε σε όλα τα modes του παιχνιδιού και από την άλλη υπάρχουν τα χρυσά νομίσματα, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε από το store με αληθινά χρήματα. Αυτά τα νομίσματα είναι πρακτικά αδύνατο να τα μαζέψετε παίζοντας, όποτε, όπως καταλαβαίνετε, η 2K σε ένα ακόμα παιχνίδι που φέρει το όνομα της, σας ωθεί στο να αγοράσετε χρυσά νομίσματα με αληθινά χρήματα, αν θέλετε να έχετε ανταγωνιστικούς παίκτες στο online κομμάτι.

Τα πακέτα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Από τη μία έχουμε τα πακέτα των παικτών που χωρίζονται σε bronze (1500 balls), silver (3000 balls) και gold(5000 balls) και περιέχουν πέντε παίκτες ανάλογης ποιότητας. Επίσης υπάρχουν τα swag packs που περιέχουν vanity items για του παίκτες σας, ενώ τέλος υπάρχει το ultimate πακέτο που κοστίζει 5000 χρυσά νομίσματα και ξεκλειδώνει όλους τους παίκτες του παιχνιδιού. Εν ολίγοις η 2K μας λέει για μια ακόμη φορά ότι αν θέλουμε να μην μείνουμε πίσω σε σχέση με τους άλλους παίκτες, θα πρέπει να πληρώσουμε. Κάτι που όπως φαίνεται έκαναν αρκετοί, καθώς όλοι οι παίκτες που αντιμετωπίσαμε online είχαν συμπληρωμένο roster.

Για να μην αναφέρουμε μόνο τα αρνητικά που έχει φέρει η 2K στο NBA 2K Playgrounds 2, η παρουσία της έχει εμπλουτίσει το roster του παιχνιδιού με αρκετούς διάσημους παίκτες που δεν υπήρχαν πέρυσι. Για παράδειγμα ο Michael Jordan δεν μπορεί να λείπει σε οτιδήποτε θέλει να τιτλοφορείται NBA, όμως στον προηγούμενο τίτλο έλειπε. Χάρη στην 2K το παιχνίδι πλέον διαθέτει και την ποιότητα αλλά και την ποσότητα που του έλειπε.

Ο οπτικός τομέας σίγουρα δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξει κάποιος στο NBA 2K Playgrounds 2, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί και αρκετές βελτιώσεις. Οι παίκτες είναι καλοσχεδιασμένοι και υπάρχουν καινούργιες αλάνες αλλά και γήπεδα για την κάθε ομάδα, που δίνουν τον δικό τους χαρακτήρα στο παιχνίδι. Τα physics, τόσο της μπάλας όσο και των παικτών, έχουν αναβαθμιστεί και η συνολική εμπειρία θυμίζει από μακριά τίτλο της 2K.

Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, είναι αρκετά μέτριος, με την playlist των τραγουδιών να είναι μικρή και σίγουρα όχι στα πρότυπα του NBA 2K19 ενώ και οι ατάκες του εκφωνητή είναι αρκετά επαναλαμβανόμενες.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι το NBA 2K Playgrounds 2 αποτελεί έναν από τους πιο διασκεδαστικούς τίτλους του είδους αυτήν την περίοδο στην αγορά. Μπορείτε να παίξετε μόνοι σας ή και με παρέα μέχρι 4 ατόμων, σύστημα φυσική physics, ενώ η προσθήκη των νέων Legends ολοκληρώνουν ιδανικά το πακέτο.

Από την άλλη, όπως σε όλους τους τίτλους που υπογράφει η 2K, τα… microtransactions έχουν την τιμητική τους, ενώ υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που χρήζουν βελτίωσης, όπως ο ηχητικός τομέας και τα λιγοστά modes του παιχνιδιού.

Μετά την αφαίρεση του πρώτου τίτλου από τα ψηφιακά καταστήματα, όσοι δεν βρίσκετε την κατάλληλη δόση διασκέδασης στους εξομοιωτές μπάσκετ, οφείλετε να περπατήσετε σε πιο arcade μονοπάτια και το NBA 2K Playgrounds 2 αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Βαθμολογία: 7/10
Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης