Πληροφορίες
 

Τίτλος: MXGP 2019
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Milestone S.r.l.
Εκδότρια Εταιρεία: Milestone S.r.l.
Είδος: Racing
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 27 Αυγούστου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία Milestone, γνωστή για τα παιχνίδια αγώνων με μοτοσυκλέτες που δημιουργεί, είναι πολύ ενεργή τελευταία. Μετά το πρόσφατο MotoGP 19, τα περσινά Ride 3 και MXGP Pro, επιστρέφει με το νέο Motocross simulator παιχνίδι της, το MXGP 2019. Πρόκειται για ακριβώς αυτό που περιμένει κανείς, αν γνωρίζει και έχει παίξει παλιότερους τίτλους της Milestone ή αν ασχολείται με το Motocross. Εξ ορισμού, μπορούμε να καταλάβουμε αν θα διασκεδάσουμε με το MXGP 2019 ή όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξομοιωτές αυτού του τύπου είναι πραγματικά δύσκολοι, σε σημείο που μπορούν να αποθαρρύνουν νεοφερμένους σε μερικά λεπτά. Όπως και να ‘χει, οι τίτλοι της Milestone στοχεύουν σε συγκεκριμένο κοινό, και αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό.

Βέβαια, το νέο MXGP έχει και επιλογές για τους αρχάριους, προσπαθώντας να πιάσει πιο ευρύ κοινό, όσο αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Υπάρχει το απλό μοντέλο οδήγησης και το πιο προχωρημένο, και οι διαφορές είναι πολύ έντονες. Για τους λάτρεις του είδους, σίγουρα προτείνεται το δυσκολότερο mode, που είναι αυτό που πάει περισσότερο σε λημέρια ρεαλιστικής εξομοίωσης της οδήγησης μηχανών Motocross. Αν ενεργοποιήσουμε τις βοηθητικές ρυθμίσεις, το αποτέλεσμα έχει λιγότερο ενδιαφέρον, είναι όμως πιο προσβάσιμο χωρίς να παύει να είναι διασκεδαστικό, αλλά ούτε και δύσκολο. Όμως, παίζοντας το MXGP 2019 ως simulation, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό παιχνίδι, με πάρα πολλές παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ταυτόχρονα. Πρέπει, για παράδειγμα, να μάθουμε να στριβουμε σωστά, να ισορροπούμε το βάρος του οδηγού όπως πρέπει (με τη χρήση του δεξιού αναλογικού μοχλού), καθώς και να συνηθίσουμε τη χρήση των ξεχωριστών φρένων της μηχανής. Το σύστημα χειρισμού είναι πολύ δυνατό και αποδίδει με πιστότητα τους εντυπωσιακούς, “βρώμικους” αγώνες στη λάσπη.

 

Η δυσκολία αυξάνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της ιδιαίτερα επιθετικής και αποδοτικής ΑΙ των αντιπάλων, που δεν μας αφήνουν να ανασάνουμε ούτε στιγμή, ακόμα και στις χαμηλότερες βαθμίδες δυσκολίας. Για να βοηθήσει περισσότερο, η Milestone μας δίνει τη δυνατότητα να γυρίζουμε τον χρόνο πίσω μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να διορθώσουμε κάποιο λάθος μας, χωρίς να χρειαστεί να επανεκκινήσουμε όλον τον αγώνα και να υποστούμε τα μεγάλα loading screens. Αν, βέβαια, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου τη δυνατότητα αυτή, οι απολαβές είναι μεγαλύτερες. Τα physics των μηχανών είναι ως επί το πλείστον καλοδουλεμένα και πειστικά, με μερικές εξαιρέσεις –έτυχε να δούμε περίεργες συμπεριφορές, κυρίως στις συγκρούσεις.

Ένα ακόμα στοιχείο που παίζει ρόλο στους αγώνες μας και την έκβασή τους, είναι οι καιρικές συνθήκες και η μεταβαλλόμενη κατάσταση της κάθε πίστας. Αν βρέξει, το έδαφος γεμίζει λάσπη και αλλάζει η συμπεριφορά της μηχανής μας αισθητά, ενώ διάφορες λακούβες γεμίζουν και δημιουργούν λιμνούλες λάσπης, που γίνονται εμπόδια. Επίσης, όσο οι μηχανές “οργώνουν” τις πίστες, επηρεάζουν τη μορφή τους, χαράσσοντάς τες με τις ρόδες τους. Στη συνέχεια, οι αλλαγές αυτές στη μορφή του εδάφους μπορούν να επηρεάσουν και την οδήγησή μας, μέχρι και να μας ρίξουν κάτω. Φυσικά, η ιδέα αυτή είναι πολύ ταιριαστή σε παιχνίδι αγώνων Motocross και η υλοποίηση είναι ικανοποιητική. Μερικές φορές έτυχε να μην συνάδει η εικόνα του δρόμου με τη συμπεριφορά της μηχανής, όμως, σε γενικές γραμμές είναι ένα θετικό στοιχείο που προσθέτει στον ρεαλισμό και κάνει τους αγώνες πιο έντονους.

Τα γραφικά του MXGP 2019 δεν εντυπωσιάζουν σε καμία περίπτωση, είναι όμως επαρκή. Τα μοντέλα των μηχανών βασίζονται σε πραγματικά και είναι δοσμένα με αρκετή λεπτομέρεια. Οι αναβάτες δεν ενοχλούν, ούτε κερδίζουν τις εντυπώσεις. Οι περιβάλλοντες χώροι είναι το λιγότερο δουλεμένο στοιχείο του οπτικού τομέα: δείχνουν άδειοι και βαρετοί, χωρίς λεπτομέρειες. Ευτυχώς, όταν η μηχανή κινείται, δεν παρατηρούμε εύκολα τον χώρο τριγύρω μας και, τελικά, η κατάσταση είναι τουλάχιστον υποφερτή. Οι τεχνικές επιδόσεις δεν δημιουργούν προβλήματα, καθώς είναι σταθερές.

Ο ήχος είναι ικανοποιητικός και, όπως είναι αναμενόμενο, αποτελείται κυρίως από βρυχηθμούς μηχανών και αντιδράσεις της λάσπης στις ρόδες. Το συνεχόμενο “μούγκρισμα” ίσως κουράσει μερικούς, όμως δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε αρνητικό στοιχείο, καθώς είναι αναγκαίο και λογικό. Το μόνο που μπορούσε να είναι πραγματικά καλύτερο είναι το soundtrack που, αν και δεν βρίσκεται ποτέ στο επίκεντρο της εμπειρίας καθώς δεν ακούγεται εν μέσω αγώνων, είναι βαρετό και επαναλαμβανόμενο.

Το περιεχόμενο του MXGP 2019, δυστυχώς, είναι κατώτερο των περιστάσεων. Εκτός από κλασικά quick play modes και ένα σχετικά άδειο online, υπάρχει ένα νέο mode για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, και το career. Το τελευταίο είναι εντελώς αδιάφορο, με παρουσίαση που δεν καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον ούτε του πιο φανατικού οπαδού, παρά το licensed περιεχόμενό του που έχει αποδοθεί πιστά και το αρκετά εκτενές customization. Αν κάτι πρέπει να αλλάξει η Milestone στους μελλοντικούς τίτλους της, είναι η αδιάφορη παρουσίαση. Στο MXGP 2019, όσο κι αν το “σηκώνει” το είδος, δεν υπάρχει κανένα υπερθέαμα, καθόλου προσωπικότητα, ούτε καν κάποιος εκφωνητής.

Το νέο mode, το Playground, είναι το πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Πρόκειται για ένα ελαφρύ open world sandbox, όπου μπορούμε να κυκλοφορήσουμε με τη μηχανή μας χωρίς περιορισμούς και να συμμετάσχουμε σε διάφορα challenges και events, αλλά και να δημιουργήσουμε δικά μας, τα οποία μοιραζόμαστε με άλλους παίκτες. Η ιδέα θυμίζει παιχνίδια τύπου Forza και, παρόλο που δεν είναι τόσο αναπτυγμένη, είναι αναμφίβολα καλοδεχούμενη και ευχάριστη. Επίσης, το Playground ενδείκνυται για παίκτες που θέλουν να μάθουν τα mechanics καλύτερα και είναι ιδανικό σημείο εκκίνησης για νεοφερμένους.

Το άλλο mode που έχει ενδιαφέρον, είναι το track editor, που είναι απρόσμενα βαθύ και εύκολο στη χρήση. Το tutorial έιναι αρκετά εύστοχο και καταφέρνει να μας μάθει όσα χρειαζόμαστε για να στήσουμε τις δικές μας πίστες, τις οποίες μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους παίκτες. Η δημιουργία μίας απλής, βασικής στη μορφή πίστας, είναι εύκολη και γρήγορη, αλλά αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί περισσότερο και να φτιάξει πολύπλοκες δημιουργίες, έχει τη δυνατότητα, αφού η Milestone δίνει πολλές επιλογές και βάθος.

Συμπέρασμα

Με λίγα λόγια, το MXGP 2019 είναι ένα παιχνίδι που πάσχει στην παρουσίαση και το περιεχόμενο, αλλά τα πάει περίφημα στο gameplay, τουλάχιστον για το φανατικό κοινό του είδους. Δύσκολα θα κερδίσει νέους fans, όμως οι ήδη υπάρχοντες θα διασκεδάσουν αρκετά, ιδίως με το sandbox mode και το track editor που δίνουν μεγάλο replayability.

Βαθμολογία: 7/10

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης