Του Παύλου Κρούστη

Η αγορά των PC έχει πληγεί ανεπανόρθωτα εν μέσω πανδημίας, όχι στο κομμάτι της κερδοφορίας, αλλά στο κομμάτι της προσφοράς. Η ζήτηση έχει ανέβει κατακόρυφα, με τα PC να αποτελούν πλέον το νο1 εργαλείο στην καθημερινότητά μας, είτε αυτό αφορά σε δουλειά, είτε σε διασκέδαση. Κι ενώ δεν είναι καθόλου εύκολο να «στήσει» κάποιος desktop PC αυτήν τη στιγμή, με τις τιμές των καρτών γραφικών να αποτρέπουν κάθε επίδοξο αγοραστή, τα ήδη «στημένα» συστήματα και -ακόμη περισσότερο- τα laptops έρχονται να σώσουν την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ειδικότερα τα gaming laptops ανοίγουν νέες ευκαιρίες για όσους ψάχνουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μπουν στην premium κατηγορία. Αναμφίβολα ένα gaming laptop μπορεί να αντεπεξέλθει σε πλήθος εργασιών. Πόσα είναι όμως αυτά που μπορούν να «σηκώσουν» ικανοποιητικά τα πιο απαιτητικά παιχνίδια;
 

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για μερικές εβδομάδες το GE66 Raider της MSI, ένα «κτήνος» από κάθε άποψη, με χαρακτηριστικά που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Το μοντέλο που ήρθε στα χέρια μας διαθέτει την ισχυρότερη κάρτα γραφικών, που μπορεί να βρει κάποιος σε laptop επί του παρόντος, την RTX 3080 της NVIDIA με 16GB VRAM, μαζί με έναν επεξεργαστή i7 11800H της Intel και τα συνδυάζει με 32GB RAM DDR4 και NVMe Gen4 SSD στα 2TB. Για αρχή, με τα συγκεκριμένα specs, εύκολα κατατάσσεται στα πιο ισχυρά laptops της αγοράς, οπότε δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τις επιδόσεις του. Τι άλλο μπορεί όμως να κάνει το συγκεκριμένο;

Πρόκειται για ένα υπερπλήρες σύστημα που «ζευγαρώνεται» με μια οθόνη IPS στις 15,6 ίντσες, με ρυθμό ανανέωσης 240Hz. Η ανάλυση είναι στα 2560×1440. Για τις 15,6 ίντσες είναι ιδανική. Τα 240Hz επίσης είναι παραπάνω από αρκετά, κάτι που ταιριάζει εξαιρετικά με την κάρτα γραφικών του συστήματος, η οποία είναι ενδεχομένως η μόνη ικανή να αποδώσει έως και 240 fps σε παιχνίδια υψηλού προφίλ, ώστε να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες της οθόνης. Η χρωματική κάλυψη είναι ικανοποιητική, ενώ μπορείτε να τη ρυθμίσετε μέσω της εφαρμογής MSI True Color, που δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε το προφίλ που σας αρέσει περισσότερο. Στο επάνω μέρος, στο κέντρο της οθόνης βρίσκουμε και webcam ανάλυσης 1080p, που είναι επίσης χρήσιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτού ενεργοποιήσουμε όμως το σύστημα, είχαμε ήδη εντυπωσιαστεί από την εξωτερική εμφάνιση της συγκεκριμένης συσκευής. Συνήθως τα gaming laptops τείνουν να χάνουν το στιλ τους μέσα στους υπερβολικούς RGB φωτισμούς και τις ογκώδεις επιφάνειες που προεξέχουν για να δώσουν επιτηδευμένα δυναμική εικόνα. Το συγκεκριμένο καταφέρνει να κερδίσει για αρχή με το ματ χρώμα “Titanium Blue”, το οποίο μοιάζει με σκούρο γκρι-ασημί περισσότερο και παράλληλα διαθέτει το σήμα της MSI στο καπάκι του, αλλά και δυο bumps κοντά στο hinge που του δίνουν… «μύες». Είναι πολύ πιο διακριτικό από άλλα gaming laptops και συνδυάζεται με μια φανταστική RGB μπάρα στο μπροστινό μέρος του, που μπορείτε να τη ρυθμίσετε για να κυματίζει (ή όχι) όπως θέλετε. Παράλληλα, το πληκτρολόγιο, το οποίο είναι σχεδιασμένο από τη SteelSeries διαθέτει επίσης φωτισμό ανά κουμπί και μπορείτε να συνδυάσετε τους χρωματισμούς ώστε να ταιριάξουν (ή και όχι) μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή της SteelSeries (SteelSeries Engine), η οποία δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες, όπως το να φωτίσετε συγκεκριμένα κουμπιά και άλλα πολλά.
 

Στα της εμφάνισης, εντοπίζουμε πολλαπλούς αεραγωγούς, τόσο στα πλάγια, όσο και στο κάτω μέρος, ενώ διαφαίνονται μέσα από τις γρίλιες και τα δύο heatsinks. Συγκεκριμένα, έχουμε ένα σύστημα ψύξης πολύ δυνατό, το οποίο φυσικά είναι απαραίτητο, και η MSI το ονομάζει Cooler Boost 5. Αναμενόμενα, υπάρχει θόρυβος όσο χρησιμοποιείται το σύστημα στο φουλ, όμως μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση των ανεμιστήρων αναλόγως αναγκών.

Η κατασκευή του laptop γενικότερα είναι εξαιρετικά στιβαρή, ενώ δεν έχει τόσο μεγάλος βάρος η συσκευή, όσο της φαίνεται, καθώς αγγίζει τα 2,38 κιλά. Ο μεντεσές της (hinge) είναι από τους πιο σταθερούς και εύχρηστους που έχουμε δει και φαίνεται ιδιαίτερα αξιόπιστος.
 

Ένας από τους τομείς που επίσης υπερκαλύπτει οποιαδήποτε ανάγκη είναι αυτός της συνδεσιμότητας. Διαθέτει 1 θύρα USB-A Gen2, 1 USB-C Gen2 και μία audio jack 3.5mm για ακουστικά/μικρόφωνο στα αριστερά, 2 ακόμα θύρες USB-A Gen1 στα δεξιά, μαζί με SD card reader (SD Express), ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει η θύρα τροφοδοσίας που συνδέουμε το ογκώδες τροφοδοτικό των 280W, μαζί με μια θύρα HDMI 2.1 (μέσω της οποίας μπορείτε να προβάλλετε σε εξωτερική οθόνη περιεχόμενο 4K/120Hz ή 8K/60Hz), 1 USB-C (Thunderbolt 4) και 1 mini DisplayPort 1.4. Με λίγα λόγια, τα έχει όλα. Δεν λείπει επίσης μια Ethernet, επίσης στο πίσω μέρος (έως 2.5G), ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι από τα ελάχιστα laptops που υποστηρίζουν Wi-Fi 6E, αλλά και Bluetooth 5.2. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ζητήσει κάποιος.

Φτάνοντας στον τομέα της αυτονομίας δεν είχαμε σχεδόν καμία απαίτηση, αφού ένα τέτοιο «θηρίο» χρειάζεται να είναι… δεμένο με λουρί, εννοώντας πως προφανώς τέτοια ισχύς απαιτεί συνεχή τροφοδοσία. Παρ’ όλα αυτά, μιλάμε για laptop, το οποίο διαθέτει μια μπαταρία των 99,9 WHr, οπότε τα αποτελέσματα που πήραμε δεν ήταν καθόλου άσχημα. Χρησιμοποιώντας στο φουλ τις δυνατότητές του, το laptop μπορούσε να κρατήσει έως και 2 ώρες περίπου, χωρίς να είναι στην πρίζα, ενώ για χρήση εκτός gaming μπορεί να κρατήσει περίπου 6-8 ώρες, αναλόγως χρήσης και αν απενεργοποιήσετε RGB κλπ.
 

Η εμπειρία με το laptop της MSI ήταν σίγουρα η πιο premium που έχουμε απολαύσει τελευταία. Δοκιμάσαμε παιχνίδια, όπως το Forza Horizon 5 και το Cyberpunk 2077, ανάμεσα σε άλλα, με το δεύτερο να αποτελεί πραγματικό benchmark, αφού ακόμη δεν έχει βελτιστοποιηθεί ιδανικά. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να πάρουμε εξαιρετική απόδοση από το σύστημα, χρησιμοποιώντας 2Κ ανάλυση με χρήση DLSS και ray-tracing στο medium (τα οποία μπορέσαμε να απολαύσουμε ακριβώς λόγω της RTX τεχνολογίας της κάρτας γραφικών) και με τα υπόλοιπα settings του παιχνιδιού στο Ultra, χτυπώντας 60+ fps, απολαμβάνοντας έτσι το Cyberpunk 2077.

Η εμπειρία με το Forza Horizon 5 ήταν ακόμη καλύτερη, αφού το παιχνίδι είναι πολύ καλύτερα βελτιστοποιημένο και παίζοντας σε εξωτερική οθόνη σε 4Κ, πήραμε εύκολα πάνω από 60 fps. Άλλοι τίτλοι, όπως τα Assassin’s Creed Valhalla, Halo: Infinite, Psychonauts 2 και άλλα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα επίσης να τρέξουν «τέρμα». Για όσους ενδιαφέρονται για gaming στην κατηγορία του Fortnite, φυσικά το συγκεκριμένο laptop είναι overkill, όμως θα μπορέσετε να επιτύχετε πολύ υψηλά fps, που απαιτούνται και για ανταγωνιστικό παιχνίδι.

Στη συνολική εμπειρία συνέβαλλε και ο ήχος του laptop, που είναι ρυθμισμένος από την Dynaudio με ένα σύστημα (Duo Wave Speaker) που προβάλλει τον ήχο στο πλάι και μεγαλώνει έτσι το stage, δημιουργώντας ψευδαίσθηση surround.
 

To MSI GE66 Raider 11UH είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό laptop που έχουμε χρησιμοποιήσει ως τώρα και αν μη τι άλλο δείχνει την τάση της αγοράς προς τα «έτοιμα συστήματα», όπως τα ήδη στημένα desktops και τα gaming laptops. Η εμπειρία της MSI στον χώρο φαίνεται ξεκάθαρα, καθώς υπερκαλύπτει κάθε πιθανή ανάγκη, είτε αυτή έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση, είτε με πιο πρακτικές, όπως η σωστή ψύξη, είτε με τις ίδιες τις επιδόσεις και τη συνδεσιμότητα. Το μόνο που έχει να σκεφτεί κάποιος είναι η -αναμενόμενα- τσουχτερή τιμή του, κοντά στις €3.500 (για τα συγκεκριμένα specs), η οποία όμως αντιστοιχεί στα υπερ-premium χαρακτηριστικά, που δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης