Του Παύλου Κρούστη
Φωτογραφίες: Εύη Καρασταμάτη

Χαρακτηριστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Λειτουργεί με όλες τις «Miracast enabled» Windows 10 συσκευές (τηλέφωνα, tablets και laptops, συμπεριλαμβάνομένης της σειράς Surface)
  • Δεν απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο
  • Μήκος καλωδίου: 30 εκ. / Συμπεριλαμβάνεται καλώδιο επέκτασης 15,9 εκ.
  • Εμβέλεια: Περίπου 7 μέτρα
Τι είναι το Wireless Display Adapter;

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παραπάνω βίντεο, το Microsoft Wireless Display Adapter είναι ένα καλώδιο/gadget/εργαλείο/αξεσουάρ της Microsoft, που σας επιτρέπει να δείτε το περιεχόμενο του tablet/smartphone/laptop σας σε άλλη οθόνη. 

Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο Miracast. Στην ουσία για να χρησιμοποιήσετε το adapter απαιτείται η συσκευή σας (αυτή από την οποία θέλετε να εκπέμψετε) να υποστηρίζει το Miracast. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο, το οποίο επιτρέπει ασύρματη μεταφορά εικόνας («HDMI over Wi-Fi»). Οι συσκευές και τα λειτουργικά της Microsoft υποστηρίζουν το πρωτόκολλο αυτό, ενώ υπάρχουν και εφαρμογές third-party ή θα το βρείτε integrated σε κινητά/tablets για Android (έπειτα από την έκδοση 4.0).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε περισσότερα προϊόντα της Microsoft ΕΔΩ.

Το Wireless Display Adapter της Microsoft τοποθετείται στην τηλεόρασή σας ή στην οθόνη που θέλετε να προβληθεί το περιεχόμενο χρησιμοποιώντας μια θύρα HDMI και μία USB για την παροχή ρεύματος. Αφού το τοποθετήσετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε το Miracast στην συσκευή από την οποία θέλετε να στείλετε το περιεχόμενο και στη συνέχεια εντοπίζετε (μέσω της εφαρμογής) το Wireless Adapter. 

Αφού γίνει η σύνδεση, τότε οτιδήποτε βλέπετε στη συσκευή με το Miracast, θα προβάλλεται και στην οθόνη που έχετε συνδέσει το Wireless Display Adapter.

Σε ποιους απευθύνεται;

To Wireless Display Adapter στην ουσία αποτελεί την απάντηση της Microsoft στο Chromecast της Google και το AppleTV της Apple. Απευθύνεται σε όσους χρειάζονται για λόγους παρουσίασης να δείξουν το περιεχόμενο της προσωπικής τους οθόνης, είτε αυτό είναι smartphone, είτε tablet, είτε laptop σε μια μεγαλύτερη οθόνη, βίντεο-προβολέα κ.ο.κ.

Αν θέλετε να δείξετε σε κάποιον φωτογραφίες ή video που βλέπετε στο κινητό ή στο tablet σας, μεταφέροντάς τα στην τηλεόρασή σας, αποτελεί την πιο άμεση και εύκολη λύσηΕπιπρόσθετα λύνει τα χέρια σε όσους θέλουν να κάνουν capture την οθόνη του κινητού τους (αν δεν υπάρχει αλλιώς η δυνατότητα), καθώς είναι πάναπλο να το συνδέσετε σε μια capture συσκευή. Η βασική του χρήση όμως και πιο ευεργετική, θα λέγαμε, είναι σε παρουσιάσεις. Χρησιμοποιώντας απλά και μόνο ένα USB/HDMI dongle έχετε τη δυνατότητα να κάνετε την παρουσίασή σας ασύρματα, ενώ μπορείτε να μετακινηθείτε στο χώρο, κρατώντας παράλληλα το smartphone ή το tablet σας, πραγματοποιώντας αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Στην ουσία, αποτελεί την εξέλιξη του συγκεκριμένου τομέα.

Design / Χαρακτηριστικά

Πρόκειται εμφανισιακά για ένα πολύ απλό dongle που αποτελείται από ένα καλώδιο μήκους 30 εκ. περίπου, ενώ στις δύο πλευρές του έχει ένα βύσμα USB και ένα βύσμα HDMI. Στη διάθεσή μας είχαμε το V2 (version 2) του Adapter, το οποίο έχει πιο compact design σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Επίσης έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, φτάνοντας περίπου τα 7 μέτρα, ενώ παράλληλα η Microsoft υποστηρίζει ότι έχει μικρότερη καθυστέρηση, κάτι το οποίο δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε, καθώς έχουμε στα χέρια μας μόνο το τελευταίο μοντέλο.

Σύνδεση / Χρήση

Το Microsoft Wireless Display Adapter είναι ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση του, κάτι που αποτελεί και ένα από τα προτερήματά του. Χρησιμοποιώντας smartphone/tablet ή laptop με λειτουργικό Windows 8.1 ή Windows 10 και με πλήρως ενημερωμένο το σύστημά σας, είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το Wireless Display Adapter. Εναλλακτικά, σε λειτουργικό Android, αρκετές συσκευές το έχουν ενσωματωμένο στο λειτουργικό τους (έπειτα από την έκδοση 4.0) ή μπορείτε να κατεβάσετε μία από τις άπειρες εφαρμογές που κυκλοφορούν δωρεάν στο Google Play Store ή αντίστοιχα σε Chromebook ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή με το λειτουργικό της Google.

Στην άλλη μεριά θα χρειαστεί να συνδέσετε στην HDMI θύρα της τηλεόρασής σας (ή της οθόνης που θέλετε να προβάλλετε το περιεχόμενο) το Adapter και παράλληλα να του δώσετε τροφοδοσία μέσω της USB θύρας. Σχεδόν όλες οι smart τηλεοράσεις έχουν και USB θύρες (αλλιώς θα χρειαστεί να βρείτε παροχή από κάπου αλλού), ενώ η Microsoft δίνει μαζί και μια μικρή επέκταση για το USB, σε περίπτωση που το χρειαστείτε. Αφού συνδέσετε το καλώδιο, ενεργοποιείται αυτόματα και σας εμφανίζει στην οθόνη σας το αρχικό μενού.

Στη συνέχεια, στην εφαρμογή Miracast που χρησιμοποιείτε, αναζητάτε το συγκεκριμένο Wireless Display Adapter που μόλις συνδέσατε και… αυτό είναι όλο. Από εδώ και στο εξής ό,τι βλέπετε στη μικρή οθόνη, θα εμφανίζεται και στην μεγάλη με μια μικρή καθυστέρηση. 

Η εμβέλεια της συσκευής θεωρητικά είναι 7 μέτρα, ενώ εμείς τη χρησιμοποιούσαμε απροβλημάτιστα μέχρι τα 3-4 μέτρα και φυσικά παίζουν ρόλο και οι παρεμβολές που έχετε στο χώρο σας. Μέσω της νέας Wi-Fi σύνδεσης που δημιουργήσατε μεταφέρετε εικόνα ανάλυσης μέχρι και 1920×1080 και ήχο stero ή ακόμα και 5.1. 

Συμπεράσματα

Στα θετικά της συσκευής είναι η πολύ εύκολη συνδεσιμότητα, καθώς απαιτείται ελάχιστη προσπάθεια, ενώ η επέκταση που υπάρχει στο πακέτο, αν και μικρού μήκους, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη. Το επιπλέον θετικό είναι η συμβατότητα, καθώς όλοι έχουμε σπίτι μας μια συσκευή Windows ή Android. Όσοι έχουν συσκευές της Apple, θα πρέπει να αρκεστούν στην αντίστοιχη υπηρεσία AirPlay της Apple.

Το μεγαλύτερο ατού του Wireless Display Adapter είναι η απλότητα με την οποία μπορείτε να συνδέσετε τις δύο συσκευές σας, καθώς τα βήματα που απαιτούνται μπορεί να τα πραγματοποιήσει ο καθένας πολύ γρήγορα, κάτι το οποίο θα φανεί πολύ χρήσιμο σε όσους κάνουν συχνά επαγγελματικές παρουσιάσεις.

Στα αρνητικά, θα λέγαμε κυρίως είναι η τιμή του, που είναι στα 69,99€. O λόγος είναι ότι μπορείτε να βρείτε τον άμεσο ανταγωνισμό στη μισή τιμή περίπου, κάτι το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Επιπρόσθετα, το Adapter της Microsoft θα μπορούσε να είναι ιδανική λύση για όσους θέλουν να παίξουν τα παιχνίδια των κινητών τους στην τηλεόρασή τους, αλλά δυστυχώς η καθυστέρηση που υπάρχει, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Παρόλα αυτά, το αξεσουάρ της Microsoft είναι μια εξαιρετική λύση για επαγγελματίες που πραγματοποιούν παρουσιάσεις, αλλά και για ιδιώτες που λειτουργούν σε περιβάλλον Windows. Αν θέλετε να δείξετε σε κάποιον φωτογραφίες ή video που βλέπετε στο κινητό ή στο tablet σας, μεταφέροντάς τα στην τηλεόρασή σας, αποτελεί την πιο άμεση και εύκολη λύση.


Η συσκευή μας παραχωρήθηκε από την Microsoft Ελλάς για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης