Πληροφορίες

Τίτλος: Metro Exodus
Πλατφόρμες: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Δοκιμάστηκε σε: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: 4A Games
Εκδότρια Εταιρεία: Deep Silver
Είδος: First-Person Shooter
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 15 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιστορίες που διαδραματίζονται σε δυστοπικούς κόσμους, προϊόντα μεγάλων καταστροφών, είναι ιδιαίτερα πετυχημένες στις μέρες μας. Υπάρχει κάτι το πολύ ενδιαφέρον στις κατεστραμμένες εκδοχές της Γης και στις συμπεριφορές των κατοίκων τους. Έχουμε δει πολλές ταινίες, παιχνίδια και βιβλία, ικανά να ικανοποιήσουν τους λάτρεις του είδους. Μία πολύ πετυχημένη περίπτωση, είναι η σειρά Metro, είτε μιλάμε για τα λογοτεχνικά έργα, ή για τα “ξαδέρφια τους”, τα παιχνίδια.

Η σειρά παιχνιδιών Metro αποτελείται από τα Metro 2033, Metro: Last Light και, πλέον, το Metro Exodus. Οι δύο πρώτοι τίτλοι ήταν εξαιρετικά shooters πρώτου προσώπου, με ενδιαφέρον σενάριο, σκοτεινό ύφος και πολλά στοιχεία τρόμου. Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει ο Dimitry Glukhovsky στα βιβλία του και αποτελεί το setting των παιχνιδιών Metro, είναι γεμάτος απελπισία, κινδύνους και παράδοξη ομορφιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο Metro διατηρεί τα γνώριμα στοιχεία της σειράς, εισάγει όμως και πολλά νέα. Καταρχάς, αυτήν τη φορά, η έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Ως έκταση εννοούμε τη διάρκεια και το μέγεθος του κόσμου, αλλά και το γενικότερο εύρος του σεναρίου και της φιλοδοξίας των μηχανισμών.

Πιστό στον υπότιτλό του, το Metro Exodus μάς βγάζει έξω. Η νέα περιπέτεια του Artyom εκτυλίσσεται σε διάφορες περιοχές της δυστοπικής Ρωσίας, σε κλειστούς χώρους, αλλά και ορθάνοιχτους μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Παρόλα αυτά, δεν επιλέχθηκε ολοκληρωτικά open world προσέγγιση. Ο κόσμος είναι χωρισμένος σε τμήματα, τα οποία είναι συνήθως ανοιχτά και προσφέρονται για εξερεύνηση, looting και αποστολές παράπλευρες της κεντρικής. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν ασήμαντες, βαρετές και κουραστικές δραστηριότητες· ούτε tower clearing, ούτε άπειρα collectibles ή fetch quests. Αυτό μας υποσχέθηκαν, αυτό πήραμε: επαρκώς ανοιχτά περιβάλλοντα με ικανοποιητικό μέγεθος και περιεχόμενο. Μάλιστα, η δομή του Metro Exodus είναι τόσο σφιχτοδεμένη που, πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 20ωρου περίπου playthrough μας, αποκηρύξαμε το σύγχρονο open world design και τις τάσεις του.

Ο επικίνδυνος κόσμος του Metro βρίσκεται στα καλύτερά του και η ημι-ανοιχτή δομή τού ταιριάζει απόλυτα. Η ποικιλία τοποθεσιών και δραστηριοτήτων είναι εντυπωσιακή. Θα επισκεφτούμε διάφορα είδη βιοτόπων, ο κάθε ένας από τους οποίους έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και απαιτεί την κατάλληλη προσέγγιση. Η οπτική απόδοση είναι σταθερά εντυπωσιακή, η καλλιτεχνική επιμέλεια εξαίσια και τα τεχνικά χαρακτηριστικά επαρκή. Ένα από τα ελαττώματα είναι τα περιορισμένα είδη πλασμάτων που συναντάμε. Παρόλα αυτά, η ενσωμάτωση των ζωντανών οργανισμών στο περιβάλλον και στο gameplay έχει γίνει με πολύ εύστοχο τρόπο. Ο κόσμος δίνει πολύ ζωντανή αίσθηση και μας κάνει να αισθανόμαστε μέρος του.

Η Ρωσία του Metro, βέβαια, δεν είναι ευχάριστο μέρος. Παραπέμπει στα βιβλία του Glukhovsky, όπως είναι λογικό, καθώς και σε άλλα έργα, όπως το Roadside Picnic και είναι πολύ ενδιαφέρον setting. Η αίσθηση μυστηρίου πλανάται συνεχώς στον αέρα και συνοδεύεται από έντονα επικίνδυνες καταστάσεις. Συνεχώς βρίσκουμε οργανισμούς ή άλλα παράδοξα ραδιενεργά στοιχειά, για τα οποία δεν γνωρίζουμε πολλά. Η αντιμετώπιση των επικείμενων κινδύνων παίρνει τη μορφή αινίγματος και απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό. Πρέπει συνεχώς να στηριζόμαστε στη σωστή προετοιμασία, στα αντανακλαστικά μας, στη γνώση και εξοικείωση με το περιβάλλον και τους κινδύνους του.

Το σχεδόν ανύπαρκτο interface δεν βοηθάει πολύ στη διευκόλυνσή μας, όμως προσδίδει πολλά στην ατμόσφαιρα και τον ρεαλισμό. Τα περισσότερα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον προσανατολισμό μας και την κατάσταση του χαρακτήρα μας, τα βλέπουμε ενσωματωμένα στον κόσμο, χωρίς μπάρες και markers. Έτσι, η εξερεύνηση και η επιβίωση γίνονται δύσκολη υπόθεση, όμως δεν υπάρχει ανούσια μετακίνηση από το σημείο Α, στο σημείο Β. Κάθε στιγμή στον κόσμο του Metro Exodus επιτελεί τον δικό της σκοπό και όλες μαζί φτιάχνουν ένα εξαίσιο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και ανυπέρβλητα ατμοσφαιρικό σύνολο.

Η ατμόσφαιρα του Metro Exodus είναι πραγματικά αξεπέραστη. Κάθε ξεχωριστό τμήμα του χάρτη έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία εισβάλλουν ανεμπόδιστα στο gameplay. Μπορεί τη μία στιγμή να μαχόμαστε με ορδές raiders σε περιβάλλον βουτηγμένο στην άμμο και τη βενζίνη, α λα Mad Max και λίγο μετά να σκαρφαλώνουμε σε δέντρα και να εξοντώνουμε βουνίσιους bandits μέσα από τις σκιές, αλλά το ύφος είναι πάντοτε συνεπές. Οι διαφορετικές καταστάσεις και οι εναλλαγές ύφους είναι πολλές, όμως ποτέ δεν σπάει η καρδιά του Metro. Αντιθέτως, δίνεται η αίσθηση πως βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο ταξίδι, πως εξερευνούμε την άγνωστη επιφάνεια της Ρωσίας, ενώ περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, το gameplay αποκτά πολλά επιμέρους τμήματα, όλα απόλυτα ταιριαστά, πετυχημένα και αρμονικά δεμένα μεταξύ τους.

Στον κόσμο του Metro Exodus, θα κληθούμε να μαζέψουμε προμήθειες, να κατασκευάσουμε γιατρικά, σφαίρες και φίλτρα αέρα, μεταξύ άλλων, να σκοτώσουμε διαφόρων ειδών πλάσματα, επιστρατεύοντας πολλά όπλα και μεθόδους και να εξερευνήσουμε κάθε σπιθαμή του κόσμου. Το looting και το crafting είναι απλά, διασκεδαστικά και λειτουργικά και προσδίδουν το στοιχείο της επιβίωσης στο παιχνίδι. Τα όπλα είναι υπέροχα και δίνουν πολλές δυνατότητες. Ο τρόπος με τον οποίον τα “πειράζουμε”, μας επιτρέπει να επιλέξουμε όποια μάς αρέσουν και να τους δώσουμε τα χαρακτηριστικά που μας βολεύουν. Μπορούμε, για παράδειγμα, να έχουμε δύο ίδια όπλα ως βάση και να τα διαφοροποιήσουμε πάρα πολύ με ξεχωριστά attachments, ώστε να καλύψουν κάθε ανάγκη μας.  Θέλουμε να παίξουμε με sniper διόπτρα, όμως το reload time μιας καραμπίνας δεν μας κάνει; Κανένα πρόβλημα· βάζουμε το scope σε ένα πολυβόλο. Οι πειραματισμοί είναι πάντα εύκολοι και αποδοτικοί, τα προσωποποιημένα όπλα κάνουν τη δράση πολύ ευχάριστη και το σύστημα απόκτησης των attachments είναι απόλυτα ικανοποιητικό.

Οι μάχες περιορίζονται ελαφρώς από την έλλειψη της δυνατότητας κάλυψης σε γωνίες και leaning για να πυροβολούμε με ασφάλεια. Γενικά, στην αρχή το gunplay μοιάζει κάπως αργό και δύσχρηστο. Στη συνέχεια, διαπιστώνουμε πως δεν είναι έτσι, καθώς το πιο αργό και βαρύ πιστολίδι είναι θεματικά αρμόζον στο Metro συνολικά, αλλά και σε κάθε επιμέρους “πίστα” τού Exodus. Το stealth είναι συνεχώς αποδοτικό και ευχάριστο, παρά την –πολλές φορές- χαμηλής ποιότητας ΑΙ των εχθρών και σε αυτό βοηθάει το έξυπνο level design.

Η συμπεριφορά των πλασμάτων είναι ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία του Metro Exodus. Οι περισσότεροι εχθροί που συναντάμε έχουν βασικά μοτίβα, τα οποία ακολουθούν με ευλάβεια. Σαφώς, μετά το πέρας του αρχικού μυστηρίου, οι πανομοιότυπες και εύκολα εκμεταλλεύσιμες συμπεριφορές αρχίζουν να κουράζουν ελαφρώς. Όμως, με έξυπνη παρουσίαση και τεχνάσματα, τα πλάσματα μοιάζουν ζωντανά, απρόβλεπτα και πολύ επικίνδυνα. Γενικά, η εξερεύνηση στο Metro Exodus είναι απαιτητικό εγχείρημα, ιδιαίτερα στην αρχή, που οι προμήθειες είναι λιγοστές και δεν γνωρίζουμε καθόλου τι μας περιμένει.

Όσο προχωράμε, τα εμπόδια ξεπερνιούνται όλο και ευκολότερα. Η διαχείριση των υλικών που έχουμε στη διάθεσή μας γίνεται πιο αποδοτική μέσω της εκμάθησής της, οι συμπεριφορές και τα όπλα συνηθίζονται και έτσι η δυσκολία μειώνεται κατά πολύ. Πού και πού εμφανίζονται μερικές προκλήσεις που δεν περιμέναμε, ή κάνουμε κάποια κίνηση που δημιουργεί απροσδόκητο χάος, όμως σε γενικές γραμμές, το  Metro Exodus δεν είναι πολύ δύσκολο και ούτε απόλυτα συνεπές στις προκλήσεις του. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως είναι μια χαλαρή βόλτα χωρίς ένταση, καθώς είναι πιο απαιτητικό από το μέσο shooter.

Το σενάριο, ως σύνολο, δεν εντυπωσιάζει. Είναι μια ιστορία που έχουμε δει αρκετές φορές, σε παρόμοιες μορφές. Όμως, η εξιστόρηση δεν στηρίζεται στο όλον· τα επιμέρους τμήματα και το lore είναι πολύ καλοστημένα, δίνουν την απαιτούμενη αίσθηση και προκαλούν τα συναισθήματα που πρέπει, ενώ παράλληλα είναι αξιομνημόνευτα. Οι διάλογοι διαδραματίζονται ως επί το πλείστον σε πραγματικό χρόνο, είναι καλογραμμένοι και πλαισιωμένοι από δυνατές ερμηνείες (ειδικά στα Ρώσικα, τα οποία και προτείνουμε ως επιλογή γλώσσας, καθώς ενισχύουν την ατμόσφαιρα). Ο ρυθμός της αφήγησης και της προόδου στο σενάριο, σε συσχέτιση με το gameplay, είναι καλοζυγισμένος, γρήγορος και δεν αφήνει περιθώρια βαρεμάρας ή κούρασης. Η ποικιλία κάνει θαύματα, καθώς δεν υπάρχουν στιγμές που θα πούμε “όχι άλλη μάχη”, ή κάτι παρεμφερές.

Όσον αφορά την κλειστοφοβία, τον τρόμο και την αγωνία που νιώσαμε στους προηγούμενους τίτλους της σειράς, μην ανησυχείτε, παραμένουν. Βέβαια, η ένταση και η συχνότητα των ανάλογων καταστάσεων, έχουν διαφοροποιηθεί αυτήν τη φορά, εξαιτίας της συνολικής δομής. Όμως, υπάρχουν αρκετά τμήματα που κάνουν βουτιά στο θεοσκότεινο και τρομακτικό παρελθόν της σειράς.

Στο στήσιμο της τρομακτικής ατμόσφαιρας (και όχι μόνο, βέβαια), βοηθάει απίστευτα ο ήχος. Όλα τα ηχητικά εφέ, η επιλογή να ακούμε κάποια από το ηχείο του DualShock 4 και η μουσική, σε όλες τις στιγμές και τις περιπτώσεις, είναι άριστης ποιότητας. Οι κραυγές των πλασμάτων αυξάνουν την αδρεναλίνη, οι αναπνοές στο σκοτάδι προκαλούν πανικό και η μουσικές μελωδίες πάντοτε συμβαδίζουν απόλυτα με όσα συμβαίνουν, είτε βρισκόμαστε κρυμμένοι σε υπόγεια, είτε πολεμάμε τεράστια καβούρια πυροβολώντας με mini-gun.

Το Metro Exodus, λοιπόν, είναι εξαιρετικό συνολικά, με αξεπέραστη ατμόσφαιρα και gameplay που πετυχαίνει όλους τους σκοπούς του. Όλα ωραία και ευχάριστα και μπράβο στην εταιρεία ανάπτυξης. Και τότε, σκάει ο επίλογος, σαν βόμβα. Όσο καλοστημένο και διασκεδαστικό κι αν ήταν το Metro Exodus μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν μας είχε προετοιμάσει για κάτι τόσο έντονο. Όλη η ιστορία της σειράς, όλη της η κληρονομιά, οδηγούν στις τελευταίες ώρες του Metro Exodus και μας δίνουν ένα μεγαλοπρεπή, τρομερό και απίστευτα ατμοσφαιρικό τελευταίο απόσπασμα, που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Εκτός από τη μεγέθυνση όλων των στοιχείων που κάνουν το Metro αυτό που είναι και το πολύ προσεκτικό στήσιμο, ο επίλογος παρουσιάζει μερικές ιδιαίτερα εύστοχες τεχνικές αφήγησης και η υλοποίηση είναι απροσδόκητα πετυχημένη και επιδραστική.

Τα κυριότερα προβλήματα του Metro Exodus είναι τεχνικής φύσεως. Ο χειρισμός είναι άψογος και τα γραφικά απόλυτα ικανοποιητικά, όσο δεν εμφανίζονται προβλήματα. Τα θέματα που προκύπτουν δεν είναι, συνήθως, τραγικά, όμως είναι σχετικά συχνά. Το πιο εκνευριστικό θα λέγαμε πως είναι οι τεράστιοι χρόνοι loading. Επίσης, υπάρχουν αρκετά bugs και glitches, τα περισσότερα από τα οποία είναι ασήμαντα, όπως χαλασμένα physics σε πτώματα εχθρών. Μερικές φορές, τυχαίνει να κολλήσουμε σε κάποιο σημείο του περιβάλλοντος, ή να πέσουμε μέσα στο πάτωμα, ή κάτι παρόμοιο και να αναγκαστούμε να κάνουμε load κάποιο προηγούμενο save. Τα saves, πάντως, γίνονται -εκτός από αυτόματα σε αρκετά σημεία- χειροκίνητα και έτσι αν σώζουμε συχνά δεν έχουμε ποτέ μεγάλο θέμα. Ακόμη, το draw distance είναι κατώτερο των περιστάσεων και ενίοτε μειώνει την εντυπωσιακή εικόνα των τοποθεσιών.

Συμπέρασμα                                       

Τίποτα δεν είναι αρκετό για να χαλάσει την εμπειρία που προσφέρει το Metro Exodus. Προτείνεται σε λάτρεις της σειράς αλλά και νεοφερμένους εξίσου, καθώς θα κερδίσει κάθε παίκτη, αρκεί να βρίσκει ελκυστικό το είδος. Το Metro Exodus ανανεώνει τη σειρά όπου χρειάζεται, όπως της αξίζει και όσο πρέπει και καταφέρνει να μας δώσει ένα τρομερό παιχνίδι που, παρόλο που δεν ενστερνίζεται απόλυτα όλες τις τάσεις της εποχής, παραμένει σύγχρονο, εντυπωσιακό και αξιομνημόνευτο, χωρίς να θυσιάζει τη διασκέδαση και την ατμόσφαιρα ούτε στιγμή. Η 4Α Games με το Exodus βρήκε την ιδανική ισορροπία και μας παρέδωσε το καλύτερο παιχνίδι της σειράς Metro και ένα από τα πιο αξιόλογα σύγχρονα first-person shooters.

Βαθμολογία:  9/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης