Πληροφορίες

Τίτλος: Mario Tennis Aces
Διαθέσιμο σε: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Camelot Software Planning
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 22 Ιουνίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την κυκλοφορία του Nintendo 64 και μετά, η Nintendo, σε συνεργασία με την Camelot Software Planning, δημιουργεί παιχνίδια τένις με πρωταγωνιστή τη βασική της “μασκότ” που δεν είναι φυσικά άλλος από τον Mario. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι πάντα τύχαιναν της κατάλληλης φροντίδας που δείχνει η ιαπωνική εταιρία για τα exclusive παιχνίδια της. Μας έχει συνηθίσει σε στιβαρούς gameplay μηχανισμούς αλλά και το κατάλληλο polishing ώστε να γίνεται αρκετά δελεαστική η κυκλοφορία για μεγάλο εύρος του κοινού. Το Mario Tennis Aces είναι ο τένις τίτλος που έλειπε από το Nintendo Switch και παρότι είχαμε πάρει μια σύντομη γεύση από το Demo του παιχνιδιού λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του, ήρθε στην κατοχή μας ο κύριος και αρκετά υποσχόμενος τίτλος για την υβριδική κονσόλα της Nintendo.

Το Mario Tennis Aces είναι ένα sports game με αρκετά βασικούς μηχανισμούς τένις αλλά ταυτόχρονα έχει και το απαιτούμενο “βάθος” ώστε να υπάρχει βελτίωση και πρόοδος του παίκτη. Πέρα από τις βασικές κινήσεις και χτυπήματα (σερβίς, topspin, slice κτλ) υπάρχουν και τα Power moves αλλά και τα Trick shots. Αυτά απαιτούν συνήθως έξτρα ενέργεια από την μπάρα του κάθε παίχτη η οποία γεμίζει με κάθε χτύπημα της μπάλας. Τα Power Shots κάνουν πιο θεαματικό το παιχνίδι χωρίς να περιέχουν τρομερές υπερβολές, αλλάζοντας όμως αρκετά τη στρατηγική και το momentum του κάθε πόντου. Με κάθε Power shot του αντιπάλου υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η ρακέτα μας αν δεν κάνουμε block στον σωστό χρόνο και σε περίπτωση που καταστραφούν όλες οι ρακέτες ενός παίκτη τότε πρόωρος νικητής είναι ο αντίπαλος με “ΚΟ”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, τα βασικά ειδικά χτυπήματα και τα Special Moves των παικτών είναι τα εξής:

  • Zone Shot: Πατώντας το πλήκτρο “R” μπορούμε να στείλουμε την μπάλα με δύναμη ακριβώς εκεί που θέλουμε. Η οπτική του παιχνιδιού περνάει σε πρώτου προσώπου για να σημαδέψουμε.
  • Zone Speed: Κρατώντας πατημένο το “R” παγώνουμε τη ροή του χρόνου σε μορφή Slow Motion, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να τρέξουμε πιο γρήγορα στο μπαλάκι.
  • Trick Shot: Ο παίκτης κάνει ένα γρήγορο άλμα προς την μπάλα. Χρήσιμο σε περιπτώσεις που το χτύπημα του αντιπάλου είναι μακριά από τον παίκτη μας.
  • Special Shot: Το απόλυτο Shot που απαιτεί να είναι γεμάτη η μπάρα ενέργειας για να εκτελεστεί. Συνοδεύεται και με αντίστοιχο διαφορετικό animation για κάθε χαρακτήρα. Αν ο αντίπαλος προσπαθήσει να κάνει μπλοκ και αποτύχει, τότε η ρακέτα του σπάει απευθείας.

Αν τα παραπάνω σάς μοιάζουν αρκετά πολύπλοκα, για αρχή μπορείτε να αρκεστείτε στην επιλογή “Simple” tennis, έτσι ώστε να μην υπάρχει μπάρα ενέργειας και Special Shots. To Simple Mode αποτελεί ιδανική λύση για τους αρχάριους αλλά και για όσους θέλουν να αγωνιστούν σε local match με κάποιον φίλο τους που δεν έχει εμπειρία. Στη διάθεσή μας υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες από ένα πλούσιο ρόστερ, χωρισμένοι σε κατηγορίες ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν οι All Around παίκτες όπως ο Mario και ο Luigi, οι Speedy παίκτες όπως ο Yoshi, οι Powerful όπως ο Donkey Kong και ο Bowser και ούτω καθεξής. Το gameplay αλλάζει ελαφρώς αναλόγως με το court (γήπεδο) στο οποίο θα αγωνιστούμε, καθώς μερικά γήπεδα προσφέρουν μεγαλύτερη αναπήδηση της μπάλας ή κάνουν πιο γρήγορα τα χτυπήματα. Σε κάθε court μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα “Hazards”, δηλαδή ορισμένα εμπόδια όπως οι καθρέφτες, τα φυτά μέσα στους σωλήνες κτλ. Γενικά το ρόστερ είναι αρκετά πλούσιο (θα ενσωματωθούν και νέοι χαρακτήρες με δωρεάν updates), ενώ ο αριθμός και η ποικιλία των courts είναι ικανοποιητική.

Για πρώτη φορά μετά το Mario Tennis: Power Tour του Gameboy Advance, υπάρχει story mode στη σειρά και εδώ ονομάζεται Adventure Mode. Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Mario και τον οδηγεί σε μια σειρά από περιοχές και πίστες με απώτερο σκοπό να συλλέξει τα πέντε Power Stones ώστε να ενεργοποιήσει μια Special ρακέτα, τη Lucien. Διεφθαρμένοι από τη δύναμη της ρακέτας είναι ο Wario και ο Waluigi που θα βρεθούν στο δρόμο του Mario. Το σύντομης διάρκειας story mode (μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3 ώρες) είναι δομημένο σε κουκκίδες στον χάρτη, με κάθε κουκκίδα να αποτελεί ένα Challenge ή ένα Boss Fight. Αν και η αρχική εντύπωση που δίνει το Adventure mode είναι αρκετά καλή, η σύντομη διάρκειά του σε συνδυασμό με τη μονοτονία των Bosses και των Challenges δύσκολα θα κάνουν τον παίκτη να ασχοληθεί ξανά μετά την ολοκλήρωσή του. Οι μάχες με τα Bosses περιορίζονται στο να καταφέρουμε να τα χτυπήσουμε σε συγκεκριμένα σημεία αποφεύγοντας εμπόδια και τα Challenges κινούνται στο ίδιο μοτίβο. Επίσης, το Adventure mode περιέχει μερικά αρκετά εκνευριστικά σημεία για τον μέσο gamer και παρότι είναι ένα πολύ καλό mode για να βελτιώσετε της ικανότητές σας (λειτουργεί και σαν tutorial) θα το χαρακτηρίζαμε πλην των άλλων και λίγο ανέμπνευστο.

Τελειώνοντας το Adventure Mode υπάρχουν και τα single player Tournaments. Τα τουρνουά είναι τρία στο σύνολό τους και μπορούν να ολοκληρωθούν (και τα τρία) μέσα σε μισή ώρα. Όλα πραγματοποιούνται στο Marina Stadium που είναι και το βασικό γήπεδο του παιχνιδιού, το οποίο έχει όμως τη δυνατότητα να αλλάζει τερέν (χόρτο, χώμα κτλ). Δυστυχώς δεν υπάρχει επιλογή για τη δυσκολία η αλλαγή κάποιων παραμέτρων έτσι ώστε να δώσουν replayability στο συγκεκριμένο mode και μετά την ολοκλήρωσή του δεν ασχοληθήκαμε ξανά. Δεν γνωρίζουμε αν τα τουρνουά θα εμπλουτιστούν με την πάροδο του χρόνου αλλά στη μορφή που είναι τώρα είναι απογοητευτικά.

Τα παραπάνω δηλώνουν ότι ναι μεν υπάρχει single player content για το παιχνίδι αλλά είναι τόσο σύντομο που δεν μπορούμε να προτείνουμε για αγορά το Mario Tennis Aces σε όσους θέλουν κυρίως μια single player εμπειρία. Μπορείτε βέβαια να ασχοληθείτε με το Free Mode και να δημιουργήσετε παιχνίδια σύμφωνα με το τι ζητάτε, αλλά το ζουμί του τίτλου μάλλον κρύβεται στο multiplayer. Το multiplayer χωρίζεται στο split screen (σε περίπτωση που παίζουν δύο ως τέσσερις παίκτες στην ίδια κονσόλα), στο local (δύο κονσόλες Nintendo Switch) και το τέλος το online. Δεν υπάρχουν έξτρα στατιστικά στους παίκτες (ούτε καν cosmetic items), έτσι αποκλείεται η περίπτωση να υπερτερεί ένας παίκτης έναντι του άλλου -κάτι θετικό και δίκαιο.

Στα του online multiplayer, κατά το launch του τίτλου έχετε τη δυνατότητα να παίξετε 1vs1 και 2vs2 matches ή να φτιάξετε το δικό σας Room προσκαλώντας φίλους σας. Στις πρώτες μέρες θα πρέπει να έχετε υπομονή, καθώς με τα updates θα χρειαστεί να περιμένετε για τους άλλους παίκτες, αλλά σίγουρα είναι κάτι που θα βελτιωθεί με τον χρόνο. Επίσης η κατάσταση δεν ήταν άρτια, από πλευράς lag. Δυσάρεστο πάντως είναι το γεγονός ότι πέρα από single matches δεν μπορούμε να αγωνιστούμε σε τουρνουά με άλλους παίκτες διαδικτυακά, προς το παρόν. Σύμφωνα με τη Nintendo αναμένεται να προστεθούν και τα τουρνουά με δυνατότητα “αναρρίχησης” στα ranks αλλά και ξεκλειδώματος outfits και νέων χαρακτήρων (όπως στο demo του τίτλου). Τα τουρνουά θα ξεκινήσουν 1 Ιουλίου και θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Τέλος, μια δοκιμή αξίζει και το Swing Mode, που μας δίνει τη δυνατότητα να κρατάμε και να κινούμε το Joy-Con controller σα ρακέτα. Μετά από αρκετή εξάσκηση στο συγκεκριμένο στυλ δεν καταφέραμε ποτέ να εξοικειωθούμε πλήρως με την κίνηση, παρά τη βελτίωση που είδαμε. Υπάρχουν κάποια μικρά ατοπήματα και εδώ, όπως για παράδειγμα το ότι η κατεύθυνση της μπάλας δεν ελέγχεται με σωστό τρόπο. Θα ήταν ένα αρκετά ενδιαφέρον σύστημα αν λειτουργούσε ιδανικότερα αλλά ίσως υπάρχουν κάποιοι που θα το συνηθίσουν και θα εξοικειωθούν αρκετά ώστε να το χρησιμοποιούν περισσότερο. Παρόλα αυτά δεν νομίζουμε ότι μπορεί να αντικαταστήσει την ευχαρίστηση και την αμεσότητα του απλού χειρισμού με Joy-Con η με Pro Controller.

Αν σε κάτι δεν έχουμε απολύτως κανένα παράπονο από το Mario Tennis Aces είναι ο αψεγάδιαστος οπτικός του τομέας και το optimization της Nintendo, τόσο στο Handheld όσο και στο Docked mode του Nintendo Switch. Τα χρώματα, τα γήπεδα και τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πανέμορφα στα πρότυπα του άκρως επιτυχημένου Super Mario Odyssey με στρογγυλεμένες “κουκλίστικες” επιφάνειες και αρκετή λεπτομέρεια. Το παιχνίδι τρέχει σε σταθερά 60 καρέ το δευτερόλεπτο (μόνο όταν βρίσκεστε στον χάρτη του Adventure Mode πέφτει στα 30 fps), προσφέροντας μια ομαλή και ταυτόχρονα ελκυστική εμπειρία. Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν και οι σχεδόν μηδενικοί χρόνοι loading πριν και μετά από κάθε ματς.

Συμπέρασμα

Το Mario Tennis Aces είναι ένα διασκεδαστικό, πανέμορφο και ισορροπημένο Tennis Arcade game με αρκετές όμως ελλείψεις κυρίως στο single player υλικό του. Με στιβαρούς gameplay μηχανισμούς και ευχάριστο προς όλες τις ηλικίες, μπορεί να γίνει το σημείο αναφοράς για τις βραδιές με φίλους και συγγενείς στο σπίτι σας. Είναι δύσκολο να το προτείνουμε σε όσους θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο με το single player content. Με την προσθήκη του Ranking και των Tournaments η online εμπειρία αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά. Εν τέλει, είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να υπάρχει στην συλλογή των κατόχων Nintendo Switch, κυρίως όμως αυτών που αρέσκονται στα sports games με παρέα.

Βαθμολογία:  8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης