Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Mafia III: Definitive Edition
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 4, PC, Xbox One
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 4 ‌
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Hangar 13
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ 2K Games
Είδος:‌ Action / Adventure
Ηλικίες:‌ ‌‌18+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 19 Μαΐου 2020
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες κυκλοφορίες των προηγούμενων ετών, το Mafia III, αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία από τους φίλους του gaming και συγκεκριμένα τους fans της σειράς. Με τη Definitive Edition, η περιπέτεια του αφροαμερικανού βετεράνου του Βιετνάμ, Lincoln Clay, επανέρχεται στο προσκήνιο ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή μετά τα γεγονότα που εξελίσσονται στις ΗΠΑ με τον θάνατο του George Floyd. Δεν λέμε φυσικά πως συνδέεται το παιχνίδι με την πραγματικότητα, αλλά οι βαθύτερες αντιρατσιστικές έννοιες που ορίζουν το Mafia III είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.
 

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή, το Mafia III δεν είναι ένα παιχνίδι με επίκεντρο την ιταλική μαφία όπως οι προκάτοχοί του, οπότε για πολλούς δεν δικαιολογεί τον τίτλο του. Από την άλλη όμως είναι ένα παιχνίδι που τολμάει, παρουσιάζοντας πολλές από τις ακρότητες της εποχής (εναντίον των αφροαμερικανών και μη) αλλά και την αγνή, “ωμή” πολλές φορές όψη του εγκλήματος και του ρατσισμού την εποχή των 60’s. Ο τρόπος παρουσίασης της ιστορίας μέσω των αφηγήσεων των χαρακτήρων που θυμίζει κάτι από ντοκιμαντέρ είναι πραγματικά πρωτοποριακός και πανέξυπνος. Είναι κρίμα όμως που η ιστορία αυτή καθ’ αυτή παρά τις άψογες πρώτες ώρες καταντά μονότονη όπως και η ίδια η δομή του παιχνιδιού, μετατρέποντας τον πρωταγωνιστή σε ένα αδίστακτο killing machine που απλά διψά για εκδίκηση. Το δυνατό cast των επιμέρους χαρακτήρων διασώζει κάπως την κατάσταση (όπως και η παρουσία του Vito Scaletta από το Mafia II) όμως εν τέλει δεν καταφέρνει να προσφέρει μια ολοκληρωμένη ιστορία και η μεγάλη διάρκειά του (κοντά στις 30 με 40 ώρες) δεν βοηθά σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Mafia III: Definitive Edition δεν έχει καμία σχεδόν οπτική αναβάθμιση για το βασικό παιχνίδι. Αποτελεί βέβαια την τελική έκδοση του παιχνιδιού με όλα τα updates, ενός πολύ προβληματικού τίτλου ιδιαίτερα κατά το launch του με τρομερά θέματα κυρίως στον οπτικό τομέα (φωτισμοί, bugs, textures). Για κάποιον που θα επιστρέψει μετά από χρόνια στον τίτλο γίνεται αντιληπτό ότι μεγάλη μερίδα των προβλημάτων έχει διορθωθεί, άλλα όμως όχι (όπως για παράδειγμα το HDR). Η παρουσίαση της Νέας Ορλεάνης του 1968 είναι εξαιρετική και ο κόσμος μεγάλος και φτιαγμένος με λεπτομέρεια, αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιείται σωστά από το ίδιο το gameplay και δεν δίνει κίνητρα στον παίκτη να εξερευνήσει τον όμορφο χάρτη του παιχνιδιού.
 

Μπορεί γενικά το Mafia III να θεωρείται το πιο αδύναμο της τριλογίας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν προσφέρει ορισμένες βελτιώσεις σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Τα shooting και driving mechanics έχουν βελτιωθεί αισθητά, όπως και ο γενικότερος χειρισμός του χαρακτήρα, τομείς που τα Mafia και Mafia II έπασχαν. Λόγω της δομής του το παιχνίδι παίρνει μια πιο shooter μορφή και αυτό συνεπάγεται σε μια αναπροσαρμογή της κάλυψης και του stealth. Γενικά, είναι ένα παιχνίδι ευχάριστο από άποψη χειρισμού, όμως η μονότονη δομή σε συνδυασμό με την παρατραβηγμένη διάρκειά του το χαντακώνει. Δυστυχώς, η Definitive Edition δεν μπορεί να αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό.
 

Μετά τις πρώτες εισαγωγικές ώρες, όλες σχεδόν οι αποστολές του Mafia III είναι της εξής μορφής: κάνε interrogate, κατέστρεψε τη συμμορία (racket), σκότωσε τον αρχηγό της και μοίρασε την περιοχή σε έναν από τους συνεργάτες σου, κερδίζοντας κάποιες αναβαθμίσεις για το οπλοστάσιό σου ή για τον ίδιο τον χαρακτήρα σου. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται για περισσότερες από 30 φορές. Τα rackets ποικίλουν από ναρκωτικά, πορνεία, διακίνηση όπλων και διάφορα άλλα, όμως η στρατηγική είναι συνεχώς η ίδια με εξαίρεση κάποια main missions και κάποια missions των DLCs.
 

Το μοναδικό νέο αλλά θετικό στοιχείο της Definitive Edition είναι πως συμπεριλαμβάνει τα τρία DLCs του Mafia III, τα οποία παρότι είναι σύντομα (κοντά στις 3-4 ώρες το καθένα) εμπλουτίζουν κάπως τη μορφή των αποστολών μέσω των διαφορετικών objectives που προσφέρουν. Τα συγκεκριμένα mini expansions ενσωματώνονται στο κυρίως story και γίνονται σχετικά γρήγορα διαθέσιμα. Μαζί με τα expansions υπάρχουν και άλλα αντικείμενα όπως νέες στολές (που δυστυχώς δεν εμφανίζονται σε όλα τα cutscenes), αλλά και νέα οχήματα.

Το γεγονός πως αυτή η αναβάθμιση σε Definitive Edition έρχεται εντελώς δωρεάν για όσους ήδη έχουν το βασικό game σε όλες τις πλατφόρμες. Για όποιον επιθυμεί να αγοράσει το παιχνίδι τώρα, η αρχική τιμή του είναι τα 30 ευρώ, ενώ το Mafia III: Definitive Edition αποτελεί κομμάτι της τριλογίας που θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη τον Αύγουστο, με τα Mafia II και III να βρίσκονται ήδη στην αγορά ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένουμε την κυκλοφορία του πρώτου Mafia σε μορφή μάλιστα Remake. Βέβαια, από όσα έχουμε δει ήδη από τις δύο πρώτες αυτές κυκλοφορίες, κρατάμε μικρό καλάθι…
 

Αν κάτι ξεχώριζε στο Mafia III, πέρα των χαρακτήρων και του κόσμου του αυτό ήταν το τρομερό licenced soundtrack με κομμάτια σταθμούς για την εποχή, από Blues μέχρι Rock, φέρνοντας πολλές φορές μια Woodstock νοσταλγία στους παλαιότερους από εμάς. Είναι χωρίς καμία αμφιβολία μέσα στα 4-5 καλύτερα licensed soundtracks που υπάρχουν για video game και μάλιστα σε αριθμό ξεπερνούν τα 100 ξεχωριστά μουσικά κομμάτια.
 

Στο οπτικό κομμάτι, το παιχνίδι τρέχει σε 1080p ανάλυση στο PS4, ενώ οι premium κονσόλες (PS4 Pro και Xbox One X) που μέχρι τώρα προσέφεραν μεγαλύτερες αναλύσεις έχουν χάσει προσωρινά αυτές τις αναβαθμίσεις για κάποιον άγνωστο λόγο που αναμένουμε όμως να διορθωθεί. Όπως προαναφέραμε το παιχνίδι στην αρχική του μορφή συνοδευόταν από τρομερά προβλήματα που ευτυχώς τα περισσότερα έχουν διορθωθεί και τρέχει στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο με μικρές πτώσεις σε όλες τις κονσόλες.

Συμπέρασμα
 

Μπορεί να μην αποτελεί ένα μαφιόζικο παιχνίδι με την παραδοσιακή σημασία της λέξης, όμως το δυνατό cast των χαρακτήρων, οι ερμηνείες των ηθοποιών και η αναπαράσταση του New Bordeaux προσφέρουν μια μοναδικότητα στο Mafia III. Είναι ένα συμπαθητικό third person shooter που “χαντακώνεται” από την υπερβολικά μονότονη δομή του και τα τεχνικά προβλήματά, που παρότι εξαλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό, συνεχίζουν να υπάρχουν.
 

Η Definitive Edition δεν προσφέρει οπτικές αναβαθμίσεις, απλά συμπεριλαμβάνει όλα τα DLCs του παιχνιδιού. Για κάποιον που θέλει να γευτεί την ιστορία του Lincoln Clay για πρώτη φορά είναι μια τίμια αγορά, όμως για τους παλαιότερους δεν νομίζουμε ότι υπάρχει λόγος περαιτέρω ενασχόλησης, πέραν των τριών DLCs.
 

Βαθμολογία:  7/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης