Το νεότερο βιντεοπαιχνίδι της Zoink κυκλοφορεί με τίτλο Lost in Random και με μια πρώτη ματιά ξεχωρίζει χάρη στην αισθητική τύπου Tim Burton που αναβλύζει από κάθε πλάνο της. Με μια δεύτερη ματιά μάλλον δεν αφήνει και την καλύτερη πρώτη εντύπωση όμως, αφού ανήκει στις περιπτώσεις που χρειάζονται λίγο χρόνο για να ξετυλίξουν το κουβάρι από όσα κρύβουν. Με λίγη υπομονή, μιας ώρας περίπου, λοιπόν, το Lost in Random αρχίζει πραγματικά να παίρνει τον δρόμο του και να προσφέρει, πέρα από μια υπέροχη αισθητική και μερικές όμορφες ιδέες.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σενάριο εισάγει τον παράγοντα της τύχης ως τη βάση του παιχνιδιού και, όπως θα εξηγήσουμε και στη συνέχεια, είναι κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο και στο gameplay. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Στον κόσμο του Lost in Random την εξουσία έχει μία μοχθηρή βασίλισσα, η οποία αποφασίζει για την τύχη των κατοίκων με τη ρίψη ενός ζαριού. Αν “φέρει” 1, ο κάτοικος καταλήγει φτωχός, είναι καταδικασμένος να ζει στις χειρότερες τοποθεσίες της χώρας και να δουλεύει σκληρά. Αν, όμως, “φέρει” 6 τότε ο κάτοικος πάει στο κάστρο της και ανήκει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο, δύο αδερφές, η Even και η Odd, χωρίζονται όταν η δεύτερη “φέρνει” εξάρι και φεύγει για το βασίλειο. Η πρώτη, η πρωταγωνίστρια μας, πιστεύει πως κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την υπόθεση και αποφασίζει να αναζητήσει την αδερφή της…

Στην πορεία του ταξιδιού της, το οποίο διαρκεί περίπου 8 με 10 ώρες, η πρωταγωνίστρια συναντάει ένα ζωντανό ζάρι που, εκτός από φίλος της, γίνεται και σύμμαχός της στη μάχη. Ο κόσμος του Lost in Random είναι γεμάτος με εχθρικά πλάσματα και οι συγκρούσεις μαζί τους, αν και ξεκινάνε ανιαρά και αδιάφορα, με την εισαγωγή του ζαριού εξελίσσονται πολύ γρήγορα σε ένα διασκεδαστικό και έξυπνο σύστημα μάχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δομή της μάχης είναι κάπως διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει, καθώς υπάρχουν κάποιες κάρτες που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε επιθέσεις. Για να αξιοποιήσουμε τις κάρτες που έχουμε στην “τράπουλά” μας, πρέπει να μαζέψουμε μερικούς κρυστάλλους. Για να λάβουμε τους κρυστάλλους, μπορούμε να χτυπήσουμε τους εχθρούς με μία σφεντόνα, που δεν τους προκαλεί ζημιά αλλά, αν τους πετύχουμε σε συγκεκριμένα σημεία, απελευθερώνει κρυστάλλινα κομμάτια για να συλλέξουμε, ή να περάσουμε από μέσα τους κάνοντας dodge. Όταν έχουμε αρκετά, η χρήση των καρτών γίνεται διαθέσιμη και με το πάτημα ενός κουμπιού παγώνουμε τον χρόνο για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Η τράπουλα μας περιέχει κάρτες που αγοράζουμε ή βρίσκουμε, όμως το χέρι μας σε κάθε μάχη ορίζεται στην τύχη. Βέβαια, όσο περισσότερη ώρα διαρκεί μια μάχη, τόσο περισσότερες κάρτες θα έρθουν στην κατοχή μας, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι κάποια στιγμή θα “έρθει” η κατάλληλη. Οι κάρτες προσφέρουν μια σειρά από κινήσεις, όπλα και μαγικά, μεταξύ άλλων, όμως για να τις αξιοποιήσουμε θα πρέπει να ρίξουμε το ζάρι μας και να φέρουμε τον αριθμό που απαιτείται ή παραπάνω. Για παράδειγμα, ένα ισχυρό ξόρκι μπορεί να θέλει να φέρουμε 2 για να το χρησιμοποιήσουμε. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μοτίβο που καταφέρνει να διασκεδάσει με έξυπνες αναμετρήσεις εναντίον απλών εχθρών και bosses, καθιστώντας τη στρατηγική προσέγγιση αναγκαία.

Δυστυχώς, εκτός μάχης τα πράγματα δεν είναι τόσο ενδιαφέροντα. Η εξερεύνηση πλήττεται από “αδέξιο” χειρισμό, ενώ το level design είναι ελαφρώς αδιάφορο και μπερδεύει αρκετά, σε συνδυασμό με τις κάπως αόριστες αποστολές και τον σχεδόν άχρηστο χάρτη. Επιπλέον, οι πίστες έχουν σχεδόν ολόιδιο εικαστικό στιλ, το οποίο καταντάει βαρετό.

Εν ολίγοις, το Lost in Random μπορεί να έχει κάποια σχεδιαστικά ελαττώματα, αλλά είναι ένας αξιόλογος τίτλος, με καλογραμμένο σενάριο, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πρωτότυπο σύστημα μάχης και πανέμορφη αισθητική που θα λατρέψουν οι λάτρεις του Tim Burton.

Βαθμολογία


 

Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Lost in Random
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X|S
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Zoink
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Electronic Arts 
Είδος:‌ Action-adventure
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 10 Σεπτεμβρίου 2021
Ηλικίες:‌ 12+‌ ‌

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης