Του Βασίλη Τατσιόπουλου

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: Kingdom Hearts III Re:Mind (DLC)
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One 
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Square Enix Business Division 3
Εκδότρια Εταιρεία: Square Enix
Είδος: Action role-playing
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 23 Ιανουαρίου 2020

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του Kingdom Hearts III, έχουμε το πρώτο expansion, που ονομάζεται Re:Mind και, για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς, είναι DLC και όχι νέα έκδοση, όπως ήταν τα Final Mix που βλέπαμε παλιότερα. Φυσικά, η επιλογή της προσθήκης νέου περιεχόμενου μέσω DLC είναι εξ ορισμού καλοδεχούμενη, καθώς το μοντέλο με τις ενισχυμένες εκδόσεις του βασικού παιχνιδιού είναι παρωχημένο και δεν βγάζει νόημα. Δύσκολα κανείς θα αγοράσει εκ νέου έναν τίτλο που ήδη έχει στην κατοχή του για να απολαύσει μονοψήφιο αριθμό ωρών νέου υλικού. Συνεπώς, στο πλαίσιο της σειράς Kingdom Hearts, το DLC είναι καλοδεχούμενη προσθήκη.
 

 

Βέβαια, θα μπορούσε και θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρχει καν αυτό το DLC και ό,τι περιέχει να βρίσκεται ήδη στην αρχική έκδοση του παιχνιδιού. Ή, έστω, να έρθει νωρίτερα το επιπλέον υλικό, επειδή όσοι δεν είναι σκληροπυρηνικοί fans του Kingdom Hearts και έπαιξαν το τρίτο κεφάλαιο όταν κυκλοφόρησε χωρίς να ασχοληθούν πάλι από τότε, δεν θα θυμούνται πολλά από το σενάριο που είναι ούτως ή άλλως πολύπλοκη περίπτωση, αλλά ούτε και από το gameplay.

Φυσικά, είναι περιττό να πω ότι το Re:Mind DLC απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε αφοσιωμένους fans του Kingdom Hearts. Αρχικά, περιέχει μία ιστορία που διαρκεί περίπου 4 ώρες, η οποία αποτελείται από cutscenes και boss fights. Στόχος είναι να στηθεί πιο γερά το context των τελευταίων ωρών και του φινάλε του βασικού Kingdom Hearts III παιχνιδιού, με νέες σκηνές που παρεμβάλλονται σε ήδη γνωστά γεγονότα. Το gameplay είναι απλό και γνώριμο: μας στέλνει να ζήσουμε για μία ακόμα φορά τα γεγονότα της κλιμάκωσης του Kingdom Hearts ΙΙΙ, έχοντας αυτήν τη φορά κάποιες καινούριες πληροφορίες ώστε να δούμε την ευρύτερη εικόνα και να καταλάβουμε γιατί γίνεται ό,τι γίνεται. Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε τον έλεγχο άλλων χαρακτήρων εκτός του Sora (όπως οι Riku, Kairi, Roxas), κάτι που σίγουρα πολλοί θα ήθελαν και είναι ένα θετικό στοιχείο, αν και τελικά δεν έχει γίνει όση δουλειά θα έπρεπε και το gameplay δεν «ζωντανεύει» τους χαρακτήρες επαρκώς -σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν εκτίμησα την προσθήκη, προτιμούσα να παίξω ως Sora.

Οι νέες πληροφορίες που παίρνουμε είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι τους ελαφρώς αχρείαστες, αφού η σειρά Kingdom Hearts δεν φημίζεται για την ξεκάθαρη αφήγηση και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε μείνει το φινάλε ως είχε. Ωστόσο, όσον αφορά σε κάποια συγκεκριμένα σημεία της πλοκής, το νεοσύστατο context πράγματι βελτιώνει την κατάσταση και τελικά βγαίνει περισσότερο νόημα. Το storytelling είναι αδιάφορο και κατώτερο από εκείνο του βασικού παιχνιδιού και υπάρχουν πολλές επαναλήψεις γεγονότων που έχουμε ήδη δει και παίξει, δυστυχώς -δεν βοηθάει καθόλου το γεγονός πως έχει περάσει ένας χρόνος. Αν απολαύσατε το τρίτο κεφάλαιο, αλλά δεν είστε από αυτούς που έχουν ξεψαχνίσει ολόκληρη τη σειρά και έχουν μάθει κάθε λεπτομέρεια απ’ έξω, το DLC δεν είναι για εσάς και δεν σας χρειάζεται. Να σημειωθεί πως είμαι από εκείνους που λάτρεψαν το Kingdom Hearts III, όπως μπορείτε να δείτε και στην κριτική μου για αυτό.
 

Τελειώνοντας με τη νέα ιστορία, έχουμε ένα ακόμα mode που αποτελείται από διαδοχικά και πολύ δύσκολα boss fights -η διαφορά της δυσκολίας σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ιδίως για κάποιον που έχει έναν χρόνο να παίξει. Οι νέες αυτές μάχες είναι διασκεδαστικές, όπως είναι κάθε μονομαχία του Kingdom Hearts ΙΙΙ, αφού το σύστημα μάχης είναι εξαιρετικό. Μόλις τελειώσουν τα bosses, βλέπουμε το μυστικό φινάλε που έχει σίγουρα ενδιαφέρον και, αν είναι ενδεικτικό της μελλοντικής πορείας και προσέγγισης της σειράς, ίσως δούμε μια καλοδεχούμενη ανανέωση. Α, επίσης, αυτήν τη φορά βλέπουμε, έστω και για λίγο, χαρακτήρες από τη σειρά Final Fantasy και, όσο κι αν θεωρώ πως το franchise πλέον δεν τους χρειάζεται αναγκαστικά, δεν μπορώ να κρύψω πως χάρηκα μόλις είδα την Aerith (έρχεται και το Final Fantasy VII Remake, είμαστε απλοί άνθρωποι με συναισθήματα, λυπήσου μας, Square Enix).

Εκτός από τα παραπάνω, το Re:Mind DLC μάς δίνει μερικά νέα αντικείμενα και ιδιότητες, την ευκαιρία να περιπλανηθούμε σε εκείνη την πανέμορφη περιοχή του Kingdom Hearts III, τη Scala ad Caelum, ένα νέο, αστείο photo mode που, αν σας διασκεδάζουν τέτοιου τύπου modes, θα σας κάνει να χαμογελάσετε (μπορούμε να τοποθετήσουμε διάφορους χαρακτήρες σε ποικίλες στάσεις και να τους απαθανατίσουμε). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να στήσουμε ένα slideshow με φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει και μερικές επιπλέον επιλογές παραμετροποίησης της δυσκολίας, για να την αυξήσουμε ή να τη μειώσουμε κατά βούληση αλλάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία μέσω του μενού. Άλλη μία προσθήκη είναι μία συλλογή από βιντεάκια που συνοδεύουν το ορχηστρικό soundtrack του παιχνιδιού, που είναι ευχάριστα, μιας και η μουσική είναι φανταστική. Τέλος, φυσικά, παντού υπάρχει fan service που σε μερικές στιγμές είναι αρκετά πετυχημένο.

Συμπέρασμα

Τελικά, το Re:Mind DLC σίγουρα είναι πιο σωστό ως προσέγγιση από μία νέα έκδοση του παιχνιδιού, όμως απογοητεύει, καθώς δεν προσφέρει όσα θα μπορούσε και, αν και έχει μερικές δυνατές στιγμές, οι περισσότερες είναι αδιάφορες. Οι σκληροπυρηνικοί fans της σειράς και ιδίως όσοι απόλαυσαν το τρίτο της μέρος, πιθανόν να βρουν αρκετά σημεία στο DLC για να ικανοποιηθούν. Οι υπόλοιποι, καλύτερα να δουν τα cutscenes στο YouTube.
 

Βαθμολογία:  6/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης