Πληροφορίες

Τίτλος: Judgment
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ryu Ga Gotoku Studio
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: Action-Adventure
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 25 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Μετά τον καταιγισμό κυκλοφοριών της ιαπωνικής action game σειράς Yakuza, η Sega και το στούντιο Ryu Ga Gotoku θέλησαν να προχωρήσουν σε κάτι εναλλακτικό, προσφέροντας μας ένα Action-Thriller video game με το όνομα Judgment. Βασισμένο κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στα παιχνίδια Yakuza, το Judgment αποτελεί έναν spin-off τίτλο με μία πιo… detective και noire θεματολογία στη σύγχρονη Ιαπωνία. Το παιχνίδι αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση και ένα εξαιρετικό entry point για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με την σειρά Yakuza, έχοντας το δικό του αυτόνομο Story και έναν νέο πρωταγωνιστή. Κατά την προσωπική μας άποψη τα παιχνίδια της Ryu Ga Gotoku είναι αρκετά υποτιμημένα στο Ελληνικό και ίσως και στο Ευρωπαϊκό κοινό και μέσω του συγκεκριμένου Review ίσως μπορέσουμε να προσελκύσουμε ορισμένους ενδιαφερόμενους. Πώς στέκεται όμως το Judgment σε σχέση με τα αρκετά επιτυχημένα Yakuza games; Υπάρχουν βελτιώσεις και αρκετές αλλαγές που να καθιστούν τον συγκεκριμένο τίτλο ως must play για τους φίλους του είδους;

Η ιστορία του Judgment διαδραματίζεται στην περιοχή του Kamurocho, όπως ακριβώς την ξέρουμε από τα μέχρι τώρα Yakuza παιχνίδια, η δομή του χάρτη μάλιστα είναι ακριβώς ίδια αλλά με ορισμένες οπτικές αλλαγές, μιας και το παιχνίδι διαδραματίζεται σε πιο σύγχρονη εποχή. Το Kamurocho είναι μια πολυπληθής περιοχή, με πολλά φώτα, τεχνολογία, διασκέδαση αλλά και αρκετά σκοτεινότερα “σημεία” μιας και οι συμμορίες των Ιαπώνων αλλά και των Yakuza είναι ακόμη εν ενεργεία. Το Judgment μας συστήνει έναν νέο πρωταγωνιστή, τον Takayuki Yagami, έναν πρώην δικηγόρο που μετά από μια αποτυχημένη υπόθεση που ανέλαβε και οδήγησε σε θάνατο, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του και τώρα, σχεδόν “εξοφλημένος”, λειτουργεί ως ντετέκτιβ για το δικηγορικό γραφείο, στο οποίο άνηκε. 

Το Main Story του παιχνιδιού αναφέρεται σε πολλά “υπόγεια” σενάρια της πόλης και περιλαμβάνει έναν πόλεμο μεταξύ των Yakuza, έναν κατά συρροή δολοφόνο, τα “σκοτεινά” μυστικά μιας μεγάλης βιομηχανίας αλλά ταυτόχρονα εξιστορεί και τα γεγονότα του παρελθόντος που έφεραν τον Takayuki σε αυτή την κατάσταση. Για ακόμη μια φορά, σενάριο, χαρακτήρες και cutscenes είναι κορυφαίας ποιότητας όπως έχουμε συνηθίσει από τους συγκεκριμένους developers και παρότι ο Takayuki δεν φτάνει το επίπεδο του πρωταγωνιστή των Yakuza, Kiryu, περιβάλλεται από ένα cast εξαιρετικών χαρακτήρων που τονίζουν με άλλο τρόπο την προσωπικότητα του.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε Chapters, κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη υπόθεση για τον ντετέκτιβ, το σύνολο των οποίων συμπληρώνουν το κεντρικό Story. Στην ιστορία θα συναντήσουμε και αρκετές ανατροπές και κάποιες αρκετά συγκινητικές στιγμές, όπως έχουμε συνηθίσει από τους εξαιρετικούς σεναριογράφους του Ryu Ga Gotoku Studio. Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να καταλογίσουμε στο εξαιρετικό κατά τ’ άλλα story είναι ο υπερβολικός αριθμός των χαρακτήρων και τον ονομάτων που παρουσιάζονται συνεχώς, κάνοντάς μας να “χαθούμε” στο άκουσμα ορισμένων ονομάτων κατά τη διάρκεια της εξιστόρησης.

Tο Story ολοκληρώνεται σε 20 περίπου ώρες και ο συνολικός χρόνος απασχόλησης σας με το παιχνίδι μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί σε περίπτωση που ασχοληθείτε με όλο το πρόσθετο περιεχόμενο. Το πολύ σοβαρό ύφος της κεντρικής ιστορίας “σπάνε” ορισμένα από τα Side Cases (τα παλαιότερα Substories των Yakuza) που με την γραφικότητα και το χιούμορ κρατούν το ενδιαφέρον του παίκτη. Να τονίσουμε εδώ πως το side περιεχόμενο στο Judgment είναι πιο πλούσιο και ποιοτικό από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα από το συγκεκριμένο στούντιο. Ο χαρακτήρας μας μέσω των Side missions κάνει φίλους στην πόλη (υπάρχουν 50 διαφορετικοί συνολικά) που τον βοηθούν με πολλούς τρόπους στο παιχνίδι, είτε με το να δίνουν αντικείμενα και Healing Items, να ξεκλειδώνουν νέα skills και συνταγές για power items και πολλά άλλα. Πέρα από τα Side Missions υπάρχουν και τα γνωστά Mini Games που και αυτά είναι σωστότερα επιλεγμένα. Αγώνες με Drones, Virtual Reality games, Arcades με παιχνίδια όπως το Virtua Fighter 5, μπέιζμπολ, βελάκια, Poker, μέχρι και ένα on-rails shooter με ζόμπι συμπληρώνουν την πλούσια λίστα των mini games που -να τονίσουμε- είναι κυρίως προαιρετικά. 

Το παιχνίδι αγγίζει τα όρια ενός life simulator, καθώς ο χαρακτήρας επισκέπτεται όλα αυτά τα μέρη ενώ χρειάζεται να τρώει για να αναπληρώνει την ενέργεια του, να πίνει ή να καπνίζει για να γεμίζει την power bar του αλλά ακόμη και να δημιουργεί σχέσεις με κοπέλες. Ο ρυθμός και το ποσοστό που θέλετε να ασχοληθείτε με όλα αυτά αφήνονται στην κρίση και στα γούστα του καθενός, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά με μεράκι σε όλο αυτό το δευτερεύον περιεχόμενο συν φυσικά του γεγονότος πως με όλα αυτά κερδίζετε Skill Points που βοηθούν στο να αναβαθμίσετε τον χαρακτήρα σας με νέες ικανότητες.

Το gameplay όπως τονίσαμε είναι βασισμένο αρκετά στη σειρά Yakuza, όσον αφορά το ένα από τα δύο σκέλη του. Το πρώτο σκέλος αφορά τη μάχη και η μάχη στο Judgment είναι καθαρά melee, σώμα με σώμα, ενώ οι κινήσεις και τα combos μοιάζουν αρκετά με αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα από το Studio. Ο πρωταγωνιστής έχει ένα πιο “αεράτο” και ακροβατικό στυλ μάχης σε σχέση με τα Yakuza games, το οποίο ονομάζεται Kamurocho Style και έχει δύο εναλλαγές, τις οποίες μπορείτε να επιλέγετε κατά βούληση. Το Crane Style είναι χρήσιμο όταν έχετε να αντιμετωπίσετε δύο ή περισσότερους εχθρούς ταυτόχρονα, ενώ το Tiger Style αφοσιώνεται περισσότερο σε έναν και μοναδικό εχθρό για να πετύχει συνεχόμενα χτυπήματα. Η μάχη είναι σχετικά απλή, όπως και τα combos, με αρκετά καλή ροή, αν και χρειάζεται να έχετε το νου σας και στα χτυπήματα των εχθρών, ιδιαίτερα σε ορισμένα bosses. Η γενικότερη δυσκολία του τίτλου όμως είναι αρκετά χαμηλή, ιδιαίτερα για όσους είναι εξοικειωμένοι στα παιχνίδια της Ryu Go Gotoku και πέρα μερικών bosses, δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερες δυσκολίες. Παρόλα αυτά υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας για να διαλέξετε. Στο κομμάτι της μάχης υπάρχουν φυσικά και τα Finishing Moves που πραγματοποιούνται όταν υπάρχει αρκετό power στην αντίστοιχη μπάρα και γίνονται πατώντας το πλήκτρο “Δ” του controller την κατάλληλη στιγμή.

Το δεύτερο σκέλος του gameplay, αφορά στην εξιχνίαση των υποθέσεων και σε αυτό υπάγονται οι ανακρίσεις, η συγκέντρωση και η ανάλυση στοιχείων, η παρακολούθηση και το κυνήγι στόχων κτλ. Οι μηχανισμοί για να γίνουν όλα αυτά είναι αρκετά απλοί και τους έχουμε δει και σε άλλα παιχνίδια. Κάποιες φορές θα πρέπει να μπείτε σε οπτική πρώτου προσώπου και να “σκανάρετε” σωστά όλα τα στοιχεία, ενώ άλλες φορές θα χρησιμοποιείται το drone σας για να παρακολουθήσετε χαρακτήρες μέσα σε κτήρια. Υπάρχει επίσης και η εναλλαγή μεταμφιέσεων, το lock-picking και άλλα που μοιάζουν λίγο ξεπερασμένα πλέον σαν χαρακτηριστικά και κάποια που επαναλαμβάνονται περισσότερο από ότι θα έπρεπε (Tailing) και περιλαμβάνουν βαρετά QTEs (κυνήγι). Γενικά όμως, όσον αφορά το detective κομμάτι του gameplay μπορούμε να πούμε ότι το Judgment είναι ένα παιχνίδι που δεν γίνεται τόσο βαρύ όσο για παράδειγμα το LA Noire, ούτε κουράζει ιδιαίτερα με το τι πρέπει να βρείτε, έτσι δεν χάνεται ο ρυθμός του παιχνιδιού. Υπάρχουν όμως στιγμές που οι σωστότερες επιλογές με λιγότερες προσπάθειες σας ανταμείβουν με περισσότερα SP (Skill Points) και λιγότερη περαιτέρω δουλειά στη συνέχεια. 

Γενικά υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ μάχης, επίλυσης υποθέσεων και αφήγηση της ιστορίας και σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία που συστήνει το παιχνίδι σε κάθε Chapter, κρατούν το ενδιαφέρον του παίκτη μέχρι τα τελικά Credits. Να αναφέρουμε επίσης ότι το Judgment είναι ένα “τέλειο” παιχνίδι για τους completionists και μέσω της εφαρμογής του τηλεφώνου σας μπορείτε να δείτε τι έχετε ολοκληρώσει και τι όχι στα πολυάριθμα Challenges του τίτλου.

To Judgment είναι δημιουργημένο με την Dragon Engine 4 που είδαμε στα Yakuza 6 και Yakuza Kiwami 2 και είναι εύκολο να πούμε ότι οπτικά είναι ένα πανέμορφο και πολύχρωμο game. Η περιοχή του Kamurocho είναι απίστευτα λεπτομερής και παρότι ο χάρτης δεν είναι τεράστιος, το αποτέλεσμα των φωτισμών, των σκιών και των αντανακλάσεων είναι εξαιρετικό. Η πόλη σφύζει από ζωή, οι χαρακτήρες είναι λεπτομερέστατα σχεδιασμένοι (ειδικά οι εκφράσεις των προσώπων τους) και σπάνια συναντήσαμε bugs ακόμη και στους αμέτρητους NPCs που κυκλοφορούν στους δρόμους. Υπάρχουν βέβαια κάποια μικρότερης ανάλυσης textures που κάνουν την εμφάνιση τους ενώ και η γενικότερη ανάλυση του τίτλου δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή τόσο στο PS4, όσο και στο PS4 Pro (το παιχνίδι είναι αποκλειστικότητα του PlayStation). Ο τίτλος τρέχει αρκετά σταθερά στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο και οι κινήσεις κατά τη μάχη εμπλουτίζονται με ορισμένα πολύ εντυπωσιακά particle effects.

Και αν οπτικά το παιχνίδι φτάνει σε αρκετά υψηλά standards, στον τομέα του ήχου ο τίτλος δεν υστερεί σε καμία των περιπτώσεων. Τόσο από πλευράς soundtrack, όσο και από πλευράς voice acting έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, ιδιαίτερα όσον αφορά το ιαπωνικό dub. Υπάρχει και η Αγγλική μεταγλώττιση, αλλά δεν την προτείνουμε ιδιαίτερα γιατί πρώτον δεν είναι ίδιας ποιότητας με την ιαπωνική και δεύτερον είναι αρκετά άβολο να βλέπουμε Ιάπωνες να μιλούν με τελείως αμερικάνικη προφορά.

 

Συμπέρασμα

 

Το Judgment δεν είναι ένας τίτλος που πρέπει να περάσει απαρατήρητος αν αγαπάτε τα action games ή έχετε μια εκτίμηση στην ιαπωνική κουλτούρα. Παρότι μιλάμε για ένα Yakuza spin-off, το Judgment διαφοροποιείται και ξεχωρίζει επαρκώς. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο και ποιοτικό από κάθε άποψη τίτλο που προσφέρει μια άκρως ενδιαφέρουσα κεντρική ιστορία και συνδυάζει ένα εξαιρετικά επιλεγμένο side content φτιαγμένο με πολύ μεράκι και λεπτομέρεια. Υπάρχουν ορισμένες “παρατυπίες”, αλλά είναι μια αγορά του καλοκαιριού που δεν θα την μετανιώσετε σε καμία περίπτωση. Η ιστορία του Takayuki Yagami θα σας καθηλώσει για πολλές ώρες στην οθόνη σας, καθώς θα εξερευνήσετε μαζί του τα πιο “μουντά” σοκάκια του Kamurocho.

 

Βαθμολογία:   9/10

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Zegetron S.A. για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης