Του Παύλου Κρούστη

Συσκευή: HUAWEI MatePad Pro
+ αξεσουάρ: M-Pencil & Smart Magnetic Keyboard Case

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:
 

Επεξεργαστής: HUAWEI Kirin 990 Οκταπύρηνος (2 x Cortex-A76 Based 2,86 GHz + 2 x Cortex-A76 Based 2,09 GHz + 4 x Cortex-A55 1,86 GHz) / GPU: 16-Core Mali-G76 600 MHz / NPU: Dual NPU (μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων)
Οθόνη: 10,8 ιντσών IPS LCD (2560 x 1600 pixels, 280 ppi / 16:10) / 16,7 εκατ. χρώματα, υποστήριξη χρωματικού εύρους DCI-P3 / μέγιστη φωτεινότητα: 540 nits
Μνήμη: 6GB RAM // 128GB αποθ. χώρος UFS 3.0 (επεκτάσιμος μέσω NM card έως και 256GB – σύνολο 384GB)
Κάμερες:
Κύρια (μονή): 13 MP, f/1.8, PDAF / LED flash, HDR, panorama // Video: 4K@30fps, 1080p@30fps
Εμπρόσθια κάμερα: 8 MP, f/2.0, HDR // Video: 1080p@30fps
Μπαταρία / Φόρτιση: 7250 mAh / Fast charging 40W, Fast wireless charging 15W, Reverse wireless charging 7.5W
Λειτουργικό σύστημα: EMUI 10.0.1 (Βασισμένο στο Android 10.0)
Διαστάσεις: 246 x 159 x 7,2 χιλιοστά
Βάρος: 460 γραμμάρια
Συνδέσεις: GSM / HSPA / LTE / WLAN: Υποστηριζόμενα, 802.11a/b/g/n/ac (κύμα2), MIMO, VHT160, 2,4GHz και 5GHz / Bluetooth: BT5.1, υποστήριξη BLE, SBC, AAC, υποστήριξη LDAC HD Audio / Μεταφορά αρχείων Bluetooth: Υποστηρίζεται / Συγχρονισμός δεδομένων υπολογιστή: Υποστηρίζεται / OTG: Υποστήριξη (μέγιστο ρεύμα εξόδου 5V / 1,5A σε περίπτωση αντίστροφης τροφοδοσίας) / USB: Τύπος C, USB 3.1 GEN1 / GPS: Υποστήριξη GPS / AGPS (δεν υποστηρίζεται από MRX-W09) / GLONASS / Beidou / Galileo / QZSS / Προβολή ασύρματης οθόνης: υποστήριξη
Χρώματα: Midnight Grey
Τιμή: €849 (6GB / 128GB – LTE έκδοση)
(δώρο τα αξεσουάρ M-Pencil & Smart Magnetic Keyboard Case)
(δώρο προπαραγγελίας Huawei Nova 5T [review])

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την παρουσίαση:

 

Η αγορά των tablets δείχνει μια σταθερά καθοδική πορεία περίπου από το 2014 και έπειτα, με τα κινητά να αποκτούν όλο και μεγαλύτερες οθόνες και τα laptops να γίνονται όλο και πιο εύχρηστα. Τα tablets πάντα είχαν έναν ρόλο ενδιάμεσο, αφού στην πλειοψηφία τους διαθέτουν Android ή iOS λειτουργικό, άρα ερχόμαστε πιο κοντά σε λειτουργία κινητού. Από την άλλη, λόγω των μεγαλύτερων οθονών, προσφέρουν πολύ πιο ευχάριστη χρήση για κατανάλωση multimedia ή βιβλίων.

Πιο πρόσφατα όμως, με την εξέλιξη των εφαρμογών σε Android/iOS, αλλά και τη μεγαλύτερη ισχύ, τα tablets φαίνεται να «κοντράρουν» πλέον αρκετά εύκολα τα laptops. Σε αυτό το σημείο, έρχεται το νέο Android tablet της Huawei, MatePad Pro, ένα high-end tablet, που διαθέτει μεγάλη ισχύ, πολλαπλές δυνατότητες και ευελιξία για κάθε χρήση.
 

Για αρχή να αναφέρουμε ότι το MatePad Pro έρχεται στη χώρα μας σε LTE 4G έκδοση, δηλαδή μπορεί να πάρει κάρτα SIM και να χρησιμοποιήσετε τα data σας για πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ σε bundle θα βρείτε και δυο εξαιρετικά χρήσιμα αξεσουάρ: το ένα είναι το M-Pencil και το άλλο είναι το Smart Magnetic Keyboard Case, που λειτουργεί ως θήκη, αλλά και πληκτρολόγιο. Στο πλαίσιο των προ-παραγγελιών, η Huawei κάνει ακόμη πιο δελεαστικό το πακέτο, προσφέροντας κι ένα εξαιρετικό smartphone, το Huawei Nova 5T, αξίας €429.

Προτού δούμε τις λειτουργίες του, ας ρίξουμε μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του: διαθέτει τον ισχυρότερο επεξεργαστή της Huawei, τον Kirin 990, συνοδευόμενο από 6GB RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο. Το λειτουργικό του είναι το EMUI 10.0.1, το οποίο βασίζεται σε Android 10 και δεν διαθέτει Google Services, τα οποία όμως αν τα χρειάζεστε μπορείτε να τα περάσετε με τον οδηγό που έχουμε ήδη δημοσιεύσει.

Καταλαβαίνουμε άμεσα ότι το MatePad Pro ανταγωνίζεται ευθέως τα Samsung Galaxy Tab S6 και iPad Pro. Πρόκειται για μια high-end λύση που δίνει την απαραίτητη premium αισθητική, αλλά και όλες τις λειτουργίες που θα περίμενε κανείς από ένα tablet αυτής της κατηγορίας.

Η οθόνη του είναι 10,8 ιντσών, τεχνολογίας IPS LCD και είναι από τα καλύτερα στοιχεία του, με το μικρότερο πλαίσιο στην κατηγορία αυτή, που δίνει λόγο οθόνης προς σώμα 90%. Η ανάλυσή της είναι εξαιρετική, αφού φτάνει τα 2560×1600 και η φωτεινότητα επίσης πολύ καλή, στα 540 nits. Έχουμε μια πολύ μικρή οπή στο μπροστινό μέρος για τη selfie κάμερα, αλλά περνά σχεδόν απαρατήρητη, αφού η ωφέλιμη επιφάνεια ήδη είναι μεγάλη.

Στο πίσω μέρος, δεν έχουμε κάποια καινοτομία, καθώς η πλάτη της συσκευής είναι απλή στον σχεδιασμό της με ματ μεταλλική επιφάνεια και στρογγυλεμένες γωνίες, ενώ στην άκρη υπάρχει και η βασική κάμερα σε κάθετη διάταξη. Η συσκευή είναι πολύ άνετη στο κράτημα με πάχος μόλις 7,2 χιλιοστά, ενώ το βάρος της είναι στα 460 γρ. και δεν κουράζει καθόλου. Γενικότερα όσον αφορά στον εξωτερικό σχεδιασμό έχουμε ίσως το πιο όμορφο tablet που κυκλοφορεί και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πολύ μικρό πλαίσιο οθόνης, το οποίο είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα tablets.

Οι κάμερες ως συνήθως αποτελούν ένα κομμάτι της κατηγορίας που δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, όμως παρόλα αυτά έχουμε έναν βασικό αισθητήρα στα 13MP,  με διάφραγμα f/1.8, και παράλληλα δυνατότητα λήψης βίντεο ανάλυσης 4K στα 30fps ή 1080p σε 30 ή 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Η μπροστινή κάμερα είναι στα 8MP και μπορεί να τραβήξει βίντεο στα 1080p. Δεν αγοράζει κάποιος tablet για τις κάμερες, όμως η απόδοση και το λογισμικό της Huawei δίνουν ούτως ή άλλως ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Και μιας και αναφέραμε το λογισμικό, εδώ έρχονται και οι πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Για αρχή να πούμε ότι το MatePad Pro, όπως όλα τα φετινά προϊόντα της Huawei, έρχεται χωρίς Google Services. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, υπάρχουν λύσεις για όσους θέλουν να έχουν εφαρμογές που δεν υπάρχουν στο App Gallery της Huawei ακόμα. Αυτό γίνεται είτε μέσω του MoreApps [διαβάστε περισσότερα], που αποτελεί μια πολύ απλή εναλλακτική και προσφέρει ένα καθαρό περιβάλλον και μπόλικες επιλογές, είτε μέσω μιας ελαφρώς πιο πολύπλοκης διαδικασίας εγκατάστασης των Google Services [διαβάστε περισσότερα], που όμως δίνει πρόσβαση στο Google Play Store και σε εφαρμογές που δεν είναι διαθέσιμες ακόμη με άλλον τρόπο.

Το λογισμικό της Huawei φέρνει πολλές ευκολίες και εκμεταλλεύεται την επιφάνεια της οθόνης, αλλά και την επεξεργαστική ισχύ. Βασικό χαρακτηριστικό που δεν περιμέναμε να δούμε κι όμως υπάρχει κι εδώ είναι το Multi-screen Collaboration ή αλλιώς «Συνεργασία Πολλαπλών Οθονών». Πρόκειται για το χαρακτηριστικό που είδαμε στα laptops της εταιρείας και στην ουσία σάς επιτρέπει να κάνετε το tablet σας ένα με το κινητό σας [διαβάστε περισσότερα], μεταφέροντας την εικόνα του κινητού στο tablet, ενώ παράλληλα κερδίζουμε και όλες τις υπόλοιπες απίστευτα χρήσιμες λειτουργίες που έρχονται μαζί, όπως το κοινό clipboard για copy-paste, το drag and drop για την άμεση μεταφορά αρχείων, τον πλήρη έλεγχο του κινητού σας μέσω του tablet και άλλα πολλά.

Ένα ακόμη πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η «Λειτουργία Επιφάνειας Εργασίας», που επιτρέπει ουσιαστικά τη χρήση του tablet σε περιβάλλον που μοιάζει πολύ με αυτό των Windows.  Με ένα απλό πάτημα στο αντίστοιχο εικονίδιο, έχετε πλέον taskbar, παράθυρα και άλλες λειτουργίες που θα κάνουν πιο οικείο το περιβάλλον σε όσους χρησιμοποιήσουν το MatePad Pro αντί για PC.

H αυτονομία και η φόρτιση ακολουθούν τα κορυφαία στάνταρ των υπολοίπων συσκευών της εταιρείας. Υποστηρίζεται γρήγορη φόρτιση στα 40W, δηλαδή περίπου 2 ώρες για 0-100 και η τεράστια μπαταρία κρατά 2 γεμάτες μέρες χρήσης. Υποστηρίζεται ακόμη και ασύρματη φόρτιση στα 15W, αλλά και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση στα 7.5W, κάτι που σε tablet αποκτά κάποιο επιπλέον νόημα, αφού έχουμε μεγαλύτερη επιφάνεια.

Η συσκευή γίνεται απίστευτα πιο δελεαστική με τα δυο αξεσουάρ που τη συνοδεύουν: το νέο M-Pencil και το Smart Magnetic Keyboard Case. Με τη γραφίδα M-Pencil μπορείτε να χειριστείτε το UI γρήγορα και αποδοτικά, να γράψετε, να υπογράψετε έγγραφα, να μετατρέψετε το χειρόγραφο κείμενο πανεύκολα σε τυποποιημένο, αλλά και το ανάποδο. Φυσικά, οι γραφίστες μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια με τις αντίστοιχες εφαρμογές. To M-Pencil συνδέεται αυτόματα με το tablet, όταν το ακουμπήσετε στις μεγάλες πλευρές του, όπου κολλάει μαγνητικά και ταυτόχρονα φορτίζει. Έχει εξαιρετική ταχύτητα απόκρισης και ανταποκρίνεται σε 4.096 διαφορετικά επίπεδα πίεσης.

Ακόμα κι αν δεν σας δελεάζει το M-Pencil όμως, το Smart Keyboard είναι το αξεσουάρ που αλλάζει εντελώς την εικόνα του MatePad Pro, αφού πλέον πανεύκολα μπορεί να υποκαταστήσει laptop με οθόνη αφής, μια προϊοντική κατηγορία που εύκολα κοστίζει τα διπλάσια χρήματα.

Το Smart Magnetic Keyboard Case λειτουργεί για αρχή ως θήκη της συσκευής, καθώς κολλάει μαγνητικά επάνω της και επιτρέπει την τοποθέτηση του tablet ορθώς σε δύο διαφορετικές θέσεις με διαφορετική κλίση. Οι μαγνητικές επαφές είναι αρκετά δυνατές, ώστε να κρατούν τη συσκευή στη θέση της και δημιουργούν την αίσθηση ασφάλειας στον χρήστη. Αντίστοιχα, το πληκτρολόγιο είναι ποιοτικής κατασκευής, απίστευτα λεπτό και ιδιαίτερα άκαμπτο. Το βήμα των πλήκτρων είναι 1,3 χιλ., πραγματικά πολύ ξεκούραστο στη χρήση, με το μέγεθος φυσικά να είναι μικρό, αλλά τα πλήκτρα παραδόξως να είναι ικανοποιητικά μεγάλα, ώστε να μην μας ενοχλεί στη χρήση. Το λογισμικό και πάλι κάνει εξαιρετική χρήση του αξεσουάρ, με μπόλικες συντομεύσεις, αν τις χρειάζεστε. Η Bluetooth σύνδεση και πάλι γίνεται αυτόματα, με το πληκτρολόγιο να φορτίζει από τη συσκευή.

Συμπέρασμα

Το MatePad Pro με το M-Pencil και το Smart Keyboard μπορεί πολύ εύκολα να μπει στην καθημερινότητά σας και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της εργασίας σας, υποκαθιστώντας το laptop σας, όσο και της διασκέδασής σας με την εξαιρετική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει για τη θέαση multimedia ή gaming, μέσω της χορταστικής του οθόνης και των δυνατών του χαρακτηριστικών.

Κυριολεκτικά, το μοναδικό του πρόβλημα είναι η έλλειψη Google Services και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μοντέλο only Wi-Fi στην ελληνική αγορά, κάτι που θα κατέβαζε το κόστος. Από την άλλη, υπάρχουν τρόποι να εγκαταστήσετε όποια εφαρμογή θέλετε, ενώ τα αξεσουάρ που το συνοδεύουν συμβάλλουν στην απίστευτη χρηστικότητα και εργονομία. Τελικώς, έχουμε ένα πραγματικά premium προϊόν, που εύκολα μπορεί να εκπλήξει κάθε είδους χρήστη και αποτελεί ένα από καλύτερα tablets της αγοράς.

Βαθμολογία: 9/10

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης