Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συσκευή:  HUAWEI Freebuds 4i

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: 

Τύπος: In-ear/ True wireless / Bluetooth ακουστικά 
Τύπος ασύρματης σύνδεσης: Bluetooth 5.2
Οδηγοί: δυναμικοί 10mm
Διαστάσεις: 37.5 x 21 x 23.9 χιλ. (το κάθε ακουστικό) / 48 x 61.8 x 27.5 χιλ. (θήκη φόρτισης)
Βάρος: 5.5 γρ. (το κάθε ακουστικό) / 36.5 γρ. (θήκη φόρτισης)
Αυτονομία: έως 10 ώρες για καθέ φόρτιση (ακουστικό – 55 mAh) / Σύνολο έως 22 περίπου ώρες (θήκη – 215 mAh)
Φόρτιση: Ενσύρματη USB Type-C
Χαρακτηριστικά: Ενεργή Ακύρωση Θορύβου (Active Noise Cancellation) / Call noise cancellation

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρώμα: Κόκκινο, Λευκό, Μαύρο

Τιμή: €89,00 [Huawei.com/gr]


 

Δείτε τη video-παρουσίαση:
 

Η Huawei τα τελευταία χρόνια δείχνει πόσο καλά προσαρμόζεται στην αγορά του ήχου και των ακουστικών. Τα περσινά μοντέλα true wireless ακουστικών της εταιρείας, όπως τα Freebuds 3 [review], Freebuds 3i [review], και Freebuds Pro [παρουσίαση], ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα, οπότε αναμενόμενο ήταν να δούμε τον διάδοχο.

Τα πρώτα true wireless ακουστικά της Huawei για το 2021 είναι τα Freebuds 4i. Έρχονται να συνεχίσουν την επιτυχία των 3i, βελτιώνοντας κάποιους τομείς, ενώ παράλληλα διαφοροποιούνται από τα Pro και τα Freebuds 3. Τα 4i έρχονται ξεκάθαρα ως συνέχεια στα 3i με βελτιωμένο ήχο, καλύτερο σχεδιασμό και εργονομία, βελτιωμένη αυτονομία, πιο καθαρή χρήση της ενεργής ακύρωσης θορύβου και το σημαντικότερο… όλα αυτά σε πολύ χαμηλότερη προτεινόμενη λιανική τιμή.

Ο σχεδιασμός των Freebuds 4i βασίζεται κατά πολύ στα περσινά 3i, τα οποία με τη σειρά τους είχαν έρθει να βελτιώσουν τα Freebuds 3, τόσο στο κομμάτι της παθητικής ακύρωσης θορύβου, αφού προστέθηκαν οι σιλικόνες ως ακροφύσια, ενώ παράλληλα στέκονταν πιο σταθερά στο αυτί. Στα 4i έχουμε οβάλ θήκη που μπορούμε να κλείσουμε στην παλάμη μας, η οποία έχει επίπεδη πλάτη για να είναι πιο σταθερή επάνω σε επιφάνειες, με τη θύρα φόρτισης USB-C να βρίσκεται στο κάτω μέρος. Στο κέντρο μπροστά έχουμε το λογότυπο της Huawei, ενώ από κάτω υπάρχει ένα λαμπάκι που ενημερώνει, αναλόγως χρώματος, για την ενεργειακή κατάσταση τόσο της θήκης, όσο και του κάθε ακουστικού.

Ο νέος σχεδιασμός είναι όμορφος. Η θήκη θυμίζει τη στρογγυλή των Freebuds 3 και παράλληλα χαρίζει στιλ, καθώς είναι πιο εύχρηστη σε σχέση με την αντίστοιχη μακρόστενη των Freebuds 3i. Τα ίδια τα ακουστικά διατηρούν παρόμοιο σχεδιασμό με πιο όμορφες καμπύλες αυτήν τη φορά, ενώ είναι πιο ευδιάκριτα τα μικρόφωνα και οι γρίλιες που έχουν πάνω τους. Ένα πράγμα που μας ενόχλησε είναι ότι παρότι η θήκη και τα ίδια τα ακουστικά έχουν πολύ στιβαρή κατασκευή από σκληρό πλαστικό, το καπάκι της θήκης είναι σχετικά λεπτό και δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να σπάσει μάλλον εύκολα. Κλείνει μαγνητικά και δεν ανοίγει χωρίς λόγο, αλλά δεν μπορούμε για παράδειγμα να ακουμπήσουμε τη θήκη με ανοιχτό το καπάκι πάνω σε κάποια επιφάνεια.

Το κομμάτι που αξίζει να σταθούμε είναι φυσικά η ενεργή ακύρωση θορύβου. Κατά πρώτον γιατί είναι βελτιωμένη τεχνικά, αλλά και με πιο καθαρή λειτουργία σε σχέση με τα 3i, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και τα φθηνότερα ακουστικά TWS με Active Noise Cancellation (ANC) στην αγορά.

Το ANC έρχεται με 3 επιλογές για τη χρήση του, τις οποίες μπορείτε να εναλλάσσετε με παρατεταμένο πάτημα του δεξιού ακουστικού. Εν αντιθέσει με τα περσινά μοντέλα, εδώ έχουμε ξεκάθαρη λειτουργία “on”, “off” και “awareness mode”. Δοκιμάζοντας τα ακουστικά με κοφτούς ήχους, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το ANC, όμως σε ήχο συνεχόμενο άνω των 2 δευτερολέπτων περίπου λειτουργεί εξαιρετικά. Τα μικρόφωνα που υπάρχουν επάνω στα ακουστικά λαμβάνουν τον ήχο, ο οποίος αναγνωρίζεται από τους αλγόριθμους της Huawei και στη συνέχεια «τροφοδοτούν» τα αυτιά σας με ήχο στην αντίθετη φάση για να τον εξουδετερώσουν.

Τα αποτελέσματα για ακουστικά της κατηγορίας είναι εξαιρετικά. Συγκεκριμένα, η «κατηγορία» αυτή αγγίζει όλα τα buds έως 200 ευρώ περίπου και είναι τρομερό ατού της Huawei, που καταφέρνει να λανσάρεται σε τόσο χαμηλή τιμή (€89,00) με τέτοιο χαρακτηριστικό.

Αν πάμε για παράδειγμα δίπλα σε κάποιον απορροφητήρα, σε λειτουργία off, θα ακούμε τον απορροφητήρα ελαφρώς, αφού θα «κόβει» συχνότητες και ένταση η πολύ καλή παθητική ακύρωση, που λειτουργεί με τα μαξιλαράκια σιλικόνης. Όταν ενεργοποιήσουμε την ενεργή ακύρωση, δεν ακούγεται τίποτα απολύτως! Από την άλλη, υπάρχει το awareness mode για όσους κυκλοφορούν στον δρόμο για παράδειγμα με τα ακουστικά. Σε αυτήν τη λειτουργία, τα ακουστικά εντοπίζουν τριγύρω ήχους που «πρέπει» να ακούσετε, όπως για παράδειγμα ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, το πιάνουν με τα μικρόφωνα και το προβάλλουν στα ακουστικά, άρα θα ακούσετε τον ήχο επάνω από το περιεχόμενό σας.

Ο ήχος των ακουστικών βασίζεται στους δυναμικούς οδηγούς των 10 χιλ. με βελτιωμένο προφίλ σε σχέση με τα προηγούμενα και καθαρότερο ήχο. Για την ακρίβεια, βρήκαμε τα Freebuds 4i πιο κοντά ποιοτικά στα Freebuds Pro, παρά στα Freebuds 3i. Χρησιμοποιείται κωδικοποίηση AAC για υψηλότερη ποιότητα και ο ήχος βγαίνει πεντακάθαρος με ιδιαίτερα ισχυρά μπάσα που ενισχύονται από τα μαξιλαράκια σιλικόνης. Σε κλήσεις, ο συνομιλητής σας θα σας ακούει αρκετά καθαρά, με τα μικρόφωνα να είναι ικανοποιητικά, όμως ίσως περνούν μαζί και κάποιοι περιβαλλοντικοί ήχοι. Συνολικά, στο θέμα της ποιότητας του ήχου, τα Freebuds 4i είναι αρκετά βελτιωμένα σε σχέση με το περσινό μοντέλο και σίγουρα αξίζει να το τονίσουμε αυτό σε συνάρτηση με την τιμή των ακουστικών.

Συνδέοντας τα ακουστικά με την εφαρμογή AI Life, την οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε σε οποιοδήποτε κινητό (εγκαθιστώντας πρώτα το Huawei App Gallery και το HMS Core), έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε κάποιες παραμέτρους. Μία από αυτές είναι η χρήση των λειτουργιών αφής: τι λειτουργία θέλετε να εκτελείται δηλαδή, όταν εσείς αγγίζετε δύο φορές ή παρατεταμένα το κάθε ακουστικό. Άλλο πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση του υπολοίπου της μπαταρίας, ανάμεσα σε διάφορα άλλα χαρακτηριστικά. Από τη στιγμή που συνδέσετε μέσω Bluetooth τη συσκευή σας, τότε κάθε φορά που ανοίγετε το καπάκι της θήκης των ακουστικών, αυτά θα συνδέονται αυτόματα στη συσκευή σας.

Τέλος, πολύ σημαντικό κομμάτι για τα ασύρματα ακουστικά γενικότερα είναι η αυτονομία κι εδώ η Huawei δίνει ακόμη μια σημαντική ώθηση, αφού μπορεί να φτάσει στις 22 ώρες αναπαραγωγής συνολικά με μία φόρτιση στη θήκη. Χωρίς τη θήκη, τα ακουστικά φτάνουν έως και τις 10 περίπου ώρες χωρίς τη χρήση ενεργής ακύρωσης θορύβου, ενώ αν ενεργοποιήσετε το ANC, ο χρόνος αυτός είναι περίπου στις 5-6 ώρες. Για την πλήρη φόρτιση της θήκης και των ακουστικών, θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα.
 

Συμπέρασμα

Τα Freebuds 4i καταφέρνουν να ενθουσιάσουν με μερικές καίριες αλλαγές στα σωστά σημεία. Έχουμε βελτιωμένο ήχο, βελτιωμένη ενεργή ακύρωση θορύβου και καλύτερη αυτονομία. Ο σχεδιασμός είναι και πάλι εργονομικός, όμως ο βασικός λόγος που προτείνουμε ξεκάθαρα τα 4i σε όσους αναζητούν τα ασύρματα ακουστικά τους είναι η τιμή του προϊόντος, που είναι μακράν η πιο χαμηλή για την ποιοτική τους κατηγορία. Ακόμα και στη διπλάσια τιμή μπορεί να βρείτε ανταγωνιστικά προϊόντα που δεν θα φτάνουν την ποιότητα των Freebuds 4i. Γι’ αυτό και μόνο αξίζουν την προσοχή σας.

Βαθμολογία:   9/10

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης