Πληροφορίες

Τίτλος: Forgotton  Anne
Πλατφόρμες: PC / PS4 / Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: ThroughLine Games
Εκδότρια Εταιρεία: Square Enix Collective
Είδος: Adventure / Platformer
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 15 Μαΐου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σίγουρα, όλοι έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή στη ζωή σας γιατί στο συρτάρι σας υπάρχει μόνο μία κάλτσα και το ζευγάρι δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο. Που βρίσκεται το καινούργιο στυλό ή ο αναπτήρας που αγοράσατε πριν μερικές μέρες; Που βρίσκονται, γενικά, όλα τα παλιά σας πράγματα, ειδικά αν δεν έχει βάλει το χεράκι της η σπιτονοικοκυρά, ώστε να βρίσκονται στο βάθος κάποιας σακούλας σκουπιδιών;

Αυτή την απορία έρχεται να μας λύσει η ThroughLine Games με το Forgotton Anne (και όχι Forgotten Anne, όπως νομίζουν πολλοί), το οποίο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της Δανέζικης εταιρίας στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, από το 2014, οπότε και ιδρύθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν γνωρίζουμε αν στο τέλος του Forgotton Anne θα έχετε μάθει πού βρίσκονται όλα σας τα χαμένα αντικείμενα, σίγουρα όμως δεν θα τους φερθείτε ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο, γιατί… και τα αντικείμενα έχουν ψυχή.

Βρισκόμαστε στα Forgotten Lands, μια φανταστική περιοχή όπου καταλήγουν όλα τα αντικείμενα που, είτε έχουν χωριστεί από τους ιδιοκτήτες τους χωρίς να το θέλουν, είτε τα έχουν παρατήσει ηθελημένα. Στα Forgotten Lands κυρίαρχη δύναμη είναι το Anima, μια ουσία που ζωντανεύει κάθε αντικείμενο με το που φτάσει σε αυτόν τον κόσμο, γεμίζοντάς το με αισθήματα και προσωπικότητα, συνήθως ανάλογη με τον τρόπο που το χρησιμοποιούσε ο ιδιοκτήτης του. Για παράδειγμα, ένα Forgotling (έτσι ονομάζονται όλα τα αντικείμενα πλέον) που ο ιδιοκτήτης του βιαιοπραγούσε με αυτό, θα είναι άγριο και θα έχει έντονη προσωπικότητα.

Σε αυτόν τον κόσμο όλα τα αντικείμενα εργάζονται σε ένα συγκεκριμένο πόστο, με απώτερο σκοπό να κερδίσουν ένα εισιτήριο για την Ether Bridge, η οποία συνδέει τα Forgotten Lands με τον πραγματικό κόσμο, ώστε να γυρίσουν στους ιδιοκτήτες τους. Η γέφυρα είναι δημιούργημα του Βonku, του «αρχηγού» των Forgotten Lands, ο οποίος είναι κανονικός άνθρωπος και προσπαθεί να την τελειώσει προκειμένου να γυρίσει στον πραγματικό κόσμο, μαζί με την Anne.

Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο της Anne, η οποία ουσιαστικά είναι κάτι σαν σερίφης (Enforcer) και δουλεία της είναι να επιβάλλει τον νόμο όπου ξεφεύγουν οι καταστάσεις και τα Forgotlings. Ξυπνώντας ένα πρωί όμως υπό τον ήχο εκρήξεων, η Anne καταλαβαίνει ότι τα μέλη κάποια αντίστασης προσπαθούν να σταματήσουν τις εργασίες στην Ether Bridge, καθώς δεν θέλουν όλα να γυρίσουν πίσω (κυρίως αυτά που τα έχουν παρατήσει), οπότε σκοπός σας είναι να αποτρέψετε και να συλλάβετε τα μέλη της, αλλά και να βρείτε τον αρχηγό τους. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η περιπέτειά μας, μια περιπέτεια που θα αλλάξει τελείως την Anne, αλλά και όσους κατοικούν στα Forgotten Lands, μια για πάντα.

Τo σενάριο του τίτλου είναι το δυνατότερο σημείο του, καθώς είναι καλογραμμένο και δεν κάνει “κοιλιά” σε κανένα σημείο. Υπάρχει εμφανής εξέλιξη στους χαρακτήρες από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ θα έρθετε αντιμέτωποι και με αρκετές ανατροπές. Το βασικότερο στοιχείο του σεναρίου είναι ότι αρκετές από τις επιλογές σας έχουν αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας, οπότε αναλόγως τι επιλέξετε να κάνετε, θα έχετε και τις αντίστοιχες συνέπειες στη συνέχεια του παιχνιδιού.

Το Forgotton Anne είναι ένα 2D adventure, με platform στοιχεία. Εσείς, όπως είπαμε και παραπάνω, έχετε τον έλεγχο της Anne, με την οποία προσπαθείτε, μέσα από μια διαρκή έρευνα και συνομιλίες με Forgotlings, να μαζέψετε πληροφορίες για τα μέλη της αντίστασης.

Στην αποστολή σας όμως δεν είστε μόνοι σας, καθώς έχετε στο χέρι σας το φοβερό και τρομερό Arca, ένα αντικείμενο με το οποίο μπορείτε να διαχειρίζεστε το Anima κατά το δοκούν. Αρχικά, για να λειτουργήσει πρέπει να είναι φορτισμένο με Anima, το οποίο μπορείτε να το βρείτε σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού, είτε σε βαρέλια, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σχεδόν παντού, είτε αφαιρώντας τη «ζωή» κάποιου Forgotling, όπου νομίζετε ότι πρέπει και σας αφήνει και το παιχνίδι.

Το δεύτερο όπλο σας είναι ένα ζευγάρι φτερά, τα οποία σας τα έχει δωρίσει ο Bonku σε κάποια γενέθλια σας. Με αυτά διευρύνονται τα platforming στοιχεία του παιχνιδιού, αφού μπορείτε να πηδάτε πιο ψηλά και να φτάνετε σε πιο δυσπρόσιτα σημεία, ενώ μπορείτε και να αιωρηθείτε, αν πέσετε από τεράστιο ύψος. Προσοχή όμως, για να λειτουργήσουν τα φτερά θα πρέπει να έχετε φορτισμένο και το Arca σας.

Έπειτα, βασικό ρόλο παίζει και το Ημερολόγιο της Anne, αφού μετά από κάθε «πίστα» που θα περνάτε, θα καταγράφει την εξέλιξη της ιστορίας και ουσιαστικά θα σας δίνει ένα hint για το πώς να προχωρήσετε. Επίσης, στο Journal αποθηκεύονται τα Memos, τα οποία είναι διάφορα collectibles που βρίσκετε στο παιχνίδι. Κάποια από αυτά σας δίνουν επιπλέον πληροφορίες για τον κόσμο και τα Forgotlings που ζουν εκεί.

Όσον αφορά τη διάρκεια του τίτλου, το Forgotton Anne μάς πήρε περίπου 12 ώρες για να το ολοκληρώσουμε και να βρούμε όλα τα Memos, ενώ εντύπωση μάς προκάλεσε το γεγονός ότι, παρόλο που το παιχνίδι διαθέτει δυο ξεχωριστά τέλη, μπορείτε να δείτε και το δεύτερο τέλος χωρίς να παίξετε ξανά το παιχνίδι, καθώς υπάρχει μια επιλογή που σας πηγαίνει στο Ether Bridge και από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε τα key points του playthrough σας, ώστε να αλλάξετε ορισμένες επιλογές. Να σημειώσουμε βέβαια ότι τα τέλη είναι προκαθορισμένα και ουσιαστικά οι επιλογές σας δεν παίζουν ρόλο σε αυτά, παρά μόνο στις σχέσεις σας με τους άλλους χαρακτήρες.

Η ThroughLine Games έχει κάνει εξαιρετική δουλεία, τόσο στα γραφικά, όσο και στον ήχο του Forgotton Anne. Τα γραφικά έχουν δημιουργηθεί στο χέρι, με τις ίδιες ακριβώς τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις animated ταινίες που βλέπουμε στον κινηματογράφο. Στην πλειοψηφία τους είναι πανέμορφα. Από τα τοπία, τον σχεδιασμό των χαρακτήρων και τις εκφράσεις τους, μέχρι και τα εφέ, όλα βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, πάντα με την αισθητική των ιαπωνικών anime, επηρεασμένο σαφώς από τις δημιουργίες του Miyazaki και του Studio Ghibli.

Συνεχίζοντας με την ηχητική επένδυση που ντύνει το παιχνίδι, το μόνο που έχουμε να σας πούμε είναι ότι έχει επιστρατευτεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κοπεγχάγης και τα κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί είναι αξιομνημόνευτα. Όσον αφορά τα voice-overs, οι ηθοποιοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, γεμίζοντας με ζωή άψυχα (κυριολεκτικά) αντικείμενα και δίνοντάς τους προσωπικότητα με τις ερμηνείες τους.

Συμπέρασμα

Το Forgotton Anne είναι ένα άρτιο παιχνίδι απ’ όλες τις απόψεις, με τον τεχνικό τομέα και το σενάριο να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η ιστορία του είναι φανταστική, όπως και οι χαρακτήρες, οι οποίοι εξελίσσονται όσο παίζετε. Η διάρκειά του είναι ικανοποιητική και οι γρίφοι είναι μέτριας δυσκολίας ώστε να μπορούν και οι πιο αρχάριοι να το απολαύσουν, χωρίς να κολλήσουν κάπου.

Αρνητικά στοιχεία, που πραγματικά να αλλοιώνουν την εμπειρία, δεν υπάρχουν και αν κάποιος καταφέρει να βρει κάτι, σίγουρα θα είναι μικρής σημασίας ψεγάδι μπροστά στο συνολικά εκπληκτικό αποτέλεσμα. Αυτό που μας παρουσίασε η ThroughLine Games είναι ένα indie adventure που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή, είτε σας αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια, είτε όχι. Ένα από τα must-buy του 2018.

Βαθμολογία:  9/10

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης