Του Παύλου Κρούστη

Συσκευή: EPSON EF-100W
Κατηγορία: Βιντεοπροβολέας
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικά Χαρακτηριστικά:

Σύστημα προβολής: 3LCD, RGB κλείστρο υγρών κρυστάλλων / LCD panel: 0,59 ιντσών C2 Fine

Εικόνα
Ανάλυση: 1280 x 800 (native) (16:10) / δέχεται σήμα έως 1920 x 1080
Αντίθεση: 2,500,000:1
Πηγή φωτισμού: Laser
Φωτεινότητα: 2000 lumens
Διόρθωση keystone: Auto vertical ± 45 °, Manual horizontal ± 40 °
Colour Video Processing: 10 Bits
2D Vertical Refresh Rate: 100 Hz – 120 Hz
Χρωματική αναπαραγωγή: έως 1,07 δισ. χρώματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπτικά μέρη
Throw Ratio: 1.04 – 1.40:1
Zoom: Ψηφιακό, Παράγοντας: 1.35
Φακός: Οπτικός
Οθόνη: Από 30 ίντσες έως 150 ίντσες
Απόσταση προβολής (Wide/Tele): 1.34 m – 1.81 m (για οθόνη 60 ιντσών)
Εστίαση φακού: Manual
Lens Shift: Δεν υποστηρίζεται

Συνδεσιμότητα: USB 2.0 Type A, USB 2.0 Type B, HDMI in, Stereo mini jack audio out, Bluetooth
Διαστάσεις: 210 x 230 x 92 mm
Βάρος: 2,7 κιλά
Επίπεδο θορύβου: 29dB / 26dB (Eco mode)
Κατανάλωση ενέργειας: 173 Watt (σε λειτουργία) / 0.4 Watt (σε αναμονή)
Ενσωματωμένο ηχείο: 5 Watt
Χρώμα: Λευκό
Τιμή: €999


 

Ο βασικότερος λόγος για να προβεί κάποιος σε χρήση βιντεοπροβολέα είναι φυσικά οι ίντσες. Με ένα λογικό σχετικά budget μπορούμε να απλώσουμε τα πολυμέσα μας σε 100+ ίντσες και να χωθούμε εντελώς μέσα στις ταινίες και τα παιχνίδια μας. Φυσικά, πολλές φορές οι προβολείς έρχονται με περιορισμούς όσον αφορά την εγκατάστασή τους, αφού ως επί το πλείστον απαιτούν μεγάλες επιφάνειες, πλήρη συσκότιση, σταθερή τοποθέτηση και άλλα. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί από τους φορητούς mini βιντεοπροβολείς, οι οποίοι συνήθως θυσιάζουν την εικόνα τους για τα παραπάνω. Εδώ έρχεται ο φορητός laser βιντεοπροβολέας της Epson, EF-100.

Για αρχή, ο προβολέας κυκλοφορεί σε δυο χρώματα, λευκός με ασημένιο πλαίσιο και μαύρος με χρυσό. Το λευκό μοντέλο που δοκιμάσαμε έχει ένα “W” στο τέλος του ονόματός του, το οποίο δηλώνει το “white”. Αντίστοιχα, το μαύρο μοντέλο ονομάζεται EF-100B. Το πλαστικό περίβλημα έχει σαγρέ επιφάνεια που στην όψη θυμίζει δέρμα και δίνει μια premium αισθητική. Ο compact σχεδιασμός του συνοψίζεται στην όμορφη μπροστινή όψη, που έχει «κλέψει» μια γωνία για τον φακό και στην πίσω μεριά που καλύπτει με ένα καπάκι τις πολύ έξυπνα τοποθετημένες θύρες, αλλά και το ηχείο του. Εκεί θα βρείτε θύρες USB, που μπορείτε να συνδέσετε και dongles (πχ. Chromecast) για χρήση Netflix ή άλλων streaming υπηρεσιών.

Φυσικά, κανείς δεν κοιτάει τον ίδιο τον προτζέκτορα και τον σχεδιασμό του. Αυτός όμως είναι εξαιρετικά ευέλικτος και μπορεί να μπει ακόμη και… ανάμεσά σας. Για την ακρίβεια, ο προβολέας μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε βάση, στο πάτωμα, στον καναπέ ή σε ένα έπιπλο, στο ταβάνι ή ακόμα και κάθετα, ώστε να προβάλει στο ταβάνι. Διαλέγετε και παίρνετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πρίζα και η πηγή της εικόνας και είστε έτοιμοι.

Οι πολύ μικρές διαστάσεις του και το μικρό του βάρος βοηθούν στην ευελιξία, ώστε αν για παράδειγμα θέλετε να στήσετε κάπου προσωρινά ένα “taratsa-party” να δείτε έναν αγώνα, αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο. Για την ακρίβεια, η φορητότητά του είναι το ένα από τα δύο σημαντικά του πλεονεκτήματα.

Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η φωτεινότητά του. Η τεχνολογία laser αυτόματα σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να μπείτε στον κόπο να αλλάζετε λάμπες, η διάρκεια ζωής φτάνει τις 12.000 ώρες (ή ακόμη και τις 20.000 σε extended mode), ενώ η ένταση φτάνει περίπου τα 2000 lumens που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο νούμερο για προβολέα της κατηγορίας του. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να παρακολουθήσουμε περιεχόμενο ακόμη και με χαμηλό φωτισμό ή έστω με τη δύση του ηλίου.

Η θέαση πολυμέσων ενισχύεται μέσω ακόμα κάποιων χαρακτηριστικών. Ο προβολέας διαθέτει ενσωματωμένο ηχείο σε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα για εξωτερικό ήχο με άλλον τρόπο, ενώ και τα επίπεδα θορύβου, αλλά και κατανάλωσης είναι σχετικά μικρά. Η Bluetooth συνδεσιμότητα λύνει τα χέρια για τη χρήση εξωτερικού ηχείου, ενώ τέλος, το μενού του είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και διαθέτει 4 χρωματικά προφίλ για την εικόνα (Cinema, Dynamic, Natural, Bright Cinema).
 

Κάπου εδώ πρέπει να περάσουμε και στο βασικό αρνητικό της συσκευής που είναι δυστυχώς η ανάλυση, η οποία φτάνει μόλις τα 1280×800. H ανάλυση αυτή μας προδιαθέτει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν προβολέα για χρήση γραφείου περισσότερο και όχι για θέαση multimedia σε σαλόνι, όπως προωθείται. Είναι μια μεγάλη θυσία για να πέσει το κόστος του προβολέα που δυστυχώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και για πολλούς αυτόματα σημαίνει ότι θα τον προσπεράσουν. Τόσο οι κονσόλες, όσο και οι streaming υπηρεσίες, αλλά και τα standard του κινηματογράφου πλέον έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτήν την ανάλυση. Χειρότερο θα είναι φυσικά το αποτέλεσμα όταν «ανοίξετε» την εικόνα στο μάξιμουμ, στις 150 ίντσες. Ενδεχομένως, αν παρακολουθείτε από μακριά και πάλι να μπορείτε να ξεχωρίσετε τα pixels της εικόνας, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν είχαμε έστω FullHD ανάλυση.
 

Όσον αφορά τη χρωματική απόδοση, έχουμε αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο EF-100W εστιάζει στη φωτεινότητα, όπως είπαμε και παραπάνω, κάτι που δύσκολα δίνει σωστά «μαύρα». Στις default ρυθμίσεις έχει ιδιαίτερα μεγάλα επίπεδα κορεσμού, όμως δεν τα πάει πολύ άσχημα σε θέματα πιστότητας.

Συμπέρασμα
 

Ο EF-100W θα μπορούσε να είναι πολλά παραπάνω με απλά λίγο μεγαλύτερη ανάλυση. Αν έφτανε τα 1080p θα μιλούσαμε για εξαιρετικό value for money προϊόν, όμως σε αυτά τα χρήματα η “HD Ready” ανάλυση απλά δεν είναι αποδεκτή. Αν δεν σας νοιάζει όμως αυτό, έχουμε έναν εξαιρετικά φωτεινό laser προβολέα για απλή χρήση, που μάλιστα είναι ιδιαίτερα ευέλικτος στην τοποθέτηση, με τον compact σχεδιασμό του να βοηθά στη φορητότητα.

Βαθμολογία: 7/10

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης