Πληροφορίες

Τίτλος: Dead Rising 4
Διαθέσιμο σε: PC / PlayStation 4 / Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Capcom Vancouver
Εκδότρια Εταιρεία: Capcom (PC Steam / PS4) / Microsoft Studios (PC Win10 / Xbox One)
Είδος: Survival horror, Beat ’em up
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 5 Δεκεμβρίου 2017 (PS4) / 14 Μαρτίου 2017 (PC Steam) / 6 Δεκεμβρίου 2016 (PC Win10 / Xbox One)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
To Dead Rising 4 κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2016 ως timed exclusive της Microsoft, τόσο στο Xbox One, όσο και στο PC. Αποτέλεσε το sequel της γνωστής σατιρικής τριλογίας, προσφέροντας μια συνέχεια στην ιστορία του δημοσιογράφου Frank West και αμέτρητες στρατιές από zombies για να σκοτώσετε.

Τώρα, έναν χρόνο αργότερα, ο τίτλος έρχεται και στο PlayStation 4 και μαζί του φέρνει και άφθονο περιεχόμενο για να ασχοληθείτε, καθώς δεν πρόκειται για μια απλή έκδοση, αλλά για το Dead Rising 4: Frank’s Big Package και πραγματικά, μοιάζει με χριστουγεννιάτικο πακέτο, από τη Capcom, για εσάς…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Σενάριο

Η κεντρική πλοκή του Dead Rising 4: Frank’s Big Package είναι ίδια με αυτή της πρώτης κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα έναν χρόνο μετά από το Dead Rising 3 και ακολουθούν τον φωτορεπόρτερ Frank West, καθώς επιστρέφει στο Willamette, του Colorado, το οποίο πλήττεται για ακόμα μια φορά από zombies.

Αποφασισμένος να λύσει το μυστήριο και να βρει ποιος ευθύνεται αυτή τη φορά για τον όχλο των ζωντανών – νεκρών, ο West ξεκινάει μια έρευνα που θα διαρκέσει περίπου 14 ώρες και θα τον αναγκάσει να κάνει ένα tour σε ολόκληρο το Willamette. Η ιστορία χωρίζεται σε 7 κεφάλαια (8 αν μετρήσετε και τον πρόλογο), τα οποία ξετυλίγονται με σατιρικό χαρακτήρα, χωρίς όμως να παύουν να είναι κατά βάθος… σοβαρά.

Αν το Dead Rising 4: Frank’s Big Package υστερεί σε κάτι, συγκριτικά με τους προκατόχους του, είναι η έλλειψη του co-op story mode. Απόν και το timer system, το οποίο πιθανότατα θυσιάστηκε στον “βωμό” του μεγαλυτέρου open world, γεγονός εν μέρει θετικό και εν μέρει αρνητικό.

Gameplay

Στο πυρήνα του το Dead Rising 4: Frank’s Big Package παραμένει ένα open world, survival horror, τρίτου προσώπου. Σας δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε σχεδόν τα πάντα, ώστε να αντιμετωπίσετε τις ορδές από zombie που υπάρχουν παντού μέσα στη πόλη. Από καρέκλες, χριστουγεννιάτικους στολισμούς και λούτρινα παιχνίδια, μέχρι Katanas, Battle Axes και πολυβόλα… Αλλά κυρίως, αμέτρητους εξωφρενικούς συνδυασμούς των παραπάνω.

Κατά την ενασχόληση σας με το τίτλο, θα έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε νέα combo από όπλα και οχήματα (ναι, οχήματα), με τη μορφή των Blueprints, για να εξολοθρεύσετε του εχθρούς σας. Παράλληλα, όσο ανεβαίνει level o Frank, μπορείτε να ξεκλειδώσετε και διάφορα upgrades για τον ίδιο, τα οποία θα σας βοηθήσουν αφάνταστα πολύ. Επιπλέον, έχουμε τα Emergency Shelters, που λειτουργούν ως safe houses και μέσω αυτών μπορείτε να κάνετε fast travel ανάμεσα στις περιοχές. Στα Shelters στεγάζονται διάφοροι Vendors για φαγητό, χάρτες, όπλα και ρουχισμό.

Εκτός των ασφαλών χώρων, έχουμε τα collectibles και μερικά side quests, στα οποία εντοπίζουμε μερικές από τις νέες προσθήκες του Dead Rising 4: Frank’s Big Package. Τα side quests χωρίζονται σε random και fixed. Τα random έχουν δυο μορφές: είτε θα περάσετε από κάποια περιοχή και το παιχνίδι θα σας προτρέψει να πάτε να εκπληρώσετε ένα τυχαίο objective κάπου κοντά, είτε θα λάβετε ένα Distress Call, το οποίο είναι ένα νέο timed event και σας ζητάει να σώσετε έναν επιζώντα και να τον μεταφέρετε σε ένα ασφαλές μέρος, σε περιορισμένο χρόνο.

Τα fixed αποτελούνται από τα Maniac Quest, που σας φέρνουν αντιμέτωπους με κακούς επιζώντες. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως το Frank’s Big Package εμφανίζει μεγάλη βελτίωση στην AI των εχθρών, μετατρέποντας τους σε μια πιο απαιτητική πρόκληση, όμως η προσωπικότητα τους παραμένει ανιαρή.

Συνεχίζοντας, οι σημαντικότερες προσθήκες του “πακέτου” είναι τα extra mode (παλιά και νέα). Αρχικά, να διευκρινίσουμε πως ο τίτλος διαθέτει ξεχωριστό multiplayer mode, όπου ενώνετε τις δυνάμεις σας με άλλους τρεις παίκτες, παίρνοντας το ρόλο διαφόρων επιζώντων, για να φέρετε εις πέρας διάφορα objectives στους ήδη υπάρχοντες χώρους του story mode. Δυστυχώς, αν και αποτελεί μια ωραία προσπάθεια στο τομέα του multiplayer, αντιμετωπίσαμε προβλήματα αποσύνδεσης και crashes ενώ βρισκόμασταν στο queue και αναζητούσαμε ομάδα.

Έπειτα, έχουμε το story expansion, το Frank Rising, που ο Frank West επιστρέφει, αυτή τη φορά ως zombie και μαζί του φέρνει και το timer system, γι’ αυτό να προσέχετε πόσο κόσμο θέλετε να φάτε (κυριολεκτικά). Όπως και όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει, το expansion αποτελεί μια άκρως διασκεδαστική extra δόση από Dead Rising, μόνο που εδώ έχετε νέες ικανότητες για να σπείρετε το πανικό. Όπως είναι φυσικό, με την εμφάνιση του timer, ο χρόνος για να ολοκληρώσετε την ιστορία είναι περιορισμένος, ενώ το mode έχει τα δικά του collectibles και ξεχωριστά upgrades για να ξεκλειδώσετε.

Την επανεμφάνιση του κάνει και το Super Ultra Dead Rising 4 Mini Golf, το οποίο παραμένει το ίδιο μονότονο με τη πρώτη φορά που κυκλοφόρησε. Μια φθηνή, αλλά διασκεδαστική έκδοση του γνωστού αθλήματος, το οποίο σας δίνει την ευκαιρία να παίξετε γκολφ και να σκοτώσετε zombies ταυτοχρόνως. Η υποστήριξη multiplayer το κάνει πιο ενδιαφέρον, αλλά τα μεγάλα loading times δεν βοηθούν.

Το τελευταίο και ολοκαίνουργιο mode είναι το Capcom Heroes και σας δίνει την ευκαιρία να παίξετε το κεντρικό σενάριο με διάφορους ήρωες της Capcom. Θέλετε να σκοτώσετε zombies χρησιμοποιώντας τον Dante του Devil May Cry; Να η ευκαιρία σας! Στη διάθεση σας έχετε 17 χαρακτήρες, με ξεχωριστές επιθέσεις για τον καθένα, για να διασκεδάσετε, αφού τους ξεκλειδώσετε.

Να αναφέρουμε πως κάθε αμφίεση έχει χρονικό όριο, κάτι που θεωρήσαμε μειονέκτημα, όμως η επανεύρεση τους είναι εύκολη, καθώς η ενασχόληση σας με τους χαρακτήρες αυτούς είναι και ο σκοπός σας άλλωστε. Σίγουρα ένα από τα πιο διασκεδαστικά modes, καθώς μετατρέπει την ήδη υπάρχουσα “παιδική χαρά” του Dead Rising 4 σε ένα πραγματικό υπερθέαμα. Παρόλα αυτά, μετά από το πέρας του κανονικού story mode, ίσως να μην καταφέρει να σας κρατήσει μέχρι το τέλος, εφόσον, ουσιαστικά, αποτελεί μια επανάληψη του.



Τεχνικός Τομέας

Σαν κυκλοφορία, το Frank’s Big Package πέρα από τα μπόλικα extra modes, φέρνει και βελτιώσεις στους χειρισμούς και τη κάμερα, την AI των εχθρών και τα γραφικά. Παρόλα αυτά, υπήρξαν φορές που οι χειρισμοί ήταν (το λιγότερο) αναξιόπιστοι, το ίδιο και η κάμερα, κάνοντας τη πιο απλή πράξη, περιπλοκή.

Στον οπτικό τομέα, οι βελτιώσεις είναι ευπρόσδεκτες, ενώ η PlayStation 4 έκδοση “έτρεχε” στην εντέλεια, ανεξαρτήτως του πλήθους των τεράτων που βρίσκονταν στην οθόνη μας (και υπήρξαν φορές που ήταν πολλά… πάρα πολλά).

Συμπέρασμα
Το Dead Rising 4: Frank’s Big Package αποτελεί την απόλυτη Dead Rising 4 εμπειρία, καθώς είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο με όλα όσα έχει να προσφέρει ο τίτλος. Αν και διατηρεί μερικά από τα προβλήματα της πρώτης κυκλοφορίας, σίγουρα είναι η καλύτερη έκδοση του. Με νέα και παλιά στοιχεία, εξωφρενικά όπλα και ατελείωτες ορδές από zombies, αυτή είναι η καλύτερη έκδοση που θα μπορούσατε να αγοράσετε.

Παρόλα αυτά, το πακέτο εμπεριέχει και μερικά προβλήματα, όπως αυτά των χειρισμών και της κάμερας, ενώ δεν είναι όλα τα modes το ίδιο ενδιαφέροντα. Αν δεν σας άρεσε η αρχική κυκλοφορία, πιθανότατα ούτε αυτή θα σας κερδίσει.


Βαθμολογία:  7/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης