Του Παύλου Κρούστη
 

Με τις streaming υπηρεσίες να κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στη μάχη για τον χρόνο των χρηστών, το μέσο μετάδοσης του ήχου και της εικόνας από αυτές τις πλατφόρμες αποτελεί κομβικό σημείο της εμπειρίας. Η αιχμή της τεχνολογίας σε εικόνα και ήχο, που προσφέρουν το Netflix και το Apple TV Plus ή το Disney Plus και το ΗΒΟ Max (που αναμένονται μέσα στην επόμενη χρονιά και στη χώρα μας) προσφέρουν στον χρήστη τη βέλτιστη οπτικοακουστική εμπειρία, την οποία ο χρήστης μπορεί να απολαύσει μόνο αν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στον ήχο, μιλάμε φυσικά για την κορυφή στην περιβαλλοντική αποτύπωση, μέσω του Dolby Atmos, της νεότερης τεχνολογίας surround ήχου, που έχει αναπτύξει η Dolby. Πρόκειται για μακράν το δημοφιλέστερο σύστημα objectional ήχου αυτήν τη στιγμή. Για όσους δεν γνωρίζουν, έχουμε ήχο ο οποίος κινείται και στον κάθετο άξονα, εν αντιθέσει με τα παλαιότερα συστήματα surround, που αναπαρήγαγαν ήχο σε ένα συγκεκριμένο ύψος κατά βάση.
 

Η ευκολία χρήσης όμως, στην εποχή μας είναι επίσης προαπαιτούμενη, με τις δαιδαλώδεις λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος στο οικιακό του σύστημα για τον ήχο. Οι ηχόμπαρες έχουν κάνει αυτήν την καθημερινότητα κάπως πιο εύκολη, αφού αντί για τη χρήση ενισχυτή και ξεχωριστών ηχείων, έχουμε ένα ήδη στημένο σύστημα ηχείων που χρησιμοποιεί την αιχμή της τεχνολογίας για να αποδώσει τον surround ήχο.
 

Η νέα flagship μπάρα της Creative «παίζει μπάλα» στην υψηλή κατηγορία, εκεί όπου βλέπουμε ποιοτικές επιδόσεις με συμβατότητα προς κάθε κατεύθυνση για την απόλυτη εμπειρία του τελικού χρήστη. Ακόμα και σε αυτήν την κατηγορία έχουμε δει άλλες μπάρες που δεν καταφέρνουν να δώσουν τα μέγιστα. Η Carrier όμως έχει το κάτι παραπάνω.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ενώ οι flagship soundbars μπορεί να φτάσουν σε αρκετά υψηλές τιμές, η Creative SXFi Carrier παρέμεινε κάτω από τα 1.000 ευρώ, παραδίδοντας «μαθήματα» για το πώς πρέπει να είναι και η σωστή ρύθμιση για τον ήχο μας, αλλά και για την ευκολία χρήσης. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
 

Η συγκεκριμένη soundbar αποτελεί τη δεύτερη πιο premium μπάρα που έχει βγάλει ποτέ η Creative, με την πρώτη όμως της σειράς της να κυκλοφορεί με σημαντικά διαφορετικά specs και με διαφορετικούς στόχους. Η εταιρεία, με την εμπειρία της και τα πολλαπλά βραβεία στην κατηγορία των προϊόντων ήχου, έφτιαξε αυτήν τη φορά ένα πολύ πιο «συμπαγές» προϊόν που προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα θα ζητούσε κάποιος απαιτητικός χρήστης, σε τιμή ιδιαίτερα ανταγωνιστική για την κατηγορία του.

Για αρχή, έχουμε την πιο βολική compact ηχομπάρα με υποστήριξη Dolby Atmos. Υπάρχουν κι άλλες στην αγορά, αλλά η SXFI Carrier ξεχωρίζει, καθώς οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της κατάφεραν να χωρέσουν 7 οδηγούς (36W έκαστος) σε μια μπάρα με μήκος μόλις 88 εκ. (και βάρος στα 3,6 κιλά). Η τοποθέτηση των οδηγών όμως είναι αυτή που έχει ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα έχουμε 2 οδηγούς στο πλάι της μπάρας για τα surround κανάλια, αλλά λειτουργούν και για τα L/R, 3 tweeters και 2 ακόμα οδηγούς, που είναι τοποθετημένοι υπό γωνία για να στέλνουν ήχο τόσο προς το ταβάνι για το ύψος (Dolby Atmos), όσο και μπροστά.
 

Ο σχεδιασμός είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και αποτελεί την πρώτη ηχόμπαρα που είναι σχεδιασμένη από την Dolby (σε συνεργασία φυσικά με την Creative). Είναι το πρώτο προϊόν DASS (Dolby Atmos Speaker System), κάτι που σημαίνει ότι η ίδια η Dolby έχει πιστοποιήσει την απόδοση σε Dolby Atmos.

To ηχοσύστημα συνοδεύεται από ένα ογκώδες subwoofer, περίπου στο μισό κυβικό μέτρο (με μικρότερο πάχος), που αποδίδει 200W. Εν αντιθέσει με την compact μπάρα, το sw είναι βαρύ και μεγάλο και ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους της συσκευασίας. Έτσι φτάνουμε συνολικά σε ένα σύστημα 5.1.2 καναλιών.
 

Ο σχεδιασμός και των δύο components είναι αρκετά μοντέρνος σε μαύρο χρώμα και η ηχόμπαρα διαθέτει διαφορετικές γρίλιες και διαγώνιες πλαϊνές πλευρές. Επίσης είναι λίγο πιο ψηλή απ’ ό,τι οι περισσότερες μπάρες της αγοράς. Το απίστευτα μικρό μήκος της μάς έβαλε σε σκέψεις για τις επιδόσεις της, όμως διαψευστήκαμε με εντυπωσιακό τρόπο.

Η μπάρα διαθέτει στο πίσω μέρος δύο οπές για να κρεμαστεί, αλλά μπορείτε φυσικά να την τοποθετήσετε απλά επάνω στο έπιπλο της τηλεόρασής σας. Παρ’ ό,τι δεν πιάνει σχεδόν καθόλου χώρο, όπως αναφέραμε, καλό θα είναι να μην τοποθετηθεί κάποιο αντικείμενο δίπλα της για να μην παραμορφωθεί το αποτέλεσμα του ήχου.
 

Η εγκατάσταση είναι μακράν ό,τι ευκολότερο μπορείτε να φανταστείτε και είναι ένα από τα σημεία στα οποία ήθελε να εστιάσει η εταιρεία, αφού αυτός ήταν και ο λόγος που δεν κυκλοφόρησε με επιπρόσθετα ηχεία για surround ήχο, όπως έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Τα επιπλέον ηχεία θα χρειάζονταν επιπρόσθετες πρίζες, χώρο, κλπ., ενώ πιθανώς θα αυξανόταν και το κόστος. Παράλληλα, το subwoofer μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με την μπάρα, οπότε επίσης διευκολύνει. Για όσους δεν θέλουν για κάποιον λόγο να τα συνδέσουν ασύρματα, υπάρχει κι η δυνατότητα της ενσύρματης σύνδεσης.
 

Συνεπώς, θα χρειαστείτε απλά δύο πρίζες και τη σύνδεση μέσω HDMI με την τηλεόρασή σας. Και αυτό είναι όλο… To subwoofer συνδέεται αυτόματα και άμεσα με την μπάρα, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε το παραμικρό. Το επόμενο βήμα απαιτεί από εσάς να κατεβάσετε την εφαρμογή της Creative, η οποία χρησιμοποιείται και για το καλιμπράρισμα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή απόδοση του ήχου. Δεν υπάρχει κάποια αυτοματοποιημένη διαδικασία, αλλά η εφαρμογή είναι πολύ εύχρηστη, καθώς συνδέετε μέσω Bluetooth το κινητό με την soundbar και στη συνέχεια μπορείτε να θέσετε τις αποστάσεις. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως, αφού μπορεί να αντικαταστήσει και το τηλεκοντρόλ που παρέχεται με τη συσκευή, αλλά και να ρυθμίσετε τα προγραμματιζόμενα κουμπιά του τηλεκοντρόλ, αν θέλετε.

Προτού περάσουμε στον ήχο, έχουμε τις δυνατότητες συνδεσιμότητας, οι οποίες είναι ιδανικές, θα λέγαμε. Κυρίως αναφερόμαστε στο γεγονός ότι η μπάρα διαθέτει 2 εισόδους HDMI 2.1 (48 Gbps), οι οποίες υποστηρίζουν 8K passthrough. Μπορείτε να συνδέσετε ακόμα και gaming κονσόλες νέας γενιάς και θα πάρετε το σήμα ακριβώς όπως πρέπει, ακόμα και σε 4K στα 120 Hz με HDR10+/Dolby Vision. Παράλληλα, υπάρχει eARC HDMI, που είναι φυσικά η επιθυμητή θύρα χρήσης και βρήκαμε θαυμάσιο το γεγονός ότι μπορούμε με την Carrier να προσθέσουμε μία ακόμα συσκευή μέσω HDMI 2.1 στο σαλόνι μας. Φυσικά, θα βρείτε και έξοδο για οπτική ίνα (Toslink), μία έξοδο 3.5mm στο πίσω μέρος για την προαιρετική ενσύρματη σύνδεση με το subwoofer, μία ακόμη είσοδο 3.5mm δίπλα της, μία USB Audio In και ακόμη μία USB για το SXFi, που επίσης της δίνει ακόμη μια πρωτιά, αφού είναι η πρώτη μπάρα με υποστήριξη του συστήματος virtual surround SXFi, της Creative, με το οποίο η εταιρεία έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Συγκεκριμένα, η SXFi Carrier υποστηρίζει το ολογραφικό σύστημα surround ήχου, για το οποίο έχει γίνει διάσημη η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, το οποίο είναι από τα καλύτερα εικονικά surround, που έχουμε δοκιμάσει και εμείς, όπως είχαμε αναφέρει και στην παρουσίαση των ακουστικών SXFi Theater. Μάλιστα, η Creative δίνει δώρο τα SXFi Theater μαζί με την Carrier. Έχουμε δηλαδή ακουστικά κοντά στα €200 να δίνονται δώρο με soundbar των €999. Καθόλου άσχημα, θα λέγαμε.
 

Για ποιον λόγο όμως να θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει εικονικό surround ήχο, ενώ μπορεί να πάρει Dolby Atmos από την μπάρα; Η Creative σκέφτηκε ότι ο χρήστης θα θέλει να απολαύσει ήχο ακόμα και σε ώρες που… δεν προβλέπεται για τα 450W της Carrier. Συνεπώς, «συμπλήρωσε» με μια USB θύρα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ακουστικά για να δώσει ολογραφικό ήχο σε αυτά μέσω του SXFi, τα οποία φυσικά ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και ανεξάρτητα από την μπάρα, όμως θα χρειαζόταν κάποιον αντάπτορα για σύνδεση στην τηλεόραση, ώστε να πάρει SXFi σε αυτά. Για να μην χρειαστεί αυτό, η εταιρεία προνόησε λοιπόν και έτσι όχι μόνο έκανε διαθέσιμη τη θύρα, αλλά δίνει και δώρο τα ακουστικά. Εξαιρετική πρόταση, με λίγα λόγια. Δυστυχώς, μια «παρενέργεια» που εντοπίσαμε έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του SXFi συστήματος σε συνδυασμό με τα ακουστικά SXFI, το οποίο, παρ’ ό,τι υπάρχει σαν κουμπί επάνω στην μπάρα, αλλά και στο τηλεκοντρόλ, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί από εκεί, καθώς όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι «υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση, η οποία μπέρδευε τους χρήστες». Φυσικά, η λύση είναι απλά να πατήσετε το αντίστοιχο κουμπί στα SXFI ακουστικά σας, οπότε δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα.
 

Περνώντας στο κομμάτι του ήχου, έχουμε λαμπρά αποτελέσματα. Για μια μπάρα των 88 εκατ. το stage είναι κυριολεκτικά τεράστιο. Δεν θα πιστεύετε πώς γίνεται να παίρνετε τόσο «μεγάλο» ήχο από τόσο μικρή μπάρα. Μετά τη ρύθμιση των αποστάσεων πήραμε αποτέλεσμα που δεν έχουμε πάρει από μεγαλύτερες μπάρες με μεγαλύτερους οδηγούς και αποστάσεις μεταξύ αυτών. Το στήσιμο και ο σχεδιασμός της Creative και της Dolby είναι φανερά δουλεμένος για να αποδίδει σωστά στο σαλόνι μας, δίνοντας τους ήχους με τη σωστή τοποθέτηση στον χώρο, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε τον χαρακτηρισμό “DASS (Dolby Atmos Speaker System)”, αφού φαίνεται ότι τελικά δεν είναι marketing trick.

Σωστή απόδοση έχουμε και στις συχνότητες. Ακόμα και στο default, στο Normal mode, βρήκαμε τη συχνοτική απόδοση εξαιρετικά ρυθμισμένη, με φοβερή καθαρότητα τόσο στις μεσαίες, όσο και στις ψηλές. Το subwoofer από τη μεριά του επίσης αποδίδει πολύ πιο καθαρά απ’ ό,τι θα περιμέναμε για την κατηγορία του και έτσι έχουμε ένα σύνολο πραγματικά εντυπωσιακό.
 

Δοκιμάσαμε την SXFi Carrier σε διάφορα σενάρια, που περιλαμβάνουν μουσική δικάναλη και πολυκάναλη (γίνεται upmixing για καλύτερη απόδοση), ταινίες σε Dolby Atmos, αλλά και… gaming σε Dolby Atmos. Από τους βρυχηθμούς των αυτοκινήτων του Forza Horizon 4 και τα πριόνια του Gears 5, μέχρι την καταπληκτική δουλειά της ταινίας “Extraction” στο Netflix, πήραμε το Dolby Atmos όπως πρέπει. Όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν έχουμε ξεχωριστά surround ηχεία, κάτι το οποίο ίσως βοηθούσε ελαφρώς περισσότερο σε αυτό, αλλά δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι, όταν έχεις τόσο «γεμάτο» stage.
 

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε το “superwide” mode που διαθέτει η μπάρα, το οποίο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το sound stage και κυριολεκτικά εντυπωσιάζει με την ακρίβεια. Στα διαθέσιμα modes υπάρχουν ακόμη τo Night, που ελαχιστοποιεί το δυναμικό εύρος για να ακούτε πιο καθαρά σε χαμηλές εντάσεις, αλλά και τα Movie και Music, τα οποία αλλάζουν το EQ αναλόγως περίστασης (ή ενισχύουν συγκεκριμένα κανάλια), ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν AI για την αυτόματη ρύθμιση.

Προτού καταλήξουμε στους διθυράμβους που αναπόφευκτα κερδίζει η SXFi Carrier, πρέπει να αναφέρουμε κάποια στοιχεία, που ίσως προκαλέσουν ενδοιασμούς σε κάποιους. Πρώτο και βασικότερο είναι η έλλειψη υποστήριξης DTS ήχου. Αν συνηθίζετε να παρακολουθείτε Blu-ray με DTS ήχο, αυτό θα είναι πρόβλημα, αφού οι ταινίες δεν θα παίξουν τον διαθέσιμο ήχο στην καλύτερη μορφή του, αλλά θα γυρίσει σε απλό PCM, που δεν θα διαθέτει την ίδια δυναμική. Από την άλλη βέβαια, το Dolby Atmos είναι η επικρατέστερη μορφή surround positional ήχου αυτήν τη στιγμή και το υποστηρίζουν οι πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά streaming υπηρεσίες, όπως το Apple TV και το Netflix, με κάθε πρωτότυπη παραγωγή τους μάλιστα να υποστηρίζει Dolby Atmos. Πόσοι χρησιμοποιούν Blu-ray πλέον άραγε; Όσον αφορά στο gaming, το Xbox υποστηρίζει Dolby Atmos εδώ και χρόνια, κάτι το οποίο δεν ισχύει δυστυχώς για το μηχάνημα της Sony, στο οποίο θα πρέπει να αρκεστεί κάποιος σε απλό Dolby Digital ή PCM. Δυστυχώς, σε αυτήν την περίπτωση, η Sony προσπαθεί να ωθήσει το δικό της positional σύστημα, που δεν είναι άλλο από το 3D Audio, κάτι που σημαίνει ότι καμία μπάρα δεν υποστηρίζει ακόμη το συγκεκριμένο σύστημα.
 

Πέρα από την έλλειψη υποστήριξης DTS, βρίσκουμε κάποια πολύ μικρά «παραπτώματα» μόνο, όπως για παράδειγμα είναι η έλλειψη υποστήριξης ανώτερης ποιότητας από sbc μέσω Bluetooth ή το γεγονός ότι η μπάρα ζεσταίνεται ελαφρώς στο κέντρο της, κάτι το οποίο μας διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι πως είναι «αναγκαίο κακό», λόγω του μικρού όγκου της μπάρας, όμως έχουν προνοήσει και μεταφέρει όλα τα υλικά, που θα μπορούσαν να φθαρούν από τη ζέστη, μακριά από τη μέση. Τέλος, σε πιο ρομαντικό τόνο, θα προτιμούσαμε να υπήρχε δυνατότητα προσθήκης επιπλέον ηχείων για όσους θέλουν driver πίσω ή από πάνω τους, ώστε να γίνει ακόμη πιο ακριβής η εικόνα του positional ήχου.
 

Αυτά δεν είναι τίποτα όμως μπροστά σε όλα αυτά που προσφέρει η SXFI Carrier. Για αρχή, αρκεί και μόνο ο ήχος της. Η συμβολή και η «σφραγίδα» της Dolby -σε επίπεδο όχι μόνο πιστοποίησης, αλλά και σχεδιασμού- κάνει τη διαφορά. Ακόμη κι αν αυτό στοίχισε την υποστήριξη DTS… Ήταν η σωστή επιλογή, αφού παίρνουμε ένα ολοκάθαρο και ολόσωστο Dolby Atmos με απίστευτη ευκολία εγκατάστασης, που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον -ιδιαίτερα ακριβότερο- ανταγωνισμό. Οι θύρες εισόδου/εξόδου είναι πλούσιες και κερασάκι στην τούρτα είναι η υποστήριξη SXFi. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Creative έκανε όλες τις σωστές επιλογές για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για premium ήχο στο σαλόνι μας.

Βαθμολογία

 

Πληροφορίες

Συσκευή:  Creative SXFi CARRIER

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Τύπος: Soundbar 5.1.2 ch

Διαστάσεις: 880 x 76 x 128 χιλ. (main soundbar) / 225 x 450 x 430 χιλ. (subwoofer)
Βάρος: 3,6 κιλ. (main soundbar) / 12,8 κιλ. (subwoofer)
Ισχύς: 36W x 7 (main soundbar) / 200W (Subwoofer) / 450W RMS (σύνολο)
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi / Bluetooth 5.0 (Codec: SBC) / Optical / HDMI 2.1 (HDCP 2.3) – In/Out / USB // Passthrough: HDR10+, Dolby Vision, 8Κ
Μορφή Αποκωδικοποίησης: LPCM 8 Ch, Dolby Digital, Dolby Atmos (TrueHD / Digital Plus)

Τιμή: €999,00

 

H συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης