Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 4, PlayStation 5, PC, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Gust
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Koei Tecmo
Είδος:‌ RPG
Ηλικίες:‌ 12+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 26 Ιανουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Η ιαπωνική κουλτούρα έχει “ριζώσει” στα πέρατα της Γης για πολλαπλούς λόγους. Η επιρροή της είναι έντονη -μεταξύ άλλων- και στο gaming. Ιδιαίτερη φήμη και φανατικό κοινό έχει ένα από τα “παρακλάδια” των παιχνιδιών ρόλων, αυτό των ιαπωνικών RPG ή κοινώς JRPG. O τίτλος που θα αναλύσουμε είναι ένα καθαρόαιμο προϊόν της υποκατηγορίας αυτής. Το Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy κυκλοφορεί από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανήκει στο -φημισμένο ανάμεσα στους λάτρεις των JRPG- franchise “Atelier”. Είναι άξιο αναφοράς πως πρόκειται για το 22ο κύριο παιχνίδι της μεγάλης αυτής “οικογενείας” παιχνιδιών, ενώ γράφει τη δική του ιστορία από τη στιγμή που πρόκειται για το πρώτο sequel στα χρονικά της σειράς που διατηρεί τον ίδιο κεντρικό χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Atelier Ryza 2 πρωταγωνίστρια είναι ξανά η ομώνυμη, νεαρή αλχημίστρια Ryza. Τα γεγονότα του παιχνιδιού εκτυλίσσονται τρία χρόνια μετά από τα αντίστοιχα του πρώτου μέρους. Όλα αρχίζουν όταν η χαριτωμένη νησιωτοπούλα αποφασίζει να αφήσει το αγαπημένο της νησί Kurken και να ταξιδέψει στη μεγάλη πρωτεύουσα του Ashra-am Baird ώστε να βελτιώσει τις αλχημικές της δεξιότητες. Εκεί θα συναντήσει παλιούς φίλους, θα κάνει μερικούς καινούργιους και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τα μαγικά μυστικά που κρύβονται “θαμμένα” στα αρχαία ερείπια της περιοχής. H διάρκεια της βασικής ιστορίας κυμαίνεται περίπου στις 25 ώρες, με τον χρόνο να διπλασιάζεται αν αποφασίσει κανείς να ολοκληρώσει όλες τις δραστηριότητες.

Το σενάριο των “Atelier” ήταν πάντοτε ανάλαφρο και το ύφος του δεν αλλάζει ούτε τώρα. Μη περιμένετε να δείτε ανατρεπτικά γεγονότα ή έντονες συγκινήσεις. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι το επιτυχημένο στοιχείο της ανάπτυξης χαρακτήρων, την οποία θα παρατηρήσουν κυρίως όσοι έχουν ασχοληθεί με το πρώτο μέρος. Με καλό μάτι είδαμε και τα πολλά μικρά story-time events που υπάρχουν και ενισχύουν την αλληλεπίδραση με συντροφικούς χαρακτήρες και NPC’s.

Με τις περιπέτειες της Ryza η εκδότρια εταιρία Koei Tecmo και το στούντιο ανάπτυξης Gust θέλησαν να απευθυνθούν σε μεγαλύτερη μερίδα του κοινού. Ο χαρακτηριστικός μηχανισμός που περιόριζε τα χρονικά περιθώρια τερματισμού δεν υπάρχει πλέον. Έτσι, απορρίπτεται πια το άγχος της ολοκλήρωσης κι οι παίκτες έχουν όσο χρόνο χρειάζονται για να ολοκληρώσουν την ιστορία και τα διαθέσιμα quests, να εξερευνήσουν κάθε γωνία του χάρτη και να αναλωθούν σε άπειρο grinding.

Ο βασικότερος μηχανισμός του franchise είναι αυτός της αλχημείας και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ούτε τώρα. Συλλέγοντας πληθώρα συστατικών σε αφθονία από το περιβάλλον, νικώντας εχθρούς ή ως ανταμοιβή ολοκληρώνοντας quests η πρωταγωνίστρια μας δημιουργεί νέα αντικείμενα όπως βόμβες, αντίδοτα και εξοπλισμό. Οι crafting μηχανισμοί διαθέτουν ικανοποιητικό “βάθος”, με κάθε συστατικό και αντικείμενο να διαθέτουν διαφορετική αξία και πολλές πιθανές δευτερεύουσες ιδιότητες. Προς εξοικονόμηση χρόνου,  διαθέσιμη είναι και η επιλογή της αυτόματης παρασκευής αντικειμένων. Το καλύτερο δυνατό αντικείμενο, όμως, μπορεί να παραχθεί μόνο από τις επιλογές συστατικών του ίδιου του παίκτη. Το Skill Tree που υπάρχει έχει άμεση σχέση με τους μηχανισμούς αλχημείας. Οι σχετικοί πόντοι που λαμβάνουν οι παίκτες, δημιουργώντας αντικείμενα ή ολοκληρώνοντας αποστολές, καταναλώνονται στο ξεκλείδωμα νέων συνταγών και δεξιοτήτων.
 

Το σύστημα μάχης έρχεται ανανεωμένο, με προσθήκες που δεν υπήρχαν στο πρώτο μέρος. Το στυλ μάχης υιοθετεί εκείνο που σύστησε στο είδος των JRPG η θρυλική σειρά Final Fantasy. Ο χρόνος κυλάει αδιάκοπα, ωστόσο κάθε χαρακτήρας περιμένει να γεμίσει η αντίστοιχη μπάρα του πριν μπορέσει να εκτελέσει την κίνησή του. Παράλληλα, υπάρχει πληθώρα μηχανισμών που προσθέτουν στρατηγική και απαιτούν εγρήγορση. Χαρακτηριστικά, κάθε απλή επίθεση προσφέρει στον  εκάστοτε χαρακτήρα Action Points τα οποία χρησιμοποιούνται για να εκτελεστούν ισχυρότερες ειδικές επιθέσεις. Μάλιστα, αν υπάρχουν αρκετά AP μπορούν να εκτελεστούν και περισσότερες από μία ειδικές επιθέσεις σε μία κίνηση, δημιουργώντας ένα σχετικό combo.

Στις επιθετικές αρετές, προστίθενται οι συμβουλές των φιλικών A.I. χαρακτήρων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα μέλη του party προτείνουν την επόμενη κίνηση του χαρακτήρα που χειρίζονται οι παίκτες. Αν αυτός την εκτελέσει, ο Α.Ι. χαρακτήρας απαντά με μία επιπλέον ισχυρή επίθεση προς τους αντιπάλους. Στους παραπάνω μηχανισμούς συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα άμυνας σε πραγματικό χρόνο. Πατώντας το κουμπί άμυνας τη σωστή στιγμή κατά την επίθεση των αντιπάλων, η ζημιά που δέχεται ο παίκτης μειώνεται αισθητά.

Στο σύνολό της η δομή της μάχης είναι ενδιαφέρουσα με γενναίες δόσεις στρατηγικής, αλλά όλες οι λειτουργίες  μάχης και αλχημείας συνδυαστικά μειώνουν αισθητά την πρόκληση. Αν δεν επιλεχθούν τα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα περισσότερο από λίγες απλές επιθέσεις για να κερδηθεί μια μάχη. Επιπλέον, τα δευτερεύοντα quests που υπάρχουν κρίνονται βαρετά και περιορίζονται στη συλλογή αντικειμένων και την εξόντωση τεράτων.

Στα πλαίσια της εξερεύνησης των dungeons η νέα λειτουργία που βελτιώνει την ποιότητα του τομέα, χωρίς να πρωτοτυπεί βέβαια, είναι το απλοϊκό platforming στοιχείο και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. H Ryza μπορεί πλέον να σκαρφαλώσει, να κολυμπήσει και -μεταξύ άλλων- να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της ώστε να φτάσει σε νέα σημεία ή να συλλέξει επιπλέον συστατικά για τις συνταγές της. Τα αρχαία ερείπια είναι το κύριο σημείο αναφοράς για την ιστορία κατά την εξερεύνηση. Με τη βοήθεια της μαγείας η πρωταγωνίστρια καλείται να λύσει το μυστήριο των ερειπίων μέσα από γρίφους και μηχανισμούς έξυπνα υλοποιημένους αλλά εύκολους. Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Ryza ως την…  χαριτωμένη Lara Croft των τίτλων “Atelier”.

Το εικαστικό ύφος του τίτλου είναι το πλέον κλασσικό για το είδος που υπηρετεί. Οι χαρακτήρες του θα μπορούσαν να είναι πρωταγωνιστές σε anime σειρά, ενώ η ένδυση της Ryza -και όχι μόνο- υπόσχεται να προσφέρει το απαραίτητο fan service στο φιλοθεάμων κοινό. Εντός του ανάλαφρου κλίματος που επικρατεί, τα αντίπαλα τέρατα αποτυπώνονται ως  γλυκά πλασματάκια που σταδιακά αντικαθίστανται από μεταλλαγμένες εκδοχές ζώων και μυθικών τεράτων.

Στον τομέα των γραφικών το franchise δεν διεκδίκησε ποτέ “δάφνες ποιότητας”, διατηρώντας μόνιμα το μινιμαλιστικό του ύφος. Τον τελευταίο καιρό η Gust έκανε την προσπάθεια να αναβαθμίσει την ποιότητα τοπικά αλλά η απόσταση από τα δεδομένα της εποχής είναι ακόμη μεγάλη. H απόδοση των animations και όλων των επιφανειών, από τους χαρακτήρες μέχρι τα λουλούδια, τις πέτρες και όλες τις λοιπές υφές του περιβάλλοντος είναι χαμηλής λεπτομέρειες με ζωηρές, ωστόσο, αποχρώσεις. Φανταστείτε γραφικά προηγούμενης δεκαετίας σε υψηλή ανάλυση.
 

Από άποψη τεχνικής απόδοσης μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως μείναμε ικανοποιημένοι, με δεδομένη πάντα την ποιότητα της σειράς. Στο PlayStation 5 η οπτική εμπειρία είναι αρκετά ομαλή, H 4Κ ανάλυση κάνει ότι μπορεί για να “κολακεύσει” τα ξεπερασμένα γραφικά, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα  χρήσης της HDR τεχνικής. Ο ρυθμός ανανέωσης των καρέ τις περισσότερες φορές παραμένει σταθερός, με τυχαίες και μικρές πτώσεις σε αραιά διαστήματα. Ευτυχώς, εντός της μάχης η σχετική εμπειρία είναι αρκετά ποιοτική. Bugs ή glitches δεν εντοπίστηκαν, ενώ για μία ακόμη φορά σε παιχνίδι που “τρέχει” σε PS5 οι χρόνοι φόρτωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Τέλος, δεν γίνεται η οποιαδήποτε χρήση των λειτουργιών απτικής ανάδρασης από το DualSense χειριστήριο.

Συμπέρασμα

Όποιος ψάχνει ένα παιχνίδι ανάλαφρο, χωρίς πολύ σκέψη ή θέλει να ασχοληθεί με ένα JRPG αλλά δεν μπορεί να αφιερώσει τις εκατοντάδες ώρες που απαιτεί συνήθως το είδος, το Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy είναι μία αξιόλογη επιλογή. Δεν διεκδικεί “δάφνες” σε γραφικά και σενάριο, αλλά έρχεται ως βελτιωμένο sequel με αρκετά σωστά δομημένα στοιχεία στο gameplay του.

Βαθμολογία: 7/10
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης