Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες‌

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος:‌ Astro’s Playroom
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 5 (προεγκατεστημένο σε κάθε κονσόλα PS5)
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ ASOBI Team
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Sony Interactive Entertainment
Είδος:‌ 3D Platformer
Ηλικίες:‌ ‌‌7+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 19 Νοεμβρίου 2020
Μετάφραση (Ελληνικά): Ναι (όλα τα μενού και οι περιγραφές)

Έφτασε η ώρα του PlayStation 5. To πρώτο παιχνίδι που δοκιμάζουμε για την κονσόλα νέας γενιάς της Sony είναι στα χέρια μας και ενώ δεν έχει παραδοσιακή μορφή, καταφέρνει να δελεάσει με τη γοητεία του, η οποία ταυτίζεται με αυτήν του ίδιου του PlayStation brand. Το Astro’s Playroom είναι ένας πολύ σημαντικός τίτλος από πολλαπλές απόψεις και πετυχαίνει ταυτόχρονα σε τομείς, που είναι καίριας σημασίας, αλλά και στο απλό «πακετάρισμά» του, που είναι αξιολάτρευτο. Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον Astro, τη νέα μασκότ του PlayStation.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video review:

Κατά καιρούς έχουν περάσει μπόλικοι χαρακτήρες από  αυτήν τη θέση, όμως ο Astro έχει χωθεί πλέον για τα καλά στα ενδότερα του PlayStation. Αυτήν τη φορά και κυριολεκτικά! Συγκεκριμένα, αντικρίσαμε για πρώτη φορά το αξιαγάπητο ρομπότ-πρωταγωνιστή, όταν ακόμα ήταν κομπάρσος σε ένα προεγκατεστημένο demo του PlayStation 4, πίσω στο μακρινό 2013. Το demo ήταν το The Playroom VR και είχε σκοπό να σας δείξει τις δυνατότητες του DualShock 4 και της PlayStation Camera. To Japan Studio της Sony είδε κάποια ευκαιρία κάπου εκεί και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Astro και τα υπόλοιπα bots στο παιχνίδι του 2018, Astro Bot Rescue Mission [διαβάστε εδώ το review]. Αν δεν το γνωρίζετε, φροντίστε να το μάθετε. Αποτελεί όχι μόνο την πρώτη «κανονική» περιπέτεια του Astro, αλλά έναν από τους καλύτερους 3D platformer τίτλους των τελευταίων ετών και σίγουρα ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, παιχνίδια για το PlayStation VR. Έλειπε όμως μια παρουσία σε παραδοσιακό παιχνίδι. Κάπως έτσι, φαίνεται πως η ομάδα ανάπτυξης αποφάσισε αντί να δώσει ένα απλό tech demo για να δούμε τις δυνατότητες του χειριστηρίου του PS5, να παραδώσει ένα κανονικό παιχνίδι. Κι έτσι γεννήθηκε το Astro’s Playroom.

Οι μηχανισμοί του ως παιχνίδι δεν ενσωματώνουν κάτι τρομακτικά καινοτόμο που δεν έχουμε δει ξανά σε 3D platformers. Από αυτήν την άποψη θα το χαρακτηρίζαμε παραδοσιακό. Αλλά είναι από τους πιο «γυαλισμένους» τίτλους που έχουμε δει τελευταία και ταυτόχρονα αυτό κάνει τη δουλειά του πιο ουσιώδη γιατί αντανακλάται και στο σύνολο της ποιότητας που αναβλύζει το PlayStation 5. Έστω και με μια τέτοια πρώτη γεύση.

Ο ρόλος του παιχνιδιού είναι στο ελάχιστο διττός: έχουμε ένα εκτενές demo, που μας δείχνει τι μπορεί να κάνει το περιβόητο DualSense, το χειριστήριο νέας γενιάς του PS5, αλλά παράλληλα έρχεται ως δωράκι για να γιορτάσει το PlayStation brand μαζί με όλους τους fans, που θα εκτιμήσουν κάθε μικρή του λεπτομέρεια. Ο ρόλος του ως demo ισχυροποιείται από το γεγονός ότι έρχεται προεγκατεστημένο σε κάθε PlayStation 5, ενώ η διάρκειά του δεν ξεπερνά στο σύνολο τις 7 ώρες. Άρα θεωρείται πλήρες παιχνίδι; Μετά από κάποια σκέψη θα λέγαμε «μάλλον ναι».
 

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Astro’s Playroom έχει ένα εκπληκτικό game design από πίσω του, που είναι απίστευτα γοητευτικό και παράλληλα πρακτικό. Το παιχνίδι έχει ένα κεντρικό hub, που ονομάζει «Πλατεία CPU» και από εκεί μπορείτε να μεταφερθείτε σε 4 διαφορετικούς κόσμους, που αναπαριστούν τα εσωτερικά μέρη του PS5: έναν κόσμο με περιβάλλον ζούγκλας που έχει να κάνει με την GPU, το σύστημα ψύξης που αναπαρίσταται με παγωμένες πίστες και περιβάλλοντα νερού, τη λεωφόρο SSD που όλα τρέχουν ταχύτατα και τα λιβάδια της μνήμης με τον ηλεκτρισμό. Κάθε κόσμος χωρίζεται σε 4 πίστες, με τις δύο από αυτές να ενσωματώνουν αγνό καθαρόαιμο 3D platforming και τις άλλες δύο να βασίζονται σε κάποιες στολές, στις οποίες μπαίνει ο Astro και αλλάζει μορφή, καθώς μετατρέπεται σε βάτραχο, μαϊμού, κλπ. Σε κάθε πίστα βρίσκουμε κάποια κομμάτια puzzle, αλλά και δύο “Ευρήματα”. Το πιο λαμπρό σημείο του παιχνιδιού είναι ότι κάθε κόσμος έχει περιφερειακά και κομμάτια από ένα… PlayStation! Για παράδειγμα η Ζούγκλα GPU είναι αφιερωμένη στο PS4. Όχι μόνο τα collectibles που θα βρίσκετε εκεί θα αφορούν σε αυτήν την περίοδο του PlayStation, όπως τα PlayStation Move και το PlayStation Vita, αλλά στις πίστες γύρω σας θα πήξετε στα easter eggs από παιχνίδια της εποχής! Θα δείτε bot-άκια να κρατούν τόξο και να έχουν κόκκινες πλεξούδες αναπαριστώντας την Aloy του Horizon Zero Dawn ή τον Joel και την Ellie… Υπάρχουν δεκάδες easter eggs για να ανακαλύψετε και λατρέψαμε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Κάθε fan του PlayStation θα χαμογελάσει με τη δουλειά που έχει κάνει η ASOBI Team, αφού αναβλύζει αγάπη για το brand.

Πέρα από τις παραπάνω πίστες, θα βρείτε δυο ακόμα hubs: το «Εργαστήριο PlayStation» και το hub του «Αγώνα Ταχύτητας Δικτύου». Στο πρώτο έχουμε ένα τεράστιο εργαστήριο, που περιλαμβάνει όλα τα κομμάτια των puzzles που μαζεύετε και σχηματίζουν τοιχογραφίες με τις τέσσερις συσκευές PlayStation, ενώ βλέπουμε μια έκθεση με τα περιφερειακά και τις κονσόλες που έχετε βρει. Μπορείτε να έχετε διάδραση σχεδόν με όλα και θα απολαύσετε κάθε δευτερόλεπτο αυτής της δραστηριότητας. Στο πίσω μέρος του δωματίου υπάρχει κι ένα μηχάνημα στο οποίο μπορείτε να κερδίσετε έξτρα αντικείμενα, όπως διαφορετικές εκδόσεις των κονσολών, έξτρα κομμάτια παζλ κλπ. Το δεύτερο hub περιλαμβάνει στην ουσία 8 νέες πίστες, που βασίζονται στα περιβάλλοντα που ήδη έχετε παίξει στο βασικό κομμάτι. Αυτές οι πίστες ξεκλειδώνουν όσο παίζετε και αποτελούν στην ουσία speedruns, αφού θα πρέπει όχι μόνο να ολοκληρώσετε χωρίς να χάσετε, αλλά να το κάνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Το PlayStation 5 εμφανίζει ειδοποιήσεις επάνω από το UI για να σας ενημερώσει περί των leaderboards και αν χάσατε τη θέση σας στην 100άδα για παράδειγμα. Τέλος, μετά από όλα αυτά έχουμε και κάποια bonus stages, τα οποία θα σας αφήσουμε να ανακαλύψετε μόνοι σας, αφού στην ουσία παρουσιάζουν τα… απόκρυφα του PlayStation!

Η πρόκληση σε όλο το παιχνίδι είναι πολύ μικρή, κάτι που κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερα φιλικό προς τις μικρότερες ηλικίες, με εξαίρεση την τελευταία πίστα και τα speedruns. Έχουμε έναν Astro, ο οποίος κινείται με εξαιρετική ακρίβεια, διαθέτει διπλό άλμα με hover και μπορεί να ρίξει μπουνίτσες στους εχθρούς του. Στην ουσία έχουμε μια μικρή ποικιλία από εχθρούς με διαφορετικές επιθέσεις, που θα πρέπει να έχετε κάπως στο νου σας, ενώ ο πραγματικός αντίπαλος είναι το platforming, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα… εχθρικό. Στην ουσία, περισσότερο θα θέλετε να εξερευνήσετε για να βρείτε τα collectibles και να μαζέψετε νομίσματα για να το μηχάνημα στο εργαστήριο που αναφέραμε παραπάνω, παρά για να αντιμετωπίσετε ουσιαστική πρόκληση στο platforming. Και είναι κατανοητό, άλλωστε το παιχνίδι έχει σκοπό να δείξει κυρίως τις δυνατότητες του DualSense, για το οποίο δεν μιλήσαμε καθόλου.

Το αφήσαμε για το τέλος γιατί αυτό είναι το κυρίως πιάτο του μενού. Το Astro’s Playroom κατά βάση θέλει όχι μόνο να σας εισάγει στον κόσμο του PlayStation, αλλά ούτε και απλά να συγκινήσει τους παλιούς fans. Θέλει να σας δείξει τι κάνει το PlayStation 5 μέσω του DualSense. Το νέο χειριστήριο του PS5, όπως ήδη γνωρίζουμε, διαθέτει γυροσκόπιο, touchpad και ηχείο, όπως το DualShock 4, όμως έχουμε και δυο βασικές νέες προσθήκες: από τη μία ένα νέο σύστημα απτικής ανάδρασης, που αντικαθιστά στην ουσία την απλή δόνηση και από την άλλη τις σκανδάλες δυναμικής απόκρισης. Και τα δύο κάνουν πράγματα που δεν έχετε νιώσει ξανά ως τώρα στο gaming.

Μέσω της αίσθησης, η Sony θέλει να μας μεταφέρει κάθε παραμικρή διάδραση που έχουμε με τον εικονικό κόσμο μπροστά μας: είτε αυτό είναι τα μικρά βήματα του Astro σε γυάλινο πάτωμα, που το νιώθετε πάρα πολύ ισχνό σε ένα σημείο του χειριστηρίου και ακούτε το γυαλί από το ηχείο του, είτε όταν σκαρφαλώνετε ως μαϊμού και θα πρέπει να μην σφίξετε πολύ τη σκανδάλη γιατί θα σπάσει η πέτρα…. μόνο μέχρι εκεί που νιώθετε τη σκανδάλη ότι είναι σκληρή. Ναι, οι σκανδάλες πλέον αλλάζουν το βήμα τους και το πόσο σκληρές είναι αναλόγως δραστηριότητας. Αυτό γίνεται σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να χρειαστεί να τινάξετε κάποιο ελατήριο νιώθοντας πραγματικά ότι πιέζετε ελατήριο μέσα στη σκανδάλη ή να τραβήξετε τη χορδή από το τόξο σας και να ορίσετε εσείς την έντασή της και το πόσο μακριά θα πάει το βέλος. Όλα αυτά απλά με την αίσθηση και την πίεση που ασκείτε στις σκανδάλες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρώτο δείγμα next-gen χειρισμού.
Όταν βάλετε για πρώτη φορά το παιχνίδι, θα βρείτε ένα demo για το χειριστήριο, που θα σας εξηγήσει πώς ακριβώς δουλεύουν αυτά, ενώ παράλληλα θα σας παρουσιάσει τα νέα συστήματα. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα χαμογελάσετε και θα νιώσετε ότι μπήκατε στη νέα γενιά. Το χειριστήριο είναι τεράστιο ατού για το Astro’s Playroom και η αίσθηση δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, καθώς κάποιος θα πρέπει να το πιάσει για να καταλάβει. Θα αντιληφθείτε τη διαφορά όταν κυλήσετε μια μπάλα στη λάσπη ή όταν κάνει πατινάζ ο Astro στον πάγο, ακόμα κι αν κλείσετε τα μάτια σας.

Δεν θα θέλετε να κλείσετε τα μάτια σας όμως, γιατί το Astro’s Playroom είναι πανέμορφο. Μπορεί να μην καταφέρει από τώρα να σας ρίξει τα σαγόνια το PS5, όμως το παιχνίδι της ASOBI Team είναι απίστευτα καλογυαλισμένο σε σημείο που θυμίζει μια εξαιρετική περίπτωση Nintendo παιχνιδιού σε περιβάλλον υψηλής ανάλυσης. Τρέχει στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο με εικόνα κρύσταλλο 4K. Δεν υπάρχει ψεγάδι κανένα, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έχει κάποια physics που εντυπωσιάζουν, ενώ τα καρτουνίστικα animations βοηθούν το κλίμα. Ειδική μνεία αξίζουν τα μοντέλα των collectibles που θα βρείτε, αφού διαθέτουν τεράστια λεπτομέρεια με υφές που μοιάζουν πραγματικές. Ο ήχος είναι εξίσου ποιοτικός με διάφορα ποιοτικά εφέ παντός τύπου, που συνοδεύουν την «καρτούν φάση» και συνοδεύει με τρομερά κολλητική μουσική.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στην τρομερά ποιοτική δουλειά που έχει γίνει στη μετάφραση, αφού το παιχνίδι διατίθεται με ελληνικά μενού και πολύ σαφείς οδηγίες ακόμη και για τους αμύητους.

Συμπέρασμα

Ένα παιχνίδι που πιθανώς ξεκίνησε ως demo για το χειριστήριο του PS5, DualSense, καταλήγει να ορίσει τη νέα μασκότ του brand και να δώσει έναν επετειακό τίτλο που θα λατρέψουν όλοι οι fans του PlayStation. Αποτελεί love letter για την κονσόλα της Sony και είναι ιδανική περίπτωση για να εισάγει νέους fans στον κόσμο του PlayStation, ενώ παράλληλα γιορτάζει με τους παλαιότερους και επιδεικνύει τις δυνατότητες του DualSense. Σαν platform τίτλος δεν προσφέρει σχεδόν καθόλου πρόκληση, αλλά είναι γεμάτος αξιολάτρευτες ιδέες και κυρίως κάνει σωστά τη δουλειά του, δηλαδή  την επίδειξη των next-gen controls.

Βαθμολογία: 8/10
 

Το παιχνίδι είναι προεγκατεστημένο στην κονσόλα που μας παραχωρήθηκε από τη Sony Interactive Entertainment για τις ανάγκες της παρουσίασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης