Του Παύλου Κρούστη
Φωτογραφίες: Εύη Καρασταμάτη


Συσκευή: Apple iPhone 7

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:
• Επεξεργαστής: Apple A10 Fusion APL1W24 Quad-core, 2340 MHz, 64-bit
• Οθόνη: 4,7 ιντσών IPS LCD Quantum Display (750 x 1334 / 326ppi)
• Μνήμη: 2GB RAM / 256GB (εσωτ. αποθ. χώρος)
• Κάμερα: πίσω: 12MP / μπροστά: 7MP / HDR
• Μπαταρία: 1960 mAh
• Λειτουργικό σύστημα: iOS 10.x
• Διαστάσεις: 138.3 x 67.1 x 7.1 χιλιοστά
• Βάρος: 138 γραμμάρια
• Δίκτυα: LTE-A Cat 12 / HSDPA+ (4G)
• Συνδεσιμότητα: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac, dual band / Lightning Port / NFC / Bluetooth 4.2
• Χρώματα: Μαύρο / Χρυσό / Ασημί / Ροζ

Η οθόνη έναρξης του μαύρου iPhone 7

Εισαγωγή
Επιτέλους, το νέο iPhone βρίσκεται στα χέρια μας. Ήδη γνωρίζαμε ότι δε θα δούμε μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 6s, αλλά η Apple ήρθε στην παρουσίασή της το Σεπτέμβριο, που μας έδειξε για πρώτη φορά τη συσκευή, να το διαψεύσει αυτό… εν μέρει. Ναι μεν, έχουμε κάποιες ενδιαφέρουσες αλλαγές, με βασική από αυτές να είναι η διπλή κάμερα του Plus μοντέλου, το οποίο δεν έχουμε στα χέρια μας δυστυχώς, όπως και το A10 chipse: την ιπποδύναμη που κρύβει κάτω από το καπό του το νέο iPhone 7, παράλληλα με την πιστοποίηση IP67, που το καθιστά αδιάβροχο, όμως πρακτικά πρόκειται για μικρή αναβάθμιση σε σχέση με το περσινό μοντέλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τίμημα που χρειάζεται για να αποκτήσει κάποιος τη νέα συσκευή της Apple είναι υψηλό. Η εταιρία έχει καταφέρει όμως να χτίσει το όνομά της χάρη στο στυλ και την αξιοπιστία της. Οι πελάτες της ξέρουν τι θα πάρουν για τα χρήματα που θα δώσουν. Αξίζει όμως η αναβάθμιση από το 6s; Τα νέα χαρακτηριστικά έχουν λόγο ύπαρξης; Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα.

Η συσκευασία περιλαμβάνει και τα πολύ καλά Apple EarPods, τα οποία έχουν βύσμα για τη Lightning θύρα πλέον και όχι jack 3.5mm.

Design και… έλλειψη 3.5mm jack θύρας
To iPhone 7 είναι πανομοιότυπο με το iPhone 6s, αν εξαιρέσει κανείς τα antenna lines, τα οποία πέρυσι «ασχήμαιναν» το σύνολο και φέτος ευτυχώς είναι κρυμμένα, αφήνοντας ένα πολύ πιο όμορφο και ενιαίο αποτέλεσμα. Το 4,7 ιντσών τηλέφωνο έρχεται και πάλι με σώμα από αλουμίνιο, ενώ αυτή τη φορά είναι αδιάβροχο και απρόσβλητο από τη σκόνη. Η πιστοποίησή του είναι IP67, κάτι το οποίο του επιτρέπει να βρεθεί σε βάθος μέχρι και ενός μέτρου στο νερό για μισή ώρα. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο άμεσος ανταγωνιστής, το Samsung Galaxy S7 έχει πιστοποιηθεί με IP68, που σημαίνει ότι μπορεί να μπει στο νερό έως και πέντε μέτρα. Φυσικά, πρόκειται για λεπτομέρεια, αλλά προκαλεί απορία ο λόγος που η Apple επέλεξε το IP67.

To νέο σύστήμα δόνησης μέσω της Taptic Engine, που έχει καταφέρει να τοποθετήσει μέσα στη συσκευή η Apple, είναι στην ουσία force feedback και όχι απλή δόνηση.Εκτός αυτών, η άλλη σημαντική αλλαγή είναι η έλλειψη της θύρας για το headphone jack των 3.5mm, που προκάλεσε ταραχή σε όλους όσους περίμεναν το νέο iPhone και όχι μόνο. Αν μη τι άλλο, η εταιρία έχει δείξει ότι δε φοβάται τις αλλαγές, να δοκιμάσει και να ρισκάρει. Μία από αυτές τις αλλαγές ήταν η αφαίρεση της θύρας των ακουστικών, καθώς πλέον μπορείτε να συνδέετε τα ακουστικά σας στη Lightning θύρα, που υπάρχει στο κάτω μέρος. Αυτό προκαλεί ενδοιασμούς σε κάποιους, οι οποίοι θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν το κινητό τους, ενώ ταυτόχρονα ακούν από τα ακουστικά τους (κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο iPhone 7, παρά μόνο με ασύρματα ακουστικά – μέσω Bluetooth) ή ακόμα και σε αυτούς, οι οποίοι θέλουν να αποχωριστούν τα αγαπημένα τους ακουστικά, που έχουν βύσμα jack. Λύση για αυτήν την περίπτωση υπάρχει, καθώς η Apple δίνει μαζί με το νέο iPhone και αντάπτορα από τη Lighting θύρα σε 3.5mm jack, ο οποίος υπάρχει μέσα στο πακέτο.

Δύο speaker grills και… καμία audio jack θύρα!

Αυτό όμως που… θύμωσε πολλούς είναι η «αυθάδεια» της εταιρίας, καθώς προσπάθησε να αλλάξει ένα στάνταρ όπως είναι η συγκεκριμένη θύρα με ένα δικό της πρότυπο (Lightning), προσπαθώντας να ορίσει στην ουσία το μέλλον της αναλογικής jack θύρας. Η Apple θεώρησε ότι προχωρά στο μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση συνέφερε την Apple και από την άποψη ότι αν αλλάξει αυτό το στάνταρ, οι εταιρίες που θα χρησιμοποιούν επίσης Lighting θύρες, θα πρέπει να πληρώνουν ποσοστά στην Apple για τη χρήση τους. Αυτό δε θα το μάθουμε, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι η αφαίρεση της θύρας εξόργισε αρκετό κόσμο και αναμένουμε να μάθουμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Apple. 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα των προϊόντων της Apple, αλλά σίγουρα μπορεί να αμφισβητήσει το κόστος τους, To home button επίσης έχει αλλάξει, καθώς πλέον δεν είναι… κουμπί που κλικάρεται, αλλά γυαλινη επιφάνεια, που μέσω της δόνησης του κινητού, σας επιτρέπει να το αντιληφθείτε ως κλικ. Υπάρχει μάλιστα επιλογή μέσω του λογισμικού για τη δύναμη αυτής της δόνησης, ώστε να το καταλαβαίνετε καλύτερα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του νέου συστήματος δόνησης, της Taptic Engine, που έχει καταφέρει να τοποθετήσει μέσα στη συσκευή η Apple και είναι στην ουσία force feedback και όχι απλή δόνηση. Σε συνδυασμό με τους απαιτούμενους ήχους, σας δίνεται η εντύπωση ότι όντως κλικάρετε κουμπί!

Το Home button πλέον δεν είναι… μηχανικό κουμπί, αλλά touch επιφάνεια.

Κατά συνέπεια, το design, εκτός από τις παραπάνω λεπτομέρειες είναι όμοιο με του περσινού μοντέλου. Η διαφορά έγκειται στο χρώμα που προωθεί η Apple που είναι το Jet Black, ενώ εμείς είχαμε στα χέρια μας το ακόμα πιο όμορφο κατά τη γνώμη μας, Black. H κατασκευή του είναι στιβαρότατη και ταυτόχρονα ιδιαίτερα κομψή, κάτι που μπορούν να καταφέρουν μόνο λίγες εταιρίες. 

Οθόνη και stereo ηχεία
H οθόνη του iPhone 7 είναι μια πανέμορφη IPS LCD 4,7 ιντσών με εξαιρετικά χρώματα και αρκετά φωτεινή, αλλά ανάλυση μόλις 750×1334, υστερώντας έτσι στο συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Παρόλο που δε μιλάμε για OLED οθόνη και συγκριτικά δεν είναι η καλύτερη της αγοράς, καταφέρνει και έχει απίστευτα χρώματα χάρη στο DCI-P3 wide color gamut, που χρησιμοποιείται σε 4K τηλεοράσεις. Τα πιο μικρά bezels επίσης βοηθούν στο εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια, παρόλο που μιλάμε για την ξεπερασμένη πλέον LCD τεχνολογία, η Apple έφτιαξε ίσως την καλύτερη οθόνη, που θα μπορούσε να φτιάξει. Θα χρειαστεί να μεταβεί σε νεότερη τεχνολογία όμως για τη νέα της συσκευή.

H οθόνη καταφέρνει και «χτυπά ταβάνι» για την LCD τεχνολογία.

Στον ηχητικό τομέα, μιλάμε για μία από τις εντυπωσιακότερες επιδόσεις, αμέσως δίπλα σε αυτές των HTC, ενώ για πρώτη φορά έχουμε stereo ήχο: ένα ηχείο στο πάνω μέρος της συσκευής και ένα στο κάτω. Παράλληλα έχουμε σχεδόν διπλάσια ένταση σε σχέση με το iPhone 6s, αλλά και αυξημένο δυναμικό εύρος.

Κάμερα
Μία πολύ σημαντική βελτίωση για τη νέα συσκευή της Apple είναι η κάμερα και ειδικότερα για το iPhone 7 Plus, που έχει τη διπλή και αποτελεί το μεγαλύτερο ατού της μεγαλύτερης εκ των δύο iPhone 7 συσκευών, που κυκλοφορούν. Μάλιστα αποτελεί και τον κυριότερο λόγο, για τον οποίο θα σας προτείναμε να προτιμήσετε την Plus έκδοση. Παρόλα αυτά και το απλό μοντέλο κατάφερε να μας κερδίσει με τις βελτιώσεις του σε αυτόν τον τομέα.

Η λήψη φωτογραφιών στο iPhone 7 είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το 6s.

Σε σχέση με την κάμερα του 6s, έχουμε αρκετά μεγάλες διαφορές, ειδικότερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς πλέον έχουμε f/1.8 aperture. Κάνει capture πιο φυσικά τα χρώματα σε σχέση με άλλες συσκευές και επίσης φέτος έχουμε optical image stabilization (OIS). Το flash αποτελείται από 4 LED, ενώ έχουμε και πάλι τις γνωστές δυνατότητες, όπως οπτική σταθεροποίηση, HDR και λήψη βίντεο έως 4Κ/30 fps. Η όπισθεν κάμερα είναι στα 12MP με την selfie cam να είναι στα 5MP.

Εξαιρετικές επιδόσεις χρωμάτων ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού.

Ισχύς/Επιδόσεις & Μπαταρία
Το iPhone 7 κρύβει ένα θηρίο μέσα του, το οποίο ονομάζεται A10. Το νέο chipset της Apple κοντράρεται με τον Snapdragon 821 και μάλιστα σε tests είναι και κατά 33% πιο γρήγορο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι και οι επιδόσεις του κινητού είναι αντίστοιχες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά πιστέψτε μας, δε θα απογοητευθείτε. Σε συνδυασμό με το νέο iOS 10 λειτουργικό, οι επιδόσεις ήταν άψογες και το κινητό κάτι παραπάνω από άμεσο στην απόκρισή του, με τα 2GB RAM, τα οποία φαίνονται παραπάνω από αρκετά.

Η συσκευή ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην εναλλαγή εφαρμογών, στην αναπαραγωγή βίντεο, αλλά και στο browsing. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και το απίστευτα γρήγορο 4G+ δίκτυο, που προσφέρει αποκλειστικά η COSMOTE με ταχύτητες έως και 375Mbps. To αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς για παράδειγμα, θα φορτώνει το βίντεο που παρακολουθείτε στο YouTube πιο γρήγορα απ’ ότι μπορείτε να το χειριστείτε!

Ο νέος τετραπύρηνος Fusion επεξεργαστής έχει δύο high efficiency και δύο low efficiency πυρήνες, που σημαίνει ότι οι δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ελαφρές λειτουργίες, που δεν απαιτούν ιδιαίτερη ισχύ και οι άλλοι δύο για πιο βαριές λειτουργίες, όπως είναι τα γραφικά στα παιχνίδια.

Παρά τη μπαταρία σχετικά μικρής χωρητικότητας (1960 mAh), η παραπάνω βελτιστοποίηση αποδίδει τα μέγιστα και επιτρέπει στο iPhone 7 να περάσει μπροστά στα tests της αυτονομίας, ξεπερνώντας σε αντίστοιχες συνθήκες τον ανταγωνισμό και φτάνοντας έως και 2 ώρες παραπάνω από το 6s, ενώ θα «χορτάσετε» μια ολόκληρη ημέρα μέσης χρήσης.

Αποθηκευτικός Χώρος & Τιμή Διάθεσης
To iPhone 7 έρχεται σε τρεις εκδόσεις και πάλι, μόνο που αυτή τη φορά έχουμε αφήσει πίσω την έκδοση με τα 16GB, ξεκινώντας έτσι από τα 32GB. Συγκεκριμένα, οι επίσημες τιμές πώλησης στην Ελλάδα είναι οι εξής:

  • iPhone 7 32GB: €819,00
  • iPhone 7 128GB: €939,00
  • iPhone 7 256GB: €1.049,00
Ενώ τα 32GB ήταν αναγκαία αναβάθμιση του βασικού μοντέλου, τα 30 έξτρα ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν τουλάχιστον αχρείαστα. Αν μη τι άλλο, θα περιμέναμε να δούμε κάποια μείωση, ειδικότερα όταν οι τιμές του ανταγωνισμού πέφτουν. Το μοντέλο των 256GB πλέον έχει απαγορευτική τιμή, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη τις προσφορές των ανταγωνιστικών μοντέλων (πάντα για την ίδια κατηγορία) και τέλος υπάρχει και η πρόταση του 7 Plus. 

Αν σκοπεύετε να επενδύσετε στο νέο κινητό της Apple, θα προτείναμε το βασικό μοντέλο με τα 32GB του 7 Plus, που μπορείτε να βρείτε στα 939€.

Συμπεράσματα
Είναι γνωστό ότι η Apple έχει τους φανατικούς εχθρούς και τους υπέρμαχούς της. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα των προϊόντων της, αλλά σίγουρα μπορεί να αμφισβητήσει το κόστος τους, το οποίο εκτός από την αξία της παραγωγής της συσκευής μπορεί να το συσχετίσει και με τον ανταγωνισμό, που είναι κάτι παραπάνω από «μάχιμος». Πλέον μπορείτε να βρείτε κινητό της ίδιας κατηγορίας στα μισά χρήματα ακριβώς και μάλιστα με κάποια χαρακτηριστικά καλύτερα.

Το νέο iPhone 7 καταφέρνει για μία ακόμα φορά να ορίσει το στυλ στις κινητές συσκευές, ενώ το μαύρο χρώμα, στο οποίο στράφηκε η εταιρία δίνει έναν ακόμα πιο ενδιαφέροντα τόνο. Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συσκευής, θα λέγαμε ότι διατηρεί τα υψηλά στάνταρντς, τα οποία όμως υστερούν κατά τμήματα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές. Η έλλειψη του audio jack όμως δεν είναι ένα από αυτά κατά τη γνώμη μας…

Συνολικά, παραμένει μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση, παρά το υψηλό κόστος, αφού προσφέρει εξαιρετική ποιότητα σε όλους τους τομείς. Δεν είναι το καλύτερο κινητό της χρονιάς και δε θα το προτείναμε στους κατόχους 6s, καθώς το επόμενο iPhone (του 2017) πιθανότατα θα είναι ιδανικότερη επιλογή, όμως είναι δύσκολο να του αντισταθεί κάποιος και αδιαμφισβήτητα πρόκειται ένα πολύ εντυπωσιακό smartphone. Αν έχετε αποφασίσει να το αποκτήσετε, στραφείτε στην Plus έκδοση, παρά το έξτρα κόστος.

Η συσκευή μας παραχωρήθηκε από την COSMOTE για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης