Του Παύλου Κρούστη

Χαρακτηριστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οθόνη: AOC AGON AG271UG

Μέγεθος: 27″ (68,6 εκ. διαγώνιος)
Βάρος: Ανάλυση: 3840 x 2160 (16:9) / 4K Ultra HD
Χρόνος απόκρισης: 4ms
Ρυθμός ανανέωσης: 24-60Hz
Τύπος: IPS / W-LED
Φωτεινότητα: 300 cd/m2
Συνδεσιμότητα: Display Port 1.2 / HDMI 1.4 / 4 x USB 3.0 (1 x fast-charging port)
Ηχεία:
2 x 2-watt ενσωματωμένα
Υποστήριξη:
Nvidia G-Sync
Προτεινόμενη Λιανική Τιμή: 799€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
Οι οθόνες που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με γνώμονα την gaming χρήση κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος με αρκετές εταιρείες πλέον να δίνουν βάρος στα σημαντικά για τους gamers χαρακτηριστικά, όπως είναι ο ελάχιστος χρόνος απόκρισης ή η υποστήριξη νέων τεχνολογιών που εξαλείφουν “ψεγάδια” των παιχνιδιών, που δεν καταφέρνει ενδεχομένως να διορθώσει ο developer του game ή δεν “σηκώνει” ο υπολογιστής σας.

Για να δείτε περισσότερες οθόνες της AOC, πατήστε εδώ.

Η AOC έχει τεράστιο παρελθόν στις οθόνες, με όνομα που πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες, στα τέλη του 1960, με την μητρική εταιρεία Admiral να πηγαίνει πιο πίσω, ακόμα και στο 1934! Με 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των οθονών, έχει κερδίσει τη φήμη της για την ευκολία χρήσης και την τεχνολογία αιχμής, που μπορεί κάποιος να βρει στα προϊόντα της.

H AGON είναι η gaming σειρά οθονών της εταιρείας, που προσφέρει premium gaming εμπειρίες, ακριβώς όπως είχε σκοπό να προσφέρει ο εκάστοτε δημιουργός παιχνιδιού. Εκπληκτικές επιδόσεις, μοναδικά design και ειδικά χαρακτηριστικά για τους gamers είναι αυτά που μπορεί να βρει κάποιος σε μια οθόνη AOC AGON.

Στα χέρια μας έχουμε το “καμάρι” της σειράς, την πρώτη AGON οθόνη ανάλυσης 4Κ. Πρόκειται για ένα monitor που ταιριάζει γάντι σε ένα ισχυρό setup, το οποίο θα φορά Nvidia κάρτα γραφικών, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα και ο χρήστης να επωφεληθεί του εξαιρετικά σημαντικού Nvidia G-Sync χαρακτηριστικού, που βρίσκουμε μόνο σε premium gaming οθόνες, όπως η AG271UG, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οθόνη δεν μπορεί να λειτουργήσει και με άλλες κάρτες.

Design
Ο σχεδιασμός της AG271UG συμπίπτει με τον σχεδιασμό των υπολοίπων οθονών AGON. Άγριος, σέξι και premium. Οι καθαρές γραμμές τονίζουν τις μυώδεις επιφάνειες με το μαύρο και το κόκκινο να επικρατεί. Το χαρακτηριστικό κόκκινο “V” στο πίσω μέρος είναι αυτό που δίνει τον εμφανισιακό χαρακτήρα στην οθόνη και τα λεπτά bezels με την έλλειψη πολλών λεπτομερειών -πέραν του AGON σήματος- ή διακεκριμένων σημείων, τονίζουν αυτήν την premium αισθητική.

H matte μαύρη επιφάνεια πιάνει την μεγαλύτερη έκταση, ενώ στο πίσω μέρος κάτω από το V κρύβονται οι αεραγωγοί. Παρά την καθαρά gaming αισθητική, η οθόνη άνετα μπορεί να πάρει τη θέση της και σε ένα γραφείο, όπου προφανώς θα αναδεικνύονται οι gaming καταβολές της, όμως δεν θα φαίνεται ξένη, κυρίως λόγω του μινιμαλιστικού σχεδιασμού, στον οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω.

Η κατασκευή από αλουμίνιο δίνει μια εξαιρετικά στιβαρή αίσθηση, η οποία έρχεται να ισχυροποιηθεί από τις σχεδιαστικές γραμμές, τη βάση στήριξης, τη συμβατότητα με VESA βάσεις, αλλά και το πάχος που έχουν τα σημεία στήριξης. Η οθόνη μπορεί να στρίψει στον κάθετο άξονα, στον οριζόντιο, αλλά και να αλλάξετε πανεύκολα το ύψος της σύροντάς την πάνω στο ειδικό κανάλι της βάσης της, όπου μπορείτε να δείτε ή να σημειώσετε την ένδειξη του ύψους. Η εργονομία είναι εξαιρετική.

Στη δεξιά πλευρά θα βρείτε τις δύο θύρες USB 3.0, μαζί με θύρα ακουστικών 3.5mm jack, ενώ επίσης υπάρχει ένα πολύ βολικό στήριγμα, που μπορείτε να κρεμάσετε τα ακουστικά σας, το οποίο μπορείτε να ξεδιπλώσετε. Οι display θύρες βρίσκονται στο κάτω μέρος μαζί με τις άλλες δύο USB στα αριστερά, αλλά και στα δεξιά, ενώ τα OSD controls είναι κι αυτά στο κάτω δεξιά μέρος.

Τέλος, στο πάνω μέρος του κάθετου άξονα της οθόνης, υπάρχει θέση για να μπορείτε να περάσετε το χέρι σας, ώστε να μπορέσετε να μεταφέρετε την οθόνη, με μεγάλη ευκολία αφού θα μπορέσετε να χειριστείτε έτσι το βάρος της, το οποίο μάλιστα είναι και σχετικά μικρό, στα περίπου 6,8 κιλά.

Επιδόσεις
Το IPS panel της AG271UG υποστηρίζει αναλύσεις 3840 x 2160 με 4ms χρόνο απόκρισης, κάτι το οποίο μπορεί να μην φτάνει τις απαιτήσεις των esports, όμως για το συγκεκριμένο είδος είναι εξαιρετικά χαμηλός. Αντίστοιχα η έλλειψη υποστήριξης 144Ηz που βλέπουμε σε άλλα panels όμοιας κατηγορίας μπορεί να φανεί σαν μειονέκτημα, όμως η έξτρα καθαρότητα που παίρνετε με την 4Κ ανάλυση μπορεί να υπερκαλύψει όλα τα μειονεκτήματα.

Η φωτεινότητα είναι εξαιρετική, φτάνοντας τα 300 cd/m2 με πάρα πολυ καλά μαύρα, τα οποία σπανίως θα φανούν λίγο πιο γκριζαρισμένα απ’ ότι θα επιθυμούσατε. Κι ενώ οι επιδόσεις είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές και στους δύο αυτούς τομείς, εκεί που η AG271UG τα καταφέρνει παραπάνω από περίφημα είναι η πιστότητα των χρωμάτων. Με εξαιρετικό εύρος, καταφέρνει και δείχνει τα χρώματα χωρίς να ξεθωριάζουν, αλλά και ούτε με υπερκορεσμό.

Φυσικά, τα θετικά στοιχεία της οθόνης μπορούν να αναδειχθούν μέσω ενός αρκετά δυνατού μηχανήματος με Nvidia κάρτα (υπενθυμίζουμε), που θα μπορεί να αποδίδει τόσο σε 4Κ ανάλυση, όσο και σε 60 fps. Αν καταφέρετε και στήσετε κάτι τέτοιο, τότε η οθόνη, χρησιμοποιώντας την G-Sync τεχνολογία, συνεργάζεται με την κάρτα γραφικών σας για να αποσβέσει το tearing και το stuttering: δυο φαινόμενα που συχνά κουράζουν με “κολλήματα” και “κοψίματα” στην οθόνη. Μέσω της G-Sync τεχνολογίας, το παιχνίδι γίνεται άμεσα εξαιρετικά ομαλό, χωρίς στιγμιαία “παγώματα”, προσφέροντας μια ανώτερη εμπειρία.

Η οθόνη προσφέρει επιπρόσθετες ρυθμίσεις, όπως το Overdrive, Shadow Control και άλλα πολλά για να φέρετε την εικόνα εκεί ακριβώς που τη θέλετε. Τέλος, να αναφέρουμε ότι η οθόνη διαθέτει θύρα DisplayPort 1.2, μέσω της οποίας μπορείτε να πάρετε 4Κ/60, αλλά δυστυχώς η HDMI θύρα είναι 1.4. Αυτό σημαίνει ότι οι κονσόλες PlayStation 4 Pro και Xbox One X, δεν θα μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα, καθώς θα προβάλουν μόνο έως FullHD αναλύσεις. Οι χρήστες PC θα επωφεληθούν της χρήσης της DP1.2.

Συμπέρασμα

H AOC AGON AG271UG είναι μια εξαιρετική gaming οθόνη, που απευθύνεται σε απαιτητικούς gamers. Τα εμφανή προτερήματά της είναι η καθαρότητα της εικόνας, με την υποστήριξη 4K αναλύσεων, αλλά και η G-Sync τεχνολογία, που βρίσκει κάποιος μόνο σε premium οθόνες.

Αυτα που λατρέψαμε όμως και δεν φαίνονται από την πρώτη στιγμή, είναι η ποιότητα κατασκευής και τα εξαιρετικά πλούσια χρώματά της. Αν διαθέτετε το κατάλληλο μηχάνημα για 4Κ gaming αναλύσεις, τότε αποτελεί μονόδρομο αυτήν τη στιγμή.

Βαθμολογία: 9/10

H οθόνη μας παραχωρήθηκε από την AOC για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης