Πληροφορίες

Τίτλος: Yoshi’s Crafted World
Πλατφόρμες: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Good-Feel
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: Platform
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 29 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η μαγεία της Nintendo είναι γνωστή· έχει βοηθήσει στο χτίσιμό μας ως gamers και την κουβαλάμε μέσα μας από μικρά παιδιά. Η πρώτη επαφή με το (ακόμη και σήμερα playable) Yoshi’s Island στο SNES μάς έχει μείνει αξέχαστη. Βεβαίως, εκτός από τη γοητεία και τη μαγεία, χρειάζεται και αξιόλογο gameplay. Η Nintendo τα κατάφερνε πάντοτε και μας χάριζε μαγικά παιχνίδια, σε όλους τους τομείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, το να παίζουμε Yoshi ενώ έχουμε πλέον μεγαλώσει, είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια και προσπαθούμε να δούμε αν η μαγεία κρατάει ακόμη. Το νέο παιχνίδι Yoshi, το Yoshi’s Crafted World έρχεται στο Nintendo Switch για να μας χαρίσει μερικές ώρες ανέμελης διασκέδασης, καθώς ανήκει στα platformers εκείνα που είναι προσιτά σε όλες τις ηλικίες.

Το πρώτο που παρατηρούμε είναι τα γραφικά και το στιλ απεικόνισης και σχεδιασμού, που θυμίζουν έργα χειροτεχνίας. Ακολουθώντας το Wooly World, του οποίου ο κόσμος ήταν φτιαγμένος από μαλλί, κλωστές και κάθε είδους πλεκτό, το Crafted World είναι πάντοτε ελκυστικό στο μάτι και συνεχώς καλοφτιαγμένο. Οι πίστες αποτελούνται από διαφόρων ειδών κατασκευές και καθημερινά αντικείμενα, τα πλάσματα είναι πανέμορφα και, γενικά, η οπτική απεικόνιση δύναται να κερδίσει παίκτες κάθε ηλικίας αμέσως.

Οι πίστες, θεματικά, δεν ξεφεύγουν από τα γνωστά και βλέπουμε κλασικά παραδείγματα του είδους, όπως νίντζα επίπεδα, κόσμους με τεράστια γλυκά και άλλα που έχουμε παίξει αμέτρητες φορές. Ευτυχώς, το “χειροποίητο” στιλ του Yoshi και η άρτια υλοποίησή, σε συνδυασμό με τις εναλλαγές σε τρεις διαστάσεις, κάνουν το αποτέλεσμα να δείχνει πολύ όμορφο και να μην μας κουράζει.

Τα επίπεδα είναι στημένα σε 2.5D προοπτική και έτσι, παρόλο που το Yoshi’s Crafted World είναι κατά κύριο λόγο ένα δισδιάστατο platformer, υπάρχουν σημεία στα οποία μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με το περιβάλλον σε τρεις διαστάσεις. Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένα τμήματα των επιπέδων, κινούμαστε σαν να παίζουμε 3D platformer, ενώ μπορούμε να χτυπάμε εχθρούς και αντικείμενα που βρίσκονται στο background, κάθε στιγμή, πετώντας τους αυγά. Μερικά εύστοχα κόλπα με το focus και τις εναλλαγές του, κάνουν τη μετάβαση σε σημεία του τρισδιάστατου περιβάλλοντος πολύ όμορφη και, συνολικά, το σύστημα λειτουργεί άψογα.

Τα γραφικά και ο χειροποίητος σχεδιασμός συνοδεύονται από ένα πολύ ταιριαστό soundtrack που περιλαμβάνει μερικές ιδιαίτερα «κολλητικές» μελωδίες, όμως θα μπορούσαν να είναι περισσότερες σε αριθμό και ποικιλία, καθώς, ενίοτε, κουράζουν.

Το κομμάτι τού platforming είναι απόλυτα γνώριμο σε όσους έχουν παίξει Yoshi ξανά. Δεν έχουμε να κάνουμε με απαιτητικό παιχνίδι, καθώς ένας απλός τερματισμός χωρίς κυνήγι collectibles επιτυγχάνεται με μεγάλη άνεση. Αν, παρόλα αυτά, κάποιος δυσκολεύεται, υπάρχει ένα mode στο οποίο ο Yoshi έχει φτερά και μπορεί να πετάει ασταμάτητα, καθιστώντας την ανάγκη για ακριβές platforming ανύπαρκτη, ενώ παράλληλα εμφανίζονται και άλλων ειδών βοήθειες. Γενικά, το level design και οι προκλήσεις ποτέ δεν παρουσιάζουν αυξημένη δυσκολία. Παρόλα αυτά, το Yoshi’s Crafted World δεν είναι βαρετό σε καμία περίπτωση. Οι πρώτοι κόσμοι του είναι πολύ απλοί, όμως όσο προχωράμε, συναντάμε αρκετές ενδιαφέρουσες πίστες και στο σύνολό του, το Crafted World είναι συνεχώς διασκεδαστικό και προσφέρεται για σύντομα, φορητά sessions.

Τα bosses, αν και πολύ εύκολα, είναι ευχάριστα και καλοστημένα. Επίσης, υπάρχουν μερικές πίστες που λειτουργούν ως διάλειμμα από το συνεχές platforming, όπως για παράδειγμα μια που μας δίνει τον έλεγχο ενός τεράστιου ρομπότ. Πρόκειται για καλοδεχούμενη προσθήκη.

Τελειώνοντας τις πίστες μια φορά, μπορούμε να τερματίσουμε το βασικό μέρος του παιχνιδιού, όμως, τι θα ήταν ένα platformer χωρίς επιπλέον περιεχόμενο και collectibles; Το Yoshi’s Crafted World δεν τσιγκουνεύεται, όσον αφορά το περιεχόμενό του. Τα αντικείμενα που προσφέρονται για συλλογή είναι πολλά και τα μυστικά κρυμμένα παντού. Εκτός από τα λουλούδια που μαζεύουμε, τα οποία ξεκλειδώνουν τις πίστες, υπάρχουν αρκετά ακόμα, διάσπαρτα μέσα στα επίπεδα. Επιπλέον, μαζεύοντας κέρματα, μπορούμε να αγοράσουμε κοστούμια για τον Yoshi μας, τα οποία χρησιμεύουν και ως προσωρινή ασπίδα. Το περιεχόμενο είναι πλούσιο, θεματικά αρμόζον και διασκεδαστικό στην αναζήτησή του.

Εκτός από τα παραπάνω, το Yoshi’s Crafted World  μάς δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε τις πίστες του αντίθετα, ξεκινώντας από το τέλος και βλέποντας τα πάντα από πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, η crafted φύση των backgrounds ενισχύεται, αφού το πίσω μέρος των διάφορων στοιχείων που απαρτίζουν τις πίστες δίνει την εντύπωση πως βρισκόμαστε backstage, πως βλέπουμε τις κατασκευές από οπτική γωνία που δεν τις κολακεύει. Μας θύμισε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που, ενώ στο μπροστινό τους μέρος είναι γεμάτα λαμπάκια και στολίδια, από πίσω, στο μέρος τους που δεν φαίνεται, είναι σχετικά άδεια και λιγότερο προσεγμένα. Οι πίστες του Yoshi’s Crafted World από την ανάποδη, είναι ενδιαφέρουσες, αποπνέουν διαφορετικό vibe και μας ικανοποίησαν όσον αφορά στο στήσιμό τους.

Αυτό που μας ενόχλησε κυρίως, είναι οι πολλές επαναλήψεις των επιπέδων, αν θέλουμε να μαζέψουμε όλα τα αντικείμενα. Μερικές φορές, η αναζήτηση μυστικών αποτελεί πρόκληση και είναι διασκεδαστική, άλλες όμως καταλήγει αγγαρεία. Η προσέγγιση της Nintendo δείχνει πως στόχευε στο να δώσει στους παίκτες την επιλογή, όσον αφορά το πόσο δύσκολο θέλουν το παιχνίδι τους. Αν θέλουμε να παίξουμε ένα χαλαρωτικό, πανεύκολο platformer που δεν τιμωρεί τα λάθη μας, μπορούμε να βάλουμε το βοηθητικό mode και να παίξουμε απλώς μέχρι τον τερματισμό. Όσοι αποφασίσουν να βρουν όλα τα μυστικά, θα δουν τα πιο απαιτητικά κομμάτια του Crafted World. Δυστυχώς, η μέση οδός είναι δυσεύρετη και έτσι η εμπειρία καταλήγει είτε πολύ εύκολη, είτε γεμάτη επαναλήψεις και backtracking σε ήδη ολοκληρωμένες πίστες.

Φυσικά, αφού τελειώσουμε με όλα αυτά (ή και πριν), μπορούμε να παίξουμε multiplayer. Ο κάθε παίκτης (από τους δύο) χειρίζεται έναν Yoshi και οι πίστες γίνονται πολύ διασκεδαστικές. Βρίσκουμε πως ο χειρισμός και οι τρόποι αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο Yoshi δεν είναι ιδανικοί, είναι όμως αρκετά αξιόλογοι για να περάσουμε καλά παίζοντας με την παρέα μας. Το multiplayer, παρότι διασκεδαστικό, δεν είναι ιδιαίτερα “συνεργατικό”· περισσότερο μοιάζει για mode που στοχεύει σε μικρά παιδιά που δυσκολεύονται μόνα τους -κάτι όχι απαραίτητα αρνητικό, όμως υπήρχαν περισσότερες προοπτικές. Επίσης, οι μηχανισμοί του multiplayer κινούνται στο ίδιο μοτίβο, καθώς είναι πολύ απλοί και μερικές φορές η ευκολία γίνεται εμπόδιο.

Συμπέρασμα

Ο καινούριος τίτλος του franchise δεν ανανεώνει την κλασική συνταγή των παιχνιδιών Yoshi, ούτε και φέρνει τα πάνω κάτω στο είδος, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας διασκεδάσει. Μερικές πίστες, ιδίως προς το τέλος του παιχνιδιού, είναι εξαιρετικές και μας κάνουν να θέλουμε κι άλλο, όμως, με δεδομένο το ευρύ κοινό στο οποίο ο τίτλος απευθύνεται, η μορφή που έχει είναι ικανοποιητική. Ικανοποιητική είναι και η διάρκεια, καθώς το περιεχόμενο, αν και μερικές φορές η αναζήτησή του κουράζει, είναι πολύ πλούσιο και μας κρατάει άνετα για ώρες. Με λίγα λόγια, το Yoshi’s Crafted World δεν φέρνει κάτι νέο, ούτε ταρακουνά τα νερά, όμως τα mechanics του, τα γραφικά του και το level design του είναι πολύ καλοστημένα και διασκεδαστικά και ο χειρισμός απόλυτα αποδοτικός Το Yoshi’s Crafted World είναι ένα όμορφο και αξιόλογο platformer, που κουβαλάει το charm και τη μαγεία της Nintendo.

Βαθμολογία:  7/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης