Πριν μερικές ημέρες, το zougla.gr ταξίδεψε στο Λονδίνο για την πρεμιέρα ενός ανατρεπτικού ντοκιμαντέρ, με την ονομασία «Wildlands». Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια παραγωγή της εταιρείας ανάπτυξής video games, Ubisoft, σε συνεργασία με την Chief Productions. 

Μέσα από το ντοκιμαντέρ αποκτήσαμε μια μοναδική οπτική για το εμπόριο ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα για την κοκαΐνη, τα καρτέλ της Κολομβίας, αλλά και τον πόλεμο που μαίνεται από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα μεταξύ των εμπόρων ναρκωτικών και των αμερικανών πρακτόρων της Δίωξης Ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις ανέκδοτες ως τώρα πληροφορίες που λάβαμε από την ίδια την ταινία, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να κάνουμε μερικές συνεντεύξεις με άτομα-κλειδιά, τόσο για την παραγωγή αυτής της ταινίας, ώστε να μας μιλήσουν για τις μοναδικές εμπειρίες τους, όσο και με πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών. 

Η ταινία εξερευνά τις πραγματικές ιστορίες ανθρώπων, που ήταν στο επίκεντρο του πολέμου των ναρκωτικών τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αφηγητής του ντοκιμαντέρ είναι ο Αυστραλός Rusty Young, συγγραφέας του μπεστ σέλλερ «Marching Powder», ενώ ο ίδιος συναντά τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωση του εμπορίου κοκαΐνης στη Ν. Αμερική.

Πολλοί από αυτούς λένε την ιστορία τους για πρώτη φορά. Ταξιδεύοντας στη Βολιβία και στις Ην. Πολιτείες, ακούσαμε με τον Young τις ιστορίες ανθρώπων και από τις δύο μεριές του νόμου: Από καλλιεργητές κοκαΐνης, μέχρι στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν πολεμήσει στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Thomas McFadden (καταδικασμένος έμπορος ναρκωτικών) με τον Rusty Young.

Ο ίδιος ο Rusty Young ξεκίνησε ως τουρίστας στη Λατιν. Αμερική, όπου άκουσε για έναν ξεναγό στη φυλακή Σαν Πέδρο της Βολιβίας. Ο ξεναγός ήταν ένας καταδικασμένος έμπορος ναρκωτικών από την Αγγλία, με το όνομα Thomas McFadden. Ο Rusty Young άμεσα έγινε «κολλητός» με τον… πολύ φιλικό έμπορο, ενώ αποφάσισε να μείνει στη φυλακή για 4 ολόκληρους μήνες. Εκεί λαμβάνοντας πληροφορίες από το περιβάλλον του και τον McFadden, κατάφερε να γράψει το βιβλίο «Marching Powder». Δε σταμάτησε όμως εκεί.

Ο Rusty αποφάσισε να ερευνήσει όσο περισσότερο μπορούσε τον κόσμο των καρτέλ και του εμπορίου ναρκωτικών, ταξιδεύοντας σε όλη τη Λ. Αμερική, ενώ παράλληλα γύρισε αυτό το ντοκιμαντέρ με τον σκηνοθέτη Colin Offland. Πέρασε πάνω από μία δεκαετία στην Κολομβία, παρακολουθώντας τον τρόπο που παρασκευάζεται και διαμοιράζεται η κοκαΐνη, ενώ κατάφερε και μίλησε με άτομα-κλειδιά του εμπορίου, όπως άτομα μέσα από τα καρτέλ, εμπόρους ναρκωτικών, πράκτορες της Δίωξης, αλλά ακόμα και άτομα που ξέπλεναν χρήμα.

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Rusty Young, όπου μας μίλησε για τα αρχικά του χρόνια σε αυτό το ταξίδι της έρευνας για το εμπόριο ναρκωτικών, για τη σχέση του με τον έμπορο Thomas McFadden και τη συγγραφή του βιβλίου του, ακόμα και για τη συγκλονιστική του συνέντευξη με το «πρωτοπαλίκαρο» του Pablo Escobar, τον Popeye, αλλά και τους κινδύνους, που τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα.

Δείτε τη συνέντευξη του Rusty Young, αφηγητή του «Wildlands» και συγγραφέα του βιβλίου «Marching Powder»:

Η σημασία αυτής της ταινίας είναι μεγάλη και εκτείνεται πέρα από την οπτική της μίας πλευράς του νόμου. Μία από τις πιο σημαντικές συνεντεύξεις του ντοκιμαντέρ είναι με τον George Jung, τον άνθρωπο που έφερε την κοκαΐνη στη Δύση και που ενέπνευσε την ταινία «Blow», στην οποία τον υποδύθηκε ο Johnny Depp.

Ο Johnny Depp με τον George Jung πριν τα γυρίσματα της ταινίας «Blow».

Ένα εξίσου σημαντικό πρόσωπο που δίνει συνέντευξη στην ταινία είναι ο γνωστός John Jairo Velasquez, γνωστός και ως Popeye. Πρόκειται για το τότε δεξί χέρι του Pablo Escobar και δολοφόνο κατ’ επάγγελμα, ο οποίος έχει ομολογήσει τον φόνο 300 ανθρώπων, ενώ λέγεται ότι ευθύνεται για το θάνατο συνολικά 3.000!

Έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης 20 ετών, ο Popeye αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους του Μεντεγίν, στην Κολομβία. Η συνέντευξη που δίνει είναι η μοναδική που έχει δώσει ποτέ σε δυτικούς δημοσιογράφους και αποτελεί μόνο ένα από τα μέρη του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ.

Ο βαρώνος ναρκωτικών της Κολομβίας, Pablo Escobar (αριστερά) με τον Popeye (δεξιά).

H ταινία «ανοίγεται» σαν βιβλίο με κεφάλαια. Σε ένα από αυτά, έχουμε συνεντεύξεις με δύο πρώην πράκτορες της Δίωξης Ναρκωτικών, τον Mike Vigil και τον Mike McManus, όπου παράλληλα με τις εμπειρίες τους ως μυστικοί πράκτορες, αναφέρονται σε τακτικές της Δίωξης, αλλά και το απίστευτο γεγονός ότι η Δίωξη χρησιμοποιούσε τα χρήματα από τις κατασχέσεις ως δικές τους προμήθειες για την χρηματοδότηση των αποστολών τους μέχρι τα μέσα του ’90!

Παράλληλα, οι δύο πράκτορες αναφέρονται στις φρικαλεότητες που είχαν ζήσει και τους πληροφοριοδότες που έχασαν τις ζωές τους από τα καρτέλ, ενώ προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «πώς μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος των ναρκωτικών;». Οι δύο πράκτορες που ήταν ενεργοί στις αρχές της δραστηριοποίησης της Δίωξης, φαίνονται πεπεισμένοι ότι ο Έβο Μοράλες, Πρόεδρος της Βολιβίας, πιθανόν εμπλέκεται με το εμπόριο ναρκωτικών στη χώρα του.

Αντίστοιχες κατηγορίες εκτοξεύει εντός του ντοκιμαντέρ και ο Carlos Toro, πρώην υπεύθυνος για τις «δημόσιες σχέσεις των καρτέλ» και πληροφοριοδότης της Δίωξης. Αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος της Βολιβίας έστελνε έμμεσες εντολές σε αυτόν για τις μεταφορές της κοκαΐνης μέσω της κρατικής αεροπορικής υπηρεσίας!

Αυτά και άλλα πολλά εξιστορούνται στο ντοκιμαντέρ, το οποίο σκηνοθέτησε ο Colin Offland. Γνωστός για ένα άλλο ντοκιμαντέρ που δημιούργησε πριν μερικά χρόνια στη Β. Κορέα, ο σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί με τον γνωστό μπασκετμπολίστα Dennis Rodman για ένα event, που διοργανώθηκε παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν με έναν αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε αμερικανούς αθλητές και στην εθνική ομάδα της Β. Κορέας. Ο κ. Offland ήταν εκεί για να μαγνητοσκοπήσει όλη την πορεία. Έπειτα από κάποιο καιρό, τον πλησίασε η Ubisoft για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με επίκεντρο το εμπόριο κοκαΐνης στη Λατιν. Αμερική…

Ο Colin Offland έζησε μαζί με τον Rusty Young την εμπειρία και τους κινδύνους παραγωγής του «Wildlands». O σκηνοθέτης μας παραχώρησε μια επίσης αποκαλυπτική συνέντευξη για τις απίθανες εμπειρίες τους, αλλά και για την ηθική των ανθρώπων που παρουσιάζονται μέσα από αυτό. Η δομή του ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται ως ουδέτερη, ενώ οι ακραίες απόψεις των ατόμων που μιλούν σε αυτό, μόνο ουδέτερες δεν είναι. Ο κ. Offland μας μιλά για αυτό και για άλλα πολλά.

Δείτε τη συνέντευξη του Colin Offland, παραγωγού και σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Wildlands»:

Ένα άτομο επίσης εξαιρετικού ενδιαφέροντος που δίνει συνέντευξη εντός του ντοκιμαντέρ είναι ο Adam Newbold. Πρόκειται για Πεζοναύτη του αμερικανικού στρατού, με πολυετή πείρα στο πεδίο μάχης της Λ. Αμερικής και με συνολική εμπειρία 22 ετών. Έχει εκτίσει θητεία στον Παναμά, στο Μεξικό, αλλά και στη Βολιβία και έχει δει από κοντά το πρόβλημα των ναρκωτικών από πολλές μεριές.

Ο κ. Newbold πέρασε πολλά χρόνια εκπαιδεύοντας τον τοπικό στρατό στη Βολιβία για τακτικές κατάσχεσης ναρκωτικών, μεθόδους περιπολίας, αλλά και τακτικές μάχης. Ο ρόλος του ήταν συμβουλευτικός καθαρά, αλλά η θητεία του στο Μεξικό τον βρήκε αντιμέτωπο σε πολλές μάχες με τα καρτέλ ναρκωτικών, ενώ ο ίδιος έχει δολοφονήσει εμπόρους που ήταν στόχοι, εξαρθρώνοντας παράλληλα πολλές σπείρες.

Ο Adam ζει πλέον στο Οχάιο, όπου διευθύνει μια επιχείρηση εκμάθησης στρατιωτικών τακτικών, εκπαιδεύοντας απλούς πολίτες. Στην επιχείριση συμμετέχει και ο αδερφός του, επίσης πρώην Πεζοναύτης. Και οι δύο τους είναι πλέον βετεράνοι.

Στο Λονδίνο, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και εμείς με τον κ. Newbold, όπου μας παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη. Αναφέρεται στην καριέρα του ως Πεζοναύτης, στην αποστολή εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά φυσικά και στο πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο μαστίζει ακόμα και τη δική του πόλη, το Οχάιο…

Δείτε τη συνέντευξη του Adam Newbold, πρώην Πεζοναύτη (Navy SEAL) του αμερικανικού στρατού:

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Ubisoft για να συνοδεύσει το παιχνίδι Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands. Απ’ ότι φαίνεται, το «υπο-προϊόν» αποδεικνύεται κατά πολύ βαρύτερης σημασίας. Το παιχνίδι βασίζει το φανταστικό του σενάριο σε μια υπόθεση: «Αν η Βολιβία ήταν ένα κράτος ναρκωτικών;».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας υπέβαλλε επίσημη καταγγελία για το Ghost Recon Wildlands πριν μερικές ημέρες για την απεικόνιση της χώρας μέσω του παιχνιδιού, ενώ περιμένει δράση από την κυβέρνηση της Γαλλίας. Όσον αφορά το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ, υποθέτουμε ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας ακόμα δεν είχε την τύχη να το δει, καθώς αυτό φτάνει μέσω λογικών υποθέσεων σε μερικά απίστευτα συμπεράσματα που αφορούν στη χώρα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Υπάρχουν όμως διάφορες οπτικές και σαφείς καταγγελίες ατόμων σε καίριες θέσεις.

Αυτό που αποκομίζει κάποιος από το ντοκιμαντέρ είναι μια σφαιρική άποψη για το εμπόριο ναρκωτικών, όπου δίνεται βήμα σε όλες τις πλευρές του νόμου να ακουστούν. Ο θεατής αποκτά γνώση και σφαιρικότερη άποψη για τις εξελίξεις. Το παιχνίδι που κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες δείχνει ένα πολύ ρεαλιστικό, αλλά πάντα υποθετικό τοπίο για το μέλλον του εμπορίου κοκαΐνης. Θα μπορούσε ίσως όμως να μην είναι τόσο υποθετικό;

Επιμέλεια/Συνεντεύξεις/Υποτιτλισμός: Παύλος Κρούστης

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης