Οι κατηγορίες video games που κυκλοφορούν πλέον είναι κυριολεκτικά δεκάδες, με πολλά υποείδη, ενώ αναπτύσσονται νεότερες ιδέες κάθε μέρα. Ένα από αυτά τα είδη που ξεπήδησαν στη νεότερη ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς αναπτύχθηκε η κατάλληλη τεχνολογία, αλλά και… η νοοτροπία των δημιουργών, είναι αυτή των “game builders”. Πρόκειται για παιχνίδια που επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει δικά του παιχνίδια, χωρίς να είναι απαραίτητες ειδικές γνώσεις προγραμματισμού!
 

H Nintendo, πρωτοπόρος στο είδος, αλλά ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στη δημιουργικότητα, έχει παρουσιάσει αρκετούς τίτλους που επιτρέπουν στον χρήση να αναπτύξει δικές του δημιουργίες. Ένα από αυτά τα παιχνίδια, που μάλιστα είδαμε και πρόσφατα, ήταν το Super Mario Maker 2. Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια Mario, η Nintendo σας δίνει τα κατάλληλα εργαλεία να δημιουργήσετε δικές σας πίστες σε Super Mario παιχνίδι. Άλλος τίτλος που είδαμε πρόσφατα ήταν το Labo, ένα project που συνδυάζει χειροτεχνία και στοιχεία εκπαιδευτικής ρομποτικής, και σας επέτρεπε διάδραση με το συνοδευόμενο video game.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγαπημένη ιαπωνική εταιρεία επανέρχεται αυτήν τη φορά με έναν ακόμη πιο εξειδικευμένο τίτλο, που συνοδεύεται από την κλασική γοητεία των games της Nintendo, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τις αρχές της εκπαιδευτικής ρομποτικής (STEM) για να δείξει σε μικρούς και μεγάλους τη χαρά της ανάπτυξης ενός κανονικού βιντεοπαιχνιδιού.
 

Με την ανάπτυξη δεξιοτήτων στο επίκεντρο, το Game Builder Garage έρχεται να δώσει στον χρήστη τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνει τα πρώτα του βήματα στον προγραμματισμό και τη δημιουργία παιχνιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας οπτικά ερεθίσματα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη γνώσεων επάνω στον προγραμματισμό, ο χρήστης μπορεί να μάθει βασικές έννοιες για τον σχεδιασμό των παιχνιδιών και να μάθει πώς να τα αναπτύσσει από την αρχή χάρη στα ειδικά διαδραστικά μαθήματα που είναι διαθέσιμα μέσω του Game Builder Garage. Το ίδιο το παιχνίδι μπορεί να σας δείξει πώς να δημιουργήσετε ακόμη και έναν ολοκληρωμένο τίτλο, δίνοντας ιδέες και παραδείγματα.

Τα είδη των παιχνιδιών είναι πολλά: από platformers και racing τίτλους, μέχρι fighting και shooting. Ο ίδιος ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει τα διαδραστικά μαθήματα και να καταλάβει πώς ακριβώς μπορεί να στήσει τους «κανόνες» και τον κόσμο του δικού του παιχνιδιού. Μπορεί να διαλέξει πώς ακριβώς θα είναι ο χαρακτήρας ή το όχημα που θα ελέγχει, πώς ακριβώς θα έχει διάδραση μαζί του και πώς θα έχουν διάδραση και οι υπόλοιποι χαρακτήρες με αυτόν. Πέρα από τα γραφικά και τους μηχανισμούς, μπορεί να επιλέξει φυσικά και τη μουσική, αλλά και τους ήχους που θα συνοδεύουν το παιχνίδι του!

Το καλύτερο στοιχείο φυσικά είναι ότι οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν τις δημιουργίες τους με άλλους επίδοξους προγραμματιστές. Μπορεί κάποιος να μοιράσει το παιχνίδι του απλά δίνοντας έναν κωδικό. Ο χρήστης που θα κατεβάσει την αρχική δημιουργία μπορεί όχι μόνο να δει το παιχνίδι, αλλά και πώς προγραμματίστηκε ή ακόμα και να προσπαθήσει να το… βελτιώσει! Κάπως έτσι δημιουργούνται τα μεγάλα game studios!

To Game Builder Garage είναι διαθέσιμο για το Nintendo Switch.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης