Πληροφορίες

Τίτλος: Tom Clancy’s The Division 2
Πλατφόρμες: PC / PS4 / Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Massive Entertainment
Εκδότρια Εταιρεία: Ubisoft
Είδος: Action RPG / Shooter
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 15 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φίλοι των looter shooters είχαν σίγουρα στη λίστα τους για το 2019 την κυκλοφορία του Tom Clancy’s The Division 2, έναν τίτλο που αποτελεί την συνέχεια του παιχνιδιού που κυκλοφόρησε το 2016 από την Ubisoft. Το πρώτο Division κατάφερε να κερδίσει αρκετούς παίκτες με την πρωτοτυπία του όσον αφορά την κεντρική ιδέα της κατεστραμμένης Νέας Υόρκης και παρά τα κάποια προβλήματά του έγινε γενικά αγαπητό, ενώ υποστηρίχθηκε αρκετά και μετά την κυκλοφορία του από τους developers. Η Ubisoft χωρίς το άγχος από τον άμεσο ανταγωνιστή της – μιας και η κυκλοφορία του Anthem σίγουρα δεν ήταν επιτυχημένη-  κατάφερε να μας δώσει έναν ολοκληρωμένο τίτλο από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας. Πώς στέκεται όμως το The Division 2 σε σχέση με τον προκάτοχό του; Θα μπορέσει να κρατήσει το κοινό με το endgame content του;

Το πρώτο πράγμα που γίνεται αντιληπτό από τις πρώτες ώρες ενασχόλησης με το The Division 2 είναι ότι η Ubisoft δεν θέλησε να ρισκάρει και ακολούθησε τα ήδη πεπατημένα μονοπάτια, βελτιώνοντας όμως κάποιες “πτυχές” της σειράς. Αν περιμένετε καινοτομίες στο The Division 2 σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι μάλλον θα απογοητευτείτε, μιας και οι νέες ιδέες είναι πραγματικά ελάχιστες και τα δύο παιχνίδια είναι πανομοιότυπα. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει και θα αναλύσουμε το γιατί.

Το Tom Clancy’s The Division 2 μεταφέρει την πολεμική ψευδο-post apocalyptic ατμόσφαιρα από τους δρόμους της Νέας Υόρκης σε αυτούς της Ουάσιγκτον περιλαμβάνοντας φυσικά και πολλά από τα μνημεία της πόλης, όπως ο Λευκός Οίκος που είναι και η βάση των επιχειρήσεών μας. Τοποθετημένο χρονολογικά μερικά χρόνια μετά τον πρώτο τίτλο και μετά την εξάπλωση (μέσω χαρτονομισμάτων) του θανατηφόρου ιού οι άνθρωποι αρχίζουν να χτίζουν μικρές κοινωνίες και να αναπτύσσουν τις πρώτες τους καλλιέργειες κάτω από δύσκολες συνθήκες μιας και οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι συμμορίες είναι μόνιμος κίνδυνος στη λεηλατημένη Ουάσινγκτον. Το μουντό χιονισμένο σκηνικό της Νέας Υόρκης δίνει τη σκυτάλη σε ένα πιο “ανοιχτό” και πιο πράσινο τοπίο και για ακόμη μια φορά η Ubisoft παραδίδει μαθήματα με τον απίστευτα λεπτομερέστατο και καλοσχεδιασμένο χάρτη του The Division 2. Ίσως αυτό να εξηγεί και το υπερβολικά μεγάλο μέγεθος του τίτλου (κοντά στα 100GB).

Το πρώτο και μάλλον το μεγαλύτερο μειονέκτημα του The Division 2 είναι το κάκιστο από κάθε άποψη Story του το οποίο μάλιστα συνοδεύεται και από ένα cast απαράδεκτα κακοσχεδιασμένων χαρακτήρων. Αυτό βέβαια ίσως δεν απασχολήσει ιδιαίτερα μια μεγάλη μερίδα των παικτών μιας και το Story σε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι για αρκετούς περνάει σε δεύτερη μοίρα. Το The Division 2 είναι ένα Looter Shooter τρίτου προσώπου που προωθεί φυσικά την ομαδική συνεργασία σε Squad ως τεσσάρων ατόμων. Παρόλα αυτά όλες οι αποστολές και όλες οι δραστηριότητες μπορούν να παιχτούν και solo, κάτι πολύ σημαντικό για όσους προτιμούν τη μοναχική ενασχόληση. Δεν παρατηρήσαμε προβλήματα σχετικά με το Matchmaking και μπορείτε εύκολα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας να βρεθείτε είτε με τους φίλους σας είτε με άλλους τυχαίους παίκτες στον κόσμο. Γενικά το παιχνίδι δείχνει πιο ώριμο και έτοιμο από τον προκάτοχό του περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων βελτιώσεις στο shooting, στην κίνηση του χαρακτήρα και στον ρυθμό αναβάθμισης του εξοπλισμού.

Αφού φτάσουμε στη βάση μας στο White House, ως Division Agents, η αποστολή μας είναι να καταπολεμήσουμε το έγκλημα στις τριγύρω περιοχές, αντιμετωπίζοντας τις τρεις βασικές factions εχθρών, με την κάθε μια να έχει δικές της ιδιαιτερότητες. Ολοκληρώνοντας Main και Side Missions αναβαθμίζουμε τη βάση, προσθέτοντας νέους χαρακτήρες και λειτουργίες όπως το Crafting και το Recalibration του εξοπλισμού. Στον Quartermaster μπορούμε να ξεκλειδώσουμε Perks, ενώ – όπως και στο πρώτο παιχνίδι – υπάρχουν και τα Skills, οκτώ στον αριθμό, από τα οποία μπορείτε να έχετε εν ενεργεία μόνο δύο. Αυτά αποτελούνται από γνώριμα gadgets του πρώτου παιχνιδιού, όπως τα Turrets, τα Seeker Mines και το Pulse, αλλά και κάποια καινούργια όπως το Drone. Όπως και στα όπλα, έτσι και στα Skills μπορείτε να προσθέσετε Mods για να τα κάνετε ισχυρότερα. Να τονίσουμε πως το loot, δηλαδη τα αντικείμενα που “ρίχνει” το παιχνίδι όταν σκοτώνετε εχθρούς αλλά και αυτά που βρίσκετε στο κόσμο είναι random, όμως το level τους και η σπανιότητά τους εξαρτάται από το Level του παίκτη. Γενικά το Loot system είναι ισορροπημένο και τα αντικείμενα έχουν ένα soft level cap στο 30, ενώ όταν ολοκληρώσετε το main story τότε η ισχύς τους μετράται σε Power φτάνοντας μέχρι το 450+.

Τα Missions είναι εμφανώς βελτιωμένα και πιο αξιομνημόνευτα, με το Story να περιλαμβάνει 12 κύριες αποστολές και τρία Strongholds που είναι οι τελικές και πιο απαιτητικές δοκιμασίες του παιχνιδιού (μπορείτε να επιλέξετε και επίπεδο δυσκολίας με τις αντίστοιχες ανταμοιβές). Οι βελτιώσεις στις αποστολές φαίνονται κυρίως στα side missions που αυτή τη φορά είναι τόσο καλά σχεδιασμένα και με διάρκεια που μοιάζουν αρκετά με αυτά του κυρίως story. Οι τρεις νέες συμμορίες των εχθρών περιλαμβάνουν γνωστές φυσιογνωμίες από το πρώτο παιχνίδι, όπως οι snipers και οι healers ενώ και τα Bosses θυμίζουν πολύ το πρώτο παιχνίδι, απλά αυτή τη φορά ευτυχώς δεν απαιτούν εκατομμύρια σφαίρες για να εξοντωθούν (bullet sponge enemies).

Οι νέες προσθήκες σε ό,τι αφορά στους εχθρούς, έρχονται κυρίως με το Endgame. Έτσι τελειώνοντας το story του τίτλου θα λάβετε το μήνυμα ότι μια καινούρια συμμορία, με το όνομα Black Tusks, έχει καταλάβει τις περιοχές και αποτελούν μια τεχνολογικά εξελιγμένη φατρία, η οποία χρησιμοποιεί drones, RVs ακόμη και Robot Dogs για να εξοντώσει τους agents. Αφού ολοκληρώσουμε το βασικό κομμάτι του τίτλου και συμπληρώσουμε το πρώτο Level cap (30 level) ξεκλειδώνουμε τα specializations. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ένα από τα τρια (Demolitionist, Sharpshooter, Survivalist) κάθε ένα από τα οποία έχει δικό του χαρακτηριστικό όπλο (sniper, τόξο, grenade launcher αντίστοιχα) και το δικό του ξεχωριστό skill tree. Αυτή είναι και η πιο ουσιαστική προσθήκη στο The Division 2 σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι.

Το Endgame περιεχόμενο είναι αρκετό για να δώσει κίνητρα στους παίκτες με τα World Tiers (αναβάθμιση των εχθρών στον κόσμο, σαν New Game Plus) παρότι οι αποστολές επαναλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά και το Loot αλλάζουν αρκετά ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον του παίκτη ενώ η Ubisoft θα προσθέτει σταδιακά δωρεάν περιεχόμενο. Αναμένουμε φυσικά και το Raid, μια νέα μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κόσμο του Division που θα είναι σύντομα διαθέσιμη.

Η διάσημη από το πρώτο παιχνίδι Dark Zone, γνωστή ως DZ, επιστρέφει και είναι περιοχή του παιχνιδιού με μεγαλύτερη επικινδυνότητα αλλά και η μόνη τοποθεσία στην οποία μπορούν οι παίκτες να αλληλεπιδρουν μεταξύ τους ανά squads (PvP και PVE). Μπορείτε είτε να είστε φιλικοί βοηθώντας τους άλλους, είτε να γίνετε εχθρικοί κλέβοντας τα υπάρχοντά τους Το σύστημα έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις σε αυτόν τον τομέα σχετικά με τους Rogue Agents (τους παίκτες) που επιτίθενται σε άλλους παίκτες και το σύστημα έχει αρκετό βάθος ώστε να μπορείτε να παίξετε είτε ως φιλικο squad είτε ως εχθρικό. Στο Division 2 οι Dark Zones είναι τρεις αντί για μια μεγαλη ενιαία όπως στο πρώτο παιχνίδι. Οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές και τυχόν ανισορροπίες στον εξοπλισμό μεταξύ των παικτών εξομαλύνονται με το αυτόματο normalization που κάνει το παιχνίδι. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι πέρα από το PvP της Dark Zone, το normalization υπάρχει και στο PvE στο υπολοιπο παιχνίδι. Έτσι οι παίκτες αυτόματα αναβαθμίζονται προσωρινά στο level του παίκτη με τα καλύτερα στατιστικά.

Τα modes του The Division 2 δεν σταματούν εδώ όμως μιας και στο Division 2 υπάρχει αποκλειστικό PvP mode ονομαζόμενο ως Conflict. Στο Conflict μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας (ή του Squad σας) σε μάχες 4 VS 4 σε Skirmish ή Domination. Παρότι υπάρχουν μόνο τρεις χάρτες, έχουν μπει οι βάσεις για να εξελιχθεί στο μέλλον ακόμη περισσότερο και ίσως προτιμηθεί από αρκετούς, λόγω της έντασης των matches αλλά και του loot του (cosmetic και gear items). Τα cosmetic items αυτή τη φορά βρίσκονται σπανιότερα στον κοσμο και δυστυχώς δεν λείπουν και τα microtransactions με πακέτα ακόμη και πολλών ευρώ.

Όπως αναφέραμε η αναπαράσταση της Ουάσινγκτον είναι εξαιρετική και σε σημεία πολύ ατμοσφαιρική με κύκλο ημέρας και νύχτας αλλά και συνεχείς εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Τα textures είναι λεπτομερέστατα όπως και οι φωτισμοί, ενώ επωφελούμενοι είναι ακόμη περισσότερο αυτοί που έχουν τις νεότερες κονσόλες Xbox One X και PS4 Pro. Δυστυχώς ο πανέμορφος αυτός οπτικός τομέας έρχεται με ένα κόστος και αυτό είναι το texture pop-in, ιδιαίτερα στις βασικές κονσόλες. Τα γραφικά αργούν να “φορτώσουν” κάποια δευτερόλεπτα σε ορισμένες περιπτώσεις (όταν τρέχετε ή μετά από ένα loading). Το φαινόμενο ήταν ακόμη πιο έντονο στο πρώτο παιχνίδι κι εδώ ευτυχώς βελτιώθηκε, αλλά δυστυχώς δεν εξαλείφθηκε. Είναι κάτι που δεν επηρεάζει άμεσα το gameplay όμως χαλάει ελαφρώς το immersion του παιχνιδιού. Από το The Division 2 δεν λείπουν και ορισμένα game breaking bugs όπως πόρτες που δεν ανοίγουν και npcs που δεν μιλάνε όταν πρέπει αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις. Τέλος, όταν παίζαμε με φίλους πολλές φορές υποστήκαμε τυχαία crashes του παιχνιδιού.

Συμπέρασμα

Το Tom Clancy’s The Division 2 ναι μεν, δεν αλλάζει τη φόρμουλα του πρώτου παιχνιδιού, αλλά τη βελτιώνει και γίνεται πιο ώριμο αλλά και πιο πλήρες σε περιεχόμενο. Οι μάχες με φίλους ενάντια σε AI εχθρούς είναι διασκεδαστικές και σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο loot system που δίνει συνεχώς κίνητρο στον παίκτη, έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το άσχημα σχεδιασμένο story έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απίστευτη οπτική απεικόνιση της Ουάσινγκτον και είναι ένα ελάττωμα που μπορούμε να παραβλέψουμε βάσει της ποιότητας του παιχνιδιού. Το The Division 2 μπορεί να επαναφέρει το κοινό αλλά και να κερδίσει νέους fans και οι λάτρεις των third person shooters, αξίζει να το δοκιμάσουν ειδικά αν έχουν και την κατάλληλη παρέα για να ασχοληθούν μαζί του.

Βαθμολογία:   8/10

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης