Του Παύλου Κρούστη

H μπράντα της POCO έκανε ένα τεράστια είσοδο στην αγορά με το τηλέφωνο-φαινόμενο, POCO F1, που κυκλοφόρησε το 2018. Το Pocophone F1, όπως ονομαζόταν τότε, ήταν ένα κινητό με χαρακτηριστικά που ζήλευαν συσκευές με τα διπλάσια χρήματα και ξεκίνησε μια νέα τάση, όπου αρχίζαμε να βλέπουμε specs ναυαρχίδας στη μεσαία κατηγορία. Έτσι δημιουργήθηκε τότε το απόλυτο “value for money” smartphone.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκρηκτική επιτυχία του POCO F1 έφερε αναπόφευκτα μια σειρά από άλλες συσκευές. Η Xiaomi, δημιουργός του POCO sub-brand, αποφάσισε να κάνει την κάνει ανεξάρτητη, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες σε αυτόν τον νέο παίκτη της αγοράς. Δημιουργήθηκαν έτσι κι άλλες σειρές, πέραν της F, η οποία είναι πιο premium, όπως η M και η X. Η εταιρεία λοιπόν πλέον λειτουργεί με αναμμένες όλες τις μηχανές, παραδίδοντας συσκευές για όλες τις τσέπες και όλα τα γούστα.
 

 

Στα χέρια μας έφτασε το νέο κορυφαίο κινητό της POCO για το 2022, το POCO F4 GT. Πρόκειται για την πιο premium έκδοση του POCO F4, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει λίγο αργότερα. Το POCO F4 GT είναι κατά βάση και ουσία ένα gaming smartphone. Δεν είναι τόσο «κραυγαλέα» η εμφάνισή του όσο έχουμε δει από άλλα κινητά της κατηγορίας, όμως διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν εκεί. Ακόμη και με αυτά όμως, μπορούμε εύκολα να προτείνουμε το F4 GT και σε χρήστες που δεν ενδιαφέρονται για gaming.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδιασμός
 

Το POCO F4 GT «φωνάζει» από μακριά για τις gaming δυνατότητές του. Ο σχεδιασμός του είναι φανερά πιο «επιθετικός» σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα της σειράς, με πολλαπλά σχέδια και γραμμές στην πλάτη, που βγάζουν μια «αεροδυναμική» εικόνα, χωρίς όμως να εξέχουν πλευρές ή πτυχώσεις.

Είναι αρκετά ογκώδες και βαρύ σαν κινητό, όχι τόσο όμως όσο άλλα gaming smartphones. Το πάχος του είναι στα 8,5 χιλ. και το βάρος του είναι στα 210 γρ. Η πλάτη του είναι αρκετά χαρακτηριστική, με διάφορα τρίγωνα να σχηματίζουν γεωμετρικά σχέδια και μια λεπτή σκούρα γραμμή να χωρίζει κάθετα την επιφάνεια στη μέση. Το camera island έχει κάθετη διάταξη με τρεις αισθητήρες, ενώ οι επιφάνειες αριστερά και δεξιά σχηματίζουν κάπως ένα σχήμα κλεψύδρας με LED φωτισμό, ο οποίος ενεργοποιείται σε διάφορα χρώματα ως ειδοποίηση ή αν θέλετε, όταν παίζετε παιχνίδια και όταν φορτίζει το τηλέφωνο. Δίπλα ακριβώς έχουμε το flash της κάμερας με το σηματάκι της αστραπής, για ακόμη μια πινελιά που δίνει χαρακτήρα.

Η συσκευή διαθέτει stereo ηχεία, τα οποία επίσης έχουν παρόμοιο σχήμα στην επάνω και την κάτω μεριά, χωρίς να υπάρχει grill.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της εμφάνισης είναι τα δύο πλευρικά κουμπιά, που χρησιμοποιούνται κατά βάση για το gaming. Στη δεξιά μεριά του τηλεφώνου θα βρείτε δύο διακόπτες, οι οποίοι σύρονται. Αν τους ανοίξετε, θα ξεπηδήσουν τα δύο shoulder buttons. Αυτά τα κουμπιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα παιχνίδια και να προγραμματίσετε τη λειτουργία τους, ακόμη και εκτός gaming. Βολεύουν για τη στόχευση και το shooting, εάν έχετε συνηθίσει να παίζετε με χειριστήριο, ενώ μπορείτε να τους αναθέσετε και άλλες λειτουργίες, όπως την ενεργοποίηση του φακού, για παράδειγμα.

Η ύπαρξη δύο επιπλέον κουμπιών δεδομένα βολεύει τρομερά για gaming. Δεν υπάρχει παίκτης που να προτιμά τις επιφάνειες αφής για να διαδράσει με το παιχνίδι του έναντι κουμπιών. Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε δει ξανά, όμως η υλοποίηση για την απόκρυψη των κουμπιών είναι εξαιρετική. Στην ίδια μεριά θα βρείτε και το power button, το οποίο λειτουργεί και ως αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων. Είναι ιδιαίτερα γρήγορος.

Η κατασκευή είναι από γυαλί και αλουμίνιο. Όσον αφορά στα χρώματα, εμείς είχαμε στη διάθεσή μας το stealth black, όμως το cyber yellow είναι αυτό που μαγνητίζει τα βλέμματα, με την κιτρινόμαυρη όψη.

Οπτικοακουστική εμπειρία

Η εμπειρία θέασης του F4 GT είναι καταπληκτική. Έχουμε AMOLED οθόνη στις 6,7 ίντσες, με ανάλυση 1080×2400 και ρυθμό ανανέωσης που φτάνει τα 120 Hz. Ο ρυθμός δειγματοληψίας για την αφή φτάνει τα 480 Hz. Υποστηρίζει HDR10+ και η ρύθμιση των χρωμάτων στις default ρυθμίσεις είναι πολύ καλή, ενώ μπορείτε να βρείτε περαιτέρω χρωματικά προφίλ στα settings.

Είναι επίπεδη, κάτι που σίγουρα βοηθά στο gaming, καθώς δεν κρύβονται λεπτομέρειες στις άκρες και βολεύει σίγουρα περισσότερο στο κράτημα. Τα 120 Hz προσφέρουν καταπληκτική διαχείριση της κίνησης, είτε περιηγείστε στα μενού, είτε παίζετε κάποιο παιχνίδι ή βλέπετε βίντεο.

Ο στερεοφωνικός ήχος από τα 4 ηχεία συνολικά συμπληρώνει την καταπληκτική οπτικοακουστική εμπειρία. Είναι αρκετά δυνατός και ακριβής.

Εμπειρία gaming
 

Χρησιμοποιώντας τον νεότερο και κορυφαίο επεξεργαστή της Qualcomm, τον Snapdragon 8 Gen 1, σε συνδυασμό με 12GB RAM, δεν είχαμε σαφώς κανένα πρόβλημα στα μενού της συσκευής, με τα πάντα να είναι ιδιαίτερα ρευστά και αποκρίσιμα, όσες εφαρμογές κι αν είχαμε ανοιχτές.

Δοκιμάζοντας παιχνίδια όπως το Dead Trigger 2, Call of Duty Mobile, Genshin Impact και άλλα, που θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικά, δεν εντοπίσαμε καμία ενόχληση. Για την ακρίβεια, τα παιχνίδια τρέχουν στις υψηλότερες ρυθμίσεις τους (κάποια ακόμη και στα 120 fps) με την Adreno 730 να μην σταματά πουθενά, αφού είναι ό,τι πιο εξελιγμένο έχουμε αυτήν τη στιγμή σε GPU για κινητά.
 

Υπάρχει μια αύξηση της θερμοκρασίας, που θα νιώσετε περίπου 15 λεπτά αφού ξεκινήσετε το παιχνίδι, όμως ακόμη και μετά από 45 λεπτά παιχνιδιού, η συσκευή δεν έφτασε να… καίει. Για την ακρίβεια, το POCO F4 GT χρησιμοποιεί μια ειδική λύση παθητικής ψύξης που επαναφέρει το σύστημα σε «λογικές» θερμοκρασίες.

Τα δύο κουμπιά που αναφέραμε και νωρίτερα, μαζί με την επίπεδη οθόνη και τον πολύ καλό ήχο δίνουν ίσως την καλύτερη εμπειρία gaming που μπορεί να βρει κάποιος σε κινητό αυτήν τη στιγμή.

Τέλος, φυσικά θα βρείτε και λειτουργίες του UI για gaming, όπως το Game Turbo, που βοηθά με πολλαπλές λειτουργίες, όπως τη ρύθμιση των πόρων, την παύση των ειδοποιήσεων και άλλα.

Κάμερες
 

Οι κάμερες σε κινητά αυτής της κατηγορίας δεν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Μάλιστα, είναι το στοιχείο που συνήθως θα υποστεί «περικοπές», ώστε να χαμηλώσει η τιμή της συσκευής, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι τομείς είναι hi-end.

Εν προκειμένω, έχουμε όμως μια αρκετά ικανή κάμερα για τα στάνταρ της κατηγορίας. Έχουμε βασικό αισθητήρα στα 64MP με f/1.9, έναν υπερευρυγώνιο 8MP με f/2.2 κι έναν macro 2MP με f/2.4. H selfie cam είναι στα 20MP.

Πρόκειται πιθανώς για το πιο κοινό setup των mid-range συσκευών του 2022, με φωτογραφίες που διαθέτουν αρκετά καλή καθαρότητα, χρώμα και αντίθεση. Η εστίαση λειτουργεί αρκετά καλά, όμως από την άλλη, οι νυχτερινές λήψεις θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Θα δείτε αρκετό θόρυβο και θολό αποτέλεσμα σε αυτήν την περίπτωση.  Μπορείτε να τραβήξετε σε μορφή RAW ή στα 64MP (χωρίς pixel binning).

Στο βίντεο πάλι έχουμε άνω του μετρίου αποτελέσματα, με επιδόσεις στα 4Κ60 και αρκετές επιλογές μέσω του UI για παιχνίδια με τους φακούς και διάφορα εφέ.

Λογισμικό / Αυτονομία
 

Το F4 GT χρησιμοποιεί το EMUI 13 επάνω σε Android 12, το οποίο προσφέρει μπόλικες επιλογές παραμετροποίησης, αλλά και ρυθμίσεις ασφαλείας. Υπάρχει ένα μικρό bloat από εφαρμογές που δεν θα χρειαστείτε, όμως μπορείτε εύκολα να τις σβήσετε. Πιθανώς να δει 3 διαφορετικές εκδόσεις Android, ενώ θα λάβει ενημερώσεις ασφαλείας για 4 χρόνια.

Η αυτονομία του είναι αρκετά καλή, ακόμη και στη λειτουργία των 120 Hz. Μπορείτε να φτάσετε μια ημέρα χρήσης ή περίπου 4-5 ώρες gaming. To σημαντικό είναι ότι φορτίζει στα 120W, με την πιο γρήγορη φόρτιση που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά αυτήν τη στιγμή, το οποίο σημαίνει ότι το κινητό φορτίζει πλήρως μέσα σε 20 λεπτά. Ο φορτιστής φυσικά βρίσκεται εντός του πακέτου και μάλιστα κουμπώνει στη θύρα USB-C ειδικό βύσμα που έρχεται από το πλάι για να μην σας εμποδίζει ενώ παίζετε.

Συμπέρασμα
 

To POCO F4 GT είναι αδιαμφισβήτητα μια καταπληκτική συσκευή. Επίσης είναι ξεκάθαρα ένα gaming τηλέφωνο. Προσφέρει ό,τι καλύτερο υπάρχει σε επεξεργαστή, GPU, ψύξη και φόρτιση, ενώ η επίπεδη οθόνη και τα επιπλέον πλευρικά κουμπιά δείχνουν ότι η εταιρεία μελέτησε τις ανάγκες των gamers για να παραδώσει ένα «σωστό» gaming smartphone. Σαφώς, οι κάμερες δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα στοιχεία, όμως σίγουρα ικανοποιούν για τα στάνταρ της μεσαίας κατηγορίας.
 

Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι φωτογραφικές δυνατότητες, το POCO F4 GT, στα €799, είναι ένα πανίσχυρο smartphone, που θα σας ικανοποιήσει σε όλα τα άλλα σενάρια, προσφέροντας εξαιρετική εμπειρία στο mobile gaming.
 

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης