Πληροφορίες

Τίτλος: NBA 2K18
Διαθέσιμο σε: PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PlayStation 3 / Xbox 360
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Visual Concepts
Εκδότρια Εταιρεία: 2K Sports
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
Λίγο πολύ ο πρόλογος είναι ίδιος κάθε χρόνο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που περιμένουμε την ετήσια ανανέωση των αθλητικών video games, η οποία τελικά καταλήγει παρόμοια με την περυσινή, αλλά με ελάχιστες αλλαγές. Έτσι γίνεται και για τους λάτρεις της «σπυριάρας», όπου και φέτος το NBA 2K18 κάνει τη διαφορά. Δεν θα δούμε τις τρομερές αλλαγές, όμως όταν ένα παιχνίδι ήδη βρίσκεται στο peak των δυνατοτήτων του, τότε απλά κρίνεται στις λεπτομέρειες. Παρακάτω λοιπόν, ακολουθεί η γνώμη μας για τον βασιλιά του μπασκετικού gaming.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το NBA 2K18, πατήστε εδώ.

Gameplay
Χρόνο με τον χρόνο η Visual Concepts κάνει τους πειραματισμούς της σχετικά με το MyCareer του παιχνιδιού. Υπάρχει μια ποικιλία στο κομμάτι του “story” που έχουμε συναντήσει ανά καιρούς, όμως πιστεύουμε πως η φετινή προσέγγιση είναι παράδειγμα προς μίμηση. Με την ονομασία “Run the Neighborhood”, το NBA 2K18 ξεχωρίζει από το πρώτο κιόλας λεπτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ακριβώς αυτό που θα ζητήσει ένα νέο παιδί που θα πιάσει στα χέρια του το παιχνίδι, αλλά τα συναισθήματα θα είναι ίδια και για τον ενήλικα που θα θυμηθεί τα «μονάκια» που έπαιζε στα γηπεδάκια της γειτονιάς με τους φίλους του. Η δημιουργία του παίκτη ξεκινάει από το μηδέν ως είθισται και φυσικά θα μπορείτε να επεξεργαστείτε πλήρως τα εξωτερικά σας χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το face-scan που γίνεται φέτος με την εφαρμογή MyNBA2K18 βρίσκεται σε αξιοπρεπέστατο επίπεδο, αφού με το σωστό φωτισμό, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Συνεχίζοντας, επιλέγετε τη θέση που επιθυμείτε και ξεκινάτε το μακρινό ταξίδι προς την επιτυχία. Ή μάλλον προς το Overall 99, όπως το παρουσιάζει και ο τίτλος μας.

Λένε πως κάθε αρχή είναι και δύσκολη, συνεπώς θ’ ακολουθήσουμε το εν λόγω μοτίβο στην πορεία μας προς τη δόξα. Το σκηνικό είναι τόσο απλό, αλλά και τόσο ωραίο, αφού θα βρεθούμε να παίζουμε στη γειτονιά μας εναντίον άλλων παικτών σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Για καλή μας τύχη, θα βρίσκονται κάποιοι scouters που θα πιστέψουν σ’ εμάς και θα μας καλέσουν στην αγαπημένη μας ομάδα. Συγκριτικά με πέρυσι που το μέλλον ήταν πιο αβέβαιο, μιας και ο παίκτης γινόταν επιλογή στο draft, φέτος πηγαίνουμε απευθείας στην ομάδα που επιλέξαμε ως αγαπημένη κατά την εκκίνηση του Career.

Εν συνεχεία, οι παροχές του MyCareer φέτος είναι μοναδικές στο είδος τους, οπότε αξίζουν ιδιαίτερη ανάλυση. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει μια τεράστια γειτονιά με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, όπου τα πιο σημαντικά είναι:

1. Team Practice Facility: Ίσως το σημαντικότερο σημείο της γειτονιάς στο οποίο ο παίκτης μπορεί να κάνει τις προπονήσεις του ώστε να δώσει μια επιπλέον ώθηση στα στατιστικά του. Οι προπονήσεις είναι 3 και μπορούν ν’ αξιοποιηθούν πριν από κάθε επίσημο αγώνα. Φυσικά το progression με τα Virtual Coins παραμένει ως έχει, απλά η προπόνηση βοηθάει στην περαιτέρω αύξηση των badges (Special Skills για κάθε θέση).
2. Training Facility: Γίνεται να παίζεις μπάσκετ και να μην γυμνάζεσαι; Δε γίνεται! Πλέον μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αρκετή εκγύμναση για να αυξήσουμε τις αντοχές στους αγώνες. Βάρη, διάδρομος, άλματα, μπάρα και διάφορες άλλες ασκήσεις, κάνουν την ώρα μας να περνάει ευχάριστα. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει αντίκτυπος και στο σώμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.
3. NBA Store-Foot Locker-Swag’s: Αθλητικό μπλουζάκι ή κάτι πιο καθημερινό; Δύο από τις πιο επώνυμες μάρκες καταστημάτων στο χώρο του μπάσκετ είναι εκεί για να σας βοηθήσουν στυλιστικά.
4. Doc’s Barber – Alley Oops Tattoo: Δύο καταστήματα που θα σας δώσουν τις τελευταίες πινελιές στην εμφάνισή σας. Σωστό μαλλί και ξύρισμα σε συνδυασμό με το κατάλληλο τατουάζ.
5. Downtown: Χώρος στον οποίο θα πρέπει να μπουν όσο πιο πολλοί πόντοι γίνεται μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Περισσότερο για το γόητρο, χωρίς κέρδος, απλά αν σημειωθεί ρεκόρ, θα φαίνεται στη φωτεινή πινακίδα.
6. Dunk-Off: Ομοίως με το Downtown, αλλά με εντυπωσιακά slamdunks.
7. MyPark: Το γνωστό μέρος που όλοι αγαπήσαμε. Γηπεδάκια της γειτονιάς, όπου οι παίκτες ανά τον κόσμο φτιάχνουν ομαδούλες για μονάκια 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 5-5. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και θεαματικός!
8. Ante-Up Courts: Γηπεδάκια σαν το MyPark, αλλά με στοιχήματα. Πόσο βαθιά βάζετε το χέρι στην τσέπη;
9. Pro-Am Team Arena: Το γήπεδο πάνω στο οποίο θα χτιστεί η ομάδα σας. Μπορείτε να το διαμορφώστε πλήρως όπως εσείς επιθυμείτε.
10. MyCourt: Το γήπεδο-διαμέρισμα σας στο οποίο ξεκίνησαν όλα.
11. VC Sports Management: Το γραφείο του μάνατζερ σας που διαχειρίζεται τα οικονομικά σας, αλλά και τις επαγγελματικές σας συμφωνίες.
12. 2K Zone: Ο χώρος με τις ερωτήσεις-trivia. Τεστάρεις τις γνώσεις σου γύρω από τον κόσμο του μπάσκετ και κερδίζεις VC.

Σε γενικές γραμμές, το MyCareer είναι το πιο πλήρες των τελευταίων ετών και αρκετά πιο διασκεδαστικό. Παράλληλα με τις παροχές αυτές, υπάρχουν συνεντεύξεις, social media, συμφωνίες καθώς και ο κολλητός σας ονόματι Shammy Wells που θα σας στηρίζει και θα σας κρατάει συντροφιά σε όλη σας την καριέρα.

Δώσαμε αρκετή σημασία στο MyCareer, διότι έχει αποδειχθεί και στατιστικώς πως είναι το πρώτο mode που ασχολείται η πλειοψηφία του κόσμου που θ’ αγοράσει το νέο NBA 2K, καθώς και το mode με τη μεγαλύτερη ενασχόληση. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο! Στα υπόλοιπα modes δεν είχαμε κάποιες τρανταχτές αλλαγές, μόνο κάποιες προσθήκες που εστιάζονται κυρίως στο MyTeam.

Για όσους δε γνωρίζουν, στο mode αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε την ομάδα των ονείρων σας σε στυλ FIFA Ultimate Team με κάρτες. Φέτος, έχουμε και την strategy card, στην οποία εμφανίζεται ένας προπονητής με δική του στρατηγική και δίνει μια διαφορετική πνοή στο παιχνίδι της ομάδας μας. Από κει και έπειτα έχουμε την προσθήκη του Pack and Playoffs που βασίζεται κι αυτό στο Draft Mode του FIFA Ultimate Team, στο οποίο μπορείτε να διαλέξετε οποιαδήποτε κάρτα παίκτη και να χτίσετε την 13άδα των ονείρων σας που θα λάβει μέρος στα playoffs. Όσο πιο μακριά πάτε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το έπαθλο.

Τώρα, υπάρχει το Super Max mode το οποίο είναι σε στυλ season απλά οι παίκτες θα πρέπει να είναι συγκεκριμένου budget (κυρίως υψηλού), οπότε φαντάζεστε για τι 13άδες θα μιλάμε. Επιπροσθέτως, υπάρχει το Schedule Mode που δεν θ’ αφήσει το offline mode ανεκμετάλλευτο. Εδώ έχουμε 30 challenges για κάθε μία από τις 30 ομάδες του NBA (σύνολο 900!), τα οποία μπορείτε να τα βγάλετε εις πέρας και να κερδίσετε διάφορα έπαθλα. Τέλος έχουμε το All-Time Domination, που δεσπόζει στο offline. Είστε αντιμέτωποι με ιστορικές ομάδες του NBA, στις οποίες έκαναν παρέλαση μεγάλοι αστέρες που έμειναν στην ιστορία του μπάσκετ. Προσπαθήστε να τις κερδίσετε και θ’ ανταμειφθείτε!

Τεχνικός τομέας
Τι να πούμε ακριβώς για το συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού; Tα γραφικά του είναι απόλυτα προσεγμένα και με την παραμικρή λεπτομέρεια σε μια native 1080p/60 ανάλυση που προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Βέβαια, μας έχει συνηθίσει έτσι τα τελευταία χρόνια, οπότε δεν αποτέλεσε και έκπληξη. Μήπως ν’ αναφερθούμε στα animations; Κορυφαία και αυτά με μια όμως ένσταση που θα την αναλύσουμε μετά! Για τον ήχο δεν έχουμε να πούμε και πολλά πράγματα, μιας και δε μιλάμε για παιχνίδι με ιδιαίτερα ηχητικά εφέ. Ίσως φέτος ν’ ακούγονται λίγο πιο πολύ οι κραυγές των παικτών και των προπονητών. Επίσης ξεχωρίζουμε και τον ήχο του αγαπημένου μας block (τάπα) που είναι αρκετά έντονος.

Στα πιο κομβικά κομμάτια του τεχνικού τομέα συγκαταλέγεται και ο χειρισμός. Αυτός καθ’ αυτός δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και ανταποκρίνεται επάξια στις απαιτήσεις του εκάστοτε παίκτη. Όμως, ελοχεύει ένας κίνδυνος και αυτός ακούει στο όνομα input lag. Συγκριτικά με πέρυσι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, με τις εντολές ν’ ανταποκρίνονται ακόμη πιο αργά από τη στιγμή που θα πατήσουμε το κουμπί στον μοχλό. Αποτέλεσμα αυτού είναι λάθος υπολογισμός στο χρόνο για το σουτ-layup και λάθος υπολογισμός στο χρόνο για σωστή άμυνα.

Ειδικά στην άμυνα, τα animations μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή και ο παίκτης αντί για την μπάλα που θέλει να κλέψει, να βρεθεί εκτός γραμμής του γηπέδου (η ένσταση που λέγαμε). Μέσα σε όλα αυτά, αναλογιστείτε και τη διαφορά μεταξύ input lag στο offline και στο online. Ειδικά στο MyPark τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Τέλος η A.I του παιχνιδιού είναι ιδανική, αφού οι γρήγοροι ρυθμοί του NBA και οι επιθετικές άμυνες κάνουν τους παίκτες επιρρεπείς στα λάθη. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, όταν με την πρώτη λάθος πάσα, η CPU κλέβει την μπάλα ή όταν μια άμυνα βγαίνει αργά, το φάουλ είναι αναπόφευκτο. Σε κάθε περίπτωση οι κατοχές δεν είναι σίγουρες, ακόμα κι αν είσαι ο καλύτερος παίκτης στο NBA 2K18 και σ’ αυτό βοηθάει ο έξυπνος προγραμματισμός των developers.

Συμπέρασμα
Τα αθλητικά παιχνίδια έχουν κάθε χρόνο την τιμητική τους. Είναι δεδομένο πως τόσο συχνές κυκλοφορίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και απλά να συνεχίζεται η υποστήριξη με συγκεκριμένα updates ή DLC. 

Παρόλα αυτά, η φετινή προσπάθεια της σειράς, δεν διαθέτει μόνο εξαιρετικά γραφικά και το εκπληκτικό gameplay που γνωρίζουμε, αλλά και πλούσιο υλικό που δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να το απολαύσουν στο έπακρο, ειδικά φέτος που το Run the Neighborhood έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία στο MyCareer. Μοναδικό ψεγάδι είναι το input-lag και δυστυχώς είμαστε συνηθισμένοι κάθε χρόνο να το αντιμετωπίζουμε. Απλά φέτος το πρόβλημα είναι λίγο μεγαλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, η Visual Concepts έκανε και πάλι το θαύμα της και το NBA 2K18 είναι ένα από τα καλύτερα μπασκετικά videogames που κυκλοφόρησαν ποτέ. 

Βαθμολογία:  9/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης