Πληροφορίες‌


Τίτλος:‌ Granblue Fantasy: Versus
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 4, PC
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 4 ‌
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Arc System Works
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Marvelous
Είδος:‌ Fighting, role-playing game
Ηλικίες:‌ ‌‌12+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 13 Μαρτίου 2020 (PC) / 27 Μαρτίου 2020 (PS4)
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα τελευταία χρόνια, τα fighting games και ειδικά τα 2D fighters, έχουν την τιμητική τους. Έχουμε δει εκπληκτικούς τίτλους σαν sequels από γνωστές σειρές, αλλά και ολοκαίνουργια πολλά υποσχόμενα IPs. Ένα πρόσφατο τέτοιο IP είναι και το Granblue Fantasy: Versus. Έχοντας δημιουργηθεί από την Arc System Works, γνωστή για εξαιρετικούς τίτλους, όπως το Guilty Gear, Blazblue και Dragon Ball FighterZ, το Granblue Fantasy: Versus ακολουθεί την ίδια φόρμουλα επιτυχίας των προαναφερθέντων, αλλά με ένα twist! Ας μιλήσουμε όμως πρώτα για την ιστορία του πριν να ξεκινήσει το development.
 

Το Granblue Fantasy: Versus αποτελεί fighting μεταφορά ενός πασίγνωστου και πολλών χρόνων ενεργού mobile & browser fantasy RPG τίτλου (κυρίως στην Ιαπωνία). Έχοντας λοιπόν κάνει τεράστια επιτυχία και με εξαιρετικά character designs στο ενεργητικό του, είναι εύκολο να δει κανείς γιατί να επιλεχθεί ένας τέτοιος τίτλος από την Arc System Works. Το γεγονός επίσης πως το Granblue Fantasy πέφτει στην κατηγορία των gacha RPG και είναι βαθιά χαραγμένο στο Versus, με ευχάριστες εκπλήξεις, nodes και homages στο original.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για το RPG mode του τίτλου. Εδώ θα βρείτε μια προσπάθεια μεταφοράς των fighting mechanics σε RPG πλαίσια, ένα αρκετά ισορροπημένο αποτέλεσμα δουλεμένο με αγάπη και προσοχή στο περιεχόμενο του αρχικού RPG. Θα μπορέσετε λοιπόν να χειριστείτε τον πρωταγωνιστή Gran και άλλους χαρακτήρες σε ένα περιβάλλον side scrolling action RPG ώστε να νικήσετε ορδές από εχθρούς και bosses και να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο σε μια “φλέβα” που θυμίζει αρκετά το Dragon’s Crown. Ενδιάμεσα θα μπορείτε να εξελίξετε τους χαρακτήρες, να κερδίσετε όπλα και εξοπλισμό με δυνατότητα ενδυνάμωσης τους και να επιλέξετε το επόμενο stage για να συνεχίσετε την περιπέτειά σας. Μέσα από αυτό το Mode ξεδιπλώνεται και η βασική ιστορία του μαγικού και επικού κόσμου του Granblue Fantasy: Versus. Οι πρωταγωνιστές ψάχνοντας να βρουν την παλιά τους σύντροφο Katalina, έρχονται αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη καθώς η Katalina εμφανίζεται μπροστά τους ως εχθρός πλέον. Από εκείνο το σημείο οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να ξεδιπλώσουν το μυστήριο πίσω από την αλλαγή της φίλης τους, να τη σώσουν και να εξοντώσουν τις σκοτεινές δυνάμεις που κινούν τα νήματα.
 

Ενώ η ιστορία είναι μια τυπική ιστορία του φανταστικού που συχνά συναντάμε σε ιαπωνικά RPG, δεν κουράζει και δεν “μένει” παραπάνω από ό,τι χρειάζεται. Σίγουρα το γεγονός ότι αρκετοί παίκτες δεν θα είναι γνώστες του background από το mobile RPG δεν βοηθάει, καθώς η πλοκή θεωρεί δεδομένη αυτήν τη γνώση και δεν ξεκινάει από την αρχή του saga. Πέρα από αυτό όμως, το ίδιο το mode έχει ενδιαφέρον, αφού οι μάχες δεν διεξάγονται με τον τυπικό versus τρόπο του τίτλου, ενώ ταυτόχρονα αρκετά mechanics είναι παρόντα για να κάνουν ένα εκτενές και seamless tutorial και να μας ετοιμάσουν για τις online μάχες με άλλους παίκτες.
 

Το πατροπαράδοτο arcade mode δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και ως γνωστόν από αρχαιοτάτων χρόνων, επιλέγουμε έναν χαρακτήρα για να πολεμήσουμε NPC εχθρούς σε διαδοχή μέχρι το τελικό boss. Έπειτα, έχουμε ένα offline versus mode για να χτυπηθούμε με τους φίλους μας, καθώς και training και mission training modes για να εξασκηθούμε μόνοι ή μέσω συγκεκριμένων tasks αντίστοιχα.
 

Το online mode διαθέτει ένα lobby mode με τα χαριτωμένα chibi avatars στα οποία μας έχει συνηθίσει η Arc System Works. Μπορούμε να τα χειριστούμε για να κινηθούμε στο χώρο μαζί με άλλους παίκτες και να καθίσουμε σε virtual arcade cabinets, ώστε να παίξουμε εναντίον τους! Τα ranked matches φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν, όπως και rooms με πολλούς παίκτες για casual matches. Το Granblue Fantasy: Versus αν και διαθέτει delay – based netcode (κατώτερο σε ποιότητα input καθυστερήσεων από το νεότερο και πιο ασφαλές rollback netcode) σπάνια προκαλεί προβλήματα στις online μάχες και κατά τη διάρκεια της γραφής αυτού του review, δεν υπήρξε καμία περίπτωση που η μάχη να ήταν unplayable σε ευρωπαϊκούς servers.
 

Τα γραφικά του Granblue Fantasy: Versus, όπως ήταν αναμενόμενο από την Arc System Works, είναι χάρμα οφθαλμών. Τα anime-style cel-shaded 3D μοντέλα των χαρακτήρων κάνουν pop out με τα έντονα χρώματά τους, ενώ ταυτόχρονα οι σκιάσεις τους δίνουν μια περισσότερο ρεαλιστική υπόσταση από αυτές του Dragon Ball FighterZ για παράδειγμα, πινελιά που ταιριάζει υπέροχα στον φανταστικό κόσμο και τα περιβάλλοντα του Granblue. Οι κινήσεις ακολουθούν την anime λογική, με ορισμένα key frames να λείπουν και να δημιουργούν την αίσθηση ότι παίζουμε ένα αμιγώς 2D fighter. Η μουσική ακολουθεί την anime fantasy αισθητική με κομμάτια επικά και ορχηστρικά ως και technopop και ακόμη και vocal pop. Αγκαλιάζουν επαρκώς το γραφικό κομμάτι του τίτλου, ενώ κρατάνε τον upbeat ρυθμό ενός fighting game. Οι φίλοι του mobile τίτλου θα βρουν επίσης ορισμένες όμορφες ενορχηστρώσεις γνωστών μουσικών θεμάτων!
 

Το gameplay του Granblue Fantasy Versus παίρνει τη βασική φόρμουλα παλαιότερων τίτλων της εταιρείας και παίζει μαζί της για ένα ιδιαίτερο και πολύ προσεγγίσιμο αποτέλεσμα. Οι κινήσεις των χαρακτήρων είναι αρκετά πιο αργές και μεθοδικές και ταιριάζουν στο ύφος των χαρακτήρων που χτυπιούνται με σπαθιά και πανοπλίες. Υπάρχουν 4 βασικές επιθέσεις, light, medium, heavy και unique. Οι τρεις πρώτες μπορούν να πραγματοποιήσουν αλυσιδωτά combos απλά πατώντας το ίδιο πλήκτρο συνεχόμενα, ενώ η unique επίθεση είναι διαφορετική σε κάθε χαρακτήρα. Σε κάποιους είναι charge επίθεση, ενώ σε άλλους μπορεί να αλλάζει το stance ή και να αποτελεί counterattack. Έξυπνη κίνηση αποτελεί και η παρουσία dodge πλήκτρου όπου μπορούμε να περάσουμε μέσα από εχθρικές επιθέσεις και δένει επίσης γάντι με το ύφος του gameplay. Μια τελευταία καταπληκτική καινοτομία είναι πως όλα τα βασικά skills των χαρακτήρων είναι προσβάσιμα με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου σε συνδυασμό με μια κατεύθυνση. Αυτά τα skills είναι επίσης ορατά κάτω από το health bar του κάθε χαρακτήρα για reference. Τα ίδια skills μπορούν να πραγματοποιηθούν με συνδυασμούς διαφορετικών πλήκτρων σε μια πιο κλασική fighting νότα με αισθητά μειωμένο cooldown, επιτρέποντας πιο γρήγορα και αποτελεσματικά combos. Με αυτή την κίνηση η Arc System Works όχι μόνο κερδίζει νεοεισαχθέντες στα fighting games, αλλά δίνει στους παίκτες όλων των επιπέδων πρόσβαση σε όλα τα skills με εύκολη και ευδιάκριτη διαφοροποίηση ανάμεσα σε casual παίκτες και αυτούς που έχουν σαν στόχο τα leaderboards.
 

Συμπέρασμα
 

Το Granblue Fantasy: Versus, αν και διαθέτει ένα απογοητευτικά μικρό αρχικό roster για σύγχρονο fighting game με μόλις 11 χαρακτήρες, προσφέρει διασκέδαση σε όλους τους τομείς. Τα υπέροχα γραφικά του μαγεύουν σε κάθε μάχη, οι χαρακτήρες είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και μοναδικά γοητευτικοί, το gameplay προσκαλεί παίκτες όλων των skill levels να το απολαύσουν και το RPG mode προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία που κανείς δε ζήτησε, αλλά εξέπληξε θετικά και με φρεσκάδα. Με λίγα λόγια αν το Soul Calibur δεν είναι αρκετά RPG, anime ή 2D για εσάς, μην κοιτάτε παραπέρα. Για όλους τους υπόλοιπους, το Granblue Fantasy: Versus είναι εξίσου εξαιρετικό σαν starting point στον κόσμο των fighting games ή σαν ένα νέο IP με fantasy setting και τολμηρές ιδέες.
 

Βαθμολογια:  8/10
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης