Του Παύλου Κρούστη

Από τότε που αντικρύσαμε για πρώτη φορά το PlayStation 5 της Sony, ένα ερώτημα υπήρχε στο μυαλό όλων: “γιατί είναι τόσο μεγάλη η κονσόλα;” Οι λίγο πιο… υποψιασμένοι είχαν ήδη καταλάβει ότι ήταν θέμα ψύξης, όμως πλην μερικών απλών σχολίων κατά την τεχνική παρουσίαση της κονσόλας, πριν αρκετούς μήνες, δεν γνωρίζαμε τίποτα. Σήμερα κυκλοφόρησε το παρακάτω βίντεο στο επίσημο κανάλι του PlayStation στο YouTube, στο οποίο βλέπουμε το teardown της κονσόλας, δηλαδή το “λύσιμό” της για να δούμε τι υπάρχει στο εσωτερικό.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Για όσους είχαν ενδοιασμούς για τον θόρυβο, ο Yasuhiro Ootori, VP of mechanical design της Sony Interactive Entertainment μάς διαβεβαιώνει ότι θα έχουμε “δραματική” βελτίωση τόσο στις επιδόσεις, όσο και στα επίπεδα θορύβου σε σχέση με το PlayStation 4.
 

Στο βίντεο μπορούμε να δούμε επίσης πώς στήνεται η κονσόλα κάθετα και πώς οριζόντια, ενώ απαιτείται η χρήση ενός stand και για τις δύο θέσεις, αφού δεν είναι επίπεδες οι επιφάνειες του PS5. Σημαντικό είναι ότι τα λευκά πάνελ της κονσόλας, το εξωτερικό “κέλυφος” δηλαδή, αφαιρούνται πολύ εύκολα και πιθανώς να δούμε νέα σχέδια στην αγορά.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέγεθος όμως του PlayStation 5 εξαρτάται κατά κύριο λόγο από ένα κομμάτι: αυτό της ψύξης. Συγκεκριμένα στο κάτω μέρος έχουμε μια ιδιαίτερα μεγάλη ψύξτρα που λαμβάνει αέρα από δύο μεριές. Ο ανεμιστήρας έχει διάμετρο 120 mm και 45 mm πάχος. Το heatsink πιάνει περίπου το 40% του χώρου εντός της κονσόλας! Τέλος, έχει χρησιμοποιηθεί liquid metal ως υλικό για τις θερμικές επιφάνειες που καλύπτουν τη CPU.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ανεμιστήρες γενικότερα όσο μεγαλύτεροι είναι, συνήθως κάνουν λιγότερο θόρυβο, ενώ παράλληλα το Blu-ray drive είναι εντός μιας μεταλλικής θήκης με μόνωση δύο επιπέδων για να εξαλειφθεί τόσο ο θόρυβος, όσο και οι δονήσεις που προκαλούνται με την περιστροφή του δίσκου.

Η απάντηση για το σύστημα ψύξης δόθηκε. Τώρα μένει να μάθουμε και πώς θα είναι το περιβάλλον UI της συσκευής.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης