Tou Ανδρέα Αθανασούλη
 

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: Football Manager 2020
Πλατφόρμες: PC / Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Sports Interactive
Εκδότρια Εταιρεία: Sega
Είδος: Sport simulations
Ηλικίες: 3+
Κυκλοφορία: 18 Νοεμβρίου 2019
 

Σαν χθες μοιάζει το millennium. Στις αρχές του 21ου αιώνα ξεκίνησα την καριέρα μου στο Football Manager, το οποίο ονομαζόταν Championship τότε, με ξεκάθαρο κίνητρο να ταΐσω τη ματαιοδοξία μου και να αποδείξω ότι γνωρίζω, μπορώ και είμαι πολύ καλύτερος προπονητής από τους εκάστοτε αρχηγούς των πάγκων σε όλα τα επίπεδα. Από το Α’ τοπικό μέχρι και αυτούς με τα πολλά τρόπαια.
 

Το FM εδώ και 20 χρόνια είναι συνοδοιπόρος. Έχει χαρίσει τίτλους, διακρίσεις, συγκινήσεις και ένα σωρό μεγάλες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Το προσωπικό legacy συνεχίζεται, καθώς ήρθε η ώρα να «τερματίσω» και το session του 2020. Παρεμπιπτόντως το νέο FM έρχεται με νέα οικολογική συσκευασία από ανακυκλώσιμο χαρτί. Το πλαστικό μάς άφησε και εμείς νιώθουμε υπερήφανοι που μαζί με το αγαπημένο μας managerάκι βοηθάμε και τον πλανήτη.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι χρόνο με τον χρόνο το FM βελτιώνεται – λιγότερο ή περισσότερο – και συνάμα δυσκολεύει. Αυτό συνεπάγεται το γεγονός ότι κάποιες χρονιές σε τραβάει περισσότερο και άλλες σου κάνει τη ζωή πολύ πιο δύσκολη. Κάπως έτσι είχα «κολλήσει» στο FM 14, καθώς οι επόμενες εκδόσεις μετά από κάποιο χρόνο ενασχόλησης με γέμιζαν πληροφορίες και με άγχωναν με αποτέλεσμα να γυρίσω και πάλι στην τελευταία αγαπημένη μου έκδοση. Αυτό θα αλλάξει σίγουρα το 2020. Το νέο παιχνίδι με τράβηξε εξαρχής και το μεγαλύτερό του όπλο είναι ότι οι developers αποφάσισαν να κάνουν focus στους long-term managers!

 

 

Πλάνο, δουλειά και ξεκάθαρες ιδέες
 

Πλέον, δεν ξεκινάς τη δουλειά σε έναν σύλλογο θέτοντας στόχους στον… αέρα και για μία σεζόν, καθώς στο boardroom τα συμφωνείς και τα εξηγείς από την αρχή στον κύριο πρόεδρο και έχεις μπροστά σου ένα πενταετές πλάνο που πρέπει να εξυπηρετήσεις! Ο ορισμός της ποδοσφαιρικής υγείας και της αθλητικής δουλειάς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εστιάζεις περισσότερο από ποτέ στην ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών και δεν χτίζεις ομάδες για μία σεζόν, γεγονός που σε ανάγκαζε κάθε καλοκαίρι να κόψεις και να ράψεις σχεδόν όλο το πουλόβερ του ρόστερ σου για να περάσεις σε μία ακόμα σεζόν-αίνιγμα.
 

Φέτος, θα ψάξεις το ταλέντο, θα το δελεάσεις για να υπογράψει σε σένα και υπό τις οδηγίες σου θα χτίσεις πάνω του όλο το οικοδόμημα. Είναι στη μέση βλέπετε και το financial fair play και αν τα σκορπάς τα λεφτά χωρίς να σκέφτεσαι τα οικονομικά του συλλόγου το σίγουρο είναι ότι… πριονίζεις την καρέκλα σου. Το club vision κάνει το παιχνίδι πιο ρεαλιστικό από ποτέ και η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας. Εκτός από τις νέες προσθήκες έχει και έναν αριθμό παικτών μέσα στο ρόστερ που αποκτούν αξία και δεν καταντούν αναλώσιμα ανταλλακτικά από εντεκάδα σε εντεκάδα και από μεταγραφική περίοδο σε μεταγραφική περίοδο.
 

Ένα ακόμα ολοκαίνουριο στοιχείο είναι το Development Center (κέντρο ανάπτυξης) που μαζί με το Playing Time Pathway εστιάζουν στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Από το πρώτο παρακολουθείς την ανάπτυξη και την πρόοδο των παικτών τόσο της πρώτης ομάδας, όσο και της επόμενης «φουρνιάς». Μάλιστα, για τους τελευταίους έχεις πλέον το προνόμιο να τους αξιολογήσεις πολύ πριν τους προσφέρεις συμβόλαιο, οπότε μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο και να περιορίσεις το λάθος, πιστεύοντας σε παίκτες που θα αποδειχθούν… παλτά!
 

Όσο για τα μονοπάτια, επιτρέπουν να ορίσετε την εξέλιξη και την πορεία του κάθε ταλέντου. Με λίγα λόγια πιάνεις τον πιτσιρικά και του λες: «είσαι καλός, αλλά για να γίνεις αστέρι θα πρέπει να δουλέψεις με τον τάδε τρόπο». Ακόμα μία ιδέα των ανθρώπων του FM που πάει σε άλλο level το παιχνίδι. Η χαρά, το χαμόγελο και η ευχαρίστηση που σου προσφέρει ο νέος που στο τέλος θα γίνει υπό τις οδηγίες σου το νέο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι αξία ανεκτίμητη και η κατ’ εξοχήν τροφή του προπονητή. Αφήστε δε που είναι απόλυτα συμβατό με τις αρχές του against modern football που υπηρετώ. Με λίγα λόγια χτίσε μόνος σου την ομάδα και μην αραδιάσεις ένα καράβι λεφτά για να αγοράσεις την τέλεια ομάδα. Το τελευταίο δεν είναι ποδοσφαιρικό και σίγουρα είναι εντελώς αντιμανατζερικό.
 

Το staff σε έχει από κοντά
 

Είναι γνωστό σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο manager βρίσκεται και ένα άξιο λόγου staff. Το Backroom Staff αναβαθμίστηκε και είναι εκεί για σένα όταν θα νευριάσεις γιατί στράβωσε το προηγούμενο ματσάκι, όταν θα εκραγείς γιατί ο παικταράς σου τραυματίστηκε ξαφνικά και όταν θα συμβεί το αναπάντεχο ενώ όλα πηγαίνουν ρολόι. Ο βοηθός σου μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες θα αναλύσουν μία σειρά από στοιχεία και θα σου προτείνουν κάποιες ημέρες πριν το επόμενο ματς την ιδανική εντεκάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πάντα δίκιο και ότι θα τους πεις «ΟΚ» με κλειστά τα μάτια, όμως σου δίνουν έναν πολύτιμο μπούσουλα για να πατήσεις με περιθώριο να βάλεις την προσωπική σου πινελιά. Οι συμβουλές επιλογής ομάδας είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή στις τακτικές και μπορεί να επιλέξεις όποιο μέλος του staff θες για να σου φτιάξει τους παίκτες στις καλύτερες θέσεις. Αφού καταλήξετε στους πρώτους έντεκα θα δείτε σε κάθε παίκτη ξεχωριστά μέσα στο πεδίο που έχει σχηματιστεί η ομάδα να υπάρχει ένα πράσινο χρώμα το οποίο αλλάζει αποχρώσεις και περιγράφει το πώς θα κινηθεί μέσα στο ματς.
 

Νέες προσθήκες αποτελούν ο technical director και ο loan manager. Ο πρώτος έχει αρμοδιότητες να στήσει το εξωαγωνιστικό προσωπικό και ο loan manager έχει επ’ ώμου και αποκλειστικά να τσεκάρει τον τομέα των δανεικών. Όχι μόνο αυτούς που έχουν ήδη παραχωρηθεί, αλλά και τους υποψήφιους προς την ίδια κατεύθυνση.
 

Επειδή το manager είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε κοινό που έχει σε μεγάλη εκτίμηση την τελειότητα πρέπει να καταγράψουμε και δύο ατέλειες. Κατά τη διάρκεια αγώνα εμφανίστηκε μήνυμα που έγραφε ότι εντοπίστηκε σφάλμα και όπως γίνεται αντιληπτό το παιχνίδι έκλεισε. Ας ελπίσουμε ότι η έκδοση ήταν ακόμα σε φόρμα beta και δεν θα εμφιανιστούν ανάλογα περιστατικά. Παράλληλα, αρνητική εικόνα παρουσιάζει η κολώνα που κατά τη διάρκεια του αγώνα εμφανίζεται μέσα στη μέση και δε σε αφήνει να παρακολουθήσεις τη φάση, θυμίζοντάς σου παλαιότερες καταστάσεις με την Αθλητική Κυριακή στην ΕΡΤ και το γήπεδο της Τούμπας.

 

 

Συμπέρασμα
 

Εν κατακλείδι, το FM επέστρεψε δυναμικά, πολλά υποσχόμενο και έτοιμο να σου προσφέρει την καλύτερη εμπειρία κοουτσαρίσματος ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για την καλύτερη έκδοση όλων των εποχών στο συγκεκριμένο παιχνίδι -μέχρι το επόμενο πιθανώς. Δεν πρέπει να λείψει από τη συλλογή σας.  
 

Βαθμολογία:  9/10

 

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης