Του Βασίλη Τατσιόπουλου

Η Square Enix, αφού επιχείρησε να κάνει το Final Fantasy VII καλύτερο, και σε γενικές γραμμές τα κατάφερε, επιχειρεί τώρα να κάνει το βελτιωμένο FFVII ακόμα καλύτερο. Πώς το κάνει αυτό; Μα, φυσικά, όπως συνηθίζεται όλο και περισσότερο, με μία αναβαθμισμένη έκδοση για τη νέα γενιά, για το PlayStation 5 συγκεκριμένα, που εκμεταλλεύεται το δυνατότερο hardware για να διορθώσει όποια λάθη έκανε η πρώτη εκδοχή, να γυαλίσει ατέλειες, αλλά και να προσθέσει νέα στοιχεία.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Μην βιαστείτε να προσπεράσετε την αναβάθμιση του τίτλου, καθώς έχει γίνει καλή δουλειά σε πολλούς τομείς και το συνολικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά ανανεωμένο, ενώ υπάρχει και το νέο DLC με πρωταγωνίστρια τη Yuffie. Αν έχετε ήδη το παιχνίδι σε PS4, μπορείτε να προμηθευτείτε το δωρεάν upgrade στη νέα έκδοση, που ονομάζεται Intergrade, χωρίς όμως το DLC, το οποίο πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να αγοράσετε ξεχωριστά. Αν δεν έχετε το παιχνίδι, και αγοράσετε την Intergrade έκδοση για PS5, θα έχετε πρόσβαση στην αναβαθμισμένη εκδοχή του FFVII Remake και στο DLC της Yuffie. Τέλος, αν έχετε αποκτήσει το FFVIIR μέσω της υπηρεσίας PS Plus, δεν σας δίνεται το δικαίωμα αναβάθμισης, αφού δεν είναι συμβατό με αυτήν την έκδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού βγήκαν αυτά απ’ τη μέση, ας δούμε τι κάνει το DLC, το Intermission. Με το νέο επεισόδιο αυτό, εισάγεται η Yuffie, προαιρετική χαρακτήρας στο πρωτότυπο Final Fantasy VII,  και πλέον παίρνει πιο βασικό ρόλο. Πρόκειται για μία σύντομη ιστορία, που διαρκεί περίπου 5-6 ώρες αν ασχοληθείτε με το παράπλευρο περιεχόμενο, η οποία συμβαίνει παράλληλα με τη βασική που αφορά τον Cloud και την παρέα του. Το σενάριο είναι ευχάριστο και στο μεγαλύτερο μέρος του ανάλαφρο, η Yuffie είναι εξαιρετική και η εκρηκτική της προσωπικότητα τονίζεται περισσότερο από την άψογη ερμηνεία της ηθοποιού που την ενσαρκώνει, και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι ικανοποιητικοί, αν και η ανάπτυξη μερικών γίνεται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η εντύπωση της ομαλής σχέσης με τη Yuffie και τον παίκτη ή την παίκτρια. Είναι ένα πρόβλημα που συνηθίζεται σε τέτοιου τύπου κυκλοφορίες, όμως δεν είναι ενοχλητικό αφού συνολικά η αφήγηση κρίνεται ως επιτυχημένη και στήνει τον δρόμο για τη συνέχεια με σωστό τρόπο, με εμφανίσεις χαρακτήρων από την ιστορία του franchise και κομβικά σημεία της πλοκής από άλλη όψη.

Η μάχη στο DLC είναι διαφορετική, καθώς η Yuffie έχει άλλες κινήσεις και όπλα, ενώ συνοδεύεται από έναν χαρακτήρα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, παρά μόνο να αξιοποιήσουμε για συνεργατικές επιθέσεις. Το νέο σύστημα είναι εξαιρετικό, φρέσκο και εμπνευσμένο, ενώ οι μονομαχίες που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι αξιομνημόνευτες και αρκετά απαιτητικές. Το DLC προσφέρει μία σειρά από απίστευτα χορταστικές μάχες που χαλούν λίγο τον ρυθμό της αφήγησης γιατί ξεφεύγουν σε διάρκεια και δεν σχετίζονται άμεσα με την ιστορία, όμως από τη σκοπιά του gameplay στα σημεία αυτά χτυπάει διάνα. Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ένα mini-game που βασίζεται στο αντίστοιχο που είδαμε στο FFVII του 1998, στο Fort Condor, Που τώρα έχει τη μορφή ενός καλοστημένου και διασκεδαστικού παιχνιδιού με κάρτες, το οποίο ελπίζουμε να ξαναδούμε στο μέλλον του Remake.

Στα τεχνικά τώρα, το Intergrade βελτιώνει αισθητά τον προκάτοχό του, με μεγάλες αναβαθμίσεις στα textures και εξάλειψη του pop-in, σε σημεία όπου ήταν απαραίτητες καθώς η έκδοση του PS4 είχε σοβαρά θέματα, αλλά και σε άλλα, που δεν απαιτούσαν ανανέωση, όμως τελικά δείχνουν καλύτερα. Μεγάλη βελτίωση έχει δεχτεί και ο φωτισμός, που πλέον σε συνδυασμό με εφέ τύπου ογκομετρικής ομίχλης αλλάζει εντελώς την εικόνα κάποιων χώρων –ιδίως τη νύχτα- και συνήθως προς το καλύτερο, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα. Υπάρχουν δύο modes όσον αφορά τα γραφικά, ένα που στοχεύει σε υψηλότερη ευκρίνεια και ένα σε επιδόσεις.

Και τα δύο είναι εξαιρετικά, και τελικά είναι θέμα προτίμησης: το ένα μάς δίνει native 4K ανάλυση (3840×2160) με 30 FPS χωρίς πτώσεις, ενώ το άλλο χαμηλώνει την ανάλυση (2688×1512) για να αυξήσει τα καρέ στα 60 το δευτερόλεπτο, χωρίς πτώσεις πάλι. Και τα δύο modes αναβαθμίζουν την εμπειρία πολύ και τελικά είναι απλώς θέμα προτίμησης: ανάλυση ή frames. Τέλος, τα loading times έχουν μειωθεί δραστικά. Όσον αφορά την αξιοποίηση του DualSense, δεν προσφέρει πολλά: σε κάποια σημεία ενεργοποιούνται τα adaptive triggers (στις μάχες με μηχανή), ενώ η δόνηση είναι ελαφρώς πιο immersive.
 

Συνολικά, έχουμε μία εξαιρετική αναβάθμιση σε κάθε πτυχή του τεχνικού τομέα, με μαγικά αποτελέσματα, και ένα αξιόλογο, σύντομο DLC που δεν πρέπει να χάσουν οι fans του παιχνιδιού και δικαιολογεί ξεχωριστή αγορά. Ένα τρομερό remake έγινε καλύτερο και ήρθε στην ιδανική μορφή του. Σίγουρη πρόταση αν δεν το έχετε παίξει, αρκετά βελτιωμένο για να επιστρέψετε.
 

Βαθμολογία

Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Final Fantasy VII Remake Intergrade
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 5
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5 ‌
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Square Enix
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Square Enix
Είδος:‌ Action role-playing
Ηλικίες:‌ ‌‌16+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 10 Ιουνίου 2020
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης