Λευτέρης Ξυκομηνός

Ένας από τομείς που ανέκαθεν ήταν συνυφασμένος με την τεχνολογία, ήταν αυτός της μουσικής, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 60, όταν ο φημισμένος Giorgio Moroder πειραματιζόταν με εξωπραγματικούς ήχους και συνθέσεις πρωτάκουστες. Από τότε βέβαια, έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι, η τεχνολογία συνδέθηκε άρρηκτα με την μουσική. Παράλληλα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της μουσικής, αντίστοιχα μετεξελίχθηκε και η έννοια του DJ, η οποία δεν έχει καμία σχέση πλέον με την εναλλαγή δίσκων βινυλίου, CD, χρήση μιας κονσόλας ήχου ή ακόμα και ενός DAT.
Στα πλαίσια του σύγχρονου DJ, η Pioneer παρουσιάζει στην Ελλάδα τους DDJ-RZ και DDJ-RX, τους πρώτους controller που παρέχουν εγγενή έλεγχο του λογισμικού «rekordbox dj». Οι controller προσφέρουν απόλυτη ευελιξία και ευκολία στους DJ που χρησιμοποιούν το rekordbox, δίνοντας τη δυνατότητα να προετοιμάζουν τα κομμάτια τους στο rekordbox και κατόπιν να δίνουν άμεσα παραστάσεις με το λογισμικό, απευθείας από τον φορητό υπολογιστή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το rekordbox dj είναι ένα Plus Pack, το οποίο διατίθεται για αγορά μέσα από την τελευταία έκδοση του λογισμικού rekordbox. Απελευθερώνοντας το δυναμικό του rekordbox dj, προσφέρει στους DJ πρόσβαση σε δυνατότητες όπως Hot Cue (Σημεία άμεσης Έναρξης), Sampler (Δειγματοληψία), Slicer, Sound Colour FX (Εφέ Χρωματισμού Ήχου), Beat FX (Εφέ Beat), Beat Jump (Άλμα Beat), καθώς και στη λειτουργία Pad FX (εφέ μέσω επιφανειών παράστασης), για πρώτη φορά στον χώρο. Τα τέσσερα πλήκτρα FX του DDJ-RZ είναι προγραμματισμένα εκ των προτέρων για τα εφέ Space, Jet, Pitch και Filter, ενώ του DDJ-RX ενεργοποιούν τα εφέ Noise, Crush, Pitch και Filter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, τα νέα controller υποστηρίζουν την Κατάσταση Slip (Ολίσθησης), η οποία συνεχίζει σιωπηλά την αναπαραγωγή κατά τη διάρκεια των loop, της αναπαραγωγής προς τα πίσω ή του scratching και επαναφέρει τη μουσική στο σωστό σημείο όταν ολοκληρωθεί η ενέργεια. Ακόμα, χάρη στην ταχύτατη απόκριση και στην επιβάρυνση επεξεργαστή και μνήμης που είναι η μικρότερη στην κατηγορία, αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο λογισμικό σε κάθε περιβάλλον.

Τα DDJ-RZ και DDJ-RX αντιγράφουν με απόλυτη ακρίβεια τη διάταξη των μηχανισμών του λογισμικού, επιτρέποντας διαισθητικές, δημιουργικές παραστάσεις. Τα Jog χαμηλής υστέρησης με ενσωματωμένη οθόνη, οι 16 πολύχρωμες Επιφάνειες Παράστασης και ο μίκτης τεσσάρων καναλιών προσφέρουν έλεγχο μέσω της αφής και εξαιρετικά γρήγορη απόκριση. Επίσης, οι δύο έξοδοι Master και η έξοδος Booth διασφαλίζουν συνδέσεις υψηλής ποιότητας με συστήματα επαγγελματικού εξοπλισμού. Νέα στοιχεία σε αυτούς τους controller είναι τα πλήκτρα παραμέτρων beat, η κατάσταση Sampler Cue (Αναπαραγωγή Δείγματος από Σημείο Έναρξης) και η κατάσταση Sequencer, η οποία επιτρέπει στον DJ να καταγράφει και να αναπαράγει άμεσα σε loop αλληλουχίες δειγμάτων. Παράλληλα, τα βελτιωμένα κανάλια MIC παρέχουν ήχο υψηλής ποιότητας.

Ο κορυφαίος DDJ-RZ επεκτείνει τις δημιουργικές δυνατότητες ακόμη περισσότερο, καθώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του DDJ-RX και επιπλέον μαγνητικό crossfader επαγγελματικής ποιότητας κατασκευής και μεγάλα Jog, που κληρονόμησε από το κορυφαίο CDJ-2000NXS.

Ακολούθως, διαθέτει ένα σύστημα δειγματοληψίας με ταλαντωτή (OSC Sampler), το οποίο επιτρέπει στους DJ να προσθέτουν τέσσερις προκαθορισμένους ήχους – Noise (Θόρυβος), Sine (Ημίτονο), Siren (Σειρήνα) και Horn (Κόρνα) – και να διαμορφώνουν την έξοδο χρησιμοποιώντας το κουμπί. Εναλλακτικά, οι DJ μπορούν να φορτώσουν τους δικούς τους ήχους στις συστοιχίες (banks) του rekordbox dj. Οι δύο κάρτες και θύρες USB, με επιλογέα εισόδου στην επάνω πλευρά, επιτρέπουν τη σύνδεση δύο φορητών υπολογιστών ταυτόχρονα για ομαλές εναλλαγές.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.intersys.gr (DDJ-RZ)

http://www.intersys.gr (DDJ-RX)

http://www.pioneerdj.com/en/product/software/rekordbox-dj

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης