Λευτέρης Ξυκομηνός

Πριν λίγες μέρες η Apple αποκάλυψε ένα νέο μοντέλο στην κατηγορία all-in-one υπολογιστών της, δηλαδή στους λεγόμενους iMac, οι οποίοι ενσωματώνουν όλα τα μέρη του συστήματος μέσα στο «σώμα» της οθόνης. Ο νέος iMac 21.5 ιντσών φέρει πλέον ανάλυση 4Κ στο πάνελ της οθόνης, αποδίδοντας το περιεχόμενο με ύψιστη ευκρίνεια, λεπτομέρεια και διαύγεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οθόνη του νέου iMac 4K αποτελείται από 4096 x 2304 οριζόντιες και κάθετες γραμμές, αλλιώς γνωστές και ως «ανάλυση οθόνης». Τα δε MegaPixels φτάνουν το εκπληκτικό νούμερο των 9.4 εκατομμυρίων. Επίσης, το χρωματικό εύρος είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το προγενέστερο μοντέλο iMac 21.5 ιντσών. Το νέο μοντέλο διαθέτοντας το πρότυπο DCI-P3 χρωμάτων αντί του sRGB, σημαίνει σε πιο απλά λόγια, ότι οι εικόνες ακόμα και από επαγγελματικής κατηγορίας DLSR φωτογραφικές μηχανές αποδίδονται με απόλυτη πιστότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εσωτερικό του νέου 4K iMac βρίσκουμε ως «καρδιά» του συστήματος, τον κεντρικό επεξεργαστή Intel Core i5-5675R χρονισμένο στα 3.1Ghz (με Turbo Boost αγγίζει τα 3.6Ghz), ενώ υπάρχει και επιλογή για Core i7-5775R στα 3.3Ghz (Turbo Boost 3.8Ghz). Η κεντρική μνήμη RAM που συνοδεύει τον επεξεργαστή είναι στα 8GB ή 16GB κατά παραγγελία, χρονισμένη στα 1867Mhz. Προσοχή όμως, γιατί η RAM είναι ενσωματωμένη στην μητρική πλακέτα, ήτοι το μέγεθος της RAM είναι συγκεκριμένο.

Έτσι, αν επιλέξετε μοντέλο με 8GB, δεν θα έχετε δυνατότητα αναβάθμισης σε 16GB RAM. Συνεπώς, επιλέξτε συνετά, ανάλογα τις ανάγκες σας. Από πλευράς συστήματος επεξεργασίας γραφικών, το ολοκληρωμένο Intel Iris Pro 6200 με ενσωματωμένη -πολύ γρήγορη- μνήμη eDRAM στα 128ΜΒ, αναλαμβάνει τον φόρτο εργασίας. Ο δε σκληρός δίσκος είναι 1ΤΒ (1 TeraByte = 1000 GB) κλασικής τεχνολογίας (HDD) στις 5.400 στροφές, ενώ προσφέρονται επιλογές για υβριδικό δίσκο (ένα μεγάλο μέρος HDD και ένα μικρό SSD) έως 2ΤΒ για αμεσότερη απόκριση του συστήματος ή αποκλειστικά SSD έως 512GB για τις απόλυτες επιδόσεις από πλευράς ταχύτητας, της τάξεως των 2GB ανά δευτερόλεπτο!

Περνώντας στις διαθέσιμες θύρες και ασύρματες τεχνολογίες, έχουμε μια κάμερα FaceTime HD για βιντεο-κλήσεις (και όχι μόνο, καθώς για παράδειγμα μπορούμε να εισάγουμε μέχρι και χειρόγραφη υπογραφή για ψηφιακή μετατροπή σε έγγραφα), δύο μικρόφωνα (για μείωση περιβαλλοντικών θορύβων), στερεοφωνικά ηχεία, έξοδο 3.5 χιλιοστών για ακουστικά που λειτουργεί και ως έξοδος ήχου (ψηφιακή), υποδοχή για κάρτες μνήμης SDXC, 4 θύρες USB 3.0 (συμβατές με USB 2.0), μια θύρα Ethernet 1Gbit και τέλος, δύο θύρες Thunderbolt 2 οι οποίες υποστηρίζουν πλειάδα συνδέσεων, όπως Mini DisplayPort, HDMI/VGA/dual link DVI (μέσω αντάπτορα). Μάλιστα μέσω μιας από αυτές τις θύρες μπορεί να συνδεθεί και εξωτερική οθόνη με ίδια ανάλυση όπως η κεντρική (4096 x 2304), προσφέροντας έτσι στον χρήστη ένα τεράστιο εύρος επιφάνειας εργασίας με απαράμιλλη ποιότητα.

Τα συνοδευτικά περιφερειακά του νέου μοντέλου 4K iMac είναι τα επίσης νέα Magic Keyboard και Magic Mouse 2. Τα νέα περιφερειακά είναι ασύρματα, δεν αλλάζουν μπαταρίες όπως τα παλαιότερα, φορτίζουν πλήρως μέσα σε δύο ώρες, ενώ το Magic Mouse 2, έχει ανανεωμένη σχεδίαση που βελτιώνει την χρήση του. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Magic Mouse 2 (όπως και του προγενέστερου), είναι ότι όλη η επιφάνειά του είναι αφής, που σημαίνει ότι αναγνωρίζει gestures (χειρονομίες) δακτύλων για κύλιση σελίδων / κειμένων, ενώ με ειδικά προγράμματα τα gestures μπορούν να αυξηθούν, προσφέροντας μεγάλο φάσμα εξυπηρετήσεων.

Η τιμή στις ΗΠΑ του νέου 4K iMac ξεκινά από τα 1.499 δολάρια για τη σύνθεση που περιλαμβάνει Core i5 3.1Ghz / 8GB RAM / 1 TB HDD. Για την αύξηση μνήμης στα 16GB η τιμή αυξάνεται κατά 200 δολάρια και αντίστοιχα για τον δυνατότερο επεξεργαστή Core i7 3.3Ghz η αύξηση είναι επίσης 200 δολάρια. Η αποθήκευση προσθέτει 100 δολάρια για τον υβριδικό δίσκο 1ΤΒ (300 δολάρια για 2ΤΒ) και 200 δολάρια για τον SSD 256GB (500 δολάρια για 512GB). Έτσι, η τιμή για το πιο «δυνατό» μοντέλο με Core i7 3.3GHz / 16 GB RAM / 512GB SSD διαμορφώνεται στα 2.399 δολάρια.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/imac/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης