Η Microsoft όσο περνούν τα χρόνια πραγματοποιεί μια στροφή 180 μοιρών, όσο αφορά την αυστηρή πολιτική για τα προϊόντα λογισμικού και απομονωτική νοοτροπία που απέτρεπε την εμφάνισή τους σε διαφορετικές πλατφόρμες και προϊόντα από τα δικά της. Έχοντας δειλά – δειλά κάνει την αρχή πριν από αρκετά χρόνια, με την έλευση των Windows στους υπολογιστές Mac και με την πλήρη υποστήριξη της Apple, μέσω της ειδικής λειτουργίας «Boot Camp» κατά την οποία ένας Mac υπολογιστής δύναται να τρέξει αυτόνομα (και με drivers ανεπτυγμένους από την Apple) διάφορες εκδόσεις των Windows, η Microsoft συνέχισε την αλλαγή νοοτροπίας, με την εμφάνιση πριν λίγο καιρό της σουίτας Office 365 για τις συσκευές iPhone / iPad.

Σίγουρα λοιπόν, η Microsoft αλλάζει πρόσωπο, φιλοσοφία και πρακτικές, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της νέας εποχής που επιτάσσεται από τις διαφορετικές τάσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών, σε σχέση με το παρελθόν. Παραμένοντας σε αυτό το επικροτηθέν μοτίβο, η ψηφιακής βοηθός «Cortana» που αναλαμβάνει να εκτελέσει φωνητικές αναζητήσεις του χρήστη, έρχεται σύντομα σε συσκευές iPhone και Android. Έτσι, οι χρήστες εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους την Cortana, σχεδόν όπως την απολαμβάνουν και οι χρήστες των Windows Phone, ώστε να εκμεταλλευτούν την βοήθεια που προσφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Cortana θα μπορεί μέσω φωνητικού χειρισμού να σας υπενθυμίσει οτιδήποτε έχετε προ-καταχωρίσει, για παράδειγμα τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια ήπια δόνηση για περαιτέρω «σκούντημα». Διότι αν ξεχάσετε τα ψώνια, ως γνωστό, οι συνέπειες που θα βιώσετε είναι τραγικές, ιδιαίτερα από το έτερο ήμισυ! Πέραν αστεϊσμού βέβαια, η ενσωμάτωση της Cortana σε διαφορετικές πλατφόρμες, είναι μια λίαν εξυπηρετική πρόταση κυρίως για τους χρήστες τηλεφώνων Android (αφού έτσι κι αλλιώς οι χρήστες iPhone έχουν την δική τους ψηφιακή βοηθό «Siri»), καθώς μεταξύ άλλων δυνατοτήτων, το «σημειωματάριο» (Notebook) της Cortana θα συγχρονίζεται μεταξύ όλων των συσκευών σας, συμπεριλαμβανομένου του PC, το οποίο θα έχει φυσικά Windows 10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραπάνω αναφέραμε ότι οι χρήστες Android και iPhone συσκευών, θα έχουν σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες της Cortana, όπως έχουν και οι εκείνοι των Windows Phone – με λέξη κλειδί την «σχεδόν». Για να εκμεταλλευτούν την Cortana οι κάτοχοι iPhone/Android θα πρέπει να έχουν έναν υπολογιστή με Windows 10 υποχρεωτικά, ώστε να επικοινωνεί με τις φορητές συσκευές, για να γίνει εφικτή η λειτουργία της ψηφιακής βοηθού. Δεν χρειάζεται βέβαια, άπαξ και εγκατασταθεί η Cortana στην φορητή συσκευή μέσω του ψηφιακού διαδικτυακού καταστήματος Google Play ή Apple App Store, η φορητή συσκευή να είναι κοντά στον υπολογιστή με Windows 10, καθώς η επικοινωνία θα γίνεται μέσω Διαδικτύου Wi-Fi και 3G/4G. Άλλος ένας περιορισμός που θα βιώσουν οι χρήστες iPhone / Android, σε αντίθεση με τους κατόχους Windows Phone, είναι ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Cortana παράλληλα με μια άλλη εφαρμογή να τρέχει ταυτόχρονα, και επιπλέον, δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν την ψηφιακή βοηθό φωνητικά (λέγοντας «Hey Cortana») παρά να «τρέξουν» την εφαρμογή χειροκίνητα και κατόπιν να την χρησιμοποιήσουν.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι οι μοναδικοί ατυχείς χρήστες είναι όσοι δεν έχουν καν υπολογιστή, καθώς δεν θα μπορούν να έχουν την Cortana. Αφής στιγμής όμως υπάρχει ένας υπολογιστής που δύναται να έχει Windows 10, τότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την, έστω και δοκιμή, της Cortana (ακόμα και Mac υπολογιστής μπορεί να έχει Windows, όπως περιγράψαμε στην αρχή).

Παράλληλα με την εμφάνιση της Cortana στα Android τηλέφωνα σε δύο μήνες (Ιούλιος 2015) και στα iPhone αργότερα στο 2015, η Microsoft αποκάλυψε την εφαρμογή «Phone Companion» για τα Windows 10. Με αυτή, η φορητή συσκευή iPhone/iPad και Android (οι συσκευές Windows Phone εννοούνται φυσικά), θα έχει πλήρη ενδο-επικοινωνία με τον υπολογιστή και διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν τα νέα «παράθυρα» της εταιρείας. Για παράδειγμα, η εφαρμογή στον υπολογιστή θα μπορεί με πολύ εύκολο τρόπο να εγκαθιστά στην φορητή συσκευή την Cortana, ενώ οι συλλογές των φωτογραφιών, μουσικής, κειμένων, καθώς και η υπηρεσία OneDrive, θα σας συνοδεύουν πλέον και στο Android / iPhone / iPad φορητή συσκευή σας.

Εξαιρετική λοιπόν η επιλογή της Microsoft να διαθέσει την Cortana στα Android / iPhone τηλέφωνα, όπως και την διασύνδεση Android, iPhone και iPad με έναν υπολογιστή Windows 10 και τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται μεταξύ τους. Είναι πραγματικότητα ότι η παλιά, δύστροπη, δυσκίνητη και κυρίως ανίκανη για ευέλικτες αποφάσεις Microsoft, αποτελεί πλέον παρελθόν, φυσικά προς το καλύτερο των απανταχού χρηστών της τεχνολογίας. Από εμάς αξίζουν συγχαρητήρια, ευχόμενοι για ακόμα περισσότερη ευελιξία και τολμηρές αποφάσεις στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2015/05/26/your-windows-10-pc-will-love-all-the-devices-you-own/?linkId=14489086

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης