Υποψήφιοι στόχοι των χάκερ τα «έξυπνα» ρολόγια

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015, 09:47
Υποψήφιοι στόχοι των χάκερ τα «έξυπνα» ρολόγια
Μετά τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και γενικά ότι «έξυπνο» υπάρχει πάνω στη Γη, είναι η σειρά των «έξυπνων» ρολογιών (smartwatches) να προστεθούν στον κατάλογο με τους υποψήφιους στόχους των χάκερ.

Μια νέα έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Hewlett Packard προειδοποιεί ότι τα νέα φορητά ηλεκτρονικά «γκάτζετ» έχουν ανησυχητικά κενά ασφαλείας. Και αυτό το πρόβλημα αφορά ακόμη και τα καλύτερα ρολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι ειδικοί της εταιρείας δοκίμασαν 10 κορυφαία και δημοφιλή μοντέλα «έξυπνων» ρολογιών και βρήκαν ότι όλα έχουν τουλάχιστον μια ευάλωτη πλευρά από άποψη ασφάλειας. Όπως είπαν, οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα μελλοντικά.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το BBC, από την έρευνα προέκυψε ότι:

- εννέα στα δέκα ρολόγια στέλνουν ορισμένα δεδομένα με μη κρυπτογραφημένο τρόπο, με συνέπεια να μπορούν να παραβιαστούν και να διαβαστούν από έναν κακόβουλο χάκερ

- μόνο τα μισά ρολόγια έχουν λειτουργία κλειδώματος που εμποδίζει άλλους χρήστες πέρα από τον ιδιοκτήτη να έχουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα στοιχεία

- το ένα τρίτο των ρολογιών επιτρέπει απεριόριστες προσπάθειες πρόσβασης (login) από τον χρήστη, πράγμα που δίνει άπλετο χρόνο στον χάκερ ή στον κάθε… περίεργο να δοκιμάσει άπειρους κωδικούς (passwords), έως ότου πετύχει τον σωστό

- δύο στα δέκα ρολόγια μπορούν εύκολα να «ζευγαρωθούν», εάν κλαπούν, με ένα διαφορετικό τηλέφωνο από αυτό του ιδιοκτήτη τους.

Για «απογοητευτικά αλλά όχι απρόσμενα» ευρήματα έκανε λόγο η ΗΡ, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια ακριβώς μοντέλα ρολογιών «τσέκαρε» και σε ποια εντόπισε τα περισσότερα κενά ασφαλείας.

Ωστόσο, διέρρευσε ότι συσκευές των Apple, Sony και Samsung ήταν ανάμεσα σε αυτά.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνοεπίθεση σε τέσσερις τροχούς
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015, 10:05

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015, 09:53