Από την πιο απλή συνταγή μαγειρικής έως την πιο σύνθετη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η γεύση. Όσο πιο καλά είναι τα πρωτεύοντα υλικά, τόσο πιο πετυχημένο είναι το αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε όμως συνταγή, δεν είναι απολαυστική αν δεν εμπεριέχει διάφορα δευτερεύοντα υλικά που εμπλουτίζουν και τονίζουν την γεύση, όπως διάφορα μυρωδικά και καρυκεύματα. Υπάρχει όμως και άλλο ένα συστατικό που επηρεάζει την γεύση, στο οποίο δεν θα πήγαινε καν το μυαλό σας. Και αυτό το συστατικό είναι η μουσική!

Ο καθηγητής Charles Spence, πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διεξήγαγε μια έρευνα με την οποία υποστηρίζει ότι τα γεύματα μπορούν να «νοστιμέψουν ηχητικά». Ο καθηγητής Spence προτείνει μια δόση από όπερα ή μια σταλιά φλαμένκο στο φαγητό σας, ή ακόμα και γερμανική τέκνο για να εξισορροπηθεί η έντονη γεύση του γερμανικού σας λουκάνικου, ώστε να βελτιωθεί η γευστική σας αντίληψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής πειραματίστηκε με την ιδέα της «ηχητικής νοστιμιάς» των φαγητών χρησιμοποιώντας την τοπική μουσική του κάθε πιάτου. Περιγράφει ότι η γαλλική κουζίνα έχει καλύτερη γεύση όταν την απολαμβάνει κανείς ακούγοντας παράλληλα γαλλική μουσική με ακορντεόν, ενώ οι συνθέσεις του Πουτσίνι βελτιώνουν τη γεύση των ζυμαρικών. Τα ίδια αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε δοκιμές με τη γερμανική, την ισπανική και την ελληνική κουζίνα.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Charles: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, υπάρχει πλέον το υπόβαθρο για να απολαύσετε μια πραγματικά πολλαπλή αισθητική εμπειρία στο φαγητό σας, σε όποιο δωμάτιο και αν βρίσκεστε, όπου η μουσική που ακούτε θα συμπληρώνει και θα αναδεικνύει το γεύμα σας. Για παράδειγμα, η τεχνολογία Multi-room της Sony δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ακούν διαφορετική μουσική σε κάθε δωμάτιο ή και την ίδια σε όλα τα δωμάτια και κατά συνέπεια, προσφέρει τη δυνατότητα να νιώσουν πώς η αλλαγή περιβάλλοντος με τη μουσική, αλλάζει και τη γεύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής συμπληρώνει: «γευόμαστε με τις αισθήσεις, όχι με το στόμα μας. Η γλώσσα μας δεν γεύεται το φαγητό, στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος προετοιμάζει το στόμα μας για γευστικές εμπειρίες. Το περιβάλλον γύρω μας επηρεάζει ουσιαστικά τη γευστική μας εμπειρία, καθώς η μουσική μπορεί να καθαρίσει τον ουρανίσκο, να επηρεάσει και να αλλάξει τη γεύση μας και να εξυψώσει την εμπειρία μας. Επομένως, οι μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μπορούν πραγματικά να ανεβάσουν στα ύψη τη γευστική εμπειρία ενός γεύματος».

Μερικά ακόμα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι:

• Η κλασσική μουσική μπορεί να κάνει το κρασί και άλλα ποτά να φαίνονται πιο ακριβά, γευστικά.

• Η αργή μουσική κάνει τις γεύσεις να παραμένουν περισσότερο στο στόμα. Αντίθετα, η μουσική με πιο γρήγορο τέμπο, κάνει τις γεύσεις να χάνονται πιο γρήγορα.

• Όσο περισσότερο μας αρέσει η μουσική που ακούμε, τόσο περισσότερο θα μας αρέσει και το φαγητό που γευόμαστε. Το γεγονός αυτό είναι μια κατάσταση γνωστή και ως μεταφορά αισθήσεων (sensation transference). Με άλλα λόγια, μεταφέρουμε αυτό που αισθανόμαστε για τη μουσική, σε αυτό που πιστεύουμε για το φαγητό και το ποτό.

• Ο συνδυασμός του κατάλληλου μουσικού οργάνου με το σωστό φαγητό βελτιώνει τη γεύση. Υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ήχος του πιάνου ταιριάζει με φρούτα όπως τα μούρα, τα βερίκοκα και τα σμέουρα, ίσως επειδή είναι γλυκά.

• Ο ήχος απλά και μόνο «εξωτερικών παραγόντων» μπορεί να επηρεάσει τη γευστική μας εμπειρία. Σε ένα απλούστατο επίπεδο, σκεφθείτε μόνο τον ήχο που κάνουν πολλά φαγητά όταν τα δαγκώνουμε και τα μασάμε, για παράδειγμα, όταν τρώμε ένα τραγανό φαγητό, αν ακούγεται κάποιο δυνατός ήχος από τραγάνισμα κατά τη διάρκεια του μασήματος, η αντίληψή μας για τη φρεσκάδα της τροφής θα βελτιωθεί ριζικά. Ο καθηγητής Charles σχολιάζει: «στην πραγματικότητα, πολλές από τις αγαπημένες μας αισθητηριακές εμπειρίες γύρω από το φαγητό και το ποτό έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Αναλογιστείτε κάποιες τραγανές ή κρεμώδεις τροφές ή την αίσθηση που μας προσφέρουν τα ανθρακούχα ποτά, που όλοι αγαπάμε. Η ικανοποίηση που μας προσφέρουν εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό, από συνδεδεμένους με αυτές, και συχνά ευδιάκριτους, ήχους».

Η Sony κυκλοφόρησε πρόσφατα την τεχνολογία ήχου Multi-room, με την οποία αποκτάτε τον έλεγχο στη μουσική που ακούτε στο σπίτι σας. Σε διαφορετικές συνθήκες, όπως όταν έχετε καλεσμένους για δείπνο ή χαλαρώνετε στο σαλόνι σας, απλώς συνδέστε τις συμβατές συσκευές και απολαύστε μουσική Multi-room σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, επενδύοντας με την ιδανική μουσική τις στιγμές σας.

Η Sony διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και επιλογών Multi-room. Κομψά ασύρματα ηχεία, όπως το φορητό SRS-X77, ηχεία με δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου υψηλής ανάλυσης (SRS-X88 και SRS-X99), δέκτες AV (STR-DN860 και STR-DN1080), μπάρες ήχου (HT-NT3 και HT-ST9), ηχοσύστημα (CMT-SX7) και βάση τηλεόρασης με ηχεία (HT-XT3), αποτελούν προτάσεις για κάθε δωμάτιο του οικιακού χώρου. Απολαύστε τη μουσική σας μέσω του Google Cast στα ηχεία των «έξυπνων» κινητών συσκευών σας ή ακούστε την χωρίς κόπο μέσω του Bluetooth ή της λειτουργίας NFC One Touch. Η γεύση πλέον έχει τον ακουστικό της χαρακτήρα και το γεύμα / ποτό αποκτά άλλη διάσταση με την κατάλληλη μουσική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης