Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης
Mοντάζ: Γιώργος Κοντάρας 

Oι πιο δυνατοί προγραμματιστές – χάκερ της Ελλάδας συμμετείχαν στον διαγωνισμό «BattleHack Athens 2015», o οποίος πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαΐου στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν από τους πιο γνωστούς διαγωνισμούς του κόσμου όπου οι εταιρείες PayPal και Braintree δίνουν την ευκαιρία σε τοπικούς προγραμματιστές-χάκερ  να κερδίσουν επικά τρόπαια, αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή για τον παγκόσμιο τελικό στις 14 Νοεμβρίου στην Silicon Valley, όπου οι νικητές όλων των τοπικών διοργανώσεων του «BattleHack 2015» θα διεκδικήσουν το μεγάλο έπαθλο των 100.000 δολαρίων.

Μέσω του διαγωνισμού αυτού, η PayPal και η Braintree αποδεικνύουν την συνολική αφοσίωσή τους στο να βοηθούν προγραμματιστές – χάκερ να επιτύχουν, να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τις εντυπωσιακές ιδέες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δοκιμασία των διαγωνιζομένων

Κατά τη διάρκεια του BattleHack, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να λύσουν ένα τοπικό πρόβλημα με χρήση κώδικα. Η εφευρετικότητα των συμμετεχόντων κατά την ανάπτυξη των κωδικών τους είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, ωστόσο, προκειμένου να διεκδικήσουν τη νίκη θα πρέπει να έχουν φροντίσει να ενσωματώσουν αρχεία SDK (Software Development Kit) της Braintree ή της PayPal και να έχουν ως στόχο οι εφαρμογές τους να είναι για το κοινό καλό της τοπικής κοινότητας.

Κάθε αυτόνομη εφαρμογή που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αξιολογείται με βάση την ποιότητα του κώδικά της και την ενσωμάτωση της επιβαλλόμενης APΙ (Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών), και όχι με το κατά πόσο είναι εφικτή η εμπορική της εκμετάλλευση.

Η κριτική επιτροπή

Την κριτική επιτροπή του «BattleHack Athens 2015» αποτέλεσαν διακεκριμένα ονόματα από τον χώρο της πληροφορικής. Συγκεκριμένα ο John Lunn (Senior Global Director της PayPal/Braintree_Dev), ο George Psistakis (FounderBlendo / Apirise),ο Georgios Kasselakis (Partner Openfund) και η Olga Paraskevopoulou (Co-Founder Stone Soup).

Ο παγκόσμιος τελικός στην Silicon Valley των ΗΠΑ

Οι νικητές του BattleHack Athens 2015 ήταν η ομάδα «teckit», η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό στην Silicon Valley.


(Η νικήτρια ομάδα του χάκερ του BattleHack 2015, μαζί με τον John Lunn -Senior Global Director της PayPal/Braintree_Dev- )

 Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν ως «κορυφαίοι προγραμματιστές της χώρας» τους νικητές από άλλες τοπικές διοργανώσεις του «BattleHack 2015» στον μεγάλο τελικό, για το έπαθλο των 100.000 δολαρίων.

Διαγωνισμοί BattleHack διεξάγονται σε 14 πόλεις ανά τον κόσμο  Εκτός από την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα, το «BattleHack» προσφέρει στους συμμετέχοντες απεριόριστες δυνατότητες μέσα από τη γνωριμία τους με τους κορυφαίους χάκερ της περιοχής τους, με την ανταλλαγή, προώθηση και ανάπτυξη ιδεών μεταξύ τους, καθώς και με την επαφή τους με ανθρώπους του χώρου, οι οποίοι μπορούν να τους βοηθήσουν στο να αναδειχθούν στις νέες μεγάλες ελπίδες στον χώρο της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων. Η καλύτερη απόδειξη επ’ αυτού είναι οι εξαιρετικά επιτυχημένες περιπτώσεις από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Εντός του 2015, διεξάγονται διαγωνισμοί BattleHack σε 14 πόλεις ανά τον κόσμο και εκτός από την Αθήνα, αυτές είναι οι εξής: Μελβούρνη, Λος Άντζελες, Σιγκαπούρη, Ράλεϊ, Λονδίνο, Τόκιο, Βερολίνο, Σικάγο, Βενετία, Τορόντο, Νέα Υόρκη, Στοκχόλμη και Τελ Αβίβ.

Οι ομάδες που ξεχώρισαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς 

Το 2013, η ομάδα από τη Μόσχα κατέκτησε το μεγάλο έπαθλο των 100.000 δολαρίων για την εφαρμογή Donate Now, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία BLE και την PayPal, προκειμένου να επιτρέπει στον καθένα, με τη χρήση και μόνο της κινητής συσκευής του, να κάνει άμεσα δωρεές σε έναν κοινωφελή σκοπό της αρέσκείας του, κάθε φορά που αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσει εκτενείς φόρμες.

Το 2014, η ομάδα από το Τελ Αβίβ κέρδισε στον τελικό με το AirHop – μια εφαρμογή «συνεργατικής κατανάλωσης», η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να μοιράζονται τον διακομιστή τους ή την πρόσβασή τους σε Wi-Fi, έτσι ώστε κάποιος που δεν έχει σύνδεση στο κινητό του, να μπορεί χρησιμοποιώντας την εν λόγω εφαρμογή να «μεταπηδήσει» στο κινητό κάποιου άλλου για να κάνει ένα τηλεφώνημα ή να στείλει ένα sms, καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο μέσω της PayPal.

(Το trailer του διαγωνισμού)

Την ίδια χρονιά, η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού «BattleHack» στο Σίδνεϊ δημιούργησε ένα «ντουλάπι» που επιτρέπει στους χρήστες της εφαρμογής να δανείζονται αθλητική ένδυση και εξοπλισμό μέσω του κινητού τους. Η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνολογία IoT (Internet of Things), η οποία κάνει χρήση ενός χρονόμετρου για να υπολογίσει το συνολικό κόστος ενοικίασης και παρέχει πληρωμή μέσω της PayPal.

Οι νικητές των παρελθόντων ετών παρουσίασαν πρωτοποριακές ιδέες που προσέλκυσαν τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέαΕντούτοις, δεν απολαμβάνουν την επαγγελματική υποστήριξη μόνο οι παγκόσμιοι και οι τοπικοί νικητές. Το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί η ομάδα «Parmesan» από τον διαγωνισμό που διεξήχθη στη Μόσχα, η οποία το 2014 έλαβε επιχορήγηση αξίας 50.000 δολαρίων από την εταιρεία GVA LaunchGurus, αμέσως μετά το πέρας της διοργάνωσης. Πλέον, η εφαρμογή τους βοηθά τους χρήστες της να επικοινωνούν με ανθρώπους που επιστρέφουν από το εξωτερικό και επιτρέπει στους πελάτες να ζητούν από τους ταξιδιώτες να τους φέρουν τρόφιμα που δεν είναι διαθέσιμα στην χώρα τους και να τους αποζημιώνουν αντίστοιχα για τα ταξίδια τους.

Οι νικητές των παρελθόντων ετών παρουσίασαν πρωτοποριακές ιδέες που προσέλκυσαν τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Η ομάδα Gearbox που κέρδισε το BattleHack του Σίδνεϊ το 2014 δημιούργησε ένα ντουλάπι αποθήκευσης που επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται αθλητικό εξοπλισμό με τη χρήση μιας κινητής εφαρμογής, η οποία βρίσκεται τώρα σε δοκιμαστική φάση από την πόλη του Σίδνεϊ σε μερικά από τα μεγαλύτερα πάρκα της περιοχής. Η CleanAgents, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση στο BattleHack του Βερολίνου το 2013, είναι μια υπηρεσία καθαριότητας κατ’απαίτηση. Η εταιρία εξαγοράστηκε από την Helpling τον Απρίλιο του 2015. Ύστερα από μόλις 11 μήνες, η επιχείρηση των Clean Agents επέκτεινε τη δραστηριότητά της σε πάνω από 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ήδη κορυφαία στην γερμανική αγορά.

Το zougla.gr στο «ΒattleHack Athens 2015»

To zougla.gr παρακολούθησε από κοντά τον διεθνή αυτόν διαγωνισμό και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους νικητές αλλά και με τον John Lunn, Senior Global Director της PayPal/Braintree_Dev.

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αναπτύχθηκαν συνολικά 16 εφαρμογές. Την δεύτερη θέση κατάκτησαν οι «QuizJob» (Dimitrios Zorbas, Fotos Georgiadis, Giannis Hatziioannidis, Javier Gonel) και την τρίτη θέση οι «IoC» (Alexander Talavari, Dimitroos Sapikas).

Η ομάδα «tekcit» πριν κερδίσει τον διαγωνισμό. Περιγράφουν την εφαρμογή που ανέπτυξαν και στέλνουν το μήνυμά τους για το Διαδίκτυο:

Η ανακοίνωση των νικητών από τον John Lunn:

Οι νικητές μιλούν στο zougla.gr, για την εμπειρία τους και αναφέρουν πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους χάκερ άλλων χωρών στον παγκόσμιο τελικό:

Ο John Lunn μιλάει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα για τον διαγωνισμό, για τους Έλληνες χάκερ και για το μέλλον του hacking:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης