Λευτέρης Ξυκομηνός

Στο χθεσινό event, Τρίτη 21 Μαρτίου, που πραγματοποίησε η Apple, παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο iPhone. Όχι δεν είναι ο διάδοχος του iPhone 6S, δηλαδή το iPhone 7. Αντιθέτως η Apple εξέπληξε τα πλήθη, καθώς με το «iPhone SE» όπως ονομάζεται, ουσιαστικά εισέρχεται στην οικονομική κατηγορία μεσαίου κόστους, κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι σήμερα. Η κίνηση αυτή της Apple, σηματοδοτεί μια νέα εποχή, όπου θα προσφέρει από τούδε και στο εξής τα μεγάλα μοντέλα 4,7 και 5,5 ιντσών της υψηλής οικονομικής κατηγορίας, αλλά και το νέο iPhone SE των 4 ιντσών.
Το νέο iPhone SE εξωτερικά μοιάζει με το iPhone 5S. Αλλά δεν είναι. Δεν έχει απολύτως καμία σχέση στο εσωτερικό του. Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες, η Apple έκανε μια κίνηση «ρουά ματ» στους ανταγωνιστές, αφού εξόπλισε το νέο και οικονομικά προσιτό iPhone SE με πολύ δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά. Ας αρχίσουμε όμως από την τιμή, μια και αυτή είναι το ισχυρό «χαρτί» της Apple, πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών του smartphone. Το νέο iPhone SE λοιπόν, προσφέρεται σε δύο διαφορετικά μεγέθη χωρητικότητας, ένα με 16GB και κόστος μόλις 399 δολάρια ΗΠΑ και ένα με 64GB με κόστος 499 δολάρια. Εμφανέστατα, αυτή είναι η μεσαία κατηγορία κόστους, κάνοντας το iPhone SE το φθηνότερο smartphone που προσέφερε ποτέ η Apple.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περνώντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά του iPhone SE, έχουμε καταρχήν την LED οθόνη, η οποία έχει διάσταση 4 ιντσών και ανάλυση (κλασικά Retina) 1136 x 640 γραμμές (326 ppi – pixels per inch), λόγο αντίθεσης 800:1, φωτεινότητα 500 candela (κεριά) ανά τετραγωνικό μέτρο και φέρει το sRGB χρωματικό πρότυπο. Κοινώς, πρόκειται για την τεσταρισμένη και αποδεδειγμένα εξαίσια Retina οθόνη της Apple, πάντα για την διάσταση των 4 ιντσών. Ο εγκέφαλος του συστήματος είναι το τσιπ «Α9», που εμπεριέχει το έξτρα τσιπ «Μ9» που αναλαμβάνει τον εντοπισμό κάθε φυσικής κίνησης (motion processor). Αν κάτι σας θυμίζει αυτό το τσιπ, είναι επειδή το ίδιο ακριβώς «φοράνε» και τα iPhone 6S και 6S Plus – δύο μοντέλα που είναι από τα πλέον δυνατά σε επεξεργαστική δύναμη στο τοπίο των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, όταν παρουσιάστηκαν. Η μοναδική διαφορά που έχει το iPhone SE με τα 6S/6S Plus, είναι ότι δεν υποστηρίζει «τρισδιάστατη αφή» ή αλλιώς 3D Touch. Εντάξει, μικρό το κακό θα μπορούσαμε να πούμε, καθότι είναι μια τελείως νέα τεχνολογία και κυριότερα, ακόμα οι χρήστες δεν έχουν εξοικειωθεί με αυτή στην καθημερινότητά τους, συνεπώς η απουσία από το – ξαναλέμε: οικονομικά προσιτό – iPhone SE, δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την απόκτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνήθως, τα μεσαίας κατηγορίας τηλέφωνα για να καταφέρουν να βρίσκονται σε αυτή, έχουν κάποιους συμβιβασμούς, κυρίως στην επεξεργαστική δύναμη και στην κάμερα. Η Apple όμως δεν έκανε απολύτως κανένα συμβιβασμό, ούτε στην δύναμη, αλλά ούτε και στην κάμερα! Έχουμε λοιπόν μια οπίσθια κάμερα των 12 MegaPixel, με True Tone φλας και πολλαπλές δυνατότητες φωτογράφισης, όπως πανοραμική φωτογραφία στα 63 MegaPixel (!), έλεγχο έκθεσης, burst και time mode, f/2.2 διάφραγμα, αυτόματη σταθεροποίηση εικόνας, αυτόματο HDR για φωτογραφίες, βελτιωμένη αφαίρεση θορύβου και «ζωντανές» φωτογραφίες (Live Photos) όπως τα iPhone 6S/6S Plus. Από πλευράς βίντεο δυνατοτήτων, έχουμε εγγραφή σε ανάλυση 4Κ (3840 x 2160) στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, 1080p (1920 x 1080) στα 30 ή 60 καρέ, True Tone φλας, τριπλό ζουμ (3x), ενώ μπορούν να ληφθούν φωτογραφίες 8 MP κατά την διάρκεια εγγραφής βίντεο. Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα λήψης σε ανάλυση 1080p σε αργή κίνηση (slow motion) στα 120 καρέ και σε ανάλυση 720p τα καρέ ανεβαίνουν στα 240 καρέ (υπερ-αργή κίνηση, κινηματογραφικού επιπέδου). Αυτά για την οπίσθια, κύρια κάμερα. Όσο αφορά την εμπρόσθια, έχουμε μια κάμερα των 1.2 MP, f/2.4 διάφραγμα, έλεγχο έκθεσης, αναγνώριση προσώπου (για τους λάτρεις των selfie), φλας μέσω της οθόνης του κινητού (Retina Flash) και εγγραφή βίντεο σε ανάλυση 720p.

Εμφανέστατα γίνεται αντιληπτό, ότι η Apple εδώ και καιρό είχε υπόψη της αυτή τη κίνηση – ένα πολύ δυνατό σε τεχνικά χαρακτηριστικά και προσιτό οικονομικά iPhone, που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα μεγαλύτερα αδέλφια του (καθώς φέρει και Touch ID – δακτυλική αναγνώριση και πληρωμές). Το νέο iPhone SE αναμένεται να φέρει αναταράξεις στην αγορά των μεσαίων smartphone, με την εξαίσια ποιότητα κατασκευής, υψηλή φορητότητα (4 ίντσες και βάρος μόλις 113 γραμμάρια) και ταχύτητα δικτύου (4Γ LTE 150Mbps και Wi-Fi 802.11ac 433Mbps), ενώ έχει ταυτόχρονα τρομερή τεχνική δύναμη (η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μεγαλύτερη κιόλας των 6S/6S Plus, καθότι η οθόνη των 4 ιντσών «τρώει» λιγότερη ισχύ, άρα αυτή που θα βιώνει ο χρήστης θα είναι μεγαλύτερη). Τέλος, το νέο smartphone της Apple προσφέρεται σε τέσσερα διαφορετικά χρώμα, Silver, Gold, Space Grey και Rose Gold.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/iphone-se/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης